pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

Israel: Ierusalim, procesiunea Adormirea Maicii Domnului


Ierusalim, 24 / 25 august 2010. In Biserica Sfantului Mormant, Sfanta Liturghie de noapte se slujeste la Golgota. Este pentru prima oara cand particip aici, langa Sfanta Cruce, la Sfanta Liturghie. In grup, cateva persoane sunt pregatite pentru impartasanie, emotiile lor ni se transmit si noua, tuturor… La lumina lumanarilor incepe slujba in limba greaca. Nu pricep mare lucru, dar la momentul Sfintei Euharistii inteleg dintr-o data ca aici si acum se jertfeste Domnul pentru mine, pentru noi toti de aici, din prea multa Sa iubire pentru fiecare dintre noi. Iubindu-ma dumnezeieste, cum nimeni nu stie a iubi, se jerfeste, fizic, acum pentru mine… Iar a ma impartasi din trupul si sangele Sau este gestul firesc de raspuns, de primire a Jertfei, de comuniune cu El, Dumnezeul meu – Creatorul cerului si al pamantului, Purtatorul meu de grija, Datatorul a tot binele… Ma bucur pentru lacrimile celor care s-au impartasit, ma intristez ca n-am fost vrednica nici macar sa cer binecuvantare duhovnicului meu pentru aceasta…

Marcati de Sfanta Liturghie, in miez de noapte ( este ora 3), coboram cu totii in curtea Bisericii Sfantului Mormant, asteptand sa inceapa procesiunea pentru Adormirea Maicii Domnului, praznic sarbatorit in Tara Sfanta in 28 august. Conform traditiei, cu 3 zile inainte de marea sarbatoare, icoana facatoare de minuni Adormirea  Maicii Domnului este luata din Metocul Ghetsimani ( aflat exact in curtea Bisericii Sfantului Mormant, pe latura opusa intrarii) si purtata in procesiune catre Mormantul Maicii Domnului din afara cetatii, pentru ca in data de 29 august sa fie adusa din nou la metocul grecesc, unde va sta la inchinare pana in anul urmator.

In plina noapte, in curtea Bisericii este lume multa, si mireni de toate natiile si maici, foarte multe maici purtand in mani lumanari si flori. Ele, cele care incarca sa urmeze modelul de vietuire al Maicutei Domnului, au venit sa o petreaca spre sfant mormantul sau. Intr-un tarziu, Parintele Staret Nectarie de la Metocul Ghetsimani coboara solemn, purtand in brate icoana – lumea se inghesuie sa o atinga din mers, procesiunea se porneste. Maicile canta pe rand, fiecare in limba sa – intai greceste, apoi rusa, apoi romana – troparul, iar ingerii canta in cer… Intru nastere fecioria ai pazit, intru adormire lumea nu o ai parasit, de Dumnezeu nascatoare. Mutatu-te-ai la viata fiind Maica Vietii si cu rugaciunile tale izbavesti din moarte sufletele noastre. Strabatem incet, cu lumanarile aprinse, stradutele inguste, pietruite, ale cetatii, Via Dolorosa in sens invers. E bine acum, toate magazinele, toate tarabele sunt inchise, calea este libera, doar pentru crestini. Vad langa mine familii cu copii – palestinieni, egipteni… O mamica tanara si modern imbracata paseste desculta – devin atenta, ma uit in jur, nu este singura desculta. Probabil ca face parte din traditie, probabil ca este semn de evlavie, sau nevoia de tamaduire, cine stie…

Dar mergem incet mai departe, catre Poarta Sf Stefan / Poarta Oilor, calea de 1,5 km se apropie de sfarsit, au trecut aproape doua ore de cand o petrecem, vazut, pe Maica Domnului catre mormant. Pentru ca exact acesta este sentimentul: suntem la procesiunea de inmormantare! Dar ce fel de cinstire s-a adus Maicii lui Dumnezeu la Adormirea sa? – se intreaba Sf Ioan Damaschin? Apostolii au fost adusi pe nori din toate colturile pamantului, acolo unde se aflau pentru propavaduire, „dar nici soborul îngerilor nu a rămas deoparte. Căci precum acesta era de voie supus Împăratului și, de aici, vrednic de cinstita Lui prezență, trebuia ca și pe Maica Lui după trup să o petreacă cu alai, cea cu adevărat fericită și preafericită, cea mai presus de toate neamurile și decât toată zidirea. Stăteau toți în jurul ei, al celei care era strălucită de străluminările Duhului Sfânt și luminată de mărgăritarele razelor Lui, cu respect, cu frică și dor nețărmurit, ațintind asupra ei cea mai curată privire a cugetului lor. Or, nici una dintre făpturi nu a rămas deoparte. Nici măcar una. Fiindcă nu există nici o făptură mai presus de altele și întru totul fără de asemănare, încât să nu primească a se smeri pe sine față de toți și să nu aducă slujire și cântare de laudă Maicii lui Dumnezeu.”

Intre timp s-a facut dimineata, e racoare, iesim prin Poarta Sf. Stefan si convoiul nesfarsit de oameni se rasfira in dreptul Bisericii Mormantului Maicii Domnului. Pe strada din fata Bisericii Natiunilor si a Gradinii Ghetsimani, convoi fara capat de autocare, care asteapta pelerinii. Ma reintalnesc cu cei din grup, cu maicile romance, lumea e bucuroasa, nu se simte deloc oboseala noptii sfinte, nedormite… Maria Avadanei (Vaslui) ma intreaba: „ai vazut norii?”. „Care nori?” „ Pai nu te-ai uitat la cer? Cum mergea sirul maicutelor cantand, pe pamant, asa mergeau norii deasupra lor, pe cer, ne-au insotit toata procesiunea! Norii pe care au venbit Sfintii Apostoli, uite-i!” Si eu, care ma uitasem mereu la caldaram si avusesem grija sa nu se stinga lumanarea din mana, in vanticelul noptii… Ma uit acum pe cer: plin, dar chir plin de nori, cerul acestei dimineti in Iersualim!  Si ma gandesc imediat ca avusesem zilele trecute, in acest pelerinaj, cele mai caniculare zile de vara din Iordania si Israel din ultimii ani, cu temperaturi mult peste media lunara, ajungand si la peste 40 de grade, iar in pustiu, la 50 grade! Asadar, de unde nori in aceasta dimineata? Fac multe poze, ne bucuram si ne gandim ca Domnul este o data in plus cu noi, acum, aici! Dar, ca si Toma Necredinciosul, intreb maicile care vietuiesc de multi ani in Ierusalim: este aceasta inca una din minunile anuale pe care le face Domnul in Tara Sfanta? Aparitia acestor nori nu este intamplatoare? Maicile, gurese in aceasta dimineata, confirma: „ este mare bucurie ca ne-am invrednicit astazi sa fim aici, ingerii din ceruri au cantat, Apostolii au venit pe nori, suntem cu totii langa Maica Domnului, la mutarea sa la cer, la Fiul sau cel iubit!”

In dimineata racoroasa, dincolo de indoielile pe care le mai are gandul, inima e plina de bucurie! Ce altceva mai poate conta? Marie, Domnul este cu tine! Binecuvantate esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau, ca ai nascut pe Mantuitorul sufletelor noastre!

Maria Chirculescu

Miriam Turism

Tags: , , , ,