AURORA BOREALA in Peninsula Kola ( februarie, martie 2015), pret: 1430 euro
Provocare: la “vanatoare ” de Auror Boreala în Peninsula Kola din Nordul Extrem al Rusiei!
Nu putem sa creăm noi Aurora Boreala, sau să I-o comandăm lui Dumnezeu ! Dar vă putem invita în locul în care incidența acestui fenomen natural este maximă: în Peninsulei Kola din nordul extrem al Rusiei Aurora Boreala se observă în peste 150 de nopti ale anului (în medie tot a doua noapte, in timpul noptilor polare). Și nici nu este scump!
Din februarie 2015 și românii pot merge să observe unul dintre cele mai spectaculoase fenomene naturale, Aurora Boreală, la Cercul Polar de Nord! Japonezii, care invadează iarnă de iarnă Alaska pe acesată temă, au inventat și conceptul de “vânătoare” de Aurora Boreală, pentru că de fapt nimeni nu e sigur 100% că va merge acasă cu “trofeul” imortalizat în aparatul foto!
Dar dincolo de curiozitate, pentru cei care se uită către cer poate fi și bucuria de a admira una dintre cele mai speciale, ample și imprevizibile creații ale Domnului, devenită acum ușor accesibilă și pentru români!
Noi vă invităm acum în Peninsula Kola din mai multe motive practice: este relativ aproape (2 zboruri legate, de căte 2 ore), frecvența fenomenului este maximă, iar climatul de la Murmansk este – oricât de ciudat ar părea – relativ blând; din cauza unui curent cald, apa Mării Berings nu îngheață niciodata în portul nordului extrem!
Iar dacă în noaptea polară pornim la “vânătoare” de Aurora Boreală, ziua avem un program fascinant, de descoperire a lumii laponilor, dar și a spiritualității lor, cu biserici ortodoxe din lemn, de secol XVI.
La cerere, se pot face și programe de vacanță de iarnă activă, pentru ski și snowmobile!
Perioada : februarie, martie 2015
(contactați-ne pentru stabilirea datei de plecare)
PROGRAM:
Ziua 1 – marți / miercuri: plecare spre MURMANSK
Pentru plecare din București, se poate lua avionul București – Chișinău, cursa Tarom marți seara la ora 21.25, se ajunge la Chișinău la ora 22.35. (preț, 69 euro)
Pentru plecare din alte localități către Chișinău putem organiza transport auto (grup).
Plecare din Chișinău la Murmansk. Zbor de noapte marți / miercuri la ora 2.05, se ajunge la Murmansk miercuri dimineața la ora 9.40 (escală la Moscova între orele 5.10 / 7.05)
Ora 9.40 miercuri dimineața: BINE AȚI VENIT LA MURMANSK, ÎN PENINSULA KOLA!
Peninsula Kola este situate în nordul extrem al Rusiei, dincolo de Cercul Polar de Nord, între Marea Albă (la sud) și Marea Barents(la nord). Peninsula este locuită de laponi. Orașul Murmansk, cel mai mare oraș din regiunea arctică ( 300.000 locuitori) a fost înființat în anul 1916 sub numele de Romanov pe Murman, dar după Revoluția comunistă din octombrie, în anul 1917 i s-a schimbat numele în Murmansk ( Romanov – ultima dinastie a țarilor Rusiei). Murmansk este un port (militar) important și loc de staționare a Flotei de Nord a Rusiei. Până în anul 1991 a fost zonă militară, închisă pentru turiști. Climatul este neașteptat de bland și, datorită apelor calde ale Curentului Golfului Barents, apa portului nu îngheață niciodată iarna!
Transfer la hotel, scurt tur de oraș, odihnă. Hotelul este situat pe o stâncă, departe de luminile orașului, așa încât dacă în această noapte este Aurora Boreală, puteți ieși să o admirați și să faceți primele fotografii!
Ziua 2 – joi: MURMANSK, MONCHEGORSK ( masa: mic dejun, dejun)
Mic dejun, apoi la ora 9 plecam cu bagajele în microbus / autocar. Vizităm:
- Catedrala Sf Nicolae, principal catedrala ortodoxă a Peninsulei Kola.
- Primul spărgător de gheață nuclear, “Lenin”.
- Tur pietonal, cu prezentarea locurilor de interes local și a vieții orașului
- Memorialul Celui de-al Doilea Război Mondial, Alesha, este situat pe una dintre înălțimile orașului. Din anul 1978, figura soldatului cu arma, înaltă de 34 m, este vizibilă din aproape orice parte a orașului. Aici este cel mai bun punct de fotografiat din zonă.
