pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

IPS Irineu, Episcop de Orsk și Gai


IPS Irineu, Episcop de Orsk și Gai

Astazi este posibilitate de facut bine, astazi voi face.
Poate peste un timp nu va fi posibililate, nu vom avea dreptul.

Pelerinii români ajunși la Moscova în ultimii ani și-l amintesc bine pe Părintele Irineu, ghidul nostru moscovit: monahul înalt și subțire, iute în mișcări și reactii și foarte precis în expunere, cu idei și exprimare care trădau erudiția. Știam că este reprezentantul Bisericii Ortodoxe a Republicii Moldova la Moscova și că este singurul preot care slujea Sfânta Liturghie în limba română (chiar dacă nu integral) în vechea mănăstire moscovită de călugări Novospassk, pentru moldovenii și românii care lucrează în capitala Federației Ruse. Extrem de accesibil și prietenos, Părintele Irineu ne-a întâmpinat de fiecare dată cu aceeași dragoste – chiar și anul trecut, în vara anului 2012, cand Dumnezeu a rânduit să îl aflam pentru scurt timp tot în Moscova, deși deja devenise Episcop de Orsk și Gai, episcop al Bisericii Ortodoxe Ruse, în Urali! Atitudinea Sfinției Sale față de pelerinii români a fost exact aceeași ca întotdeauna: ne servea ca ghid, exact în același mod în care Mântuitorul spusese „cel care va vrea să fie întâi între voi, să fie slugă tuturor!” (Marcu, 10)

 
 
Din Tiraspol la Orsk

 

IPS Irineu – Serghei Taifunea –  s-a nascut la 30 mai 1971 intr-un sat din republica Moldova, raionul Florești, într-o familie ortodoxa. În anul 1991, după terminarea serviciului miltar, la doar 20 de ani, intră ca novice în Mănăstirea Noul Neamț, pentru ca în perioada 1992 – 1996 să urmeze Seminarul Teologic la Moscova, iar mai apoi Academia Teologică din Moscova ( din Lavra Sf Serghie de Radonej, a cărui nume l-a purtat de la botez, ca mirean) .

 

Intră în monahism în anul 1995 cu numele de Irineu, numit astfel în onoarea Sfântului episcop și mucenic Irineu de Lyon (130-202 dH), ucenic al Sf Policarp al Smirnei, la râdul sau ucenic al Sf Ioan Evanghelistul; scrierile Sf Irineu de Lyon au servit la alcătuirea teologiei creștine la începuturile acesteia, avand o mare influență ulterioara – cea mai importantă carte a sa, în cinci volume, păstrată până astăzi, fiind „Împotriva ereziilor”.

 

După puțină vreme, în același an, este hirotonit diacon și apoi ieromonah, de către rectorul Academiei Teologice moscovite, iar între anii 1996 – 1998 face ascultare ca asistent al decanului Academiei Teologice și a Seminarului din Moscov ( cu care a și participat la festivitățile prilejuite de sărbătoarea Mănăstirii rusești Sf Pantelimon din Muntele Athos). A absolvit academia teologică în anul 1999, dar încă din 1998 fusese trimis la Chișinau ca lector la Seminarul Teologic din capitala Republicii Moldova. Urmează o susținută activitate pedagogica și publicistică, iar în anul 2002 a susținut teza la Catedra de Istorie a Bisericii Ortodoxe Ruse, cu tema „ “Istoria Mănăstirii Sfintei Înălţării Noul Neamț din Chițcani”. În 2009 și-a susţinut lucrarea de doctorat la aceeași catedră, cu subiectul “Mitropolitul Gavriil (Bănulescu-Bodoni) și Mitropolia Chișinău-Moldova, fondată de el” și se pare că pornind de la această lucrare s-a ajuns ca, în septembrie 2012, Sinodul Mitropolitan să propuna canonizarea Mitropolitului Gavriil, un simbol al identității basarabene. Între anii 1998 – 2004 Părintele Irineu este misionar al Seminarului Teologic din Chişinău şi a Mănăstirii Noul Neamț, stareţ al bisericii închisorii Sf. Andrei din Bender, directorul Scolii de Duminică a Mănăstirii Noul Neamț, profesor de teologie la scoala religioasă din Bender și la Universitatea din Tiraspol și secretar al Mitropoliei Moldovei! Foarte multe activități pentru un tânăr de 30 de ani! În anul 2004 este hirotonit egumen al Mănăstirii Noul Neamț, dar în același an, ca urmare a solicitării Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, care dorea un preot de limba romană în capitala federației Ruse, este numit reprezentantul Mitropoliei Moldovei în Rusia. Post nou, cu răspundere sporită, dar nu aceasta a fost cauza pentru care Părintele Irineu a ezitat în a accepta această dizlocare din rosturile sale de acasă, cât greutatea de a se despărți de elevii și studenții săi moldoveni!

