pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

NOPTILE ALBE: St Petersburg, Solovet, Valaam, Svir ( 8 zile) Perioada: 30 mai – 6 iunie 2014, de la 699 euro


Ru & Fi 375 - Copy

PROGRAM:

 

Ziua 1: vineri 30 mai 2014, seara : BINE ATI VENIT IN SANKT PETERSBURG!

Plecare cu avionul din Bucuresti, sosirea la Sankt Petersburg  in cursul serii. Autocarul asteapta turistii la aeroport, transfer la Grand Peterhof Spa Hotel 4* ( transferuri la alte ore, de la aeroport la hotel, la cerere).

Optional : plimbare de nopate ( intre orele 00.30 si 3.00) cu vaporasul pe canalele Nevei , spectacolul podurilor basculante in perioada noptilor albe…

 

Ziua 2: sambata 31 mai: ST PETERSBURG; spre Arhipeleagul SOLOVET

Fondat de țarul Petru cel Mare, în 1703, ca o “fereastră către Europa”, Sankt Petersburgul a fost de la acea data si pana in 1918 capitala Imperiului Rus. Cu cei aproape 4,5 milioane de locuitori, (2002), este în ziua de azi cel de-al doilea oraș ca mărime al Rusiei, al patrulea oraș ca mărime al Europei, un centru european de cultură extrem de important și cel mai important port rusesc la Marea Baltică. Sankt Petersburg este cel mai nordic oraș european cu peste 1 milion de locuitori. Centrul orașului este unul dintre siturile protejate deUNESCO ca parte a patrimoniului universal. Orașul, care a fost pentru mai bine de două secole centrul politic și cultural al Rusiei, este și în zilele noastre extrem de important și, pentru a-l onora, oamenii îl mai numesc, deseori, “Capitala Nordului” . In perioada comunista, considerandu-se ca este centrul intelectualitatii reactionare, bolsevicii au mutat capitala la Moscova si au redenumit orasul Leningrad; dar nu i-au putuit stirbi cu nimic splendoarea de Venetie a Nordului.

 

Dupa micul dejun, jumatate de zi dedicata sfintilor si locasurilor ortodoxe din fastuoasa capitala imperiala:

 • Sf XENIA cea Nebuna dupa Hristos , protectoarea St Petersburg:  la capela Sf Xenia din cimitirul Smolensk
 • Manastirea Sf IOAN DE KRONSTAD, inchinare la sfintele moaste
 • Vizita la Lavra Alexandru Nevski  ( Rusia are doar doua lavre – Lavra Sfintei Treimi a Sf Serghie de Radonej, de langa Moscova si Lavra Al Nevski din St Petersburg).
 • cumparaturi la Magazinul fabricii Sofrino, cea mai mare fabrica din lume de obiecte de cult ortodox

La ora 14.30 plecare catre nordul extrem , spre portul Kem; parcurs de noapte ( noptile albe in minunata Karelia, raiul fotografilor si al pescarilor).  Se ajunge la Kem dimineata.

 

Ziua 3: duminica 1 iunie:  SOLOVET

 • Kem , metocul Manastirii Solovet, locul in care s-a filmat filmul OSTROV. Dimineata,  participare la Sfanta Liturghie in Kem, apoi plecare cu vaporul  pe Marea Alba spre manastirea Solovet, cel mai nordic punct al traseului nostru, in apropierea Cercului Polar de Nord.

 

