pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

Ileana Gafton (despre)


Am cunoscut-o pe Ileana Gafton prin anul 2000, cand ea, ca ziarista brasoveana cu state vechi in meserie – pe atunci lucra la ziarul Buna Ziua Brasov -, a fost delegata in judetul alaturat, sa puna umarul la lansarea noului ziar Buna Ziua Covasna.   Ne-am simpatizat si am ramas cumva in legatura.  Prietenia noastra a inceput brusc, la scurta vreme, atunci cand ea, internata in spitalul de oncologie din Brasov, m-a sunat spunandu-mi diagnosticul. Despre ceea ce a urmat atunci, la finalul anului 2000, povesteste chiar ea in paginile care urmeaza.

Au trecut de atunci 11 ani, Ileana lupta cu boala care a recidivat in diverse forme extrem de agresive, a trecut prin moarte clinica si prin experiente la limita vietii de cateva ori si, avand credinta puternica in Dumnezeu, Acesta a readus-o la viata de fiecare data! In anul 2006 a inceput pelerinajele externe cu Rusia, iar de atunci revine periodic in periplurile acestea duhovnicesti… In ianuarie 2008 a renuntat la planificata operatie de cancer de colon pentru a veni in Tara Sfanta si in Sinai. Dupa doar doua luni, in martie 2008, s-a inscris in programul Pe urmele Sfintei Familii in Egipt  care cuprindea de asemenea Sinaiul;  imi amintesc ca am coborat dimineata impreuna muntele sfant pe care Moise a primit de la Dumnezeu Tablele Legii cu cele 10 Porunci, iar la un moment dat Ileana mi-a spus vesela: iti dai seama ca acum trei luni eu am fost programata la operatia aceasta mutilanta, iar in intervalul asta am urcat si coborat de doua ori Sinaiul, pe picioarele mele?!  In acel pelerinaj insa, intr-o noapte, Ileana a facut o criza atat de severa, incat eu, colega ei de camera, am crezut ca nu mai apuca sa vada lumina zorilor ( incepusem sa ma gandesc, ca organizator, ce trebuie facut in situatia aceasta extrema!). Am chemat un medic sa o vada, dar acesta a ridicat neputincios din umeri, afland diagnosticul ei. Cu o vointa iesita din comun, dimineata, in timp ce noi eram la micul dejun pe terasa vasului de croaziera care naviga pe Nil, Ileana a aparut in costum de baie si s-a aruncat in piscina – dupa care, precum Pasarea Phoenix,  si-a revenit ca si cum noaptea dinainte ar fi fost doar un vis urat! (veti intelege, citind marturia ei de acum, ce a insemnat gestul acesta!) Prin vara aceluiasi an 2008 m-a sunat si mi-a spus: Maria, dupa prima urcare a Sinaiului tumoarea a regresat 3 mm, ceea ce medical este imposibil! Dupa a doua urcare, a stagnat evolutia! Anul asta vreau sa urc a treia oara Sinaiul!! Asa incat am reusit sa formam impreuna un grup de 10 persoane, cu care Ileana a mers in toamna anului 2008 din nou pe urmele pasilor Mantuitorului in Israel, iar la urma a urcat Sinaiul – caci pentru ea, SINAIUL ESTE DATATOR DE VIATA! Ileana Gafton revine periodic in viata mea, povestindu-mi chinurile, incercarile extraordinare prin care trece in lupta ei cu boala, care incercari – toate! – nu sunt decat episoade ale intalnirii ei cu Divinitatea!

Acum, in martie 2012, am fost impreuna din nou in Israel, iar la manastirea Sf Sava din Pustiul Iudeii, am auzit-o exclamand: aici este o putere extraordinara, va spun eu, care am calatorit si in cer si pe pamant! Si cum pentru interventia directa a Domnului in viata ta este bine sa depui marturie, Ileana Gafton a acceptat sa va povesteasca dumneavoastra, cititorilor revistei Lumea Credintei, cate ceva din experientele unui supravietuitor prin credinta!

Maria Chirculescu

Miriam Turism