pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

Israel: Samaria, Fantana lui Iacov


Situata intre Galileea cea atat de vizitata si Iudeea, la doar 63 km nord de Ierusalim, capitala regiunii Samaria, numita Nablus in araba sau Sichem in ebraica, nu este o destinatie obisnuita pentru pelerinajele crestine; aflam ca in primul rand datorita tensiunilor dintre palestinieni si evrei, Nablus fiindsub jurisdictie palestiniana din 1995. La o populatie actuala de aproximativ 126.000 locuitori, predominant musulmana, in anul 2008 erau inregistrati650 de crestini ( 0,5% din populatie), din care: 70 familii ortodoxe, 30 familii catolice si 30 familii anglicane. Si totusi, la vizita pe care am facut-o in luna aprilie a acestui an in Samaria, nu arabii aveau sa ne dea noua fiori ci evreii sionisti, pentru un fapt intamplat la Biserica ortodoxa Fantana lui Iacov, in anul 1979…

Luni 4 aprilie 2011, ultima zi de pelerinaj in Israel. Vizitam mai intai mormantul lui Lazar din Betania si lasam in a doua parte a programului vizita in Samaria, pentru ca ghidul nostru evreu nu are cum sa ne insoteasca acolo ( nu are dreptul sa intre in Palestina, fiind cetatean israelian). Asadar ne va lasa „singuri”; cu Dumnezeu, spunem noi! Nu schimbam totusi autocarul, asa cum se discutase la un moment dat, pentru ca se pare ca soferul nostru arab are permis de intrare in Nablus. Nu era prima dara cand ghidul evreu nu putea sa ne insoteasca ( la fel a fost si in Bethleem si in Ierihon, ambele orase fiind palestiniene), dar acum presupusa schimbare a mijlocului de transport ne sugereaza ca in Samaria situatia este mai tensionata decat in alte teritorii aflate sub controlul Autoritatii Palestiniene. Sub aceste auspicii plecam dinspre Ierusalim spre Samaria, cu rugaciunea in gand. Ajungem relativ repede si nu avem timp sa ne dezmeticim, ca suntem deja la Biserica grec-ortodoxa Fantana lui Iacov, care se deschide doar pentru noi ( la fel se va si inchide, imediat dupa ce plecam). Biserica mare, din piatra, la care ajungi coborand cateva trepte, in felul acesta avand timp sa admiri gradina si sa citesti inscriptia dintre plantele ornamentale: „The kiss of the sun for pardon / The song of the birds for mirth / One is nearer God’s heart in a garden / Than anywhere else on earth”. Incerc o traducere rapida (sarutul soarelui pentru iertare /cantecul pasarilor pentru bucurie/ unul este mai aproape de inima Domnului in gradina/ ca nicaieri altundeva pe pamant) si gadul ma duce la acest „unu” – Parintele Filumen, cel aflat acum atat de aproape de inima Domnului si totusi, aici in aceasta gradina, pe Pamant… Parintele Filumen este astazi Noul Sfintit Mucenic Filumen, cel ucis de evreii sionisti in anul 1979 pentru ca a refuzat sa paraseasca locul crestin de inchinare, Fantana lui Iacob! In acest fel gandind, pare ca SfantaFotini – femeia samarineanca, cea care ulterior intalnirii cu Mesia isi va schimba intreaga ei viata, a ei si a fiilor ei – face legatura prin Hristos intre faptele Vechiului Testament si actualitatea finalului de vremi, pe  care le traim … De la apa din care daca bei tot vei inseta la Apa Vie sau, altfel spus : de la moarte la Viata!