Manastirea Soloveţ a fost infiintata pe la anii 1400 de catre preacuviosii parinti Savatie, Zosima si Gherman. Cautand liniste deplina, de sihastrie in nordul indepartat, conditii aspre de viata care sporesc si mai mult ascetismul, acesti intemeietori si organizatori ai manastirii sunt si primii locuitori ai insulei Solovet, pana atunci nelocuita. Pilda lor de viata ascetica a atras multi urmasi, viata monahala de aici aici a format multi asceti , a caror influenta s-a intins in toata Rusia. Dupa Revolutia Rosie, Stalin transforma manastirea Solovet in primul si cel mai crunt lagar de exterminare politica si religioasa, deportand aici milioane de condamnati ai regimului bolsevic, covarsitoarea lor majoritate ramanand necunoscuti ( preoti, intelectuali etc etc). La conditiile naturale de viata extrem de dure de la Cercul Polar de Nord ( ger, izolare, noaptea boreala 6 luni pe an) comunistii au adaugat  conditii de viata inumane, teroarea psihica, lipsa hranei (pentru un prizonier alocatie anuala de 240 ruble/an, deci 0,65 ruble pe zi), acest gulag (lagar de exterminare) devenind in scurta vreme un model pentru sistemul gulagului sovietic care apoi s-a extins in intregul URSS. Lagarul a functionat intre anii 1920 – 1991, arhivele au fost distruse. Aspra nevointa duhovniceasca a ascetilor manastirii Solovet a fost urmata de chinul si jertfa de sange a potrivnicilor statului ateu, multi dintre ei refuzand sa-si lepede credinta. „… sufar pana acolo, ca sunt tinut in lanturi ca un facator de rele, dar cuvantul lui Dumnezeu nu se leaga” ( Timotei II, 2, 9). Biserica Ortodoxa Rusa a rezistat intr-un stat ateu, pamantul rusesc udat de sangele mucenicilor crestini ai vremii noastre aminteste de prigoana primilor crestini ai Imperiului Roman ( de la Roma antica, doar aici s-a mai varsat atata sange pentru Hristos). Manastirea Solovet s-a redeschis si, din mila Domnului, sirul calugarilor din aceasta izolata fortareata duhovniceasca dintre valurile Marii Nordului nu s-a incheiat…

Ansamblul istoric, cultural si natural de pe insula Solovet din Marea Alba ( Manastirea Solovet si intreg arealul) face parte din patrimoniul UNESCO ( din 1992)

 • Cazare pe insula Solovet, hotel** ( categorie locala). Vizitarea Manastirii Solovet, participarea la Vecernie.

 

Ziua 4: luni 2 iunie: SOLOVET

 • Participare la Sf Liturghie la Manastirea Solovet
 • Excursie pe insula, la Biserica cu Far ( Dealul Sekirnaia), la locul primei biserici a Sf Savatie si Sf Gherman (optional)
 • Cazare pe insula Solovet, hotel** ( categorie locala)

 

Ziua 5: marti 3 iunie: SOLOVET( Sarbatoarea Sf Constantin si Elena – stil vechi)

 • Participare la Sf Liturghie la Manastirea Solovet , cu ocazia sarbatorii Sfintilor Imparati Constantin si Elena (procesiune in jurul manastirii, pe malul lacului sfant)
 • Plecare de pe insula Solovet dupa pranz, parcurs pe Marea Alba timp de 2 ore
 • Portul Kem, parcurs catre sud prin regiunea Karelkia. Parcurs de noapte pana la manastirea Sf Alexandru din Svir

 

Ziua 6: miercuri 4 iunie:Sf ALEXANDRU din SVIR si TIHVIN

 • Dimineata devreme ajungem la Manastirea Sf Alexandru din Svir, inchinare la moastele izvoratoare de mir ale Sfantul caruia i s-a aratat Sfanta Treime; participare la slujba ( acatistul Sf Alexandru din Svir, la prima ora)
 • Tihvin, Icoana Maicii Domnului Tihvinskaia ( a doua dintre cele trei icoane pastrate pana acum, pictate de Sf Ap si Ev Luca, in timpul vietii Fecioarei Maria; ajunsa in Rusia la 1383, prin aratare deasupra Lacului Ladoga; praznuire: 19 aug / 1 sept).
 • St Petersburg, Cazare la Grand Spa Peterhof Hotel 4*
 • Optional, dupa-amiaza vizite individuale:
  • o Peterhof/ Petrodvoret, platul tarilor Rusiei
  • o St Petersburg : Catedrala Kazanskaia ( construita dupa modelul catedralei Sf Petru, de la Vatican)  cu icoana Maicii Domnului de la Kazan , Biserica Mantuitorului Insangerat (muzeu,  sensul denumirii: jertfa, mantuirea prin sange),  Biserica Sf Isak (muzeu) ,  Catedrala Sf Petru si Pavel ( 1712 – 1732, simbolul orasului, muzeu). Aici se afla mormintele tarilor Rusiei, de curand sunt aduse osemintele Sfintei Familii a Tarului Nicolae al II-lea

