pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

ETIOPIA CRESTINA, 7- 20 ianuarie 2013, 1999 euro + bilet avion


Etiopia crestina

Perioada: 7- 20 ianuarie 2013 (14 zile)

Pret: 1.999 euro ( plus bilet avion, estimat 800 euro), pt grup de 30 persoane.

Bonus pentru clienti fideli: 100 euro!

Etiopia este una dintre cele mai interesante destinatii crestine,  pe care insa foarte putini oameni le viziteaza. Munti inalti – Addis Ababa este a cincea capitala din lume ca altitudine (2408 m), ape foarte albastre si savane… Se spune ca ca acesta este locul originii omenirii. Etiopia este o tara cu un trecut antic, a carei istorie scrisa in limba Ge’ez dateaza de acum 2000 de ani. Regina din Saba si Regele Solomon nu sunt doar personaje legendare… In secolul al IV-lea, in timpul Imperiului Axum, a luat nastere Biserica Ortodoxa (Tewahedo)  Etiopiana, aceasta ramanand un pilon al culturii etiopiene, si astazi 51% din populatie apartinad acestei biserici. “Insula” de ortodoxie intr-o Africa musulmana sau pagana, Etiopia este acum, cu cei 35 milioane de ortodocsi, a doua tara ortodoxa din lume dupa Rusia. Doar ca saisprezece secole de izolare totala, determinate de conjunctura istorica in care a evoluat, au facut ca Biserica Ortodoxa Etiopiana sa aiba caracteristici pe alocuri ciudate, absolut proprii.

Ziua 1 – 7 ianuarie 2013, luni, plecare spre Etiopia

Intalnire la Aeroportul Otopeni la ora 4,30, zbor spre Etiopia, astfel :

Bucuresti – Istambul (Turkis Airlinesc TK1048), plecare la ora 6,10, se ajunge la ora 7,30 (escala 5h 30 min)

Participare la Sf Liturghie (Sf Ioan Botezatorul) la o biserica ortodoxa din Istambul (Constantinopol).

Istambul – Cairo (EgyptAir MS738) plecare la ora 13, se ajunge la ora 15,10 (escala 7h 35 min)

Odihna sau optional : vizita la Biserica Fecioarei Maria din Zeitoun ( incepand din anul 1968, timp de trei ani consecutiv, Sf Fecioara Maria si-a facut aparitia desupra cupolei bisericii, fiind vazuta de peste un million de persoane, de toate religiile. Este unul dintre locurile de popas ale Fecioarei Maria cu Pruncul, in timpul Fugii in Egipt. Vizita la Copacul Sfintei Maria din Matariya ( care si-a deschis in mod miraculos trunchiul pentru a-L primi pe Prunc si Familia Sa, ferindu-i de urmaritorii trimisi de regele Irod).

Cairo – Addis Abeba (EgyptAir ) plecare la ora 22,45, se ajunge la ora 3,30.

Bine ati venit in Etiopia ! Transfer la hotel pentru o scurta odihna.

Ziua 2 si 3 – 8 si 9 ianuarie, a doua si a treia zi de Craciun la LALIBELA / Gena Festival

Dimineata la ora 6.15 transfer catre cursa interna Addis Abeba / Lalibela, zbor direct Ethiopia Airlines la ora 7,40, se ajunge la Lalibela la ora 8,40. Transfer la hotel, cazare, masa de pranz, timp de odihna.

