pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

Pelerinaj in Egipt – Pe urmele Mantuitorului 2009


5 – 13 mai 2009, (7 zile) Avion, Pret total 990 euro; Grup 25 pers

Pret: 990 Euro

Ziua 0 – 5 mai 2009, marti: plecarea
Intalnire la Aeroportul Otopeni la ora 20, zbor Bucuresti – Cairo la ora 22, sosire la Cairo la ora 1 noaptea, transfer la hotel****.

Ziua 1 – 6 mai 2009 , miercuri: CAIRO
Zi dedicata Egiptului Antic: dupa micul dejun vizitam platoul Giza – zona celor 3 piramide (piramida lui Keops – una dintre cele 3 minuni ale lumii antice,  piramida lui Kefren si a lui Mikerinos) si a Sfinxului, Institutul de Papirus si Institutul de Parfumuri. Muzeul Egiptean.
Cina si cazare la Cairo, hotel****.

Ziua 2 – 7 mai, joi: CAIRO CRESTIN

Dupa micul dejun vizitam zona crestina Old Cairo: Biserica Suspendata, Biserica Mari Guirgis, Biserica Sf Sergiu (construita pe grota care a oferit adapost Sfintei Familii pe durata popasului facut in zona), Biserica Sfanta Varvara.
Vizita la copacul Sfintei Maria din Matariya ( care si-a deschis in mod miraculous trunchiul pentru a-I primi pe Prunc si Familia sa, ferindu-I de urmaritorii trimis de regale Irod).
Apoi vizitam Biserica Fecioarei din Zeitun, ridicata pe un loc asociat cu Fuga in Egipt a Sfintei Familii Aici, incepand din 1968, timp de trei ani consecutiv, Sf Fecioara Maria si-a facut aparitia deasupra cupolei bisericii, fiind vazuta, fotografiata, filmata de peste un million de persoane, de toate religiile.

Mostorod – o localitate cunoscuta in trecut sub numele de al Mahamma  (Locul Imbaierii) pentru ca aici Maria L-a imbaiat pe Prunc si i-a spalat hainele – este un loc de mare incarcatura duhovniceasca, apa din fantana fiind tamaduitoare si acum. Anual, aici are loc un pelerinaj dedicate Preasfintei fecioare Maria, la care participa mii de credinciosi.
Cina si cazare la Cairo, hotel****.

Ziua 3 – 8 mai, vineri: LOCURILE PATERICULUI EGIPTEAN
In acesta zi se pomeneste Sf Arsenie cel Mare ( Man. Romanilor) si Sf Ap si Ev Ioan; in Biserica Copta se urmareste un calendar propriu, decalat cu 13 zile.

Dupa micul dejun, plecare spre Valea Natrun ( locul parintilor din Patericul Egiptean, sec IV).
Vizitam manastirile:  Abu Magar (Manastirea Sf Macarie cel Mare), Anba Bishoi (Manastirea Sf Paisie cel Mare), Al Baramus (Manastirea Romanilor – Sf Moise cel Negru, Sf Arsenie cel Mare)  si As Surian (Manastirea Sirienilor – chilia Sf Paisie, locul in care acesta I-a spalat picioarele Domnului Iisus, copacul Sf Efrem Sirul).
Cina si cazarea in Alexandria, hotel***.

Ziua 4 – 9 mai, sambata: ALEXANDRIA
Mic dejun la Alexandria, portul de la Marea Mediterana. Dimineata vizitam locul Farului din Alexandria ( una dintre cele 7 minuni ale lumii antice) si celebra Biblioteca din Alexandria.
Vizitam Catedrala Sf Marcu. Aici se afla mormantul si parte din sfintele moaste ale Sf Ap Marcu. Actuala catedrala este inaltata pe locul in care Sf Ap Marcu, sosit in Alexandria in jurul anului 60, a ridicat prima biserica crestina. Conform traditiei, Sf Ap Marcu a fost arestat si martirizat in jurul anului 68, fiind inmormantat sub biserica pe care a ridicat-o. Catedrala este sediul Papei ( Patriarhului) Alexandriei, conducatorul Bisericii Copte Egiptene, incepand cu anul 60 d.H. ( primul papa este considerat Sf Ap si Ev Marcu, increstinatorul egiptenilor si fondatorul Bisericii din Alexandria).
Vizitam Biserica Sf Ecaterina si Catacombele crestine ( similare catacombelor romane).
Apoi plecam de la Alexandria spre Cairo. Pe traseu vizitam Manastirea Sf Mina – una dintre cele mai impresionante manastiri din Egipt si situl arheologic Abu Mena ( “Orasul Sfantului Mina” aflat in patrimonial universal UNESCO, loc de tamaduire binecunoscut in primele veacuri crestine, in intreg bazinul mediteranean).