- Prânz la un restaurant.
Plecăm spre sud, către centrul Peninsulei Kola, la Monchegorsk (135 km). program:
- Cazare la hotel,
- Vizită la Muzeul Pietrelor Colorate – un muzeu al florilor de mina din întreaga Rusie.
- În funcție de timp, putem vizita Catedrala Înălțării Domnului, cea mai mare și mai frumoasă catedrală din Peninsula Kola.
Dacă previziunile sunt bune pentru Aurora Boreală, un ghid va veni la hotel să ia grupul, pe care îl va conduce în locul cu probabilitatea cea mai mare de apariție a Aurorei Boreale.
Ziua 3 – vineri: MONCHEGORSK, KIROVSK, VARZUGA ( masa: mic dejun, dejun, cină)
Mic dejun, apoi la ora 8 plecam cu bagajele în microbus / autocar. Astăzi mergem prin iarna nordului extrem către vechea localitate Varzuga, un loc unic și impesionant, situat în sudul Peninsulei Kola ! (360 km) .
Oprire pentru masa de prânzul în traseu, la Kandalaksha.
Cazare și cină în Varzuga, la casa de oaspeți.
Opțional, pe traseu: Kirovsk, Biserica Sfintei Fețe a Domnului și Orașul Zăpezii.
Ziua 4 – sîmbătă: VARZUGA ( masa: mic dejun, dejun, cină)
Zi dedicată integral localității Varzuga, una dintre cele mai spectaculoase localități ale nordului extrem rus – situată pe Cercul Polar de Nord, pe malul râului Varzuga, la 30 km de vărsarea acestuia în Marea Albă ( ne aflăm în nordul Mării Albe, la nord de Mănăstirea Soloveț).
Prima atestare documentară a localității Varzuga este datată la anul 1419, ca localitate de pescari. De la mijlocul sec XV până la mijlocul sec XVII, satul a aparținut Mănăstirii Soloveț. Pe la 1490, Varzuga devenise o localitate mare, număra 150 de gospodării și era principalul centru de pescuit și comercial din zonă. Pe la mijlocul sec XVII, Țarul Moscovei a confiscat câteva proprietăți ale Mănăstirii Soloveț, printre care și aceasta.
Biserica Adormirii Maicii Domnului a fost construită în anul 1674 și este cea mai veche bierică din lemn din peninsula Kola, construită fără cuie ( 34 metri înălțime). Fundația este în formă de cruce, fiecare braț având lungimea de 4 – 5 metri. Pe lângă această biserică, au mai fost ridicate și altele: Clopotnița cu hramul Sf Atanasie, Biserica Sf Nicolae, turnul clopotniței. Astăzi localitate Varzuga numără doar 363 locuitori ( anul 2010).
Cazare și cină în Varzuga, la casa de oaspeți.
Ziua 5 – duminică: KASHKARANTSY, KANDALAKSHA ( masa: mic dejun, dejun, cină)
La ora 8, după micul dejun, vom porni la drum înapoi, spre Kandalaksha ( 250 km). Pe drum ne oprim pentru Sfânta Liturghie și pentru vizite la :
- Satul Kashkarantsy, vizităm Biserica Maicii Domnului Tikhvinskaia, de pe malul Mării Albe. Biserica de lemn, reconstruită în anul 1894 peste locul celei vechi (1866) a ars; a fost reconstruită pe baza unei vechi biserici de lemn, ridicată de trei călugări de la Mănăstirea Soloveț. În anul 1932, în timpul sovieticilor, biserica a fost închisă, fiind folosită ca și club. A fost redată Episcopiei în anii 2000. Biserica Maicii Domnului Tikhvinskaya păstrează moaștele sfântului monah Astenius. Auxentius Taras, care a viețuit pe malurile regiunii Tersky în post și rugaciune.
- Capela Călugărului Fără Nume : tot pe malurile Pensinulei Kola, in nordul Mării Albe, în zona regiunii Tersky, lângă satul Kashkarantsy, se mai află un lucru minunat: Capela Călugărului Fără Nume. O veche capelă a existat până la mijlocul sec XX pe mormântul lui Enoch Fără de Nume, apoi a fost distrusă. Noua capelă a fost construită în anul 2003. Informații despre minunile sfântului sunt păstrate din vechime în tradiția locului – Pomorie. În sec XVI, niște pescari au prins în plasa de pescuit corpul unui căugăr înecat, imbrăcat în straie călugărești, cu fesul pe cap. Cea mai apropiată mănăstire se afla la peste 100 km distanță, pe mare. Călugării locali nu l-au identificat, au întrebat și la alte mănăstiri, dar nimeni nu a știut să dea vreo relație. După o vreme, unui pescar i-a apărut în vis un călugăr necunoscut, care i-a spus să îi îngroape rămășițele pământești într-un anume loc pe țărm. Așa s-a și procedat, iar pe cruce s-a scris: “Călugărul necunoscut“. Curând, pescarii au observant că în dreptul acestei cruci, pe mare, întotdeauna se pescuiește mult pește! De atunci, ei vin la mormânt și se roagă Sf Nicolae, Varlaam Keret și acum Necunoscutului Inoki / Enoh. Nu după multă vreme, lângă plajă, în fața capelei, a răsărit un izvor – localnicii îl numesc Izvorul lui Enoh cel Fără de Nume.
- Orașul Umbra: prânz, apoi (optional, în funcție de timp) vizităm Muzeul de Istorie a Locuitorilor Mării.
- Seara ajungem la Kandalaksha, cazare la hotel, cină.
Ziua 6 – luni: KANDALAKSHA, MURMANSK ( masa: mic dejun, dejun)
Mic dejun, apoi la ora 9 plecăm spre Murmansk. Pe drum mergem să vizităm două locuri interesante:
- Ferma de câini Huski. Vom schimba microbuzul cu o sanie trasă de un snowmobil, pentru a ajunge la Ferma de câini Huski. La fermă, vom fi aproape de acești câini cărora le place să comunice cu oamenii și să fie mângâiați. Vom putea să ne plimbăm cu sănii trase de câinii Huski prin pădure. Apoi vom lua masa într-o locuință tradițională, numită CHUM și vom asculta istorii despre natura nordului și despre tradițiile locale. Ne vom întoarce pe aceeași rută, până ajungem la microbus / autocar.
- O așezare a laponilor (Saami). Pe drumul principal, după câțiva kilometric ajungem la o localitate tradițională a laponilor. Localitatea s-a dezvoltat aici datorită pășunii pentru reni, din zonă. Locuitorii au un mod de viață rămas neschimbat de secole. Ei au un folclor unic, foarte bogat și poartă îmbrăcămintea tradițională, plină de culoare, a laponilor. Încă există locuințe tradiționale, cu podeaua acoperită cu blană de ren (Kuvaksa).Câțiva reni sunt totdeauna în aceste gospodării și animalelor le place să fie mângâiate și hrănite cu mușchi și cu pâine. De asemenea, mai putem vedea vulpi, vulpi polare, șoimi, corbi mari… Un băștinaș ne va spune povești despre trecutul și prezentul lor, legende locale și chiar ne va cânta căntece tradiționale, sau ne va învâța cum să aruncăm un lasou. Vom lua o gustare în kuvaksa, în jurul focului: supă de pește cu pâine, plăcinte și ceai de plante. Puteți face fotografii cu localnicii sau puteți să cumpărați suveniruri: blană de ren, obiecte făcute din coarne de ren, pietre și lemn, suveniruri special din nordul extrem. La ora 18 vom pleca spre Murmansk ( 120 km).
- Murmansk, sosim în jurul orei 20, cazare la hotel.
Ziua 7 – marți: spre Romania ( masa: mic dejun)
Mic dejun la pachet, prezentare la aeroport la miezul nopții, zbor la ora 2.35.
Preț, program AURORA BOREALĂ, februarie – martie 2015
pers/grup |
16 |
14 |
12 |
10 |
8 |
6 |
pret program (euro) |
1150 |
1200 |
1250 |
1350 |
1490 |
1699 |
Supliment de single în hoteluri: 150 euro
Zboruri ( prețuri valabile în decembrie 2014):
Preturi valabile la 18 dec 2014 | euro | explicatii |
Chisinau – Murmansk |
145 |
miercuri: ora 2.05 – 9.40 (escala Moscova 5.15/7.05) |
Murmansk – Chisinau |
133 |
marți: ora 2.35 – 9.50 (escala Moscova 5.05/ 8.30) |
ZBOR DIN CHISINAU |
278 |
|
Bucuresti – Chisinau, 1h15min |
69 |
marți, ore posibile: 7.50 sau 16.30 sau 21.25 |
Chisinau – Bucuresti |
58 |
marți: zbor la ora 18.10 – 19.25 |
ZBOR BUCURESTI – CHISINAU |
127 |
|
Bucuresti – Murmansk |
240 |
miercuri: ora 11.15 – 0.50 (escala Moscova 14.40 – 22.05) |
Murmansk – Bucuresti |
219 |
marți: ora 2.35 – 10.25 (escala Moscova 5.05/8.45) |
ZBOR DIN BUCURESTI |
459 |
Pretul cuprinde :
- Transferul aeroport / hotel si retur
- Transport cu microbus sau autocar touristic, în funcție de numărul de persoane din grup
- Cazare (loc in camera dubla)
- Murmansk, hotel, 2 nopti.
- Monchegorsk, hotel, 1 noapte
- Varzuga, casa de oaspeți, 2 nopți
- Kandalaksha, hotel, 1 noapte
- Masa – trecuta în titlu la fiecare zi
- Programele din ziua 6 – ferma de câini Huski și așezarea laponilor
- Ghid local, vorbitor de limba engleza, în zilele 2-6
- Invitatie Rusia ( pt obtinerea vizei turistice)
- Procedura de obtinere a vizei turistice
- Însoțitor din partea agenției
Pretul nu include:
- Bilete de avion – conform tabelului anexat.
Plecarea se poate face din Chisinau la Murmansk și retur (278 euro , preț valabil în dec 2014) sau din București la Murmansk și retur ( peste 400 euro)
- Taxa de viză turistică pt Federatia Rusă : 51 $ in regim normal ( 5 zile lucratoare); 100 $ in regim de urgenta.
- Optionale:
- Ghid pentru Aurora Boreală, noaptea : 15 euro / oră / grup
- Mijloc de transport pentru Aurora Boreală, noaptea: 20 euro/ oră / grup pt microbus 8 locuri sau 28 euro / oră / grup pt minibus de 18 locuri.
- Bilet de intrare la Orașul Zăpezii din Kirovsk: 600 ruble = aprox 13 euro / pers
- Asigurarea medicala Rusia (obligatorie, necesara in dosarul pt viza)
- Alte elemente decat cele trecute in program
IMPORTANT :
- Pentru inscriere:
- copie dupa pasaport si buletin
- plata avansului
- incheiere asigurare storno ( optional)
- incheiere asigurare medicala( la o firma reasigurata la Coris, singura acreditata in Rusia).
- Avans necesar pentru inscriere: 30% din valoarea programului. Banii se vireaza in contul firmei MIRIAM MI TOURISM SRL-D la orice sucursala Raiffeisen Bank din tara, dupa care se emit documentele legale ( factura, contract, asigurari).
- Dosarul pt viza include:
- cerere-tip ( se obtine de la agentia noastra sau de la Consulatul Rusiei)
- 1 foto tip pasaport
- pasaport in original – valabil inca 6 luni de la data plecarii
- invitatia din Rusia de la o unitate acreditata ( asigurata de agentie)
- asigurare medicala
Dosarul pt viza se intocmeste cel tarziu cu 2 saptamani inaintea datei plecarii si se depune la agentie.
- Moneda indicata la cumparaturi in Rusia si Ucraina: USD.
- Programul poate fi modificat in functie de orarul companiei aviatice sau de evenimente locale , dar se incearca, cu buna credinta, parcurgerea tuturor obiectivele, indiferent de ordinea de vizitare.
- In caz de forta majora ( razboi, calamitate etc) se vor parcurge obiectivele la care accesul este permis de fortele de ordine, agentia de turism nefiind raspunzatoare pentru nerealizarea, in parte sau total, din motive obiective, a programului si nu datoreaza daune materiale sau morale.
- In cazul in care, din motive care tin de persoana in cauza, la granita / aeroport autoritatile statului refuza intrarea / iesirea pe / de pe teritoriul tarii in cauza a unei / unor persoane din grup, agentia de turism nu este raspunzatoare de situatia creata si nu i se pot pretinde daune materiale sau morale. Persoana in cauza poate fi asistata de reprezentantul agentiei de turism pana la clarificarea situatiei, fara a afecta major programul grupului.
- Firma MIRIAM MI TOURISM SRL-D, cod fiscal: 32941191, cont in euro la Raiffeisen Bank, nr. RO45 RZBR 0000 0600 1659 1530. Depunerea avansului / contravalorii pelerinajului se face la orice agentie Raiffeisen Bank din tara, direct la ghiseu, fara comision. Primiti dovada platii in contul firmei. Dupa depunere emitem factura fiscala, contractul cu turistul si asigurarea storno ( daca este cazul); actele se trimit prin posta persoanelor inscrise sau se inmaneaza personal in momentul inceperii programului.
MIRIAM MI TOURISM
Tel. 0234.337.990 si 0723.645.180
E-mail : miriamturism@yahoo.com, miriamturism19@yahoo.com
Site: www.miriamturism.ro
Tags: Aurora Boreala, Kola, Murmansk, Northern Lights, pelerinaj, Rusia