Localitatea Lalibela (2630 m altitudine) se afla pe o stanca vulcanica şi a fost iniţial cunoscuta sub numele de Roha. Orasul a fost mai târziu numit Lalibela, atunci când regele Lalibela i a construit bisericile din piatra ( sfarsitul sec 12, inceputul sec 13). În prezent, este considerată ca fiind una dintre cele mai mari minuni arhitecturale etiopiene  şi este pe locul al optulea in lume, in topul UNESCO al celor mai  incredibile situri ale istoriei. Sunt peste 200 de biserici în Regiunea Lalibela, unele ascunse in pesteri adanci, si este de exceptie sa gasesti 11  biserici monolit intr-un singur areal geografic restrans. Aceste geniale bijuterii arhitecturale si ingineresti sunt adesea numite şi “a opta minune a lumii”. In această zi se va explora complexul de pasaje subterane şi cele 11 remarcabile biserici sapate in piatra din primul, al doilea şi al treilea grup de biserici din Lalibela inclusiv Bete Giorgis (Sf. Gheorghe), care este cea mai frumoasa şi completa biserica in forma de cruce, sapata in bloc monolithic de piatra, simbolizand Arca lui Noe. Regele Lalibela ( sec 12 – 13 ) face parte dintr-o dinastie de regi-preoti si , dupa intoarcerea sa dintr-un pelerinaj in Tara Sfanta, a dorit sa reconstituie Noul Ierusalim in tara sa. Exista un rau numit Iordan si locuri care corespund locurilor sfinte in care a vietuit Iisus pe pamant. In timp Lalibela a devenit unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj crestin pentru etiopieni – in lipsa posibilitatii de a ajunge la Ierusalim  si multe minuni s-au facut aici ! Asa cum spune un cantec traditional etiopian, « daca nu vrei sa vezi Lalibela, esti ca unul dintre cei care nu-si doresc sa vada chipul lui Hristos ».

De Craciun – Gena Festival – la Lalibela vin pelerini din toata tara, aici este locul central al sarbatoririi Nasterii Domnului  in Etiopia ! Procesiunile dureaza atat ziua cat si noaptea, in bisericile de piatra din complexul Lalibela.

Timp de doua zile vom vizita bisericile din stanca cu ghid local, optional participam la procesiunile de noapte. Cazare cu demipensiune la hotel 3* in Lalibela.

Cele doua grupe de biserici din stanca din Lalibela sunt:

Primul grup de biserici :

Bette Medhanilem Casa Mântuitorului Bette Golgtha Casa Golgota
Bette Mariam Casa Preasfintei Fecioare Maria Bette Debre Sina Casa Muntelui Sinai
Bette Meskel Casa Sfintei Cruci Bette Giorgis Casa Sf Gheorghe
Bette Denagel Casa Martirilor

Al doilea grup de biserici :

Bette Emanuel Casa lui Emanuel (care se talcuieste Cu noi este Dumnezeu)
Bette Gabriel Rafael Biserici surori, casa Sf Arh Gabriel si Rafel
Bette Abalibanos Casa Sf Libanos
Bette Merkorios Casa Sf Mercurie

Ziua 4 – 10 ianuarie, ASHETON – NEAKUTOLEAB

In aceasta zi vom face o excursie la doua manastiri, situate la 40 km de Lalibela. Manastirea Asheton Maryam – sec 13 – manastire in piatra amplasata pe o creasta, la aprox 3150 m altitudine. Atata drumul ( ca o funie care inconjoara versantul montan) cat si peisajul care se deschide din varful muntelui sunt foarte spectaculoase, iar pe traseu putem vedea modul de viata rural al locuitorilor din aceasat zona. In interiorul manastirii vom gasi mana regelui Na’akutola’ab, cel care a domnit in Etiopia timp de 40 de ani, dupa regele Lalibela, precum si cruci de procesiune, tot din sec 13. Manastirea Neakutoleab este mai degraba construita decat excavata intr-o pestera ; regele Nakutoleab a abdicat de pe tron in anul 1270 si s-a retras intr-o pestera, pentru a duce o viata de eremit / pustnic. Mai tarziu, aceasta pestera a devenit manastire. Adaposteste o foarte interesanta colectie de cruci vechi, manuscrise si icoane, unele dintre ele atribuite fondatorului, regale Nakuto Le’Abe. Ne intoarcem la Lalibela pentru a participa la provesiunile de seara din a treia zi de Craciun. Cazare cu demipensiune in Lalibela.

Ziua 5 – 11 ianuarie, ADDIS ABEBA

In timpul dimineatii, zbor Lalibela – Addis Ababa. Cazare, apoi city-tour.

Addis Ababa (“Floare Noua”). Cu o populaţie de 2,7 milioane de locuitori (in 2007), Addis Abeba este centrul politic, economic si social al Etiopiei. Fondată de către împăratul Menelik al II-lea în 1887, acest mare, dezordonat, dar ospitalier oras inca mai poarta marca exuberantei personalitati a intemeietorului sau. Addis Abeba este situata la poalele Munţilor Entoto (peste 3000 m), ceea ce o face sa fie a treia capitala din lume ca altitudine ( dupa La Paz – Bolivia si Quito – Ecuator). Cu un climat montan sub-tropical, capitala Etiopiei are o medie anuala a temperaturilor de zi de 230C si 80C noaptea. Temperaturile medii ale lunii ianuarie sunt de 240 C ziua si 60 C noaptea, cu sanse foarte reduse de precipitatii ( lunile cele mai ploioase sunt iulie – septembrie, cand temperatura scade la 210 C  ziua / 100C noaptea).

