pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

Sf Nicolae in Palestina


????????????????????????????????????
Icoana Sf Nicolae, Biserica din Beit Jala, Palestina

Sf Nicolae in Palestina

Poate că vă amintiți, acum câtăva vreme Gabriela Baddour – ghida multor grupuri de pelerini români la Bethleem, cea care locuiește acolo de 21 de ani, căsătorita fiind cu un palestinian ortodox  – ne povestea despre faptul că Sf Mare Mucenic Gheorghe este patronul orasului Bethleem, majoritatea caselor creștinilor palestinieni din localitatea în care S-a născut Pruncul Iisus, ca și multe dintre clădirile oficiale avand pe frontispicii basoreliefuri in piatra cu Sf Gheorghe. Gabriela revine acum cu informații inedite despre Sfântul Nicolae și peștera sa, situata in orășelului Beit Jala, de la periferia Bethleemului.

–         Gabriela, mi-ai promis ca la viitorul pelerinaj în Țara Sfântă ne vei duce la Peștera Sfântului Nicolae! Nici nu știam ca există un asemenea obiectiv in inima Palestinei biblice!

–         Arhiepiscopul Mirei Lichiei din Asia Mica, Sf. Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, este numit Tatăl Spriritual al locuitorilor din Beit-Jala. Să nu uităm  un lucru important : creștinii din Palestina sunt urmasii originali  ai celor care L-au urmat pe Isus Christos,  iar această mică localitate (14.500 locuitori)  de linga Bethlehem este una și aceeași cu asezarea Galem menționată în Vechiul Testament ( Josua, 15,59). De altfel, în aramaica (limba vorbită în Țara Sfântă in timpul in care Iisus Hristos a viețuit pe pămant) numele de Beit Jala inseamnă „covor de iarbă”.

Nunta crestina in Beit Jala, an 1940
Nunta crestina in Beit Jala, Palestina (1940)

Așadar, avem aici o comunitate continuă de creștini de 2000 de ani, chiar dacă datorită istoriei frământate a locului, mulți dintre ei au fost nevoiți să emigreze, mare parte dintre palestinienii rezidenti in Chile si Argentina provenind din această arie geografică.

Patrimoniu al spiritualitatii, monahismul a plecat din Valea Nilului și din Palestina, apoi s-a extins către Siria, Mesopotamia, Cappadocia apoi catre Europa. A marcat și influențat Biserica în primele secole după Christos și multi au făcut efortul de a trăi după învățăturile Lui.

In anul 305, călugari din Anatolia (Asia Mică) au sosit aici și au inființat o mănăstire cu câteva peșteri și case;

Pestera in care a vietuit Sf Nicolae (sub biserica actuala)
Pestera in care a vietuit Sf Nicolae (sub biserica actuala)

aici a venit pe urmele Mântuitorului și Părintele Sf. Nicolae care a stralucit prin viața călugăreasca, rămânând in această mănăstire  timp de patru ani, intre 312 – 315.  Mar Nicola (așa cum este numit aici)  s-a nevoit intr-o mica peștera pe colina de linga Bethlehem, astazi  oraselul Beit-Jala.

–         Ințeleg că creștinii din Beit Jala păstrează vie memoria trecerii Sfântului Nicolae prin localitatea lor.

–         O, este mult mai mult decât atât! Locuitorii î-l îndragesc atât de mult pe Mar Nicola, încât a devenit patronul creștinilor din oras, sfântul protector al localității. Aproape fiecare familie  creștina din Beit-Jala are un Nicola in famile!

De sărbătoarea Sfântului (19 decembrie / pe rit vechi) populația sărbătorește cu mic cu mare in fața Bisericii Orthodoxe Sf. Nicolae!

De altfel, în Postul Crăciunului avem aici trei zile consecutive de sărbatoare: începem de Sf Varvara ( 17 decembrie), apoi Sf Sava cel Sfințit (18 decembrie), pentru ca să ajungem in punctul culminant, de ziua Sfântului Nicolae, in 19 decembrie.

