Roma Sfantului Apostol Petru
7 decembrie 2009, seara: in fata Catedralei San Pietro din Roma se impodobea imensul brad de Craciun (cat jumatate din obelisc), folosindu-se doua auto-macarale; furnicar de oameni, un ecran imens si spatiu public in curs de organizare, probabil pentru manifestarile Vaticanului in vederea apropiatei celebrari a Sarbatorii Nasterii Domnului. Statuia Sf Petru sta cumva stinghera intr-o parte a imensei piete strajuita de coloanele uriase de marmura, la fel cum si modesta statuiede bronz a aceluiasi Sf Petru pare pierduta in imensitatea interiorului celui mai mare si grandios edificiu al Bisericii Catolice ( 15.000 mp), parand mai degraba un pretext pentru demonstratia de maiestrie artistica ce se va descoperi vizitatorului. De aici, din chiar inima Romei catolice, aveam sa ne incepem pelerinajul ortodox , incercand sa descoperim Italia primelor veacuri crestine – Italia sfintilor si a comunitatilor dreptei credinte, de pana la Marea Schizma.
Obeliscul din centrul Pietei San Pietro se spune ca este ridicat pe locul in care a fost martirizat Sf Apostol Petru, rastignit pe cruce cu capul in jos, la cererea sa ( nesocotindu-se vrednic a patimi ca Mantuitorul). Este un obelisc egiptean, adus aici in anul 1586 din fostul Circ al lui Nero. In dreapta intrarii in catedrala se afla Grota Vaticanului, cripta bazilicii initiale construita de catre Imparatul Constantin intre anii 319 si 329 , ca monument comemorativ ridicat peste mormantul sfantului apostol ( grota este vizitabila). De altfel, cupola gigantica a Bazilicii San Pietro ( 120 m inaltime) proiectata de Michelangelo si avand o solutie arhitectonica geniala, unica, acopera in centrul sau Baldachinul lui Bernini, asezat exact peste cripta Sfantului Apostol.
Sf Apostol Petru a ajuns la Roma in anul 57 d.Hr. si a devenit in scurt timp seful comunitatii iudeo-crestine, iar aici l-a reintalnit pe Sf Ap Pavel, cu care avusese unele controverse ideologice. Dar Roma de astazi pastreaza locuri in care cei doi sfinti apostoli au slujit, cum este casa consulului Titus Flavius Clemens, el insusi martir crestin. Bazilica Sf Clement situata la doar 300 metri de Colosseum este una dintre cele mai vechi biserici crestine din lume si are trei nivele suprapuse: locuinta romana din secolulul intai (12 m sub nivelul actual) in care slujeau sfintii apostoli, biserica din sec. IV si cea din sec XII, inchinata Sf Clement Papa al Romei, ucenicul Sf Petru, martirizat in Crimeea. In altarul bisericii se afla moastele Sf Ignatie Teoforul, iar in locuinta din sec.I mormantul Sf Chiril, fratele Sf Metodie.
Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost arestati in timpul prigoanei anticrestine declansata de Imparatul Nero dupa incendierea Romei in anul 64 d.Hr. si au fost inchisi in Carcera Mamertinum, situata in imediata apropiere a Forumului Roman ( foarte aproape de Colosseum). Carcera cuprinde doua celule suprapuse, cea superioara fiind inchisoarea Romei, cea inferioara fiind cea mai veche camera din Roma ( anul 300 i.Hr). Traditia crestina spune ca in timpul intemnitarii sale, timp de noua luni, Sf Petru a facut minunea aparitiei unui izvor de apa in podea, pentru a-i boteza pe temnicerii sai convertiti la crestinism; de atunci edificiul a preluat numele de San Pietro in Carcere.
Tot in apropierea Colosseumului este situata si Basilica San Pietro in Vincoli, construita in jurul anului 440, in care se afla lanturile Sf Petru (in calendarul ortodox pomenirea acestora se face in data de 16 ianuarie). Traditia spune ca acest lant, expus sub altarul bisericii, este format din doua bucati. Primul este lantul adus din Ierusalim de catre Imparateasa Eudoxia, sotia Imparatului Valentinian al III-lea si este lantul cu care era legat Sf Petru atunci cand a fost eliberat de Ingerul Domnului (Faptele Apostolilor, 12). Cea de-a doua bucata este parte din lantul cu care sfantul apostol a fost legat la Roma, in inchisoarea Mamertinum. Cand Imparateasa Eudoxia a dat Papei Leo lanturile aduse din Ierusalim, iar acesta a comparat cele doua bucati ( din Ierusalim si din Roma), lanturil s-au unit in mod miraculos. In aceasta biserica se afla si celebra statuie Moise a lui Michelangelo, fara nici o legatura cu lanturile Sf Petru, dar facand parte din mausoleul Papei Iulius al II-lea.
La periferia Romei, pe Via Appia Antica, drum construit in 112 i.Hr care leaga Roma de Capua, se afla catacolmbele -pe terenuri donate comunitatii crestine de catre cetateni romani de vaza, increstinati; initial au fost folosite ca loc de inmormantare, mai apoi ca loc de intalnire pentru crestinii primelor veacuri, in timpul prigoanelor. Pe ingusta Via Appia a calcat si Sf Petru, incercand sa fuga din calea prigonitorilor dupa eliberarea sa din inchisoare, cand L-a intalnit pe Iisus cu Crucea in spate indreptandu-se spre Roma. La intrebarea sa: Domine, Qvo vadis? Doamne, unde mergi? Iisus i-a raspuns: Merg la Roma sa ma rastignesc a doua oara. Sf Petru a inteles ca trebuie sa se intoarca la Roma, pentru a marturisi credinta crestina si a primi mucenicia. Micuta biserica Domine Qvo Vadis, asezata la bifurcatia dintre Via Apia si Via Ardeatina, pastreaza o copie a urmei talpilor Mantuitorului pe piatra, originalul fiind in biserica de la Catacombele Sf Sebstian, la doar cateva sute de metri mai departe.
In jurul anului 67, Sf Apostol Petru a fost condamnat la moarte si executat prin crucificare cu capul in jos, langa fostul Circ al lui Nero si ingropat in cimitirul necropola al celor neinstariti. Corpurile Sf Apostol Petru si al Sf Ap Pavel ( executat prin decapitare, ca cetatean roman) au fost duse de crestini in Catacombele Sf Sebastian. In timpul Imparatului Constantin s-au construit biserici pe locurile in care sfintii apostoli au fost initial inmormantati si sfintele lor moaste au fost mutate, ele aflandu-se si astazi in aceleasi locuri: Basilica San Pietro de la Vatican si Basilica San Paolo fuori le Mura ( Sf Pavel din afara Zidurilor). Insa craniul Sf Petru, impreuna cu cel al Sf Pavel se pastreaza in cutia osuar de sub altarul Basilicii San Giovanni in Laterano – catedrala Sf Ioan Botezatorul, care este de fapt cea mai veche biserica din Roma si sediul Episcopatului Romei – catedrala in care Papa slujeste ca episcop (Basilica San Pietro de la Vatican nu este catedrala ci biserica).
Maria Chirculescu, Miriam Turism