pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

Icoana Maicii Domnului, pictată de Părintele Arsenie Boca


Chichiș, jud Covasna:

Icoana Maicii Domnului, pictată de Părintele Arsenie Boca

 

În acest Post al Craciunului, în zilele premergatoare marelui Praznic al Nașterii Domnului, în care îngerii binevestesc noua bucurie mare, am primit întra-devăr un dar neașteptat: Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, pictată de Părintele Arsenie Boca, icoană pastrată nu se știe foarte exact de când, în Biserica Sfânta Treime din Satul Chichiș, Judetul Covasna! Chipurile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și ale Pruncului Iisus,  brațele larg deschise în chemare ale acestuia (“eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră”, “veniți la mine, toti cei osteniți și impovarați și eu va voi odihni pe voi…” ) transmit o așa bucurie sfânta,  emană o așa stare de bine, încât primul gând a fost: iată o reprezentare a BUCURIEI! Părintele Paroh Ioan Florin Gavrilă a și confirmat acest gand, spunându-mi : într-adevăr, în această biserică simți mereu o bucurie, și eu vin cu tot felul de gânduri și griji și la urmă ies zâmbind; am observat că așa se intamplă cu toată lumea. Chiar acum, duminică, la finalul slujbei, i-am întrebat pe oameni: câți ați venit întrisțați și câți sunteți acum senini, câți plecați acasă bucuroși? Și au început să ridice mâinile: și eu, și eu, și eu… Parcă Maica Domnului iși aduna pruncii lângă ea și ii binecuvântează!

Ortodoxia din inima țării: Covasna

Satul Chichiș este situat pe DN11, în drumul dinspre Brașov către Moldova fiind primul sat din Județul Covasna ( 22 km distanță față de Brașov și 12 km față de Sf Gheorghe). Localitatea aceasta de 1075 de locuitori nu atrage cu nimic atentia trecatorului grabit dinspre Ardeal spre Moldova sau invers, peste Pasul Oituz, numai romanii ortodocși din toată zona covăsneana  (minoritari etnic) cunoscând durerea bisericilor părăsite și cu lăcate grele la intrare, langă care cânta doar păsările cerului și pe care IPS Ioan Salajean se încăpătanează sa le tot renoveaze, de 15 ani incoace, de când a fost inființată Episcopia Harghitei și Covasnei. Pentru că bisericile acestea ortodoxe au aparținut de secole românilor, forțați în decursul istoriei fie să treacă la catolicism, fie să părăsească zona… La intrebarea mea, dacă icoana Maicii Domnului pictată de Părintele Arsenie Boca, aflată pentru îchinare în stânga altarului, este făcătoare de minuni, Părintele Paroh Ioan Gavrila exclamă: prima minune pe care pot sa o mărturisesc, într-o zonă ca a noastră, este aceea că mi-a umplut biserica de credincioși, la slujbe! În primii cinci ani dupa hirotonire, intre 1995 și 1999, am fost preot la Ojdula, acolo aveam cinci femei în biserică, le spuneam: “ uite, ați venit ca femeile mironosițe la Mormântul Sfânt!”. Cinci ani m-am chinuit acolo, erau zile cand nu aveam nici bani de pâine, de nimic… Dar mergeam în biserică și de fiecare data mulțumeam Domnului și ma rugam: Doamne, m-am facut preot și nu am cui vorbi, daruiește-mi Doamne oameni! Și Domnul s-a indurat și în14 noiembrie 1999, prima zi a Postului Craciunului, am venit aici la Chichiș. La inceput nu prea venea lume în parohia mea, doar brașovenii care venisera și la Ojdula. Și incet-incet, în timp, duminica la Sfânta Liturghie am inceput să am în biserică 30 – 40 persoane, apoi 80 – 100 și acum vin aproape 200! În primii ani, după slujbă, mai ramaneam și câte doua-trei ore în biserica goala, meditam, mă rugam – acum imi dau seama ca mă tinea puterea icoanei Maicii Domnului în biserica noastra, dar atunci nu știam ce dar avem aici de la Părintele Arsenie… Apoi am inceput să slujesc miercurea acacatist inchinat Maicii Domnului și rugăciuni de dezlegare și vinerea Taina Sfântului Maslu. Oamenii mă intrebau: pentru cine faci slujba, părinte? (erau 2-3 persoane în biserica), pierzi vremea! Și eu ziceam: nu pierdem vremea, ne rugăm: pentru sfinți, pentru mine, pentru familia mea; nu ardeam pomelnicele de duminica, le pomeneam și în timpul saptamânii, la Sfântul Maslu. Intr-un an de zile au inceput să vina la maslu, vinerea, 5,7,9,12,20,30,40 persoane și acum… nu mă mai pot opri! Aveam credința că o sa ne aducă Maica Domnului credincioșii – și asa a fost! Acum sunt multumit, cand vezi că intr-o zonă ca a noastră sunt oameni la biserica ortodoxa…