Addis Abeba este la fel de cosmopolita ca oricare dintre marile metropole ale lumii, arhitectura sa fiind foarte variata. Cladiri inalte de birouri, vile elegante, bungalouri funcţionale, hoteluri moderne, sali de conferinte şi teatre – stralucind in marmura si aluminiu, stau alaturi de de case tradiţionale cu gard de nuiele, inconjurate de vite, oi, capre si pui. Addis Abeba pur şi simplu a crescut intr-un mod natural, organic, aspectul sau actual reflectand acesta evolutie nestructurata.

Vizitam :

 • Muzeul National, in interiorul caruia sunt expuse descoperiri arheologice şi istorice, inclusiv faimosul complet hominid fosili cunoscut cu numele de “Lucy” – denumirea locala “Dinknesh” insemnand “tu esti minunata”. Lucy, descoperita in 1974, este cea mai veche si totodata cea mai bine reconstituita fosila umanoida bipeda din lume, care apartine unei femele care a trait acum 3,2 milioane de ani in Etiopia de astazi.  O vizita la  acest muzeu este o introducere pentru vizita care va urma in zona istorica a Etiopiei.
 • Catedrala Sf Treime (1945, a treia ca dimensiune din Etiopia) o foarte frumoasa catedrala in stil baroc, a carei arhitectura este unica in Etiopia si Africa. In catedrala dedicate Sfintei Treimi vom vedea carti sfinte apartinand familiilor imperiale, statui grecesti, vitralii cu scene din vechiul si Noul Testament si cripta Imparatului Haile Silassie-I si a sotiei sale, ctitorii catedralei.
 • Vizita la Merkato, cea mai mare piata in aer liber din Africa.

Cazare in Addis Ababa, hotel 3* cu demipensiune.

Ziua 6 – 12 ianuarie, DEBRE LIBANOS

Dupa micul dejun, pornim cu masina spore nordul tarii. Vizitam manastirea Debre Libanos ( 105 km distanta de Addis Abeba) sec al 13 lea , cea mai mare manastire din tara. A fost ctitorita de catre Abuna Tekle Haymanot, un sfânt care s-a nevoit stand intr un picior timp de 7 ani  intr-o pestera, la Debre Libanos. Si astazi, daca un crestin doreste sa isi “mortifice trupul”, participa la Sfanta Liturghie stand intr-un picior!

Pe drum vom avea sansa sa intalnim unul dintre cele mai endemice (specifice zonei) mamifere din Etiopia :  babuinul Gelada, sau babuinul (maimuta) cu inima insangerata. Apoi vom merge prin Cheile Nilului Albastru, care sunt comparabile ca dimensiune cu Marele Canion american. Vom ajunge seara la Debre Markos, cazare cu demipensiune.

Nilul Albastru izvoraste din Lacul Tana din Etiopia, la o altitudine de 2150 m peste nivelul marii. Se varsa in Nilul Alb, ca afluent al Nilului. Debre Markos ( Sf. Marcu), o localitate la 2446 m altitudine, pe culmile defileului Nilului Albastru. Este bine cunoscut ca locul in care, in aprilie 1941, o mica armata de doar 300 de soldati etiopieni si aliati au infrant armata de 1400 italieni, eveniment marcant in caderea ocupatiei italiene.

Ziua 7 – 13 ianuarie, BAHIR DAR, NILUL ALBASTRU

Dupa micul dejun, dimineata plecam spre Bahir Dar (250 km), un oraş de pe malul lacului Tana, sursa Nilului Albastru si cel mai mare lac din Etiopia (3.600 km). Lacul Tana are 37 de insule dintre care 20 adăpostesc biserici cu un semnificativ interes cultural si istoric. Pe insula Tana Cherqos tradiţia spune ca s-a odihnit Fecioara Maria la întoarcerea din Egipt; deasemenea se spune că Frumentius, care a introdus creştinismul în Etiopia este îngropat în Tana Cherqos.

