pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

Sf Mare Mucenic Mercurie, Cairo


In ziua de 25 noiembrie este de asemenea sarbatorit Sf Mercurie, ostas din Armenia, sosit in cetatea Romei la chemarea imparatului Decie pentru lupta impotriva barbarilor. In vremea indelungatului razboi intre barbari si romani, ingerul Domnului i se arata lui Mercurie tinand in mana o sabie si zicandu-i : “Nu te teme, Mercurie, nici te infricosa, caci sunt trimis spre ajutor tie, ca sa te fac biruitor. Deci primeste aceasta sabie si porneste asupra barbarilor si, dupa ce-i vei birui, sa nu uiti pe Domnul Dumnezeul tau”. Luand sabia, cu mare iutime, Mercurie porneste la lupta si, trecand printre trupele barbarilor pana la imparatul lor, l-a ucis pe acesta cu sabia si impreuna cu el multime de ostasi. Imparatul roman Decie il cinsteste pe eroul razboiului sau si il pune apoi voievod peste toate ostile, facandu-l apropiat al sau. Insa atunci cand Decie porunceste tuturor sa se inchine zeilor pentru biruinta primita in lupta, ingerul Domnului I se arata din nou lui Mercurie, amintindu-i cu ajutorul cui a reusit faptele sale de vitejie. Mercurie evita sa participle la jertele aduse zeilor romani, insa un boier clevetitor il parasite. Imparatul, pentru ca il iubea foarte mult pe Mercurie, nu crede si ii porunceste sa se apere, astfel facand prilej crestinului Mercurie de a-L afirma pe Domnul nostru Iisus Hristos. Mercurie va fi supus unor chinuri groaznice, dar va rezista rugandu-se necontenit Matuitorului, care ii si reda sanatatea, minune care are darul de a convinge poporul ca adevaratul Dumnezeu este cel al lui Mercurie si nu zeii romani. Dupa indelungi chinuri, marturisitorul crestin in varsta de 25 ani este decapitat, iar a doua zi “s-a aflat trupul lui alb ca zapada si iesea dintr-insul mireasma de mir de mult pret si tamaie. Pentru o minune ca aceea, multi au crezut in Hristos”.

In Cairo se afla biserica Sf Mercurie, cu moastele acestui mucenic din primele veacuri crestine si cu icoane in care este reprezentata o minune foarte cunoscuta. Imparatul Iulian Apostatul, coleg de facultate cu Sf Vasile cel Mare, i-a cerut sfantului Vasile sa il intampine in orasul Cezareea, fiind in drum spre locul razboiului cu persii. Imparatul a cerut sa fie intampinat cu ce are mai bun Sf Vasile ( ca si pentru el insusi). Atunci Sf Vasile cel Mare l-a intampinat pe imparat cu paine si sare (asa cum manca el insusi), primire care avea sa atraga furia imparatului si promisiunea acestuia ca la intoarcerea din razboi il va distruge nu doar pe Sf Vasile ci intreg orasul Cezareea. Cand se ruga Sf Vasile cel Mare inaintea icoanei Preasfantei Nascatoare de Dumnezeu, pentru ca marele prigonitor al crestinilor Iulian Apostatul sa nu se mai intoarca din razboi, a observat el ca icoana alaturata, cea a Sf Mercurie, s-a facut pentru putina vreme nevazuta. Apoi s-a aratat, dar cu sulita insangerata. “Chiar in acelasi timp, in indepartatul razboi, Iulian a fost insulitat de un ostas necunoscut, care indata ce l-a insulitat s-a facut nevazut. Iar ticalosul Iulian, luand sange din rana sa a aruncat in sus catre cer si, graind hule asupra lui Hristos, a zis: “ai biruit, Galileene!”.

Aceasta minune s-a adeverit, ca insasi Sfanta Fecioara Maria l-a trimis pe mucenicul Mercurie la minunata slujba ostaseasca, pentru rugaciunile Sf Vasile cel Mare, “ din biserica cea care praznuieste catre biserica cea care avea razboi, spre pedeapsa impotrivitorului lui Dumnezeu Iulian Paravatul si spre apararea sfintei credinte si a dreptcredinciosilor crestini” ( din Sinaxar).

Asadar, Sf Mercurie este infatisat cu doua sabii incrucisate deasupra capului ( una ostaseasca, cea de-a doua data de inger) si cu inca o sulita, strapungandu-l pe imparatul Iulian.

Biserica Sf Mercurie din Cairo, desi mare, foarte cunoscuta si cu siguranta loc frecventat de rugaciune si inchinare pentru multi crestini aflati in nevointa ( se vad biletelele si florile de la sfintele sale moaste), este se pare in renovare, conform aspectului ( prafuit… ) din ziua in care am vizitat-o.

Pentru rugaciunile Sf Mare Mucenic Mercurie, Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ne pe noi!