pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

ETIOPIA CRESTINA, 16/28 ian 2023 (12z), Pret: 2600 euro + avioaneTIMKET FESTIVAL,

BOBOTEAZA ETIOPIANA

Sarbatoare nationala in Etiopia, Timket Festival opreste circulatia in capitala tarii, Addis Abeba (de la orele 15) si desfasoara pe trasee bine stabilite un spectacol plin de culoare, dansuri rituale (dansurile davidice) si bucurie, cu participarea entuziasta a populatiei crestine – asa cum nu am mai vazut nicaieri in lume! Traditii milenare vii, pastrate cu sfintenie, nealterate de nici un fel de influente…

Noi vom merge intai la Gondar, centrul national al Bobotezei etiopiene. De ce? Veniti cu noi si veti afla!

————————————

Reportaje din excursiile anterioare, documentare:

Vindecare prin credinta

Dansurile Regelui David, in Etiopia de azi

Ceremonia cafelei, in tara ei de origine

Calendarul bizantin, calendarul oficial etiopian

Lacul Tana, Biserica Narga Selassie

Timket Festival, Boboteaza etiopiana 

 PROGRAM 2023

Ziua 0: Luni 16 ian : spre Addis Abeba / Gondar.

Intalnire la Aeroportul Otopeni luni seara la ora 21:00, zbor Emirates intre orele  23:30 / 06:30.

Ziua 1: Marti 17 ian:  Gondar (2133m, UNESCO)

Escala la Dubai ( 06:30 / 09:25), apoi zbor la Addis Abeba intre orele 09:25 / 12:40. BINE ATI VENIT IN ETIOPIA! Zbor catre Gondar (1h10min), de la orele 13:40/14:50 sau 15:20/16:30. Bine ati venit la Gondar! Primire fastuoasa, cazare la hotel 3*, cina.

Gondar – in sec 17 si al 18-lea capitala Etiopiei. Pana in secolul 16, imparatii Imperiului Solomonic/Crestin Etiopian nu aveau capitala in locatii fixe, ci locuiau in corturi in campusuri temporare, mutandu-si familiile, suita, soldatii. Incepand cu Imparatul Menas, la 1559, imparatii au inceput sa petreaca sezonul polios ( de vara) langa Lacul Tana, revenind pe aceleasi locatii mereu.

Gondar a fost intemeiat de catre Imparatul Fasilidas la anul 1635 si s-a dezvoltat ca asezare agricola si comerciala. Situata la 2.133 m altitudine, este in present un oras vizitat de turisti, datorita ruinelor palatelor regale si a bisericilor.

Obiective de vizitat in Gondar: 

”ROYAL COMPOUND “ ( “Combinatia Regala”, UNESCO 1979), cu multe castele majestuoase, construite in stilul architectural al Evului Mediu european, cum ar fi: cele două castele etajate apartinand împăratului Fasiledes (1632 -1667), Biblioteca lui Fasilidas – fiul imparatului Yohannes (1667-1682; castelul în formă de sa a fiului lui Yohannes, imparatul Iyasu I (1682-1706)); sala mare sau “casa cântecului” a Împăratului Dawit III (1716-1721), în care au avut loc multe ceremonii; lungul V, forma ce cuprinde cele doua etaje din palat ce au apartinut sotiei celui din urmă, crăiasa Mentewab. 

Debre Birhan Silassie, cea mai frumoasa biserica a Gondarului. “Treimea de pe Muntele Luminii / Muntele Schimbarii la Fata”. Construita în timpul domniei împăratului Iyasu (1682-1706), biserica n a fost niciodată distrusa. Se spune că atunci când au musulmanii au incercat sa-I dea foc în 1881, acestia au fost atacati de albine si au fugit. Biserica este de plan dreptunghiular, similar cu cele ale arhitecturii antice Axumite. Zidurile din interior ale camerei din fata sunt acoperite cu picturi pe pânză, lipite pe pereti. Plafonul este construit din grinzi groase si decorat cu serafimi ce privesc in jos. 

Kuskuam: biserica, palatul, scoala bisericii, ceremonia apei sfintite. 