 

Ziua 7: joi 5 iunie:Manastirea VALAAM (optional)

 • Zi libera in St Petersburg, sau excursie la Manastirea Valaam.
 • Pentru optiunea Manastirea Valaam: dimineata devreme plecare spre portul Priozersk

Croaziera cu vaporul pe Lacul Ladoga ( cel mai mare lac din Europa), vizitare Manastirea Valaam – manastire din sec X, vandalizata si distrusa complet de suedezi de aproape 80 de ori si refacuta mereu din temelii. In 1715 este reinfiintata de Petru I si devine una dintre cele mai cunoscute manastiri ale Rusiei ( la anul 1913 in manastire vietuiau 395 calugari si 562 novici). In 1917 insula Valaam intra sub ocupatia Finlandei, tara necrestina. In 1939 redevine pamant rusesc, dar sub sovietici, care au batjocorit si distrus manastirea si au ucis monahii ramasi aici ( parte din ei au strans toate sfinteniile si obiectele de valoare si au trecut cu camioanele pe gheata in Finlanda, infiintand Manastirea Noul Valaam, pentru a nu avea soarta Solovetului, manastire devenita unul dintre cele mai crunte lagare de teroare sovietic). Manastirea Valaam este reinfiintata dupa 1990. Este o manastire de mucenici. Sf Ignatie Braiancianinov spunea ca Valaamul este loc sfant, pe oricare dintre pietrele sale se poate sluji Sf Liturghie. Aici s-au nevoit Sf Gherman din Alaska ( trimis ca misionar crestin in Alaska, a stat acolo 30 de ani si a botezat aprox 12.000 de necredinciosi) si Sf Antipa de Calapodesti (Bacau, Romania). Sf Antipa, plecat la Sf Munte Athos unde a trait aproape 20 de ani – primind schima cea mare, a ajuns in nordul Rusiei pentru strangere de ajutoare pentru Schitul romanesc Prodromu, dar gasind aici linistea dupa care tanjea chiar la Athos fiind, a cerut binecuvantare si s-a reintors pentru totdeauna la Valaam. Dupa 17 ani de aspra vieturie pe insula, la 10 ianuarie 1882, cuviosul Antipa ieroschimonahul trece la Domnul (inchinare la sfintele sale moaste). Este singurul calugar roman trecut in randul sfintilor atat la Sf Munte Athos ( dupa doar 24 ani de la moartea sa), cat si de catre Biserica Rusa si Biserica Romana.

 • Intoarcerea la St Petersburg, Cazare la Grand Spa Peterhof Hotel 4*

 

Ziua 8: vineri 6 iunie: SANKT PETERSBURG;

 • Dupa micul dejun, plecare la Virita, localitate unde a trait in ultimii ani de viata Sf Serafim de Viritza (mers la Domnul in 1950), loc de extraordinara incarcatura duhovniceasca; inchinare la mormantul Sf SERAFIM DE VIRITA.

Plecare spre Romania, prezentare la aeroport la ora 13,30, zbor LOT ( prin Varsovia) la ora 15,30 / in Otopeni la ora 1,20 noaptea (vineri / sambata).

 

OPTIONAL: programul se poate prelungi cu una sau mai multe zile suplimentare in St Petersburg, pentru a vizita pe indelete fosta capitala tarista, in perioada fermecatoarelor nopti albe…

PANORAMA ST PETERSBURG, unul dintre cele mai frumoase orase ale lumii!

