pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

RUSIA MARE (9-28 septembrie 2013)


9 – 28 septembrie 2013

(19 zile, autocar sau avion /  retur autocar)

NOTA: acest program poate fi achizitionat integral sau pe module (“la comanda”). In cazul in care doriti doar un modul, va rugam alegeti locatia de incepere si de final al modulului, in orase cu aeroport ( Helsinki, St Petersburg, Moscova,). Vom calcula pentru dv pretul aferent modulului de program pentru care optati, la care se adauga pretul avionului. Exemplu, variante posibile:

 • Daca doriti doar Rusia Nordului Extrem ( ziua 1 – ziua 11): avion Bucuresti – Helsinki si retur St Petersburg – Bucuresti.
 • Daca doriti doar Rusia Centrala ( ziua 12 – ziua 18) : avion Bucuresti – Moscova si Moscova – Bucuresti sau retur cu autocarul (ziua 12 – ziua 20).

Mai jos este prezentat programul complet, de 22 de zile, de parcurs cu autocarul.

 

PROGRAM:

 

Ziua 1: Luni 9 sept 2013: BINE ATI VENIT IN FINLANDA!

Sosire la Helsinki in cursul zilei, astfel:

 • Plecare cu avionul din Bucuresti, sosire la Helsinki, transfer hotel 3*.
 • Se poate pleca si cu autocarul din Bacau, cu doua zile in avans – sambata 7 sept (cazare intermediara pe traseu, fara vizite . Se traverseaza Polonia si Tarile Baltice).
 • Autocarul din Romania asteapta grupul sosit luni cu avionul pe aeroportul din Helsinki,  transfer la hotel 3*.

Ziua 2: Marti 10 sept: HELSINKI, KUOPIO, NOUL VALAAM

 • Scurt tur de oras Helsinki, cu oprire la Catedrala ortodoxa Uspenski  (Adoprmirea Maicii Domnului), cea mai mare catedrala ortodoxa din Europa de Vest.
 • Plecare spre Kuopio ( 400 km), unde vizitam Muzeul National Ortodox Finlandez  si Biserica Sf Nicolae
 • Plecare spre Manastirea de calugari Noul Valaam, singura manastire ortodoxa de calugari din Finlanda.

Manastirea Valaam de pe Lacul Ladoga din Rusia, intemeiata de catre calugarii Serghei si Gherman in sec 12 este una dintre cele mai cunoscute manastiri ale Rusiei, datorita vietii monahale desfasurata aici  ( foarte multi vietuitori ai acestei manastiri au ajuns stareti in multe alte manastiri pe intreg cuprinsul Rusiei, episcopi sau pur si simplu nevoitori cu viata imbunatatita, bine-placuta Domnului). Istoria zbucuimata a Manastirii Valam de pe lacul Ladoga ajunge pana la inceputul sec 20, cand, dupa Revolutia bolsevica, parte din calugarii de aici, ca si din alte manastiri rusesti, trec granita si pleaca in Finlanda, intrand sub jurisdictia Bisericii Ortodoxe Finlandeze ( putin numeroasa). Vor vietui aici in localitatile Petsamo si Konevitsa, langa granita cu Rusia. Intre cele doua razboaie mondiale (1917 – 1939) insula Valaam din Rusia apartine Finlandei, pt ca in 1940, cand redevine pamant rusesc, Manastirea Valaam sa fie complet evacuata. In februarie 1940 parte din calugarii acestei manastiri au incarcat in camioanele Armatei Finlandeze sfinteniile si obiectele de valoare si au trecut pe gheata lacului Ladoga in Finlanda, infiintand langa Konevitsa manastirea Noul Valaam. In anul 1970, practic toti calugarii care venisera din Rusia odihneau deja in cimitire. In 1977 Parintele Serafim a reinviat viata manastireasca aici, la acest moment incepand oficierea sliujbelor in limba finlandeza ( dupa ce le-a tradus din limba slavona, folosita si acum de catre Biserica Rusa) si trecand manastirea pe stil nou ( calendarul gregorian). In prezent, manastirea are 10 calugari care mentin manastirea Noul Valaam ca centru al vietii ortodoxe finlandeze si care traiesc mai ales din primirea pelerinilor ( in timp s-a trecut de la agricultura la turism religios: peste 160.000 vizitatori /an, din ale caror contributii manastirea isi construieste locasurile, cladirile si se intretine). Academia de la Noul Valaam este singurul colegiu din Finlanda pentru persoane adulte, cu educatie in spiritul ortodoxiei, care organizeaza cursuri de scurta si lunga durata, pentru orice persoane interesate, indiferent de afilierea religioasa ( activitate de catehizare, apostolat).