 

La Moscova se remarcă repede, aparițiile sale in presă și în emisiuni televizate ajutând diaspora română, începînd cu anul 2004, să îl găsească la Mănăstirea Novospassk – situată relativ central. În paralel devine consilierul Ambasadorului Republicii Moldova în Federația Rusă ( din 2005) , își reia activitatea profesorală ca lector de patristică la Seminarul Teologic Perevinsk – Moscova (2005 – 2009), devine liderul spiritual al teatrului ortodox „Apa Vie” (din 2009), conducătorul Școlii de Duminică de la Mănăstirea Novospassk ( din 2010), iar din anul 2011 ajunge responsabil cu activitatea Tineretului Mănăstirii Novospassk. Tot în acestă perioada – începând cu anul 2007 – noi l-am solicitat pe Părintele Irineu de fiecare dată cand organizam pelerinaje în Rusia, cu grupuri mai mari sau mai mici, fără să bănuim amploarea extraordinară a activității sale duhovnicești! Energia inepuizabilă, punctualitatea, simplitatea relației interumane, elocvența expunerilor erau clare pentru noi toți si constituiau încântarea pelerinilor – dar cine să banuiască în ghidul nostru moscovit viitorul ierarh?

 

Prin decizia Sfântului Sinod al Bisericii Orotodxe Ruse din 5-6 octombrie 2011, Ieromonahul Irineu Taifunea este ales ca primul episcop al nou-înființatei Episcopii de Orsk și Gai ( din sudul Muntilor Urali), la 27 octombrie este hirotonit arhimandrit, iar în ziua urmatoare, la 28 octombrie 2011 Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei și a Întregii Rusii îl consacră pe Arhimandritului Irineu ca Episcop de Orsk și Gai. La cei 40 de ani ai săi, Inalt Preasfințitul Irineu este unul dintre cei mai tineri membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, care numără 290 de ierarhi.

 

 

Misionarism în Urali

 

Coleg de școală teologică și prieten cu Părintele Daniel Sisoev ( cel care a trecut la Domnul mucenicește, ucis de un musulman în biserica moscovită în care slujea, într-o după-amiază de decembrie 2009), apoi ca profesori – colegi la seminarul teologic din Moscova, IPS Irineu are cu siguranță cunoștințe vaste de misionarism ortodox. Iar Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse s-a orientat extrem de abil, atunci când l-a propulsat pe tânărul monah moldovean ca întâistătător într-una dintre cele mai aride duhovnicește regiuni ale Federației Ruse!

 

Aflat la 1750 km distanta est de Moscova , către răsărit, de acolo de unde începe Siberia, orașul Orsk este situat de o parte și de alta a Râului Orsk – râul care desparte Europa de Asia, așa încât se poate spune că orasul Orsk se întinde pe două continente. În sudul Munților Ural, foarte aproape de granița sudica a Federației Ruse cu Kazakhstan, Orsk este un centru economic important al zonei (metalurgie, construcții de mașini, chimie..).

 

Episcopia de Orsk și Gai, situată în regiunea Orenburg, este una dintre cele mai vaste ale Federației Ruse, de la vest la est drumul fiind de 400 km ( una dintre cele mai serioase provocari: drumurile proaste, greu practicabile si iarna, cand temperatura ajunge la – 42 grade Celsius, dar și vara la + 43 grade ). Pe o asemenea suprafață, episcopia ortodoxă nou înființată are 43 de parohii cu 53 de biserici și capele (cam cât un județ din Moldova noastă), 47 de preoți, 4 diaconi și 4 monahi. Și ca să revenim la orașul Orsk, în anul 2011, la o populație de 250,000 locuitori, sunt înregistrate 9 parohii ortodoxe, 8 biserici ale cultelor protestante, o biserică romano-catolică, 2 lăcașuri de cult musulmane și unul evreiesc. Lipsa de educație, beția și limbajul vulgar, acte anti-sociale frecvente – o stare generală a societății care aparent este ostilă Bisericii, așadar grea misiune pentru tânărul arhimandrit Irineu! Însă sub deviza sa „iubește-l pe Dumnezeu și pe păcătos și urăște păcatul; plângi cu cel care simte durerea și bucură-te cu cel care simte bucuria” , totul devine posibil!