După prânz (optional), mergem la 32 km sud de Bahir Dar pentru a vizita celebra Cascada a Nilului Albastru, botezata de localnici cu numele Tis Isat (Fum De Foc). Apoi vom reveni la Bahir Dar şi ne vom plimba,admirand pasarile din jurul Lacului Tana. Cazare cu demipensiune la Bahir Dar.

Ziua 8 – 14 ianuarie, MANASTIRILE DE PE LACUL TANA

După micul dejun de la hotel traversam cu barca Lacul Tana, cel mai mare lac etiopian si unul dintre cele mai mari lacuri situate la mare altitudine din lume. Incepe o zi remarcabila, in care ne vom plimba cu barca vizitand manastirile de pe insulele lacului Tana.

Etiopia este o tara a bisericilor. Bisericile de sat sunt de regula rotunde sau octogonale, cu un acoperis conic de iarba. Bisericile manastirilor sau vechile biserici sunt mai mari, rectangulare. Acest lucru reflecta faptul ca arhitectura bisericilor a preluat solutiile arhitecturale tipic africane; desi in centrul Sfintei Liturghii sunt Sfintele Taine si Chivotul Legamantului, insa participarea numeroasa, activa, cu muzica si tobe, a preotilor la Sfanta Liturghie “functioneaza” mult mai bine intr-un spatiu traditional, specific rotund.

Narga Silassie, biserica rotunda de pe insula Dek, cea mai mare insula de pe Lacul Tana. Biserica a fost construita in sec 18 de catre imparatul Mentwab si are multe fresce foarte bine pastrate. Există, de asemenea, două remarcabile şi pitoresti “porti de apa”  pe ţărmurile opuse, spre partea de vest şi cea de est, cu piete, turnuri cu două etaje, in  stilul Castelului Gondar,  drumul pietruit ducand de la apa pana la biserica.

Peninsula Zege; aici sunt caracteristice culturile de cafea, dar – ca si pe celelalte insule de pe lacul Tana – se pastreaza si o vegetatie naturala bogata. Există şapte biserici pe peninsula, din care vizitam doua: Kidane Mihret si Azewa Mariam, celebre pentru frescele cu scene biblice viu colorate, elaborat pictate pe plafoane si peretii laterali.

In partea de sud a lacului în formă de inimă, pe insula cu Manastirea Kebran Gabriel, exista o mare şi importanta biserica dedicata Sf.Arh. Gavriil. Clădirea construită in stilul Gondar este rotunda, cu doisprezece stalpi de piatra rosie Danqaz, legati prin arcuri. Frescele si icoanele pe panza ale acestei bieserici sunte renumite. Biserica este faimoasa mai ales datorita manuscriselor sale – unele foarte vechi si de mare valoare ( o reproducere a unui asemenea manuscris a fost preluata intr-un album UNESCO). Izolarea insulei a ajutat la salvarea  acestor comori crestine, aceasta manastire fiind considerata loc sigur pentru manuscrisele trimise aici de catre alte biserici, aflate in calea lui Ahmed Gragn, conducatorul musulman din sec 16 care a pornit un adevarat jihad / razboi impotriva Imperiului Crestin Etiopian. Femeilor nu le e permis sa intre in manastirea Kibran Gabriel.

Tana Cherkos. Tradiţia ne spune că Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria s-a odihnit sub un zid în timpul calatoriei spre Egipt a Sfintei Familii, ramnand aici trei luni şi zece zile..Calugarii susţin că detin un colier al Sf Maria, pe care aceasta l-lasat cand a plecat. Se spune, de asemenea, ca cesta a fost un loc sacru al evreilor. Menelik I şi nobilii evrei, după ce fug de la regele Solomon, aduc Chivotul Legii la aceasta manastire si au construit un templu decorat cu oase intregi şi pietre preţioase. Şase sute de ani mai târziu, Chivotul Legii a fost adusa la Axum.

Serara ne reintoarcem, cazare cu demipensiune la Bahir Dar.