Ziua 2: Miercuri 18 ian (ajunul Bobotezii):  Gondar

Dupa micul dejun, dimineata, incepem vizitarea orasului Gondar, iar dupa pranz intram in procesiunea ajunului Bobotezii.

TIMKET FESTIVAL, Boboteaza este una dintre cele mai mari sarbatori ale Bisericii Etiopiene si este sarbatoare nationala in aceasta tara. Iar Gondar, unul dintre cele mai importante orașe istorice din Etiopia – și un centru spiritual al țării – este epicentrul national al acestei festivitati. Timket Festival  reprezinta reconstituirea rituala a Botezului Domnului Iisus in Raul Iordan.  Este o procesiune plina de semnificatii biblice, culoare si bucurie, care se oficiaza pe principalele artere ale orasului, spre Baia lui Fasilades.

Baia lui Fasiladas  (Palatul Baii).  Un plan dreptunghiular, cu pereţi îngrijiti, care este umplut cu apă o dată pe an, pentru festivitatile de Timket (Boboteaza); popular cunoscut ca “Palatul Bobotezei / Palatul imbaierii”. 

Cina, cazare in Gondar, hotel 3*. 

Ziua 3: Joi 19 ian, TIMKET FESTIVAL, Boboteaza etiopiana: Gondar

Optional, dimineata de la ora 04:00 mergem catre locul in care se oficiaza slujba de Boboteaza, sfintirea apei la Palatul Baii.

Mic dejun, apoi intram din nou in procesiune.Dupa pranz, odihna, timp liber, cumparaturi in Gondar. Cina si cazare hotel 3*.

Ziua 4: Vineri, 20 ian: Gorgora, Bahir Dar

Dupa micul dejun plecam spre Gorgora, o peninsula cu port din nordul Lacului Tana, care a fost  una dintre capitalele timpurii ale Etiopiei, inainte de Gondar. Este cunoscut acum pentru manastirile sale, dintre care femeile vor vizita Manastirea Debre Sina (Muntele Sinai), intemeiata intre anii 1314-1344 si care pastreaza cea mai veche pictura in stilul Gondar (este cea mai veche dintre manastirile de pe Lacul Tana). Barbatii vor vizita si Manastirea Mandaba  Medhane Alem (a Mantuitorului), intemeiata in anii 1320-1321 si in care femeilor nu li se permite accesul.

Apoi vom calatori catre Bahir Dar (in sudul lacului Tana), cina si cazare la hotel 3*.

Ziua 5: Sambata, 21 ian: Lacul Tana, Insula Bahir Dar, Manastirile Gorgora-Gondar

Dupa micul dejun de la hotel, traversam cu barca Lacul Tana, cel mai mare lac etiopian (3000kmp) si unul dintre cele mai mari lacuri situate la mare altitudine din lume (1840 m), sursa Nilului Albastru. Vom vizita celebrele sale manastiri. Incepe o zi remarcabila, in care ne vom plimba cu barca, vizitand manastirile de pe insulele lacului Tana.

Lacul Tana are 37 de insule dintre care 20 adăpostesc biserici cu un semnificativ interes cultural si istoric. Pe insula Tana Cherqos tradiţia spune ca s-a odihnit Fecioara Maria la întoarcerea din Egipt; deasemenea se spune că Frumentius, care a introdus creştinismul în Etiopia este îngropat în Tana Cherqos (in aceasta manastire pot intra doar barbati). 

Proorocul Avacum 3,7 (Am văzut corturile lui Cuşan (Etiopia) lovite de groază, iar colibele ţării Madianului sînt cuprinse de cutremure.) Bazandu-se si pe acest citat biblic, Biserica etiopiana sustine ca Sfanta Familie a vizitat aceste locuri, la intoarcerea din Fuga in Egipt. 

Mai intai vizitam Narga Silassie, biserica rotunda de pe insula Dek, cea mai mare insula de pe Lacul Tana. Biserica a fost construita in sec 18 de catre imparatul Mentwab si are multe fresce foarte bine pastrate. Există, de asemenea, două remarcabile şi pitoresti “porti de apa”  pe ţărmurile opuse, spre partea de vest şi cea de est, cu piete, turnuri cu două etaje, in  stilul Castelului Gondar,  drumul pietruit ducand de la apa pana la biserica.