 

Acum, la nici doi ani de la începerea activității sale ca întâistătător al Eparhiei de Orsk și Gai,  IPS Irineu este atotprezent în viața cetății, fiind iubit și de oficiali, dar mai ales de copii – cu care a învățat să lucreze încă de la Chișinău și de la Moscova ( înțelegand că este mult mai ușor să construiești biserica în inima unui copil – care reprezintă viitorul – decât în cea a adulților). Și pentru că pașii concreți către inimile oamenilor au reprezentat succese de amploare, iată câteva dintre aceste acțiuni inițiate și organizate de IPS Irineu:

– Concursul interactiv „Orașul Meșterilor” desfășurat pe stadionul din Orsk duminică, 23 sept 2012, la început de an școlar – la care au participat aproape 700 de copii, plus părinți. Din cuvântul final al vladicăi: „Parohia ortodoxă există și în afara slujbelor din biserică. Este o viață interesantă și ocupată. Pentru mine este evident: viața episcopiei este activă, lucrează împreună și enoriași și preoți. Este important ca oamenii să se afle față în față cu arhiereul lor…”

– Lansarea unui Campionat de mini-fotbal în sală, pentru elevii școlilor de duminică din cadrul eparhiei (16 decembrie 2012), la care au participat aproximativ 200 de persoane: băieți și fete, părinți, profesori, cler

– Se acordă burse episcopale pentru cei mai buni studenți (mireni) ai Institutului de Tehnologie din Orsk, de 3000 ruble, lunar, pentru doi studenți

– Lansarea unui concurs de creație pe teme de ortodoxie, sub patronajul Sfinților Chiril și Metodie, cu premii substanțiale ( în total, 35.000 ruble) – concurs care va fi finalizat în 24 mai 2013.

– Clerul, liderii orașelor și ai regiunii și locuitorii dîn orașele Iasnii și Svetlii au plantat copaci  pentru atenuarea pe termen lung a secetei din regiune ( 25 oct 2012)

– Acțiuni concrete ale Bisericii de sprijinire a natalității și împotriva avorturilor:  IPS Irineu, insoțit de doi preți din eparhie, a împărțit cadouri în maternitate de Ziua Mamelor ( 25 nov 2012); apoi s-au împărțit câte 100 dolari mamelor care în anul 2012 au născut copii gemeni (9 decembrie 2012).

– Sport: legendarul jucator de hochei Vladislav Tretiak, unul dintre cei mai mari jucatori de hochei ai lumii, acum președintele Federației Ruse de Hochei, a adus la Orsk Cupa Mondiala câștigată de echipa sa în anul 2012, preilej cu care, în timpul festivității a fost felicitat de IPS Irineu, care i-a înmânat o cruce adusă din Muntele Athos: „ Vladislav, drapelul victoriei creștine este Crucea lui Hristos. Acesta este drapelul victoriei noastre comune! Ne place ce faci și ne rugam pentru tine!”

 

Cu multe alte asemenea evenimente create în eparhie, tânărul IPS Irineu – cel care își afirmă mereu originea sa moldovenească – nu are a se teme de cuvântul Sfântului Apostol Pavel „Vai mie dacă nu voi binevesti Evanghelia!” (Intâi Corinteni, 9,16)

 

Maria Chirculescu

Miriam Turism

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– PS Irineu, intotdeauna ne-am bucurat sa va revedem, ca monah moldovean si ca reprezentant al romanilor in Moscova, singurul ieromonah care slujea Sfanta Liturghie in limba romana in capitala Federatiei Ruse! Considerati acum ca sunt purtatorul de cuvant al tuturor pelerinilor romani care va cunosc si primiti, va rog, felicitarile noastre pentru hirotonirea Sfintiei Voastre ca episcop al Bisericii Ortodoxe Ruse si ca intaistatator al nou-infiintatei Episcopii de Orsk si Gai – din sudul Uralilor, de la granita dintre Europa si Asia!

 

La cei 40 de ani impliniti in anul 2011, la momentul hirotonirii, cred ca arti fost printre cei mai tineri ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ruse (care numara 290 de ierarhi) !