Biserica Etiopiana, mai mult decat oricare alta biserica crestina, a pastrat pana astazi multe practici evreiesti, traditia atentand astfel oroginea legendara de « popor ales « . Fiecare crestin etiopian este circumcis, crestinii foarte evlaviosi pastreaza atat sabatul cat si duminica, un Chivot al Legamantului este o parte esentiala a absolut fiecarei biserici etiopiene si este scos in procesiuni la festivaluri (marile sarbatori), preotii sacrifica o capra sau un miel pentru bolnavi… Postul insa este ortodox, dupa aceleasi reguli si cu aceeasi intindere ca in Biserica Ortodoxa traditionala. Sarbatorile se pot identifica, ca fiind aceleasi cu ale noastre, doar ca se serbeaza dupa calendarul etiopian (an de 365 / 366 zile, cu 13 luni din care 12 egale, de cate 30 zile si ultima luna de 5 sau 6 zile).

Ziua 9 – 15 ianuarie, spre Gondar

Dupa micul dejun plecam spre Gondar, mergand de la sud la nord pe malul Lacului Tana, intr-o zona populata, montana. Ajungem la Gondar, timp liber in centrul orasului pentru cumparaturi. Cazare cu demipensiune la Gondar.

Gondar, capitala Etiopiei in sec 17 si al 18-lea. Pana in secolul 16, imparatii Imperiului Solomonic/Crestin Etiopian nu aveau capitala in locatii fixe, ci locuiau in corturi in campusuri temporare, mutandu-si familiile, suita, soldatii. Incepand cu Imparatul Menas, la 1559, imparatii au inceput sa petreaca sezonul polios ( de vara) langa Lacul Tana, revenind pe aceleasi locatii mereu. Gondar a fost intemeiat de catre Imparatul Fasilidas la anul 1635 si s-a dezvoltat ca asezare agricola si comerciala. Situat la 2.133 m altitudine, este in present un oras vizitat de turisti, datorita ruinelor palatelor regale si a bisericilor.

Ziua 10 – 16 ianuarie, GONDAR

Dupa micul dejun, tur al orasului  Gondar, care include obiective intrate in patrimoniul UNESCO in 1979 :

 • ”ROYAL COMPOUND “ ( “Combinatia Regala”), cu multe castele majestuoase, construite in stilul architectural al Evului Mediu european, cum ar fi: cele două castele etajate apartinand împăratului Fasiledes (1632 -1667), Biblioteca lui Fasilidas – fiul imparatului Yohannes (1667-1682; castelul în formă de sa a fiului lui Yohannes, imparatul Iyasu I (1682-1706)); sala mare sau “casa cântecului” a Împăratului Dawit III (1716-1721), în care au avut loc multe ceremonii; lungul V, forma ce cuprinde cele doua etaje din palat ce au apartinut sotiei celui din urmă, crăiasa Mentewab. In anul 1541, fiul lui Vasco da Gama, Don Cristopher Da Gama, a sosit in Etiopia la invitatia imparatului, cu 400 de soldati, pentru a-i ajuta pe crestini in lupta impotriva musulmanilor. Stiinta si arta lor de a constru palate l-a impresionat pe imparatul Etiopiei,  in acest fel arhitectura etiopiana a Evului Mediu fiind puternic influentata de arhitectura europeana a epocii.
 • Baia lui Fasiladas (Palatul Baii).  Un plan dreptunghiular, cu pereţi îngrijiti, care este umplut cu apă o dată pe an, pentru festivitatile de Timket (Boboteaza); popular cunoscut ca “Palatul Bobotezei / Palatul imbaierii”.
 • Cea mai frumoasa biserica a Gondarului este Debre Birhan Silassie sau “Treimea de pe Muntele Luminii / Muntele Schimbarii la Fata”. Construita în timpul domniei împăratului Iyasu (1682-1706), biserica n a fost niciodată distrusa. Se spune că atunci când au musulmanii au incercat sa-I dea foc în 1881, acestia au fost atacati de albine si au fugit. Biserica este de plan dreptunghiular, similar cu cele ale arhitecturii antice Axumite. Zidurile din interior ale camerei din fata sunt acoperite cu picturi pe pânză, lipite pe pereti. Plafonul este construit din grinzi groase si decorat cu serafimi ce privesc in jos.
 • Debre Tsahay Maryam, biserica rotunda  Maryam a lui Debre Sahay Qwesqwam, ai carei pereti sunt alcatuiti din usi pătrate şi turnuri  . Camerele de la nivelul superior apartin monahilor si au fost consolidate, renovate.

Gondar si mai precis Baia lui Fasiladas reprezinta locul central al sarbatorii Timket Festival – Boboteaza etiopiana.