La recensamantul din anul 2006, 60.000 din cei 5.646.960 locuitori ai Finlandei s-au declarat ortodocsi ( aprox 1,1%), ortodoxia fiind a doua religie oficiala in Finlanda, dupa luteranism. In ultimii ani biserica ortodoxa finalndeza primeste noi membrii intr-un ritm mai accelerat decat biserica luterana.

 • Manastirea Noul Valaam: cazare, optional plimbare in zona lacustra a manastirii.

Z3 – Miercuri 11 sept: NOUL VALAAM, LINTULA

 • Participare la Sf Liturghie la manastirea Noul Valaam ( optional)
 • Vizitarea manastirii Noul Valaam ( cu ghid)
 • Plecare catre Lintula ( 14 km), singura manastire ortodoxa de maici din Finlanda, vizita.

In randul manastirilor ortodoxe din Finlanda, manastirea de maici Lintula este cea mai recenta. A fost infiintata ca urmare a rezultatelor muncii unui cuplu inimos. Feodor Petrovici Neronov si sotia sa Larissa Alekseievna au dorit sa formeze o comunitate de femei, care in timp a devenit manastire de maici.  La sfintirea bisericii manastirii a participat Sf Ioan de Kronstadt.

 • La ora 13 plecare catre granita cu Rusia, cazare la Vyborg – oras – cetate inglobat cand in Suedia, cand in Finlanda, cand in Rusia. In prezent  face parte din Rusia, regiunea Leningrad ( din 1944). Renumit pentru castelele si fortificatiile sale – primul casterl este construit in 1293 – Vyborg este un oras medieval incantator, foarte bine pastrat. Cazare in Vyborg., hotel 3*.

Z4 – Joi 12 sept: VYBORG, PETERHOF

 • Dupa micul dejun, scurta vizita in centrul orasului Vyborg.
 • La ora 11, plecare spre St Petersburg (160 km),
 • Cazare la Grand Spa Peterhof Hotel 4*
 • Optional, vizita la Petrodvoret, resedinta de vara a tarilor Rusiei, construita la initiative lui Petru cel Mare; fastuase gradini – care concureaza cu cele ale Versailles-ului – si palate fac din acest obiectiv un important punct de atractie turistica, dar pot induce si un moment de meditatie (familia Tarului Nicolae al II-lea, sfanta familie imperiala, a locuit de asemenea aici – viata sfanta poate fi traita in orice conditii!)

 

SANKT PETERSBURG – Fondat de țarul Petru cel Mare, în 1703, ca o ” fereastră către Europa”, Sankt Petersburgul a fost de la acea data si pana in 1918 capitala Imperiului Rus. Cu cei aproape 4,5 milioane de locuitori, (2002), este în ziua de azi cel de-al doilea oraș ca mărime al Rusiei, al patrulea oraș ca mărime al Europei, un centru european de cultură extrem de important și cel mai important port rusesc la Marea Baltică. Sankt Petersburg este cel mai nordic oraș european cu peste 1 milion de locuitori. Centrul orașului este unul dintre siturile protejate deUNESCO ca parte a patrimoniului universal. Orașul, care a fost pentru mai bine de două secole centrul politic și cultural al Rusiei, este și în zilele noastre extrem de important și, pentru a-l onora, oamenii îl mai numesc, deseori, “Capitala Nordului” . In perioada comunista, considerandu-se ca este centrul intelectualitatii reactionare, bolsevicii au mutat capitala la Moscova si au redenumit orasul Leningrad; dar nu i-au putuit stirbi cu nimic splendoarea de Venetie a Nordului.