Continuăm drumul spre Peninsula Zege; aici sunt caracteristice culturile de cafea, dar – ca si pe celelalte insule de pe lacul Tana – se pastreaza si o vegetatie naturala bogata. 

Există şapte biserici pe peninsula, din care vizitam doua: Kidane Mihret si Azewa Mariam, celebre pentru frescele cu scene biblice viu colorate, elaborat pictate pe plafoane si peretii laterali.

Patrundem in partea de sud a lacului în formă de inimă, pe insula cu Manastirea Kebran Gabriel, care cuprinde o mare şi importanta biserica dedicata Sf.Arh. Gavariil. Clădirea construită in stilul Gondar este rotunda, cu doisprezece stalpi de piatra rosie Danqaz, legati prin arcuri. Frescele si icoanele pe panza ale acestei bieserici sunte renumite.  Biserica este faimoasa mai ales datorita manuscriselor sale – unele foarte vechi si de mare valoare (o reproducere a unui asemenea manuscris a fost preluata intr-un album UNESCO). Izolarea insulei a ajutat la salvarea  acestor comori crestine, aceasta manastire fiind considerata loc sigur pentru manuscrisele trimise aici de catre alte biserici, aflate in calea lui Ahmed Gragn, conducatorul musulman din sec 16 care a pornit un adevarat jihad / razboi impotriva Imperiului Crestin Etiopian. (Femeilor nu le e permis sa intre). 

Pe coasta de este a Lacului Tana, barbatii viziteaza Manastirea Tana Cherkos. Tradiţia ne spune că Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria s-a odihnit sub un zid în timpul calatoriei spre Egipt a Sfintei Familii, ramnand aici trei luni şi zece zile. Calugarii susţin că detin un colier al Sf Maria, pe care aceasta l-a lasat cand a plecat. Se spune, de asemenea, ca acesta a fost un loc sacru al evreilor. Menelik I şi nobilii evrei, după ce au plecat de la regele Solomon, au adus Chivotul Legii la aceasta manastire si au construit un templu decorat cu oase intregi şi pietre preţioase. Şase sute de ani mai târziu, Chivotul Legii a fost dus la Axum.

Cina si cazare la  Bahir Dar, hotel 3*. 

Ziua 6: Duminica 22 ian: Cascada Tis Isat, drum spre Lalibela.

Optional: dimineata devreme, putem asista la Sfanta Liturghie la Biserica Behari Ginb Michael. Dupa micul dejun, vom merge 32 km sud de Bahir Dar pentru a vizita celebra Cascada a Nilului Albastru, botezata de localnici cu numele Tis Isat (Fum De Foc).

Dupa pranz plecam cu masina spre Lalibela, cina si cazare.

Ziua 7: Luni 23 ian: Lalibela (2500 m)

Localitatea Lalibela se afla pe o stanca vulcanica şi a fost iniţial cunoscuta sub numele de Roha. Orasul a fost mai târziu numit Lalibela, atunci când regele Lalibela i-a construit bisericile din piatra ( sfarsitul sec 12, inceputul sec 13). În prezent, este considerată ca fiind una dintre cele mai mari minuni arhitecturale etiopiene  şi este pe locul al optulea in lume, in topul UNESCO al celor mai  incredibile situri ale istoriei. 

Sunt peste 200 de biserici în Regiunea Lalibela, unele ascunse in pesteri adanci, si este de exceptie sa gasesti 11  biserici monolit intr-un singur areal geografic restrans. Aceste geniale bijuterii arhitecturale si ingineresti sunt adesea numite şi “a opta minune a lumii”.

In această zi se va explora complexul de pasaje subterane şi cele 11 remarcabile biserici sapate in piatra din primul, al doilea şi al treilea grup de biserici din Lalibela, inclusiv Bete Giorgis (Sf. Gheorghe), care este cea mai frumoasa şi completa biserica in forma de cruce, sapata in bloc monolithic de piatra, simbolizand Arca lui Noe.

Lalibela, cina si cazare hotel 3*.