Putina istorie

Patriarhul Iacov, parintele poporului evreu si cel care i-a dat numele de Israel, s-a asezat impreuna cu sotiile, cei 12 fii ai sai si turmele sale in pamantul Sichemlului, cumparandu-si locul pentru cort ( Geneza 33, 19). Acolo avea sa-si sape fantana din care au baut cu totii, oameni si animale, acesta fiind locul in care, peste secole, Domnul Iisus o va intalni pe femeia samarineanca…

Intemeiata pe la anul 880 inainte de Hristos, Samaria a fost capitala Regatului de Nord al Tarii Sfinte; dar dupa deportarea poporului evreu (722 iH), populatia acestei cetati a devenit un amestec de natii, neamuri, rase etc. Acestia nu au mai acceptat credinta iudaica in intregul sau, in vremea Mantuitorului samarinenii fiind considerati eretici si necurati – de aici si evitarea calcarii acestui pamant de catre evrei. Totusi, Iisus a trecut prin Samaria si a propavaduit, intalnirea Sa cu femeia samarineanca la fantana lui Iacov reprezentand prilejul prin care intreg poporul samarinean a crezut (inaintea iudeilor) ca El este Mesia, Fiul lui Dumnezeu, Cel asteptat. In chiar locul acestei intalniri, Sfanta Imparateasa Elena construieste in sec IV o biserica, distrusa peste veacuri, dar reconstruita partial incepand cu anul 1908 de catre parintii greci din obstea Sfantului Mormant. Pana in anul 1920, biserica a ramas pe jumatate neterminata…

Actuala biserica dateaza din anul 1998, este ridicata pe vechile temelii de catre Parintele Arhimandrit Iustinos, egumenul manastirii grec-ortodoxe Fantana lui Iacob si este inchinata Sfintei Fotini Samarineanca. In partea nordica biserica are un paraclis inchinat Sf Iustin Martirul si Filozoful, iar in partea sudica, un paraclis inchinat Sf Mucenic Filumen, care s-a sfarsit in chinuri, muceniceste, in seara de 16/29 noiembrie 1979. Fantana lui Iacob se afla sub altar, ajungi la ea coborand cateva trepte si poti scoate apa din care au baut, pe rand, Patriarhul Iacov, Mantuitorul, Sfanta Fotini – cerand in gand Domnului sa te invredniceasca sa poti bea si Apa cea Vie, apa mantuirii…

Noul Sfintit Mucenic Filumen

Chiar daca nu stii nimic despre Parintele Filumen, privirea sa blanda din icoana, mangaietoare, usor intrebatoare, tot iti intra in suflet… S-a nascut in Cipru in anul 1913, avea asadar 66 de ani la momentul in care cativa evrei fanatici l-au macelarit cu un topor, chiar in interiorul bisericii. Fusese atras de mic de viata monahala si, impreuna cu fratele sau, s-a calugarit de la varsta de 14 ani. A ramas la Ierusalim nu doar pentru terminarea liceului, ci si ca membru al comunitatii Sfantului Mormant. In anul 1979 a fost numit purtator de grija al manastirii Fantana Sfantului Iacov din Samaria.

„Pe 16/29 noiembrie 1979 (ziua Sfantului Apostol Matei), in timpul unei ploi torentiale, ucigasii au navalit in manastire si l-au macelarit pe Arhimandritul Filumen cu un topor, inchipuind o cruce. Cu o lovitura de-a lungul, i-au despicat chipul, cu alta lovitura de-a latul i-au taiat obrazul, de la o ureche la alta. I-au scos ochii. I-au taiat in bucati degetele mainii sale drepte, iar pe cel mare l-au retezat dintr-o data. Erau degetele cu care facea semnul Crucii. Ucigasii nu s-au multumit sa-l macelareasca pe monahul cel fara de vina, ci au continuat apoi sa profaneze si biserica. A fost distrusa o troita, au fost imprastiate si murdarite vasele sfintite, si intreaga biserica a fost pangarita intr-un chip inspaimantator.

Autoritatile israeliene au declarat pe moment ca poarta o investigatie, pentru a-i identifica pe cei vinovati, dar nici pana astazi nu a fost anuntat vreun rezultat.