 

Z5 – Vineri 13 sept: BINE ATI VENIT IN SANKT PETERSBURG!

Dupa micul dejun, zi dedicata sfintilor si locasurilor ortodoxe din fastuoasa capitala imperiala:

 • Sf XENIA cea Nebuna dupa Hristos , protectoarea St Petersburg: la capela Sf Xenia din cimitirul Smolensk
 • Manastirea Sf IOAN DE KRONSTAD, inchinare la sfintele moaste
 • Catedrala Kazanskaia ( construita dupa modelul catedralei Sf Petru, de la Vatican) cu icoana Maicii Domnului de la Kazan
 • Optional: Biserica Mantuitorului Insangerat (1883-1907),  Biserica Sf Isak si Catedrala Sf Petru si Pavel ( 1712 – 1732, simbolul orasului). Aici se afla mormintele tarilor Rusiei, de curand sunt aduse osemintele Sfintei Familii a Tarului Nicolae al II-lea ( toate aceste obiective sunt muzee cu taxa de intrare)
 • Lavra Al Nevski ( in Rusia sunt doar doua mari lavre: Lavra Sfintei Treimi a Sf Serghie de Radonej de langa Moscova si Lavra Sf Alexandru Nevski din St Petersburg)
 • Cazare la Grand Spa Peterhof Hotel 4*

 

Z6 – Sambata 14 sept (Inaltarea Sfintei Cruci, stil nou): Manastirea VALAAM (optional)

 • Zi libera in St Petersburg, sau excursie la Manastirea Valaam.
 • Pentru optiunea Manastirea Valaam: dimineata devreme plecare spre portul Priozersk

Croaziera cu vaporul pe Lacul Ladoga ( cel mai mare lac din Europa), vizitare Manastirea Valaam – manastire din sec X, vandalizata si distrusa complet de suedezi de aproape 80 de ori si refacuta mereu din temelii. In 1715 este reinfiintata de Petru I si devine una dintre cele mai cunoscute manastiri ale Rusiei ( la anul 1913 in manastire vietuiau 395 calugari si 562 novici). In 1917 insula Valaam intra sub ocupatia Finlandei, tara necrestina. In 1939 redevine pamant rusesc, dar sub sovietici, care au batjocorit si distrus manastirea si au ucis monahii ramasi aici ( parte din ei au strans toate sfinteniile si obiectele de valoare si au trecut cu camioanele pe gheata in Finlanda, infiintand Manastirea Noul Valaam, pentru a nu avea soarta Solovetului, manastire devenita unul dintre cele mai crunte lagare de teroare sovietic). Manastirea Valaam este reinfiintata dupa 1990. Este o manastire de mucenici. Sf Ignatie Braiancianinov spunea ca Valaamul este loc sfant, pe oricare dintre pietrele sale se poate sluji Sf Liturghie. Aici s-au nevoit Sf Gherman din Alaska ( trimis ca misionar crestin in Alaska, a stat acolo 30 de ani si a botezat aprox 12.000 de necredinciosi) si Sf Antipa de Calapodesti (Bacau, Romania). Sf Antipa, plecat la Sf Munte Athos unde a trait aproape 20 de ani – primind schima cea mare, a ajuns in nordul Rusiei pentru strangere de ajutoare pentru Schitul romanesc Prodromu, dar gasind aici linistea dupa care tanjea chiar la Athos fiind, a cerut binecuvantare si s-a reintors pentru totdeauna la Valaam. Dupa 17 ani de aspra vieturie pe insula, la 10 ianuarie 1882, cuviosul Antipa ieroschimonahul trece la Domnul (inchinare la sfintele sale moaste). Este singurul calugar roman trecut in randul sfintilor atat la Sf Munte Athos ( dupa doar 24 ani de la moartea sa), cat si de catre Biserica Rusa si Biserica Romana.