Ziua 8: Marti 24 ian: Lalibela, Asheton Mariam (4000 m)

Dupa micul dejun vizitam Manastirii Asheton Mariam, situata mai sus de Lalibela (8 km, 30 min), la aproape 4000 m altitudine, in Muntele Abuna Yosef – locul in care traieste un singur calugar. In timp ce biserica – excavata pe fatada unui perete vertical de stanca – este interesanta si adaposteste un adevarat tezaur bisericesc din secolele XII-XIV, excursia este minunata pentru peisajele extraordinare traversate. Drumul se poate parcurge pe spatele unui catar sau pe jos (30 min), iar panorama care se deschide asupra vaii merita tot efortul.

Retur in Lalibela, dejun, timp liber, cumparaturi, odihna. Cina si cazare la Lalibela hotel 3*.

Ziua 9: Miercuri 25 ian: Addis Abeba 

Addis Ababa (“Floare Noua”, 2355 m altitudine)

Cu o populaţie de 2,7 milioane de locuitori (in 2007), Addis Abeba este centrul politic, economic si social al Etiopiei. Fondată de către împăratul Menelik al II-lea în 1887, acest mare, dezordonat, dar ospitalier oras inca mai poarta marca exuberantei personalitati a intemeietorului sau. Addis Abeba este situata la poalele Munţilor Entoto (peste 3000 m), ceea ce o face sa fie a treia capitala din lume ca altitudine ( dupa La Paz – Bolivia si Quito – Ecuator). Cu un climat montan sub-tropical, capitala Etiopiei are o medie anuala a temperaturilor de zi de 230C si 80C noaptea. Temperaturile medii ale lunii ianuarie sunt de 240 C ziua si 60 C noaptea, cu sanse foarte reduse de precipitatii ( lunile cele mai ploioase sunt iulie – septembrie, cand temperatura scade la 210 C  ziua / 100C noaptea).

Addis Abeba este la fel de cosmopolita ca oricare dintre marile metropole ale lumii, arhitectura sa fiind foarte variata. Cladiri inalte de birouri, vile elegante, bungalouri funcţionale, hoteluri moderne, sali de conferinte şi teatre – stralucind in marmura si aluminiu, stau alaturi de de case tradiţionale cu gard de nuiele, inconjurate de vite, oi, capre si pui, stuate pe strazi pline de praf, neasfaltate. Addis Abeba pur şi simplu a crescut intr-un mod natural, organic, aspectul sau actual reflectand acesta evolutie nestructurata. 

Dupa micul dejun, zbor spre Addis Abeba. Turul orasului, vizitam cele mai importante obiective:

Catedrala Sfanta Treime, o foarte frumoasa catedrala in stil baroc, a carei arhitectura este unica in Etiopia si Africa. In catedrala dedicate Sfintei Treimi vom vedea carti sfinte apartinand familiilor imperiale, statui grecesti, vitralii cu scene din vechiul si Noul Testament si cripta Imparatului Haile Silassie-I si a sotiei sale, ctitorii catedralei.

Muzeul National, in interiorul caruia sunt expuse descoperiri arheologice şi istorice, inclusiv faimosul complet hominid fosili cunoscut cu numele de “Lucy” – denumirea locala “Dinknesh” insemnand “tu esti minunata”. Lucy, descoperita in 1974, este cea mai veche si totodata cea mai bine reconstituita fosila umanoida bipeda din lume, care apartine unei femele care a trait acum 3,2 milioane de ani in Etiopia de astazi.

In functie de timp, urcam pe Muntele Entoto pentru o vedere panoramica a oraşului.

Muntele Entoto este cel mai inalt varf din Addis, cu o altitudine de 3200 de metri. Aici este locul primului palat al imparatului Menelik-al II-lea, fondator al orasului Addis Abeba. In biserica Sf. Maria a fost incoronat imparatul Menelik I. Tot de aici se poate admira capitala, inconjurata de campiile minunate din jur si conuri vulcanice, un loc unde poti respira aer tare, curat.