Faptele Apostolilor ( cap 8, 26-39) arata cum famenul etiopian a fost luminat de Sfantul Apopstol Filip, cel care i-a talcuit proorocirile lui Isaia si i-a vorbit despre Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu intrupat. Etiopianul a crezut si a cerut botezul atunci, in apa aflata pe cale. La aceasta se adaugă propovăduirea Evangheliei de către Sfantul Apostol şi Evanghelist Matei, cel care a primit moartea martirică in Etiopia, unde a fost ars pe rug, potrivit unor istorisiri.

Multi etiopieni sustin ca la acel moment istoric, relatat in Noul Testament, s-a produs increstinarea lor, dar recunoasterea oficiala a crestinismul ca religie de stat s-a produs in anul 341, cand regele Ezana a fost convertit la adevarata credinta de catre doi crestini sirieni, Frumentius si Aedissius. Frumentius a fost uns episcop de catre Atanasie, Patriarhul Alexandriei, in anul 346 si apoi s-a intors ca intaiul episcop crestin sub numele de Abuna Selama (Episcop al Pacii) , fondand Biserica Ortodoxa Etiopiana. Misiunea sa a fost de success avand sustinerea regelui Ezana, care la botez a primit numele de Abreha ( “El a luminat”), Etiopia devenind o natiune crestina. Legatura dintre Biserica Etiopiana si Biserica Copta Egipteana este neintrerupta de 16 secole, numirea fiecarui patriarh etiopian facandu-se din strainatate, de catre Patriarhia Copta din Alexandria, pana in anul 1951, anul dobandirii autocefaliei.Catre finalul secolului 5, noua calugari au sosit din orient, probabil tot din Siria, trecand prin Egipt si au introdus monahismul in Etiopia. Pana in zilele noastre, monahismul este o trasatura dominanta a crestinismului etiopian. Cei noua calugari au incurajat traducerea Bibliei in limba Ge’ez, limba vorbita in aceale timpuri ( limba in care poporul etiopian are scrieri vechi de 2000 de ani!!!). Si in prezent limbajul liturgic foloseste aceasta limba, care de multa vreme a fost abandonata de catre populatie.

Cazare la Gondar hotel 3* cu demipensiune.

Ziua 11 – 17 ianuarie, AXUM

Dimineata devreme, dupa micul dejun, zbor catre Axum, cel mai sfant loc pentru crestinii etiopieni si locul de nastere al milenarei civilizatii etiopiene. Cazare la hotel 3*, dupa care incepem turul orasului Axum.

Axum este vechea  capitala a Etiopiei şi leagăn al civilizaţiei etiopiene. Axum este renumit si datorita obeliscurilor sale mai vechi de 2000 de ani, unele masurand până la 33 m inaltime, precum si datorita obiectivelor sale unice: baia şi palatul reginei din Saba, mormintul imparatului Kaleb si ale altor împarati, muzeul arheologic, care este în general evaluat ca fiind cel mai bun din Etiopia, biserica Sf. Maria din Sion, unde se afla Chivotul Legii. Legenda spune că fiul Reginei din Saba şi al Regelui Solomon din Israel, regele Menelik a adus Chivotul Legii din Israel in Axum.

Regina din Saba este amintita nu doar in Vechiul Testament ( III Regi, cap10 si II Paralipomena, cap 9) dar si in Coran si in legendele etiopiene. Numita Makeda in traditia etiopiana, regina din Saba a ajuns pe tron in secolul zece inainte de Hristos. Simtindu-se nepregatita pentru demnitatea sa, a calatorit la Ierusalim, pentru a observa si a invata regulile statului evreu si pentru a-I pune vestitului, inteleptului Rege Solomon multe intrebari, pe care el le-a dezlegat pe rand, nelasand nimic necunoscut. Impresionata de intelepciunea si bogatia marelui rege, regina din Saba i-a daruit acestuia 4,5 tone de aur, pietre pretioase si aromate, iar el i-a promis ca ii va da orice lucru pe care aceasta il doreste. Traditia spune ca din relatia celor doi s-a nascut un fiu, regele  Menelik I, care s-a intors la Ierusalim de doua ori, prima data cand a implinit 22 de ani si a aflat cine este tatal sau – marele rege Solomon primindu-l cu mare fast, iar doua oara pentru a fi uns rege al Etiopiei de catre chiar tatal sau. Se pare ca la intoarcere Menelik I a adus in Etiopia nu doar pe fiul marelui preot evreu cu o escorta extrem de numeroasa de nobili evrei, dar a adus si Chivotul Legamantului ( in care se aflau Tablele Legii date de Dumnezeu lui Moise), pe care Statul Etiopian pretinde ca il detine, in original, pana astazi.