 • Intoarcerea la St Petersburg, Cazare la Grand Spa Peterhof Hotel 4*

 

Z7 – Duminica 15 sept: PLECARE SPRE NORDUL EXTREM

 • Dupa micul dejun, participare la prima Sfanta Liturghie la Lavra Al Nevski, apoi programe optionale :
 • Muzeul Ermitaj
 • Timp liber in zona pietei Alexandru Nevski
 • La ora 14 plecare catre nordul extrem , spre portul Kem
 • Tihvin, Icoana Maicii Domnului Tihvinskaia ( a doua dintre cele trei icoane pastrate pana acum, pictate de Sf Ap si Ev Luca, in timpul vietii Fecioarei Maria; ajunsa in Rusia la 1383, prin aratare deasupra Lacului Ladoga; praznuire: 19 aug / 1 sept).
 • Parcurs de noapte ( strabatem minunata regiune Karelia, raiul fotografilor si al pescarilor). Se ajunge la Kem dimineata.

Z8 – Luni 16 sept: SOLOVET

 • Kem , metocul Manastirii Solovet, locul in care s-a filmat filmul OSTROV. Dimineata, plecare cu vaporul  pe Marea Alba spre manastirea Solovet, cel mai nordic punct al traseului nostru, in apropierea Cercului Polar de Nord.

Manastirea Soloveţ a fost infiintata pe la anii 1400 de catre preacuviosii parinti Savatie, Zosima si Gherman. Cautand liniste deplina, de sihastrie in nordul indepartat, conditii aspre de viata care sporesc si mai mult ascetismul, acesti intemeietori si organizatori ai manastirii sunt si primii locuitori ai insulei Solovet, pana atunci nelocuita. Pilda lor de viata ascetica a atras multi urmasi, viata monahala de aici aici a format multi asceti , a caror influenta s-a intins in toata Rusia. Dupa Revolutia Rosie, Stalin transforma manastirea Solovet in primul si cel mai crunt lagar de exterminare politica si religioasa, deportand aici milioane de condamnati ai regimului bolsevic, covarsitoarea lor majoritate ramanand necunoscuti ( preoti, intelectuali etc etc). La conditiile naturale de viata extrem de dure de la Cercul Polar de Nord ( ger, izolare, noaptea boreala 6 luni pe an) comunistii au adaugat  conditii de viata inumane, teroarea psihica, lipsa hranei (pentru un prizonier alocatie anuala de 240 ruble/an, deci 0,65 ruble pe zi), acest gulag (lagar de exterminare) devenind in scurta vreme un model pentru sistemul gulagului sovietic care apoi s-a extins in intregul URSS. Lagarul a functionat intre anii 1920 – 1991, arhivele au fost distruse. Aspra nevointa duhovniceasca a ascetilor manastirii Solovet a fost urmata de chinul si jertfa de sange a potrivnicilor statului ateu, multi dintre ei refuzand sa-si lepede credinta. „… sufar pana acolo, ca sunt tinut in lanturi ca un facator de rele, dar cuvantul lui Dumnezeu nu se leaga” ( Timotei II, 2, 9). Biserica Ortodoxa Rusa a rezistat intr-un stat ateu, pamantul rusesc udat de sangele mucenicilor crestini ai vremii noastre aminteste de prigoana primilor crestini ai Imperiului Roman ( de la Roma antica, doar aici s-a mai varsat atata sange pentru Hristos). Manastirea Solovet s-a redeschis si, din mila Domnului, sirul calugarilor din aceasta izolata fortareata duhovniceasca dintre valurile Marii Nordului nu s-a incheiat…

Ansamblul istoric, cultural si natural de pe insula Solovet din Marea Alba ( Manastirea Solovet si intreg arealul) face parte din patrimoniul UNESCO ( din 1992)

 • Cazare pe insula Solovet, hotel** ( categorie locala). Vizitarea Manastirii Solovet, participarea la Vecernie.

 

Z9 – Marti 17 sept: SOLOVET

 • Participare la Sf Liturghie la Manastirea Solovet
 • Excursie pe insula, la Biserica cu Far ( Dealul Sekirnaia), la locul primei biserici a Sf Savatie si Sf Gherman (optional)
 • Cazare pe insula Solovet, hotel** ( categorie locala)

 

Z10 – Miercuri 18 sept: SOLOVET

 • Participare la Sf Liturghie la Manastirea Solovet
 • Plecare de pe insula Solovet dupa pranz, parcurs pe Marea Alba timp de 2 ore
 • Portul Kem, parcurs catre sud prin regiunea Karelkia. Parcurs de nopate pana la manastirea Sf Alexandru din Svir.

