pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

Aparitia Sfantului Arhanghel Mihail in Muntele Gargano (Italia)


Aparitia Sfantului Arhanghel Mihail in Muntele Gargano (Italia)

Joi, 21 Octombrie 2010. Dimineata frumoasa de toamna la Bari. Dupa bucuria inchinarii la sfintele moaste ale Sfantului Ierarh Nicolae o vom porni catre nord, de-a lungul coastei Adriaticii, stiind ca azi avem drum lung de parcurs, 640 km pana la Ravenna. Pana sa plecam, Maxim, ghidul nostru din Italia, imi spune despre o pestera intr-un munte, nu departe de Bari, unde in primele veacuri dupa Hristos s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, de la aceasta aparitie repetata incepand cultul sfintilor arhangheli in lumea crestina. Ionela, prietena mea din Los Angeles, aude discutia si spune: stiam despre Monte Sant Angelo de cand am plecat de acasa, imi doresc foarte mult sa ajung acolo ( fiica Ionelei se numeste Mihaela). Am intrebat-o de ce nu mi-a spus, sa fi introdus deja obiectivul in program, sa fiu deja pregatita cu explicatii, iar raspunsul ei a fost uimitor: nu am vrut sa influentez cu nimic programul, m-am gandit ca daca Domnul va vrea, vom ajunge oricum acolo! A trecut oceanul pentru acest pelerinaj ortodox in Italia, nu si-a afirmat dorinta absolut justificata ca demers personal ( desi era cel mai usor lucru sa o faca!) si iata ca Domnul raspunde gandului smerit, iar minunea pe care o astepta Ionela se produce: dimineata nu stiam nimic despre acest loc sfant, iar acum, cu acordul tuturor pelerinilor, modificam un pic programul incarcat al zilei si urcam pe Muntele Gargano, in cautarea urmelor Sfantului Arhanghel Mihail!!

Autocarul urmeaza o sosea de-a lungul tarmului marii pana ajungem in „pintenul cizmei” peninsulei italiene. Drumul se curbeaza spre dreapta si incepem sa urcam vreo opt sunte cincizeci de metri diferenta de nivel, pe un drum plin de serpentine, pana in varful muntelui: peisajul marin ramane tot mai jos, ajungem la nivelul norilor aglomerati deasupra apei golfului – frumoasa perspectiva asupra lumii, de la nivelul norilor! Intram in localitatea Monte Sant Angelo: un aglomerat de case albe ale caror pereti abia lasa loc strazilor inguste, pietruite, fara fir de iarba la vedere! Fiecare centimetru de spatiu este folosit la maxim, toate casele parca vor sa fie asezate mai langa grota Sfantului Arhanghel Mihail, de la care s-a pornit asezarea de pe varful muntelui. Orasul este pitoresc, se vede ca asteapta turisti – dar la ora la care am ajuns noi, grota era inchisa. Asteptand ora deschiderii, ma gandesc  ca vom vizita totusi un obiectiv catolic, fara importanta pentru noi… cat de amarnic ma inselam insa!

Reintoarsa acasa, ma documentez si surpriza este de proportii: in calendarul nostru ortodox, in data de 6 septembrie este sarbatorita minunea de la Gargan (Italia), alaturi de preaslavita minune a Sfantului Arhanghel Mihail de la Colose! Am vizitat asadar unul dintre cele mai autentice locuri de inchinare crestina, care, desi are acum o aparenta desavarsit catolica si este total ignorat de catre pelerinul ortodox, ramane totusi unul dintre cele trei locuri cunoscute din vremea Noului Testament in care Sfantul Arhanghel Mihail a ales sa se arate oamenilor, intervenind direct in viata lor si a comunitatiilor. Aceste locuri sunt: Colose (Turcia), Gargano (Italia) si Muntele Athos (Grecia). Aparand de mai multe ori in vremea Vechiului Testament si fiind considerat de catre sfintii parinti ca fiind cel care a mers inaintea israelitilor in timpul exodului, ziua sub forma unui stalp de nor, iar noaptea sub forma unui stalp de foc, aratandu-le drumul spre Tara Canaanului, Sfantul Arhanghel Mihail, conducatorul cetelor ceresti, se arata acum ca fiind ajutatorul in mod egal nu doar a poporului ales ci si al altor neamuri, pregatindu-le pentru Imparatia lui Dumnezeu. Iar daca orasul Colose a fost abandonat din secolul al IX-lea, Gargano a ramas peste veacuri cel mai important loc de inchinare al Bisericii Catolice catre Sfantul Arhanghel Mihail. Cat despre Sfantul Munte Athos, istoria salvarii unui tanar aruncat de talhari cu o piatra de gant in mare, pe tarmurile sale, se gaseste atat in Patericul Atonit cat si in viata Sf Neofit de Dochiariu ( 9 noiembrie).

Care sunt insa aparitiile Sfantului Arhanghel Mihail la Gargano, asa cum sunt ele descrise de cronicarul ortodox (Vietile Sfintilor, 6 septembrie)?