Cina si cazarea la Cairo, hotel****

Ziua 5 – 10 mai, duminica: CAIRO si Zaarafana
Mic dejun ( la cerere, la pachet). Participam la Slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Ortodoxa Greaca Sf Gheorghe din Cairo, apoi vizitam una dintre grotele in care a locuit Sfanta Familie ( sub paraclisul din cimitirul catedralei ortodoxe grecesti).
Vizitam Biserica dedicata Fecioarei Maria, cunoscuta  sub numele de Adaweya  (Biserica Fecioarei de la bac) in Maadi, construita  pe locul de unde Sfanta Familie s-a imbarcat pentru calatoria pe Nil spre sudul Egiptului.
Plecare in desert, catre zona in care se afla manastirile primilor pustnici crestini Sf Antonie cel Mare si Sf Pavel Tebeul.  Dupa-amiaza relaxanta la malul Marii Rosii.
Cina si cazare la Zaarafana, hotel****.

Ziua 6 – 11 mai, luni: Manstirile Sf ANTONIE CEL MARE, SF PAVEL TEBEUL
Dupa mic dejun, vizitam Manastirea Sf Antonie cel Mare si Manastirea Sf Pavel Tebeul ( primii eremiti).

Apoi reintoarcere la Cairo, cina si cazare hotel****.
Optional: Plimbare cu barca pe Nil, o jumatate de ora, noaptea, in zona centrala a Cairo-ului.

Ziua 7 – 12 mai, marti:  DELTA NILULUI,  PE URMELE SFINTEI FAMILII
Dupa micul dejun, plecare in Delta – acum asanata – a Nilului, pe urmele Sfintei Familii in timpul Fugii in Egipt. Vizitam unele dintre primele locatii pe care Sfanta Familie le-a parcurs, venind din Palestina prin Peninsula Sinai, in  Egipt. Pamantul verde al Egiptului a oferit protectie si dragoste pruncului Iisus si Sfintei Sale Mame, cand acestia erau prigoniti in propria lor patrie.De altfel, intrega Biserica Copta Egipteana o slaveste si o iubeste nespus pe Sfanta Fecioara Maria.

Primul popas: Samanud.  La biserica de aici, care poarta de asemenea numele Fecioarei, putem vedea un vas mare de granit despre care se spune ca a fost folosit  de Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu la framantarea aluatului in timpul sederii aici. Fantana cu apa tamaduitoare. Moastele Sf Abanoub, sfantul copil venerat de intreg Egiptul; a acceptat martiriul la 12 ani.
Apoi mergem spre Demietta, la  Manastirea Sfintei Demiana – fondatoare vietii monahale femeiesti din Egipt, fiica lui  Marcus, guvernator crestin de la mijlocul secolului 3.  Si-a dedicat viata  intru Hristos, impreuna cu alte 40 de fecioare, alaturi de care a fost ucisa  din ordinul lui Diocletian, in timpul persecutiei crestinilor.  Traditia  spune ca lacasul in care Demiana si fecioarele au trait si s-au rugat a fost construit de tatal acesteia pe locul unde Fecioara si Pruncul s-au  ascuns de Irod.
Urmatorul popas este Sakha, cunoscuta si sub denumirea (coptica) de Pekha-Issous, vulgarizat in Lysous, adica “Talpa lui Iisus“, dupa basorelieful in stanca, reprezentare a talpii Pruncului.  Piatra a fost secole de-a randul ascunsa de teama jefuitorilor.  Astazi poate fi  vazuta in Biserica Sf Maria de aici.
Revenire la Cairo pentru cina, odihna, bagaje.
Optional: Vizitarea bazarului Khan El Kalily ( cumparaturi, suveniruri).; se inchide la ora 23.
Plecarea spre aeroport la miezul noptii, zbor catre Romania la ora 3 noaptea,

Pret informativ: 990 euro pt grup de minim 25 pelerini

Pretul include:
– Cazari la hoteluri *** in : Cairo ( 5 nopti), Alexandria ( 1 noapte), Zaarafana ( 1 noapte)
– demipensiune ( mic dejun si cina)
– viza in Egipt, la sosire
– transportul pe intreaga perioada cu autocar cu aer conditionat , 3* ( clasificare Egipt)
– bacsisul pt ghid, sofer, portari, hamali etc: 35 euro/pers, pt intregul tur
– intrarile la toate locurile mentionate in program
– preot insotitor: Parintele Dicui Mirel
– ghid egiptean vorbitor de limba engleza, crestin (insotitor de grup si traducator) roman

Pretul nu include:
– excursii optionale ( exp: plimbarea pe Nil cu barca)
– pranzul
– asigurarea medicala si asigurarea storno (acopera riscul de a pierde banii platiti in cazul in care apar evenimente obiective care impiedica plecarea: boala, accident, calamitate)