Z11 – Joi 19 sept:Sf ALEXANDRU din SVIR si PETERHOF

 • Dimineata devreme ajungem la Manastirea Sf Alexandru din Svir, inchinare la moastele izvoratoare de mir ale Sfantul caruia i s-a aratat Sfanta Treime; participare la slujba ( acatistul Sf Alexandru din Svir, la prima ora)
 • St Petersburg, Cazare la Grand Spa Peterhof Hotel 4*
 • Timp liber, odihna.

 

Z12 – Vineri 20 sept: VIRITA, NOVGOROD, SERGHIEV POSAD

Dupa micul dejun, dimineata la ora 7 plecam spre Moscova. Pe traseu vizitam:

 • Virita, localitate unde a trait in ultimii ani de viata Sf Serafim de Viritza (mers la Domnul in 1950), loc de extraordinara incarcatura duhovniceasca
 • Novgorod, vizitam Kremlinul, cu Catedrala Sf Sofia, cea mai veche catedrala de piatra din Rusia (sec 11-12) si una dintre cele mai vechi din Europa; iconostas original cu pictura din sec XII, icoana Maicii Domnului Oranta, mare facatoare de minuni.

Seara ajungem la Serghiev Posad, cazare la hotelul lavrei (conditii foarte bune).

 

Z13 – Sambata 21 sept (Nasterea Maicii Domnului, stil vechi): SERGHIEV POSAD, MOSCOVA

LAVRA SFINTEI TREIMI. Sf SERGHIE DE RADONEJ (1314 – 1392) primul mare sfant al Rusiei, este cinstit de rusi ca şi Sf Serafim de Sarov. Ca duhovnic al domnului Dimitrie Donskoi, Sf Serghie de Radonej il povatuieste pe acesta sa lupte impotriva tatarilor (necrestini) cu credinta in Dumnezeu, dupa care Rusia ca stat este aşezata sub semnul Sf Treimi. “Ţarul ortodox, odata cu implinirea Tainei Mirungerii in timpul incoronarii, devine o persoana sfintita si purtator al unui har aparte al Duhului Sfant. Acest har lucreaza intr-insul atata timp cat el implineste legea lui Dumnezeu si impiedica raspandirea raului in lume.” Sf Serghie de Radonej a fost declarat patron al statului rus in anul 1422. Lavra Sf Treimi a Sf Serghie de Radonej ( 70 km de Moscova, pe Inelul de Aur) , manastirea  ţarilor Rusiei si locul in care functioneaza si in prezent Academia Teologica Rusa, cuprinde o biserică decorată la 1425 de pictorii Daniel cel Negru şi de Sf Andrei Rubliov. Pentru aceasta biserica a pictat Sf Andrei Rubliov icoana Sfintei Treimi, cea mai celebra icoana a ortodoxiei.

 

 • Optional: dimineata la ora 6 participare la slujba acatistului ( singurul moment din zi cand se deschide racla Sf Serghie de Radonej) si la Sf Liturghie
 • Ora 8,30 – Vizitarea marii Lavre a Sfintei Treimi a Sf SERGHIE de RADONEJ (patrimoniu UNESCO)
 • Ora 11,30 plecam spre Moscova (70 km), inchinare la moastele sfintei protectoare a Moscovei, Sfanta Matrona.

La manstirea in care se afla moastele SF MATRONA este tot timpul rand lung de moscoviti – multe femei cu flori, semn ca este grabnic ajutatoare pentru toti in problemele vietii de zi cu zi. Oarba (s-a nascut fara globii oculari), a fost insa inzestrata de Dumnezeu cu darul vederii cu duhul. A ajutat mult populatia Moscovei si nu numai, fiind unul dintre stalpii ortodoxiei in perioada cruntei prigoane atee – alaturi de Sf Ioan de Kronstadt, de Sf Serafim de Viritza, Sf Iona din Odessa etc. A trecut la Domnul in anul 1952. A spus: „ pe oricine va cere ajutorul meu il voi intampina in ceasul mortii”.