Datorita acestor evenimente, etiopienii ajung sa fie “popor ales”, onoare intarita prin acceptarea crestinismului ca religie de stat inca din secolul 4, in timpul Regatului de la Axum a carui fondator este insasi Regele Menelik I. O serie de victorii impotriva musulmanilor a dat Regatului cu capitala la Axum control asupra drumurilor comerciale spre Marea Rosie, devenind cel mai puternic stat intre Imperiul Roman de Rasarit si Persia, cu legaturi comerciale cu Grecia, India, Arabia, Roma, Egipt… Realizarile politice si economice ale acestei dinastii crestine care are descendenti in linie dreapta de la regele Solomon si fiul sau Menelik I continua pana in epoca moderna, pana in anul 1974, cand progresistul rege Haile Selassie a fost inlaturat printr-o sangeroasa lovitura de stat.

In această zi vizitam Muzeul Arheologic din Axum, Catedrala Sf. Maria din Sion –  care este considerata a fi ultimul loc de pastrare al Chivotului Legii original. Apoi vizitam la celebrul “camp al obeliscului” (din sec 4 AD, sit inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO), cu ruinele palatului si mormantul regelui Kaleb şi al Regelui  Gebre Meskel şi reşedinţa legendarei Regine Sheba (9 lea î.Hr.). Cazare la Axum, hotel 3* cu demipensiune.

Ziua 12 – 18 ianuarie, spre Mekele

După micul dejun vom pleca spre Mekele, traversand Muntii Tigray  si de asemenea campul de batalie Adwa, in care etiopienii i-au batut pe colonizatorii italieni. Oraselul Yeha – vizitam ruinele templului lui Yeha din sec. 5  î.Hr  care deşi fără acoperiş, încă rezista. A fost un mare templu precreştin, alcatuit dintr-o singură cameră alungita.. Templul este considerat a fi cea mai veche clădire din ţară. Se viziteaza de asemenea si biserica Aba-Afse ( sec 6 d. Hr), care are acelaşi corp cu templul si este in forma dreptunghiulara.

Apoi mergem spre orasul Wukro dupa care, spre dreapta, mergem sa vizitam biserica Abraha Atsbeha ( sec 10 DH) – 15km pe un drum de tara. Interiorul este decorat cu migală: crucea impunatoare pe planul bazilical, 13 piloni imensi sustin tavanul in forma dreptunghiulara. Biserica este decorata cu splendide picturi murale si picturi ilustrând Scene biblice şi Vieţile Sfinţilor pictate ulterior sec 17. De asemenea, biserica detine multe sfintenii, cea mai importanta fiind fiind crucea care a apartinut lui Frumentius – primul episcop al Etiopiei ecleziastice ( sec 4) al cărui nume a fost Abba Salama (Tatăl pacii).

Ne intoarcem pe acelasi drum si vizitam biserica in piatra Wukro Cherkos, construita în sec  4 DH si vom admira plafonul si picturile. Interiorul bisericii este decorat simetric, cu generozitate .

Cazare cu demipensiune la Mekele, hotel 3*.

Ziua 13 – 19 ianuarie, ADDIS ABEBA :TIMKET FESTIVAL, BOBOTEAZA ETIOPIANA

Dimineata dupa micul dejun, zbor catre Addis Abeba. In timpil zilei, urcam cu masina pe Muntele Entoto pentru o vedere panoramica a oraşului. Muntele Entoto este cel mai inalt varf din Addis, cu o altitudine de 3200 de metri. Aici este locul primului palat al imparatului Menelik-al II-lea, fondator al orasului Addis Abeba. In biserica Sf. Maria a fost incoronat imparatul Menelik I. Tot de aici se poate admira capitala, inconjurata de campiile minunate din jur si conuri vulcanice, un loc unde poti respira aer tare, curat.

Dupa-amiaza, participam la Festivalul Timket / Boboteaza etiopiana, un festival plin de culoare, in Addis Abeba.

