pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

Genova: Sfintele moaste si tipsia Sf Ioan Botezatorul


Ca vizitator ortodox al superbelor catedralelor catolice din Italia, ai inevitabil o mare nedumerire: constati ca in toate prezentarile lacasurilor de cult, chiar si in planurile de la intrare, sunt indicate cu lux de amanunte operele de arta si detaliile arhitecturale ale edificiului, mentinonandu-se in treacat sau mai deloc sfintele relicve, in care totusi Italia este extrem de bogata, mai ales din vremea Cruciadelor. Ca exemplu, in pliantul de la Muzeul Tezaurului din Genova scrie: Bratul Sfintei Ana – un relicvariu pretios de arta bizantina din secolelel 11-12. Atat. Oare sa intelegem de aici ca ne vom afla char in fata sfintelor moaste ale Sfintei Ana, mama Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, mai ales ca pretriosul odor de aur bizantin se afla in muzeu si nu in catedrala, spre inchinare? Si totusi asa este, aici se afla bratul Sfintei Ana, si nu numai!

Cu capul acoperit (ca femeie) si intreband mereu de sfinte moaste, facandu-si cruce in fata sfinteniilor chiar cand le gaseste prin muzee, pelerinul ortodox in Italia reprezinta cumva o ciudatenie in marea de turisti care admira geniul artistic italian, concretizat in multimea de picturi, sculpturi, mozaicuri sau bazoreliefuri care impodobesc bisericile italiene si fac din ele obiective majore de arta, recunoscute de mult in patrimoniul cultural mondial.

Despre Republica Genoveza s-a vorbit mult in istorie, pentru ca in Evul Mediu a fost atat de puternica incat avea controlul complet asupra Marii Tireniene, precum si colonii in Orientul Mijlociu, Marea Neagra, Sicilia, Sardinia, Africa… Se stie insa mai putin despre faptul ca in perioada sa de glorie, genovezii au adus acasa ca “prada de razboi” si multe sfintenii pe care este posibil ca astfel sa le fi ferit de la distrugere in locurile in care le-au aflat.

In anul 1098 moastele Sf Ioan Botezatorul au fost aduse  din Mira in Genova de catre Gugliemo Embriaco si, in scopul adapostirii lor, a fost construita o capela in interiorul catedralei din centrul orasului, ridicata anterior, in secolul al IX-lea, pe locul unei basilici din sec al VI-lea inchinata Sf Mc. Lavrentie / San Lorenzo. Sf Ioan Botezatorul a devenit de atunci patronul orasului, sarbatoarea genovezilor fiind 24 iunie. Ca vizitator, daca nu ai informatia precisa, poti trece linistit pe langa moastele Inaintemergatorului Domnului, aflate in capela din latura din stanga intrarii, pentru ca in noianul informatiilor despre multimea operelor de arta din biserica, amanuntul acestei prezente trece neremarcat (este marcata doar capela, construita intre anii 1492 – 1608, dar catedralele catolice pot avea multime de capele in interior).

Tezaurul Catedralei San Lorenzo a inceput sa fie constituit in secolul XII si s-a imbogatit tot mai mult in secolele de glorie ale republicii genoveze, cuprinzand obiecte de mare valoare artistica, istorica si religioasa. Totusi, putine dintre ele se pare ca se mai pastreaza pana astazi, cand Tezaurul a devenit insitutie privata si este adapostit intr-o constructie speciala, noua, in lateralul catedrale. Taxa de intrare merita platita, pentru ca aici vom gasi, pe langa obiecte de cult catolic din metale pretioase, de mari dimensiuni, si relicve crestine impresionante:

  • “ Crucea lui Zaharia”, o cruce bizantina continand un fragment din lemnul Sfantei Cruci, folosita de catre arhiepiscopii genovezi in ceremoniile de investire a noilor dogi.
  • Tipsia pe care a fost pus capul Sf Ioan Botezatorul, atunci cand a fost adus regelui Irod. Este un platou de calcedonie ( cuart de culoare schimbatoare) datand din epoca imparatilor Augustus sau Tiberiu. Aceasta piesa destul de rara este de un mare rafinament , ceea ce justifica prezenta sa pe masa unui rege. Cadrul de aur si capul central din email au fost adaugate la inceputul secolului al XV-lea, intr-un atelier din Franta.
  • Un relicvariu circular cuprinzand spini din Coroana de Spini a Mantuitorului
  • Un relicvariu cuprinzand o suvita din parul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu
  • Mana Sfintei Ana, mama Fecioarei Maria
  • Mana Sfantului Iacob
  • Moastele Sf Mucenic Lavrentie in statuia relicvariu de la intrarea in muzeu

Principalul exponat al acestui muzeu – din punctul de vedere al organizatorilor – si simbolul tezaurului genovez este insa o cupa hexagonala din sticla de culoare verde, adusa la Geneva ca prada de razboi dupa cucerirea Cezareii in anul 1101 si care se sustine a fi, conform traditiei catolice, Sfantul Graal, vasul in care ar fi fost adunat sangele lui Iisus; in acelasi timp, relicva de la Cina cea de Taina.

Pelerinul crestin-ortodox va descoperi cu uimire ca in Italia se poate inchina la morminte cuprinzand sfinte moaste a cel putin 7 apostoli: Sfintii Petru si Pavel – martirizati la Roma, precum si sfintii apostoli adusi de cavalerii cruciati din diverse parti ale lumii, acolo unde i-a aflat incheierea lucrarii de propavaduire a Cuvantului Domnului: sfintii apostoli si evanghelisti Marcu, Matei si Luca, Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat si Sfantul Apostol Toma. Asa incat aflarea de catre noi la Venetia a moastelor unui prooroc – Sf Prooroc Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul – a reprezentat o bucurie in plus!

Italia crestina merita cu adevarat cercetata, acestea fiind doar o parte din extraordinarele sfintenii pe care ea le ascunde. Veniti si veti vedea!

Maria Chirculescu

Miriam Turism