 • Cazare la Moscova hotel Azimut 3*.

 

Z14 – Duminica 22 sept: MOSCOVA

MOSCOVA, capitala Rusiei din anul 1917, oras cu peste 11 milioane locuitori, cu o suprafata de 800 kmp, un oras de tip radial concentric, in centrul caruia se afla Kremlinul ( sediul guvernului) si Piata Rosie.

 

Zi de sarbatoare, dedicata Moscovei:

 • Dimineata, participare la Sf Liturghie la Catedrala Mantuitorului, cea mai mare catedrala ortodoxa din lume.
 • Ramanem in zona centrala a Moscovei, in Piata Rosie.
 • Pranz (optional) la una dintre autoservirile din magazinul Gum sau din Parcul Central
 • Vizitam (intrari optionale): Kremlin (patrimoniul UNESCO), Catedrala Vasilii Blajenii, Magazinul Gum, Parcul Central.
 • Cazare la Moscova hotel Azimut 3*.

Z15 – Luni 23 sept: MOSCOVA, VLADIMIR, MUROM, SIUZDAL

Inelului de Aur al Rusiei ( Moscova, Serghiev Posad, Jaroslavl, Suzdal, Vladimir), zona ca o coroana, aflata in centrul Rusiei Europene, in care s-au dezvoltat marile kremlinuri ( cetati medievale). Centre istorice, religioase si de arta medievala de mare importanta in secolele 12 – 13, Vladimir si Siuzdal fac astazi parte din patrimoniul UNESCO.

 

 • Dupa micul dejun, la ora 8,30 plecam pe traseul INELULUI DE AUR, spre Diveevo. Vizitam pe traseu:
 • VLADIMIR – prima capitala a Rusiei (sec 12), cu Catedrala Adormirii Maicii Domnului – prima biserica crestina din Rusia, situata pe locul in care la anul 1000 au fost increstinati primii rusi de catre Sf Tar Vladimir ( Sf Andrei Bogoliubov si inca 3 sfinte moaste in aceasta catedrala, fresca originala a Sf Andrei Rubliov, icoana Maicii Domnului din Vladimir – cea mai venerata icoana a poporului rus) – patrimoniul UNESCO.
 • Optional ( in functie de timp) parcurgem SIUZDAL ( 26 km fata de Vladimir), cetate datand din anul 1024, actualmente un orasel cu 10.000 locuitori, care, pe 9 kmp, detine 300 de biserici medievale, unele intrate in patrimoniul UNESCO.
 • Seara ajungem in zona Diveevo, cazare la Manastirea Sfintei Treimi a Sfantului Serafim de Sarov,  hotelul manastirii (hotel 2*-3* nou, conditii foarte bune, camere cu baie cu 2-4 paturi).

Z16 – Marti 24 sept: DIVEEVO, Sf SERAFIM de SAROV

SF SERAFIM DE SAROV, marele cuvios si staret, cel mai iubit sfant al Rusiei; ascet, iubitor al tacerii, pustnic, rugator, cel care a stat o mie de zile si nopti in rugaciune pe o piatra, cel caruia in timpul vietii i s-a aratat Maica Domnului de 12 ori. Manastirea din Diveevo a fost descrisa staretului Serafim de catre insasi Maica Domnului, care a numit-o „al patrulea lacas universal al ei pe pamant” ( dupa Iviron, Athos si Kiev). Imparateasa Cerurilor a fagaduit sa fie ea insasi Egumena dintotdeauna a acestei manastiri.

Program de slujbe in timpul saptamanii : orele 5,30 – 7, Utrenia / ora 7 – Acatistul Sf Serafim /  ora 8 – Sf. Liturghie; slujbele se tin in biserica in care se afla sfintele moaste ale Sf Serafim de Sarov.