Ziua 10: Joi 26 ian: Manastirea Debre Libanos

Dupa micul dejun matinal, plecam spre nord pentru a vizita Manastirea Debre Libanos din sec al 13 lea , cea mai mare manastire din tara. A fost ctitorita de catre Abuna Tekle Haymanot, un sfânt care s-a nevoit stand intr un picior timp de 7 ani  intr-o pestera, la Debre Libanos. Si astazi, daca un crestin doreste sa isi “mortifice trupul”, participa la Sfanta Liturghie stand intr-un picior!

Retur la Addis Abeba, cina de ramas bun la restaurantul traditional Yod Abbysinia

Ziua 11: Vineri 27 ian: Plecare din Addis Abeba

Dupa micul dejun mergem la Merkato, cea mai mare piata in aer liber din intreaga Africa (aperox 13.000 de comercianti, aprox 7.100 mici afaceri) .

Pranz, apoi plecam spre aeroport. Prezentare la aeroport la ora 13:00, zbor Emirates catre Dubai intre orele 15:05 / 20:15.

Cazare la Dubai, timp liber (Dubai Mall este deschis pana la ora 01 noaptea, fantanile incep programul la ora 20:00).

Ziua 12: Sambata 28 ian :  Dubai

Mic dejun, timp liber in Dubai. 

Sugestie: se poate lua un bilet la Hop-On, Hop-Off Dubai Day Tour (autocarul turistic cu rute fixe, care circula intre orele 09/17 si care are opriri la :  Burj Kalifa– Dubai Mall, Piata veche din Arabia (Old Souk of Arabia ), Piata de bijuterii de aur (Gold Souk), Piata de Mirodenii (Spice Souk) etc. Pret bilet transport: de la 71 usd. Frecventa: la fiecare 20 minute. Sau se pot lua taxiuri, daca doriti sa ajungeti la o anumita locatie.

Prezentare la hotel pentru a lua bagajele, apoi prezentare la aeroport cel tarziu la ora 16:30, zbor Emirates catre Romania intre orele 18:55 / 22:30

—————————————————————————

PRET: 2600 euro / pers + avioane, pt grup de 15-19 pers.

Pt alte marimi de grupuri:

2420 (grup minim 20 pers),

2980 (grup de 10-14 pers),

3660 (grup de 5-9 pers)

Se adauga:

Pretul avionului cursa externa: bilete individuale (Emirates, pret aprox: 700 )

Pret avion intern : aprox 200 (Addis Abeba/ Gondar si Lalibela/Addis Abeba).

Viza turistica: 50 . Supliment camera single: 300 . Program escala Dubai.

Pretul include:

Loc in camera dubla, hotel 3* sau 4*

Masa – cate 3 mese/zi

Toate transferurile si serviciile turistice indicate in program

Transportul auto in Etiopia

Toate taxele de intrare la obiectivele cuprinse in program

Inchirierea barcilor la Lacul Tana

Taxe guvernamentale 15%

Ghid local, vorbitor de limba engleza

Preot insotitor (pt grup de minim 10 pers),

Reprezentant agentie turism

Pretul nu include:

Bilete de avion (cursa externa si 2 curse interne)

Viza turistica  online

Bauturi alcoolice

Bacsisuri pt ghid si sofer etiopieni (55 €)

Cheltuielile personale (cumparaturi)

Programul din escala in Dubai: hotel, transport, vizite etc)

Orice alte cheltuieli care nu sunt incluse in lista Pretul include.

————————————————————-

Note: Vaccinarea contra bolilor tropicale NU este obligatorie la intrarea in Etiopia, dar poate fi recomandata de medici.

Contract cu turistul: https://www.miriamturism.ro/contract-cu-turistul/

————————————————————-

NOTA: Incheierea contractului dintre turist si agentia de turism se efectueaza la data platii avansului, informatiile precontractuale si contractul fiind afisate pe siteul agentiei de turism. Nu este necesara incheierea in forma scrisa a unui contract in cazul agentiilor care functioneaza on-line, dar la cererea expresa a turistului, putem incheia contractul si in forma scrisa.


Ag. MIRIAM TURISM
Poiana Sarata Nr 244, Jud Bacau
Licenta tour-operator nr 1790/2019
Tel: 0723.645.180 sau 0234.337.990
Email: miriamturism@yahoo.com
office@miriamturism.ro
Site: www.miriamturism.ro

Tags: , , , ,