 

OPTIONAL: programul se poate parcurge si exclusiv cu autocarul( plecare/sosire : Bacau), cu cazari intermediare la Kiev  (doua cazari, total 40 euro/ pers, loc in camera dubla)

 

DUMINICA 8 iunie 2014: POGORAREA SFANTULUI DUH / RUSALIILE

 

 

Pretul  in functie de marimea grupului (in euro):

Pers in grup :

42

40

35

30

 

25

Pret program (8 zile)

699

720

770

820

900

 

Pretul cuprinde :

 • Transport cu autocar *** ( 55 locuri pt turisti, scaune rabatabile, aer conditionat, TV, CD, minibar etc)
 • Cazare in St Petersburg hotel 4* si la Solovet hotel 3* ( clasificare locala)
 • Mic dejun, la hotelul din St Petersburg.
 • Transport pe Marea Alba catre Solovet, excursiile de pe Insula Solovet.
 • Invitatie Rusia ( pt obtinerea vizei turistice)
 • Procedura de obtinere a vizei turistice
 • Mapa cu materiale documentare
 • Preot insotitor, ghid,  translator de limba rusa

 

Pretul nu include:

 • Biletele de avion
 • Alte elemente decat cele trecute in program
 • Viza turistica pt Federatia Rusa – 50 $ in regim normal ( 5 zile lucratoare);  pt obtinerea vizei in timp mai scurt, taxa de urgenta este 100 $.
 • Pranz, cina; se asigura oprirea la autoserviri sau la marile magazine alimentare / supermarketuri, cu raion de preparate culinare. Timp liber, alocat pt masa.
 • Toate programe optionale: Manastirea Valaam ( 95 euro: transport auto in port, croaziera, vizite in interiorul Manastirii Valaam cu ghid local, masa de pranz la trapeza manastirii si scurt program cu corul de la Valaam), plimbarea nocturna pe Neva (15 euro)
 • Orientativ: Intrari la obiective turistice si culturale – Catedrala Mantuitorului Insangerat, Catedralele Sf Isak, Muzeul Ermitaj etc (aprox 40 euro in total)
 • Asigurarea medicala Rusia
 • Asigurare storno – acopera riscul de a pierde banii platiti agentiei pt anularea plecarii din motive obiective (boala, calamitate etc). Este optionala.

 

NOTE :

 • Pentru inscriere:
  • copie dupa pasaport si buletin
  • plata avansului
  • incheiere asigurare storno ( optional)
  • incheiere asigurare medicala( la o firma reasigurata la Coris, singura acreditata in Rusia).

 

 • Avans necesar pentru inscriere: 300 euro. Banii se vireaza in contul firmei MIRIAM MI TOURISM SRL-D, dupa care se emit documentele legale ( factura, contract, asigurari – optional).

 

 • La momentul inscrierii, se achizitioneaza biletele de avion (plata separata). Pe masura inscrierii se completeaza locurile in autocar.

 

 • Dosarul pt viza include:
  • cerere-tip ( se obtine de la agentia noastra sau de la Consulatul Rusiei)
  • 1 foto tip pasaport
  • pasaport in original – valabil inca 6 luni de la data plecarii
  • invitatia din Rusia de la o unitate acreditata ( asigurata de agentie)
  • asigurare medicala

Dosarul pt viza se intocmeste cel tarziu cu 2 saptamani inaintea datei plecarii si se depune la agentie.

  • Moneda indicata la cumparaturi in Rusia si Ucraina: USD.
  • Programul poate fi modificat in functie de orarul companiei aviatice sau de evenimente locale , dar se incearca, cu buna credinta, parcurgerea tuturor obiectivele, indiferent de ordinea de vizitare.
  • In caz de forta majora ( razboi, calamitate etc) se vor parcurge obiectivele la care accesul este permis de fortele de ordine, agentia de turism nefiind raspunzatoare pentru nerealizarea, in parte sau total, din motive obiective, a programului si nu datoreaza daune materiale sau morale.
  • In cazul in care, din motive care tin de persoana in cauza, la granita / aeroport autoritatile statului refuza intrarea / iesirea pe / de pe teritoriul tarii in cauza a unei / unor persoane din grup, agentia de turism nu este raspunzatoare de situatia creata si nu i se pot pretinde daune materiale sau morale. Persoana in cauza poate fi asistata de reprezentantul agentiei de turism pana la clarificarea situatiei, fara a afecta major programul grupului.

MIRIAM TURISM

Tel. 0234.337.990 si 0723.645.180

E-mail : miriamturism@yahoo.com, office@miriamturism.ro

Site: www.miriamturism.ro

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,