 • Participa la slujba de dimineata: acatistul Sf Serafim de Sarov si Sfanta Liturghie. Program liber in cadrul manastirii.
 • Orele 12.30-18: vizita in „pustia de aproape” la izvorul tamaduitor al Sf Serafim de Sarov, la izvorul tamaduitor al Maicii Domnului ( la care Ea se arata zilnic); baie in apele tamaduitoare.
 • Dupa masa de seara, participam impreuna cu maicile si cu multime de pelerine la procesiunea zilnica Drumul Maicii Domnului ( Kanafka – se spune ca insasi Maica Domnului merge zilnic pe acest traseu, inconjurand manastirea, pe la ora 3 noaptea. Kanafka tamaduieste, Sf Serafim de Sarov a spus ca pamantul Kanafkai este mai scump decat aurul. Parcurgand acest traseu, se face in liniste rugaciunea Bogorodicinaia: de 150 de ori rugaciunea Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, bucura-te, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau, ca ai nascut pe Mantuitorul sufletelor noastre.)
 • Cazare la hotelul manastirii, hotel 2*-3*

Z17 – Miercuri 25 sept: DIVEEVO, MUROM, SRGHIEV POSAD

 • Dimineata program liber in cadrul manastirii, la ora 10 plecare spre Moscova.
 • Scurta vizita la MUROM – cetate medievala cu sfinti familisti; vizitam Man. Schimbarea la Faţã si Man. Bunavestire, manastirile de calugari si maici ale celor doi soti Sfintii PETRU si FEVRONIA (ambii odihnesc in aceeasi racla), ne inchinam la moastele Sf. CONSTANTIN, MIHAIL si TEODOR (tatal si fiii); tot in Murom se afla moastele Sf Iuliana, cea care a fost casatorita si a avut 13 copiii. ( este ocrotitoarea celor casatoriti). Sf Ilie din Murom, legendarul cavaler medieval rus (simbol al integritatii, cu o forta fizica si sufleteasca iesita din comun) are sfintele moaste la Lavra Pecerska din Kiev.
 • Seara ajungem la Serghiev Posad, cazare la hotelul marii lavre

Z18 – Joi 26 sept: SOFRINO, MOSCOVA, SERPUHOV, OPTINA

 • Dimineata la ora 7,30 plecare spre Fabrica SOFRINO, cea mai mare fabrica de obiecte religioase ortodoxe din lume (program luni – vineri: 8-16,30). Cumparaturi.
 • Moscova : Vizita la GALERIILE TRETIACOV, celebrele galerii de arta rusa, cuprinzand in 62 camere, peste 100.000 de piese din sec. 10 – 19. Galeria de icoana veche cuprinde celebra icoana Sf Treime a Sf Andrei Rubliov, precum si alte 3 icoane originale de mari dimeniuni ale acestuia. Intr-un paraclis special construit in lateralul galeriei se afla icoana originala Maica Domnului din Vladimir (cea mai venerata icoana a poporului rus), in prezent in catedrala din Vladimir fiind o copie. Duminica, acces pana la ora 17 (deschis pana la ora 18).
 • SERPUHOV ( optional, in functie de timp): Icoana Maicii Domnului POTIRUL NESECAT, izbavitoare de patima betiei.
 • Optina, cazare la manastire.

Z19 – Vineri 27 sept: OPTINA

 • Manastireea Optina, participare la Sf Liturghie, inchinare la moastele Sfintilor Stareti ai Optinei, la mormintele celor trei calugari mucenici ucisi in 1993 de Pasti, schitul Optina, izvorul tamaduitor al Sf Pafnutie.
 • Plecare spre granita cu Ucraina, parcurs de 630 km pana la Kiev, cazare la Kiev, hotel 3*.

 

Z20 – Sambata 28 sept: KIEV

 • Optional, dimineata la ora 6, participare la prima Sf Liturghie intr-una dintre pesterile Lavrei Pecerska din Kiev.

Lavra Pecerska, prima mare manastire a Rusiei – de pe la 1050, model de organizare pentru toate celelalte asezaminte monahale rusesti; ne putem inchina in pesteri la peste 100 de moaste de sfinti ;

 • Vizitarea sihastriei KITAEV, biserica si pestera  Sf DOSITEEA si Sf TEOFIL cel Nebun pentru Hrisos

La pranz, plecare spre Romania, parcurs de 10 ore pana la Suceava, 12 ore pana la Bacau

 

Pretul in functie de marimea grupului (pret in euro):

Pers in grup : 40 35 30 25 20
Pret program (20 zile, autocar) 1180 1230 1310 1420 1590

Bonus pt clienti fideli: 60 euro.