Este icoana pictata de Părintele Arsenie Boca?

Icoana de la Chichiș a Maicii Domnului cu Pruncul în brațe este identica, ca și schită / desen, cu fresca de foarte mari dimensiuni de la Biserica Sf Elefterie din Bucuresti! Se stie deja că schița în cărbune după care a fost pictata acea fresca aparține, cu certitudine, Părintelui Arsenie Boca. Dar, deși este folosit același model pictural, mesajele, stările transmisa de fiecare dintre cele două picturi sunt diametral opuse ! În fresca din Biserica Sf Elefterie (zugrăvită în 1959, când teroarea comunistă atingea apogeul, când Părintele deja trecuse prin experienta câtorva închisori și a Canalului și când deja era scos abuziv din monahism, interzicându-i-se să mai slujească), Pruncul Iisus este îmbracat în zeghe și este tuns ca deținuții, Sfânta Maică are o expreșie împietrită, aureolele din jurul capetelor sunt aurite compact, iar culorile folosite sunt întunecate, grave…

Icoana de la Chichiș este foarte probabil pictată de către Părintele Arsenie Boca în tinerețe, după terminarea studiilor și intoarcerea de la Chișinau – unde a învațat tehnica poleiturii cu aur ( pentru fundalul întregii icoane),  în perioada în care Părintele a viețuit la Mănăstirea Sâmbata de Sus (1939 -1948), devenind, datorită harismelor sale, o legendă vie a Țării Făgărașului și a întregului Ardeal! În această reprezentare sfintele fețe sunt albe de lumina, ochii albaștrii, foarte vii, zambetul fin și emanând bucuria interioara: “Umple, Preacurată, de veselie viața mea, dăruindu-mi bucuria ta cea nestricată, ceea ce ai nascut pricina veseliei”! Aureola Maicuței Domnului este alba și filigranată, cu flori (doar în iconografia ruseasca am mai vazut ceva similar), iar aureola Pruncului Sfânt este parțial transparentă, lăsând sa se vadă trasaturile Sfintei Sale Mame! Copilul Iisus este înconjurat complet de lumină, intr-un halou oval, exact ca în schita/ proiect de la Biserica Sf Elefterie, halou care însa nu s-a mai pictat în fresca de deasupra altarului. Întreaga icoană a Maicii Domnului cu Pruncul îți atinge sufletul, dăruindu-ți o emoție și o bucurie pe care nu ți-o poti explica decât prin prezența Duhului Sfânt!

Biserica Sfânta Treime din Chichiș a fost construită între anii 1937 – 1940. După marturia soției clopotarului care a slujit aici timp de 50 de ani, atunci când icoana a fost adusă în biserică de mai multe persoane, era cea mai frumoasă icoană, strălucea, pur și șimplu iradia lumină! În timpul celui de-al doilea război mondial și până prin anii 1947-1948, această icoană a fost ascunsă într-un pod. Nu se știe cine a adus icoana la Chichiș, dar una dintre presupuneri este că Părintele Glodeanu, cel care a slujit aici până în anul 1960, fiind sibian, trecea des pe la Mănăstirea Sâmbăta de Sus și este posibil să o fi comandat Părintelui Arsenie Boca…

