pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

Sf ABANOUB, sfantul copil. Egipt, sec III


Sf AbanoubSf ABANOUB, sfantul copil

Sarbatorit la 31 iulie

 

Sf Abanoub s-a nascut in satul  Nehesa din Egipt (sec III), ca singurul copil al parintilor sai. A inceput sa mearga la biserica la varsta de 12 ani. Acolo l-a auzit pe preot propavaduind credinta crestina, incurajandu-i pe oameni in fata persecutiei pe care imparatul roman Decledianos a inceput-o in intreg imperiul sau contra crestinilor ( ~ 283). Dupa impartasanie, a parasit biserica si si-a impartit averea saracilor. S-a rugat Domnului sa-l ghideze ori incotro ar putea sa-si dea viata ca sacrificiu in numele Domnului. Apoi a plecat la Samanud, loc in care Arhanghelul Mihail i-a aparut in timpul rugaciunii, inconjurat de lumina sfanta. Baiatului i s-a facut frica, dar Sf Arhanghel l-a incurajat si i-a spus ca va fi torturat la Samanud pentru trei zile, dar ca ingerul – Sf Arhanghel – va fi impreuna cu el.

 

Afirmarea ca si crestin in fata guverantorului

Abanoub a mers la conducatorul Samanudului, si-a declarat credinta crestina si a ocarat zeitatile pagane venerate atunci de conducatorii Imperiului Roman si de mult popor. Guverantorul a ordonat atunci sa fie chinuit, torturat prin taierea burtii, astfel incat toatre maruntaiele sale au fost scoase afara, dar Arhanghelul Mihail l-a vindecat, asa cum ii promisese. Atunci, guvernatorul l-a trimis la o inchisoare, in care se aflau aproape 8000 de crestini. Sfantul Abanoub a fost o binecuvantare pentru acestia, care vazandu-l intreg, au fost incurajati sa primesca martiriul pentru Cristos. Apoi guvernatorul a plecat intr-o calatorie pe Nil, catre Itreep, luand baiatul cu el. L-a atarnat pe acesta de picioare, cu capul in jos, in barca. In timp ce navigau pe Nil, guvernatorul a baut si un pahar i s-a spart in palma si l-a ranit, nemaiputand duce mana la gura. Tot atunci, soldatii din barca au orbit. Cand guvernatorul s-a uitat la Abanoud, a vazut cum curgea sangele din gura si nasul copilului, in timp ce Arhanghelul Maihail l-a umbrit si i-a sters sangele de pe fata. Atunci conducatorul a strigat catre Abanoub: “ O, baiete, cred intr-adevar in Iisus Hristos, Dumnezeul crestinilor! Acum, roaga-te Domnului tau sa ma faca bine, pe mine si pe soldatii mei si noi ne vom increstina, pentru ca am vazut minunea!“ Abanoub a raspuns: „Dumnezeu este viu si toate acestea se vor intampla, dar nu aici ci la Itreep, ca tot poporul sa stie ca nu este alt Dumnezeu decat Iisus Hristos!“. Atunci soldatii au izbucnit in plans, zicand: „ noi suntem crestini!“. Cand au ajuns la Itreep, soldatii si-au predat armele si s-au increstinat – toti au fost martirizati.

 

Tortura

La Itreep, guvernatorul a dispus torturarea lui Abanoub, cu cele mai grele metode. L-a legat pe un pat de fier sub care a facut un foc mare, apoi l-a presat intre doua roti de lemn, ca de moara. Apoi a ordonat sa i se bage in ochi doua bete de fier pentru frigarui, incinse. Dar Domnul l-a salvat pe el de toate aceste chinuri si mereu l-a vindecat. Multi pagani au crezut atunci in Iisus Hristos, ca urmare a acestor miracole. Mai departe, guverantorul a ordonat sa I se taie mainile si picoarele cu un topor, dar Domnul a trimis ingerul sau si l-a vindecat din nou, asa incat Abanoub s-a ridicat si a mers in fata poporului care striga: “nu este alt Dumnezeu, in cer si pe pamant, decat Domnul Sf Abanoub!”.

 

Matririul

Guvernatorul l-a trimis pe Abanoub sub escorta la Armanius, guvernatorul Alexandriei. Acesta din urma l-a torturat pe Abanoub din nou, mult mai mult, dupa care i-a taiat capul.

Abanoub avea atunci doar 12 ani.

Corpul sau – sfintele sale moaste – se afla si acum in biserica sa din Samanud si fac si in prezent multe minuni, vindecari si alunga demonii.

 

 

Biserica Sf Fecioare Maria si a Sf Abanoub din Samanud

 

Samanoud - vasul de granit al Sf Maria 1Samanud este o localiate din Delta Niulului – delta acum asanata, redata complet agriculturii si extrem de populate. Biserica crestina din Samanud a fost construita in acelasi loc prin care Sf Familie a trecut in timpul Fugii sale in Egipt, urmarita de soldatii regelui Irod (Matei, 2). Conform traditiei Bisericii Copte, Sf Familie a locuit aici timp de 17 zile, iar populatia locala a primt-o cu dragoste si ospitalitate, fiind binecuvantata de ea. Cu aceeasi dragoste si ospitalitate, cu o caldura extraordinara a inimii, crestinii de acum ne-au primit si pe noi, pelerinii romani sositi pe neasteptate intr-o frumoasa zi de martie 2008.

 

In biserica se gaseste acum un vas mare din granit care, conform traditiei, a fost folosit de catre Sf Fecioara Maria pentru a framanta aluatul in timpul sederii sale in Samanud. Uneori, pe vasul de granit apar picaturi de apa sau de ulei, pe care credinciosii le folosesc pentru binecuvantare si vindecare. Tot in acest vas, preotul pune apa sfintita ramasa, pentru a fi luata de catre credinciosi.

 

 

In curtea bisericii se afla o veche fantana, din care, conform traditiei, Sfanta Familie a baut apa in timpul sederii sale in Samanud. Apa acestei fantani face si in present multe minuni si vindecari pentru credinciosi.

Cateva exemple:Samanoud - Sf Abanoub copilul si cei 8000 mucenici 1

O fetita de un an si jumatate a fost vindecata de paralizie dupa ce tratamentul medical aplicat nu a dat rezultate. Ea s-a facut bine imediat ce piciorusul ei a fost spalat cu apa din fantana. Acum este perfect normala.

O vizitatoare a bisericii a luat apa din fantana intr-o sticla. A doua zi dupa intoarcerea sa acasa, in Tanta, a descoperit ca jumatate din apa din sticla se transformase in ulei. Foarte mirata si bucuroasa, a mers la episcopul locului care a binecuvantat-o cu acest ulei. Parintele Marcos Sedhom, de la Biserica din Tanta, confirma acest miracol.

 

In interiorul bisericii se afla moastele Sf Abanoub si particele din moastele a 8000 de martiri crestini din primele secole.

 

Link: http://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-mucenic-abanoub-sfantul-copil-samanud-91095.html

  

Tags: , , ,