Prima aparitie, datata conform traditiei in anul 490: Între marea Adrianului şi între muntele care se numeşte Gargan, este cetatea Sipont, aflîndu-se departe de munte ca la două-sprezece mii de paşi. În cetatea aceasta era un om bogat, a cărui cireadă păştea pe sub munte şi s-a întîmplat de a rătăcit un bou, despărţindu-se de cireadă; căutînd stăpînul mult împreună cu slugile sale, l-a aflat în vîrful muntelui aceluia stînd lîngă uşa unei peşteri. Umplîndu-se de mînie că s-a ostenit căutîndu-l a luat arcul şi o săgeată adăpată cu otravă şi a îndreptat-o spre boul său, vrînd să-l ucidă. Dar deodată săgeata, întorcîndu-se înapoi, a rănit pe săgetător, iar cel ce era cu dînsul, văzînd aceea, s-a temut şi nu îndrăznea să se apropie de peştera aceea, ci, întorcîndu-se în cetate, a spus tuturor ce se făcuse.Deci, înştiinţîndu-se episcopul cetăţii aceleia, s-a rugat lui Dumnezeu să-i arate lui taina aceasta. Şi i s-a arătat lui în vedenie Sfîntul Arhanghel Mihail spunîndu-i că el şi-a ales locul acela şi-l păzeşte şi voieşte ca acolo adeseori să cerceteze şi să ajute oame-nilor celor ce vor alerga cu rugăciune. Iar episcopul a spus vedenia aceea cetăţenilor şi, după postul de trei zile pe care l-a poruncit la toată cetatea, s-a dus cu clerul său şi cu tot poporul la muntele acela şi, suindu-se deasupra, a aflat într-o piatră o peşteră în care era intrarea strîmtă; şi nu a îndrăznit să intre înăuntru, ci şi-a săvîrşit rugăciunile înaintea uşii. De atunci adeseori mergeau acolo cei ce doreau, făcîndu-şi rugăciunile lor către Dumnezeu şi către Sfîntul Arhanghel Mihail.

 

A doua aparitie, datata conform traditiei in anul 492: Iar mai demult napolitanii, fiind necredincioşi, şi-au adunat ostaşii şi au mers fără de veste la cetatea Sipontului, vrînd să o ia şi să o dărîme. Cetăţenii erau cuprinşi de frică mare iar episcopul a poruncit post la popor, ca trei zile să nu guste hrană şi să se roage cu stăruinţă, ca să se izbăvească ei de vrăjmaşii cei ce i-au înconjurat. Mai înainte de ziua aceea în care vrăjmaşii voiau cu toate puterile lor să cucerească cetatea, s-a arătat arhanghelul puterilor cereşti episcopului, în vedenie, zicîndu-i: “Mîine, în ceasul al patrulea din zi, să porunceşti tuturor cetăţenilor să se înarmeze şi să iasă din cetate împotriva vrăjmaşilor şi eu voi veni să vă ajut vouă”. Episcopul, sculîndu-se din somn, a spus vedenia la toţi şi s-a bucurat foarte mult de biruinţa cea făgăduită asupra vrăjmaşilor şi s-au întărit cu nădejde bună. Apoi, venind al patrulea ceas din zi, s-a făcut un tunet mare şi, ridicîndu-şi credincioşii ochii, au văzut la muntele Gargan un nor mare pogorîndu-se şi s-a făcut, ca odinioară la muntele Sinai, foc şi fum, fulgere şi tunete, încît tot muntele acela s-a cutremurat şi s-a acoperit cu nor. Văzînd aceea protivnicii, s-au temut şi au început a fugi, iar cetăţenii, cunoscînd că bunul păzitor şi grabnicul folositor a venit cu oştile sale cereşti să le ajute, au deschis porţile cetăţii şi au alergat pe urma vrăjmaşilor lor, secerîndu-i ca pe nişte paie. Ei îi tăiau dinapoi, iar Sfîntul Arhanghel Mihail, din înălţime, cu tunete şi cu fulgere îi ucidea, încît se făcuse numărul celor morţi şase sute de bărbaţi căzuţi de tunete şi de fulgere. Gonindu-i deci, pînă în depărtare şi biruindu-i desăvîrşit pe vrăjmaşii lor, s-au întors veselindu-se în cetatea lor. Din acea vreme napolitanii, cunoscînd mîna cea tare a lui Dumnezeu Celui Atotputernic, au primit sfînta credinţă.