Minunea aflării icoanei Părintelui Arsenie

Părintele paroh Ioan Gavrila povestește: “ nu multă vreme după ce am venit la parohia Chichiș am început să tot primesc de la credincioși tot felul de cărți ale Părintelui Arsenie Boca, tablou cu Părintele, album cu el – eu ziceam ,bine, multumesc, dar ce-mi tot aduceti mie cărtile astea? Eu aveam mare evlavie la Părintele Cleopa, imi faceam și pedicile folosind învățătura Sfinției Sale… Deci intreb și mi se raspunde: “ e posibil ca Părintele Arsenie Boca să vrea ceva de la matale…”  Și în anul 2001 apare o bătrânica, o femeie din Bucuresti, pensionară, ucenică de-a Părintelui Arsenie, vine în biserică și imi zice: “ Părintele Arsenie m-a trimis la Chichiș sa înramez icoana!” și se inchina tot timpul la icoana aceasta! Avusese o viziune cu Părintele (care trecuse la Domnul de 12 ani), în care i-a spus că este la Chichiș o icoană de-a sa, care trebuie înrămată… și i-a dat și descrierea mea! Eu i-am spus că nu am bani sa fac rama la icoana aceasta, dar ea venise cu bani pregătiti, tot ea mi-a dat și bani! M-a luat prea direct minunea aceasta și am întrebat: cum să fie rama? Și ea mi-a spus: știu că dv o să faceti treabă bună! Asta era înainte cu două săptămâni de sfintirea bisericii, în 21 octombrie 2001 -începusem restaurarea picturii bisericii, în interior, în1999 cu 500.000 lei vechi și cu nadejde în Maica Domnului! Dar nu știam despre valoarea icoanei acesteia, am vrut sa o și mut în biserica veche, monument istoric, dar nu am putut s-o duc, nu ma lăsa inima… Deci femeia a venit în 2001 și de atunci nu am mai vazut-o! Nu am luat imediat în seamă întâmplarea aceasta, pană nu mi s-a confirmat și mie: a venit Părintele Arsenie în viziune în timpul slujbei și mi-a confirmat! Din 2002 și până în 2010 am ținut tainic toate acestea, dar am facut baldachinul; am avut mari încercari, mai ales că am vrut să păstrăm și rama initiala. Baldachinul l-am sfintit în primăvara acestui an 2011, dar deja despre icoană se știe de anul trecut, din 30 mai 2010. Atunci a fost sărbătoare mare aici, s-a sărbătorit împlinirea a 270 de ani de la ridicarea bisericii vechi, monument istoric, cu hramul Sfintii Apostoli Petru și Pavel și tot atunci am sfintit și clopotele acestei biserici închinată Sfintei Treimi. IPS Ioan Sălăjan a slujit slujba arhierească, împreună cu un sobor de preoți; tot atunci a fost și Matei Schinteie, iconarul din Covasna, care, când a văzut icoana Maicii Domnului cu Pruncul în biserică, a recunoscut imediat stilul Părintelui Arsenie Boca și a și facut publică prezența icoanei la noi! De atunci au început să vină autocare cu pelerini, credincioși de aproape sau de departe, monahi…

Eu sunt uimit și onorat de această minune pe care Părintele Arsenie Boca a lăsat-o la noi… Și stiu ca cineva veghează asupra noastră, trăitori cu noi, nu doar sfinții părinți din vechime! E misiune grea preoția, dar ma bucur și știu că cineva acolo sus veghează…. Icoana aceasta a Părintelui Arsenie ne întarește, ne confirmă autenticitatea ortodoxismului și în același timp e ca un mesaj: lasați și voi ceva în urma voastră! În vremurile pe care le traim acuma, numai credință și evlavie ne trebuiesc! Cine traiește în ortodoxie, traiește bine! ”

A consemnat

Maria Chirculescu

Miriam Turism

 

Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Marie Domnul este cu tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău, că ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre!