pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

Egipt: Sf Moise Etiopianul


Manastirea Platina, California, SUA / februarie 2009. Padure infrigurata, biserica micuta, putini calugari – dar toti tineri americani, zambitori. Mormantul Parintelui Serafim Rose este uneva in dreapta, in spatele bisericii. Seara vine repede in februarie. Aflam ca pentru femei cazarea se face doar intr-o singura chilie cu doua paturi, pentru barbati – tot o chilie, dar cu mai multe paturi. Asta este tot. Apare Parintele Moise, un negru extrem de negru – in noapte i se vad doar dintii, cand ne zambeste primitor. Foarte inalt, probabil are mai mult de 2 metri ! El este cel care ne conduce la chiliile in care a facut deja focul cu lemne. Si fac acum legatura cu icoana Sf Moise Etiopianul din biserica Manastirii Sf Gherman din Platina, raspuns viu la mirarea mea din momentul in care am descoperit-o aici, printre icoanele multor sfinti rusi, in indepartata America de Vest : tanarul calugar ortodox de culoare nu a primit  intamplator acest nume la calugarie !! . Dimineata, la micul dejun, vedem ca Moise are ascultare la trapeza : a gatit, serveste masa rapid, citeste din cartile sfinte in timp ce toata lumea mananca tacuta. Primirea de straini cu multa dragoste, cu gesturi simple si cu bucurie transmisa de la inima la inima – asa cum Sf Moise Etiopianul intelegea sa il slujeasca pe Domnul Hristos – o are cu prisosinta si tanarul american convertit la ortodoxie de aici. Daca in secolul 21, intr-o America in care doar 1% din populatie este ortodoxa, se poate lua ca model nevointa vietii Sf Moise Etiopianul din deserul egiptean al secolului 4, inca nu este totul pierdut !

Egipt, secolul 4 . Moise a fost sclav, alungat de stapanul sau pentru firea lui rea si pentru viata talhareasca. Etiopian de origine, a fost vataf de talhari in Nitria, vestit pentru omorurile sale si pentru forta sa fizica extraordinara. S-a facut calugar la varsta deplinei maturitati si a fost ucenicul lui Isidor Preotul. Avva Moise intruchipeaza in mod clasic una dintre trasaturile pustiei, si anume VIRTUTEA LEPADARII DEPLINE. Ca monah, el a incercat sa faca exact invers decat ceea ce a trait cand era talhar. Astfel, cu silire, zdrobind puterea vechilor sale obisnuinte, dupa ce ani intregi si-a inmuiat vechea asprime care i se facuse ca o a doua fire, Avva Moise a putut fi descris de catre Sf Macarie cel Mare drept “o fire molatica” (21) Zis-a avva Moise catre avva Macarie din Schit : voiesc sa ma linistesc si nu ma lasa fratii. Si i-a zis lui avva Macarie : vad ca firea ta este molatica si nu poti sa intorci vreun frate. De voiesti sa te linistesti, du-te in pustie, inauntru in piatra si acolo te vei linisti ! Si aceasta facand s-a odihnit.

Avva Moise a suferit mucenicia de la navalitorii pagani pe la anul 375. Stia ca vin barbarii, si-a anuntat ucenicii sa fuga, dar el a ramas ca sa se indeplinesca cuvantul Domnului: ” Cel ce ridica sabie, de sabie va pieri!” . Dupa moartea sa si a celorlalti sase ucenici care au ramas langa el, un alt ucenic care se ascunsese a vazut cerurile deschise si sapte cununi luminoase pogorandu-se din cer.

La moarte ( avea 75 de ani, fusese facut preot la 60 de ani), a lasat 70 de ucenici, dupa numarul talharilor din ceata pe care o condusese candva.

Manastirea Romanilor din Desertul Nitria – Egipt adaposteste din sec 4 moastele Sf Moise cel Negru (Waadi Natrun, zona Patericului Egiptean). Foarte multa lume vine sa se inchine la racla Sf Moise Etiopianul, fiind cunoscute tamaduirile si ajutorul puternic pe care Sf Moise il da pentru alungarea patimilor ( ispitele betiei, ale patimilor trupesti – cu care s-a luptat el insusi ani de zile in adancul pustiului). Sunt adusi multi demonizati la sfintele sale moaste, iar preotii fac frecvent slujbe pentru exorcizare. Ieromonahul care este ghidul manastirii povesteste fiecarui grup cum un tanar demonizat astfel vindecat a constatat ca, dupa slujba, pe tricoul cu care a fost imbracat a aparut numele Sf Moise Etiopianul si o cruce. Fotografia acelui tricou este acum pusa langa moastele sfantului, drept dovada a mijlocirii pe care sfantul o face pentru cei carora li se slujeste langa racla sa.

Sf Arsenie cel Mare s-a nevoit in aceeasi manastire ca si Sf Moise cel Negru. Nu s-au pastrat moastele sale, doar stalpul langa care statea in timpul Sfintei Liturghii, in biserica – denumit astazi Coloana Sf Arsenie. In viata Cuviosului Arsenie cel Mare, se povesteste: “Un frate oarecare venind de departe in schit, voia sa vada pe Cuviosul Arsenie si, fiind dus la dansul, l-a vazut pe el; dar nu s-a invrednicit a auzi cuvintele aceluia, pentru ca staretul sedea si privea in jos, fara sa zica o vorba. Apoi, iesind de la dansul, a rugat pe clericul care il ducea, sa-l duca la parintele Moise, care din talhar s-a facut calugar. Clericul a dus pe acel frate strain la Moise, care i-a primit pe ei bucurandu-se; apoi i-a odihnit, i-a ospatat si i-a eliberat, aratandu-le multa dragoste. Deci, clericul a zis catre acel frate strain: “Iata, i-ai vazut pe amandoi, pe parintele Arsenie si pe parintele Moise. Care din ei ti se pare ca este mai bun?” Fratele cel strain a zis: “Cel ce ne-a primit pe noi cu dragoste, acela este mai bun!” Atunci un staret din cei placuti lui Dumnezeu, auzind aceasta, s-a rugat lui Dumnezeu, zicand: “Doamne, arata-mi mie lucrul acestor parinti, caci unul fuge de oameni pentru numele Tau, iar celalalt ii primeste pe toti pentru numele Tau; drept aceea, care este mai desavarsit dintr-insii?” Staretul a vazut intr-o vedenie doua corabii mari, inotand pe un rau mare; intr-una era Cuviosul Arsenie si duhul lui Dumnezeu ii indrepta corabia cu multa liniste; iar in cealalta era Cuviosul Moise si ingerii lui Dumnezeu cu el, ii indreptau corabia si puneau faguri de miere in gura lui .

Maria Chirculescu

Miriam Turism

“Înfrânare neasemănată, stare de toată noaptea, priveghere neadormită, minte strălucitoare de frumuseţea cea dumnezeiască, ai avut fericite Moise. Pentru aceasta ai primit darul tămăduirilor, a tămădui patimile cele prea cumplite. Pentru care te rugăm pe tine, părinte, cere tuturor mare milă“. (Minei pe August)

Tags: , , , , , , ,