Cand Alexandra, sora dupa trup a parintelui Filumen, si copiii ei au aflat, la Atena, despre moartea infricosatoare a fratelui si unchiului lor iubit, au reusit sa vorbeasca la telefon cu parintele Elpidie, un alt frate al parintelui, aflat in Sfantul Munte Athos. Insa, inainte ca ei sa apuce a-i da de veste despre tragicul eveniment, acesta le-a spus: „Stiu totul. Mi-a vorbit fratele meu, spunandu-mi: «Frate, ma omoara, ma omoara! Dar sa nu te revolti, caci mor pentru Hristos!»” ( din cartea „Noul Sfintit Mucenic Filumen” Ed Egumenita).

Marturia monahului Yeghia Yenovkian de la Man. Paradise, Ellisville, Mississippi:

„…In saptamana de dinainte, un grup de sionisti fanatici venise la manastire, la Fantana lui Iacov, pretinzand ca este un loc sfant al iudeilor si cerand sa fie inlaturate toate crucile si icoanele… Grupul a plecat proferand amenintari, jigniri si obscenitati pe care crestinii din zona le aud in mod regulat.Dupa cateva zile, pe 16/29 noiembrie, in timpul unei ploi torentiale, un grup a navalit in manastire; [Parintele Filumen] isi pusese deja epitrahilul pentru vecernie. Taierea in bucatele a celor trei degete cu care facea Semnul Crucii arata faptul ca a fost chinuit, pentru a-l face sa se lepede de credinta sa crestin-ortodoxa. Chipul ii era despicat in forma de Cruce. Biserica si cele sfinte au fost pangarite. Nimeni n-a fost arestat pentru aceasta, niciodata.” (fragmente dintr-un interviu aparut in Orthodox America)

Sf Mucenic Filumen a fost canonizat la doar 5 ani de la mucenicia sa, corpul sau fiind gasit intreg si placut mirositor. Este facator de minuni si ajutator grabnic, poate ca asemenea Sf Ioan Rusul, a carui icoana de mari dimensiuni reprezentand chinurile indurate din partea turcilor musulmani este asezata la mare cinste in Biserica grec-ortodoxa din Nablus.

Sf Fotini si Cairo crestin

Din Israel ne-am continuat peripliul crestin in Egipt si nu mica ne-a fost surpriza cand in Cairo, la intrarea dinspre strada a Bisericii Suspendate (printre cele mai vechi din Egipt, posibil din secolul III, cu viata liturgica continua) ghidul ne-a aratat un detaliu: doua orificii in zid prin care pe vremuri curgea apa, gratuit, pentru calatorii insetati ai urbei; deasupra, o inscriptie atat in limba copta ( a crestinilor egipteni) cat si in araba: Oricine bea din apa aceasta va înseta iarăşi, dar cel ce va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va mai înseta în veac.” ( Ioan, 4, 14).

Sf Fotini, samarineanca, a propavaduit cuvantul Domnului in nordul Africii, in Cartagina (Tunisul de astazi), impreuna cu cei doi fii ai sai si cele cinci surori, toti cei din neamul ei suferind moarte muceniceasca. Datatoare de Apa Vie, influenta lucrarii apostolice a Sfintei Fotini ( din grecesul lumina, ca nume in limba romana: Luminita) apare astfel mult mai raspandita decat am stiut pana acum…

Fie ca pentru rugaciunile Sfintei Fotini, ale mucenicilor din primele veacuri crestine, dar si ale celor care, ca si parintele Filumen, si astazi isi dau viata pentru Hristos, Cuvantul sa se faca si in noi izvor de apa curgatoare, spre Viata vesnica!

Maria Chirculescu

Miriam Turism

Troparul, glas 5

Vietii Samarinencei urmand, parinte, lui Hristos Datatorul de viata ai urmat bucurandu-te si Fantana lui Iacov pazindu-o, ai castigat desfatarea raiului in chip luminat, in zilele din urma, prin luptelemuceniciei, sfintite Filumene, lauda cea noua a dreptslavitorilor.

Tags: , , , , , , ,