 

A treia aparitie, datata conform traditiei in anul 493, dupa victorie: Cetăţenii Sipontului adunîndu-se toţi, cu episcopul şi cu clerul, s-au dus la muntele acela la care a fost acea arătare înfricoşată, vrînd să aducă acolo mulţumire lui Dumnezeu şi ajutătorului lor, Sfîntului Arhanghel Mihail, şi tuturor puterilor cereşti.Cînd s-au apropiat la uşa peşterii aceleia, au aflat pe marmură urme de paşi omeneşti bine însemnate, ca pe pămînt moale, şi ziceau unii către alţii: “Iată, cu adevărat Sfîntul Arhanghel Mihail a lăsat aici semnul ajutorării sale, că singur a fost aici, mîntuindu-ne pe noi de vrăjmaşii noştri. Şi închinîndu-se, au sărutat urmele acelea şi, săvîrşind cîntarea cea de rugăciune se veseleau pentru păzitorul şi folositorul lor, mulţumind lui Dumnezeu. Au hotărît, deci, să zidească la locul acela o biserică în numele Sfîntului Mihail. Cînd se găteau spre lucrul acela, iarăşi s-a arătat Sfîntul Arhanghel episcopului, zicîndu-i: “Nu vi se cade vouă să vă îngrijiţi de zidirea bisericii, pentru că eu fără osteneala voastră mi-am gătit acolo biserică, numai să intraţi în ea. Iar tu mîine să faci în ea Sfînta Liturghie şi să împărtăşeşti pe credincioşi cu Dumnezeieştile Taine”.După vedenia aceasta, episcopul a poruncit ca toţi credincioşii să fie gata spre împărtăşirea cu Sfintele Taine şi a mers cu dînşii cîntînd şi rugîndu-se. Iar cînd au sosit la acel loc sfînt, unde erau închipuite sfintele urme pe marmură, au aflat cioplită în piatră o biserică mică, făcută nu după obiceiul lucrului mîinilor omeneşti, ci ca o peşteră, neavînd pereţii netezi, iar vîrful era împodobit cu diferite înălţimi, aşa că pe cîte o parte puteai să ajungi cu capul, iar pe alta nu puteai nici cu mîna. Astfel arătă oamenilor că Dumnezeu nu voieşte pietrele cele împodobite în biserică, ci inimile cele curate; iar sfînta masă era acoperită cu acoperămînt roşu şi a săvîrşit pe dînsa episcopul Sfînta Liturghie şi a împărtăşit pe credincioşi cu Prea Curatele Taine, iar în altar, despre partea de miază noapte, de la vîrf picura apă curată, dulce, foarte luminoasă şi făcătoare de minuni, din care, bînd, bolnavii cîştigau sănătate. Şi beau credincioşii din apa aceea după împărtăşirea Sfintelor Taine şi se făceau minuni fără de număr în biserica aceea şi se tămăduiau toate neputinţele cu rugăciunile Sfîntului Arhanghel Mihail. Deci a zidit episcopul chilii lîngă biserică şi a rînduit să fie acolo preoţi şi diaconi şi cîntăreţi şi citeţi, ca în toate zilele să se săvîrşească pravila bisericească, în slava lui Dumnezeu şi în cinstea Sfîntului Arhanghel Mihail.

 

Se spune ca prima Sfanta Liturghie a fost oficiata aici in ziua de 29  septembrie 493, data la care pana astazi se sarbatoreste hramul acestei biserici.

 

Astazi biserica de pe Muntele Gargano, din mijlocul localitatii Monte Sant Angelo este un adevarat sanctuar catolic, cu fatade artistice de marmura alba impodobite cu statui, decoratiuni, bazoreliefuri, aplicate incepand cu secolul al XIII-lea… Scara prin care se coboara catre Poarta Boului – locul in care animalul s-a oprit, iar stapanul sau nu a mai indraznit sa inainteze catre pestera Sfantului Arhanghel descoperita chiar de la prima sa aparitie aici –  pastreaza urme de fresca veche si o inscriprie care aminteste, in limba latina: „ Aceasta este cea mai importanta grota din lume a Sfantului Arhanghel Mihail, in care a binevoit sa se arate oamenilor. O, pelerini, cadeti la pamant si inchinati-va, ca acest loc este sfant.” Pestera se pastreaza ca atare de cincisprezece secole, doar impodobita cu multe altare catolice si statui – deloc pe gustul pelerinului de alta religie decat cea locala. Care pelerin, din pacate, daca nu stie istoria locului, poate sa aiba ochi si sa nu vada, poate sa aiba urechi si sa nu auda… Foarte putini dintre noi pot simti sfintenia unui loc, indiferent de aparenta sa actuala, asa incat nu ramane deact rugaciunea: Doamne, lumineaza-ne!

 

O, prea minunatule intai-statator al arhanghelilor si al ingerilor, primeste, pentru preaminunata ta slujire spre mantuirea neamului omenesc, glasul de lauda si de multumire pe care il inal­tam spre tine, si, ca unul ce esti plin de puterea lui Dumnezeu, acopera-ne cu aripile tale cele nematerialnice de toti vrajmasii vazuti si nevazuti, ca sa stri­gam pururea Domnului, Celui ce te-a proslavit si S-a proslavit prin tine: Ali­luia !

 

Maria Chirculescu

Miriam Turism