Ziua 14 – 20 ianuarie ADDIS ABEBA :TIMKET FESTIVAL

Ziua participam la Timket Festival. Seara, agentia locala partenera ne ofera o cina de bun-ramas intr-un restaurant traditional etriopian, in care veti participa la spectacolul de dans si muzica traditionala, veti gusta mancare si bautura specific etiopiana! Transfer la aeroport pentru zborul spre Romania.

Biserica Ortodoxa (Tewahedo) Etiopiana, alaturi de Bisericile Copta Egipteana, Armeana, Siriana si Indiana face parte din Biserica Orientala Veche, ne-calcedoniana, care in prezent are dialog cu Biserica Ortodoxa Rasariteana in scopul intoarcerii la unitate. Cuvântul „Tewahedo“, care intră în denumirea oficială a Bisericii Ortodoxe Etiopiene, înseamnă „monofizit“. Etiopienii se declară până astăzi ne-calcedonieni, ceea ce înseamnă că teologia hristologică pe care ei o mărturisesc este într-o anumită măsură diferită de cea ortodoxă. Etiopia este una dintre ţările în care Ortodoxia, în varianta ei necalcedoniană, este trăită la intensităţi remarcabile. Ramasa ca o insula crestina in mijlocul lumii musulmane agresive, atacata si persecutata ulterior si de catolicismul portughez si de fascismul italian, timp de secole singura legatura cu crestinatatea a Bisericii Ortodoxe Etiopiene a fost Biserica Copta Egipteana, ceea ce explica izolarea si evolutia oarecum singulara, ciudata, a crestinismului etiopian.

In present in Etiopia 62% dintre locuitori sunt crestini – 51% din populatie fiind ortodoxa. Cu cei peste 35 milioane de membri, Biserica Ortodoxa Etiopiana este cea mai mare dintre bisericile orientale ortodoxe, fiind intrecuta, in intreaga arie a ortodoxiei, doar de Biserica Rusa.

NOTA : In programul de baza am strabatul jumatatea nordica a Etiopiei, montana si eminamente crestina. OPTIONAL, circuitul etiopian se poate prelungi cu un modul de vizitare a jumatatii sudice a Etiopiei, zona tribala (detalii despre program si prêt, mai jos).

_____________________________________________________________________________________________

Preturile (euro) sunt calculate in functie de marimea grupului, astfel:

Persoane in grup peste 30 25-29 20-24 15-19 10…14
Pret Program 1.999 2.100 2.200 2.400 2.700
Avion Buc- Addis Abeba-Buc (estimat) 800 800 800 800 800
Pret total 2.799 2.900 3.000 3.200 3.500

Supliment pentru camera single: 330 euro

Pretul include:

 • Biletul de avion ( estimat 800 euro, pretul depinde de data achizitionarii)
 • Loc in camera dubla, hotel 3* sau 4*
 • Masa – la Addis Abeba: mic dejun;  restul programului: demipensiune (mic dejun + pranz sau cina)
 • Zborurui interne (4) intre: Addis Abeba / Lalibela / Addis Abeba; Gondar / Axum ; Mekele / Addis Abeba
 • Toate transferurile si serviciile turistice indicate in program,
 • Autocar complet asigurat, modern, cu combustibil
 • City tour Addis Abeba
 • Masa festiva traditionala la cel mai bun restaurant cu program etiopian (final de program)
 • Toate taxele de intrare
 • Inchirierea barcilor, a magarului (daca este cazul)
 • Taxe guvernamentale
 • Ghid vorbitor de limba engleza si ghizi locali
 • Reprezentant din partea agentiei romane si Preot insotitor

Pretul nu include:

 • Viza de intrare in Etiopia, formalitatile de obtinere (in Romania nu este Consulat al Etiopiei); viza se obtine de catre agentia de turism, pt participantii la program.
 • Pranzul sau cina (una dintre cele doua mese de baza este inclusa in prêt, cea de a doua nu este)
 • La Addis Abeba este platit doar micul dejun.
 • Bauturile alcoolice
 • Taxa pentru filmat, fotografiat
 • Bacsisurile
 • Cheltuielile personale ( cumparaturi)
 • Orice alte cheltuieli care nu sunt incluse in lista celor cuprinse in pret

Tags: , , , , ,