Procesiunea Copiilor, Beit Jala, sarbatoarea Sf Nicolae
Procesiunea Copiilor, Beit Jala, sarbatoarea Sf Nicolae

Sărbătoarea incepe la ora 7,30 cu Sfânta Liturghie oficiată de Patriarhul Ierusalimului in Biserica Sf. Nicolae, urmează procesiunea către Peștera în care a viețuit sfântul, lumea mergand cu lumânări aprinse pe străzi, apoi  parada de stradă, fanfara, iar după-amiază se merge  la Clubul ortodox pentru concertul dat de corurile locale.

Și cum aproape în fiecare familie exista cel puțin o persoană care poartă numele sfântului, bineînțeles ca pe seară familiile se reunesc și sărbatoresc, împarțind daruri nu numai sărbatoriților ci și tuturor copiilor.  Locuitorii declară că il iubesc pe Sf Nicolae, pentru că îl simt foarte aproape de inima lor și toata populația din Beit Jala așteaptă ziua sa – sărbătoarea orașului întreg!beit-jala-liturgy

–         Presupun că și Sf Nicolae le raspunde pe măsura iubirii, a credinței lor in el!

–         Da! Sf. Nicolae ajută și după trecerea sa la Domnul pe cei care au nevoie; locuitorii explică pelerinilor multe minuni noi în care Sfântul apare deasupra bisericii și apără locuitorii de rachete venite ( in 2001) din partea israeliană…sau vindecă bolnavi, apare în vis unor oameni necajiti, s.m.d. De altfel, în timpul celor două razboaie mondiale, nici o bomba nu a căzut peste Beit Jala.

Sunt localnici care spun că l-au văzut pe sfânt cu brațele întinse deasupra localității, ferind-o de bombele care au vizat această ținta în urma declarației de independență din 1948. Unul dintre localnici a declarat :” nici o bomba nu a atins Beit Jala. Numai turnul Bisericii Sf Nicolae a fost avariat. Noi știm că Sf Nicolae a fost cel care ne-a salvat de la toate problemele”.

–         Impresionant! Vorbește-ne puțin despre Biserica Sfântului Nicolae, te rog.

–         beit-jala-bldgBiserica este construită deasupra peșterii unde s-a nevoit și rugat Sf.Nicolae înainte de a participa la primul Sinod de la Niceea pe care l-a convocat Sf.Imparat Constatntin cel Mare.

Biserica actuală a fost ridicată după ultimul cutremur ( 1927) pe ruinele altei biserici dedicată Sfântului Gheorghe ( se poate vedea altarul acelei biserici la un nivel mai jos, de asemenea sunt locuri de rugaciune retrase în niște tunele subterane).

 

In mica peștera a Sf Nicolae se poate observa un minunat mosaic care dateaza din secolele 5-6; fragmente de pardoseli de mosaic s-au gasit și pe străduța laterală din spatele bisericii, ceea ce arată că într-adevar a mai fost o biserica  înainte.

Apa trimisa de la Bari, de la moastele Sf Nicolae.
Apa trimisa de la Bari, de la moastele Sf Nicolae.

 

O minune este icoana Sf.Nicolae care in anul 2011 a izvorât mir la intervale de citeva luni.

Locuitorii vin cu evlavie să se închine la această icoana și  la apa adusă de la Bari cu atestat că este de la mormântul sfântului.

 

 

 

Și noi românii il iubim pe Sfântul Nicolae, avem  în țară peste 1000 de biserici închinate lui, iar aproximativ 800,000 de români ii poartă numele! Așa încât va aștept cu mare drag să vă conduc la acest lacaș sfânt, situat foarte aproape de Biserica Nașterii Domnului din Bethleem!

Man Sf Sava, Parintele Zosima si Gabriela Baddour. Doi romani in Pustiul Iudeii
Man Sf Sava, Parintele Zosima si Gabriela Baddour. Doi romani in Pustiul Iudeii (2012)

 

A consemnat

Maria Chirculescu, Miriam Turism

Foto :Gabriela Baddour

 

 

 

 

 

 

Tags: , ,