 

– Academia Teologica moscovita, pe care ati absolvit-o, are o sectie de misionarism ortodox? Stim ca ati fost coleg de scoala si prieten cu Părintele Daniel Sisoev ( cel care a trecut la Domnul mucenicește, ucis de un musulman în biserica moscovită în care slujea, într-o după-amiază de decembrie 2009) si apoi ca profesori – colegi la seminarul teologic din Moscova…

 

– Rusia, in imensitatea spatiului sau ( cea mai mare tara din lume, care acopera mai mult de o optime din suprafata locuita a Pamantului si se intinde pe noua fusuri orare) cuprinde si zone in care Biserica Ortodoxa abia se reorganizeaza, dupa crunta perioada de prigoana suferita din partea statului ateu, bolsevic, timp de aproape un secol… Este zona Orsk si Gai, pe care o pastoriti, in aceasta situatie?

 

Cum v-au primit oamenii?

Cum sunt ei si cum va privesc?

Cati sunt crestini si cati sunt atei?

Ce credeti ca asteapta de la Sfintia Voastra?

Cum va raportati PSfintia Voastra la ei?

 

– Stim ca iubiti mult copii, ca ati lucrat mult cu ei, in Moldova ca profesor de teologie la Seminarul Teologic din Chisinau si la Universitatea din Tiraspol, iar in Moscova, ca lector de patristică la Seminarul Teologic Perevinsk, ca lider spiritual al teatrului ortodox „Apa Vie”, ca si  conducător al Școlii de Duminică de la Mănăstirea Novospassk, iar din anul 2011 ca responsabil cu activitatea Tineretului Mănăstirii Novospassk. Ca episcop mai aveti timp sa lucrati cu copiii?

 

– In cuvantul pe care l-ati rostit in fata Patriarhului Kiril al Moscovei si a intregii Rusii, cu ocazia consacrarii Preasfintiei Voastre ca episcop de Orsk si Gai, la 28 octombrie 2011, ati spus, printre altele, folosind cuvintele Sfântului Apostol Pavel „Vai mie dacă nu voi binevesti Evanghelia!” (Intâi Corinteni, 9,16). Cum arata concret o saptamana din viata PS Voastre?

 

–  Unde ati sarbatorit Invierea Domnului in acest an?

 

– Revenind la activitarea stiintifica si publicistica anterioara a PS Voastre, în anul 2002 ati susținut la Catedra de Istorie a Bisericii Ortodoxe Ruse, teza cu tema „ “Istoria Mănăstirii Sfintei Înălţării Noul Neamț din Chițcani”, iar in anul 2009 ati susţinut lucrarea de doctorat cu subiectul “Mitropolitul Gavriil (Bănulescu-Bodoni) și Mitropolia Chișinău-Moldova, fondată de el”. Se pare că pornind de la această lucrare s-a ajuns ca, în septembrie 2012, Sinodul Mitropolitan din Moldova  să propuna canonizarea Mitropolitului Gavriil, un simbol al identității basarabene. Aveti radacini romanesti profunde – chiar daca vorbim de Moldova de dincolo de Prut – si vi le-ati afirmat intotdeauna. Va veti face timp sa reveniti acasa anul acesta?

 

– La intrarea in monahism, in 1995,  ati primit numele de Irineu, in onoarea Sfântului episcop și mucenic Irineu de Lyon (130-202 dH), ucenic al Sf Policarp al Smirnei, la râdul sau ucenic al Sf Ioan Evanghelistul. Scrierile sale au servit la alcătuirea teologiei creștine la începuturile acesteia, avand o mare influență ulterioara – cea mai importantă carte a sa, în cinci volume, păstrată până astăzi, fiind „Împotriva ereziilor”.  Interesante similitudini, avand in vedere activitatea stiintifica si publicistica a  PSfintiei Voastre desfasurata pana acum, hirotonirea intru episcop si activitatea misionara asumata plenar – intr-o zona arida duhovniceste si probabil asaltata de secte…

 

 

– In final, va rugam transmiteti-ne un gand pentru romani. Si o binecuvantare!

 

Va multumim mult si cu siguranta ca cel putin noi, cei carora le-ati descoperit ani de-a randul comorile Moscovei pravoslavnice, ne vom ruga Domnului sa va tina sanatos si sa va intareasca in lucrarea pastoral-misionara de mare raspundere, pe care v-a incredintat-o!