 

Pretul cuprinde :

 • Transport cu autocar *** ( 40 locuri pt turisti, scaune rabatabile, aer conditionat, TV, CD, minibar etc)
 • Cazare in hoteluri de 3* – 4*
 • Mic dejun, la hotelurile din Moscova,  Peterhof, Helsinki si Vyborg.
 • Transport pe Marea Alba catre Solovet, excursiile de pe Insula Solovet.
 • Invitatie Rusia ( pt obtinerea vizei turistice)
 • Procedura de obtinere a vizei turistice
 • Mapa cu materiale documentare
 • Preot insotitor, ghid,  translator de limba rusa

 

Pretul nu include:

 • Biletele de avion , optionale (in functie de modulul ales)
 • Viza turistica pt Federatia Rusa – 50 $ in regim normal ( 5 zile lucratoare);  pt obtinerea vizei in timp mai scurt, taxa de urgenta este 100 $.
 • Pranz, cina; se asigura oprirea la autoserviri sau la marile magazine alimentare / supermarketuri, cu raion de preparate culinare. Timp liber, alocat pt masa.
 • Toate programe optionale: Manastirea Valaam ( 80 euro: transport auto in port, croaziera, vizite in interiorul Manastirii Valaam cu ghid local, masa de pranz la trapeza manastirii si scurt program cu corul de la Valaam), plimbarea cu vaporasul pe Neva
 • Intrari la obiective turistice si culturale: Kremlina, Galeriile Tretiakov, Catedrala Vasile Blajenii, Catedrala Mantuitorului Insangerat, Catedralele Sf Isak, Muzeul Ermitaj etc (aprox 80 euro in total)
 • Asigurarea medicala Rusia
 • Asigurare storno ( 3 euro) – acopera riscul de a pierde banii platiti agentiei pt anularea plecarii din motive obiective (boala, calamitate etc). Este optionala.
 • Alte elemente decat cele trecute in program

NOTE :

 • Pentru inscriere:
  • copie dupa pasaport si buletin
  • plata avansului
  • incheiere asigurare storno ( optional)
  • incheiere asigurare medicala( la o firma reasigurata la Coris, singura acreditata in Rusia).
 • Avans necesar pentru inscriere: 30% din valoarea programului.
 • Dosarul pt viza include:
  • cerere-tip ( se obtine de la agentia noastra sau de la Consulatul Rusiei)
  • 1 foto tip pasaport
  • pasaport in original – valabil inca 6 luni de la data plecarii
  • invitatia din Rusia de la o unitate acreditata ( asigurata de agentie)
  • asigurare medicala

Dosarul pt viza se intocmeste cel tarziu cu 2 saptamani inaintea datei plecarii si se depune la agentie.

 • Moneda indicata la cumparaturi in Rusia si Ucraina: USD.
 • Programul poate fi modificat in functie de orarul companiei aviatice sau de evenimente locale , dar se incearca, cu buna credinta, parcurgerea tuturor obiectivele, indiferent de ordinea de vizitare.
 • In caz de forta majora ( razboi, calamitate etc) se vor parcurge obiectivele la care accesul este permis de fortele de ordine, agentia de turism nefiind raspunzatoare pentru nerealizarea, in parte sau total, din motive obiective, a programului si nu datoreaza daune materiale sau morale.
 • In cazul in care, din motive care tin de persoana in cauza, la granita / aeroport autoritatile statului refuza intrarea / iesirea pe / de pe teritoriul tarii in cauza a unei / unor persoane din grup, agentia de turism nu este raspunzatoare de situatia creata si nu i se pot pretinde daune materiale sau morale. Persoana in cauza poate fi asistata de reprezentantul agentiei de turism pana la clarificarea situatiei, fara a afecta major programul grupului.

MIRIAM TURISM

Tel. 0234.337.990 si 0723.645.180

E-mail : miriamturism@yahoo.com, office@miriamturism.ro

Site: www.miriamturism.ro

Tags: , , , , , , , ,