pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

Duminicile lunii iulie : vindecarile din Galileea


Duminicile lunii iulie : vindecarile din Galileea

Daca in prima duminica a lunii iulie – Duminica a 3-a dupa Rusalii – se citeste pericopa evanghelica despre grijile vietii ( Matei 6, 22-33): Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă, in urmatoarele 4 duminici ale lunii iulie Sfinta Evanghelie ne vorbeste despre vindecarile facute de Domnul Iisus la inceputul misiunii sale in lume, in zona Marii Galileii: vindecarea slugii sutasului – care a avut loc pe cand intra in Capernaum, vindecarea celor doi demonizati din tinutul Gadarei – de cealalta parte a Marii Galileii, in actuala Iordanie, vindecarea slabanogului din Capernaum si vindecarea a doi orbi si un mut, tot in Capernaum. Se continua astfel citirea Evangheliei dupa Matei cu capitolele 8 si 9 si se face demonstratia, prin exemple concrete, a pericopei evanghelice citite la inceputul lunii, despre grijile vietii : Fie voua dupa credinta voastra!

Pelerinajele in Tara Sfanta cuprind de regula o zi dedicata Galileii si nu ai cum sa nu observi ca, fata de agitatia, de tumultul vietii in zona Ierusalimului, in care tensiunile dintre evrei si arabi se fac simtite prin multe aspecte ale vietii cotidiene, tinutul nordic al Galileii aduce tuturor o pace in suflet, o binecuvantare, o mangaiere pe care nu ti-o pot explica decat prin actiunea pe care Mantuitorul a desfasurat-o aici in prima etapa de revelare firii sale dumnezeiesti.

In vremea Mantuitorului satul pescaresc Capernaum nu se deosebea cu nimic de celelalte asezari de pe malul Lacului Galileii/ Lacul Tiberias/ Kineret, este deci probabil ca el sa fi fost ales ca si „casa a lui Iisus” ( Matei 4,13) pentu ca aici locuiau fratii Petru si Andrei, cei dintai chemati la apostolie. In aceasta zona asadar Mantuitorul nostru si-a ales apostolii, a vorbit in sinagoga din Capernaum si pe Muntele Fericirilor din imediata apropiere, a hranit mii de oameni inmultind cinci paini si doi pesti (Tabgha), a facut multe tamaduiri de boli trupesti si sufletesti (bolnavilor si demonizatilor), in aceasta zona a mers pe apa catre barca apostolilor si a potolit furtuna de pe mare. Actiunea Sa s-a desfasurat si pe celalalt mal al Lacului Galileii, tinutul Gadarei fiind situat in partea opusa a lacului, in estul acestuia, in apropierea Inaltimilor Golan.

In Capernaum se viziteaza astazi casa Sf Petru, o locatie complexa din punct de vedere arheologic, care include un grup de locuinte construite in secolul intai inainte de Hristos si care au ramas in folosinta pana in secolul al patrulea, una dintre acestea fiind identificata inca de la mijlocul secolului intai ca si casa Sfantului Apostol Petru. In secolul al IV-lea aceasta casa sufera mari modificari, pentru ca in sec al V-lea sa fie transformata intr-o biserica octogonala. De asemenea, se viziteaza sinagoga din vecintate, in care a propavaduit Domnul, despre care evreii spun ca este printre cele mai vechi sinagogi din lume. Actuala sinagoga dateaza din secolul IV sau V, dar fundatia sa este din secolul intai, din vremea Mantuitorului. Nu departe de acest complex se afla biserica ortodoxa ruseasca a Sfintilor Apostoli ( cei sapte apostoli carora Li s-a aratat Domnul la Marea Galileii, dupa invierea Sa / Ioan 21, 1-4); biserica cu acoperis rosu marcheaza si locul in care s-a facut minunea vindecarii paraliticului, coborat prin acoperis de catre prietenii sai, inaintea Domnului. Curtea bisericii este plina de pomi fructiferi ( lamai, pomello), printre care se plimba paunii care innopteaza in copacii inalti de langa tarm – spre uimirea pelerinilor. Dar ceea ce este cel mai miscator in Capernaum este apropierea de tarmul Marii Galileii, pietrele in forma de inima de pe plaja, care candva au fost 12 dupa numarul apostolilor ( acum au ramas doar 5) si linistea absluta pe care ti-o transmite luciul apei, peste care iti poti imagina ca paseste Domnul… Orice vindecare este aici posibila, pentru ca in primul rand sufletul se tamaduieste, se linisteste…

Gadara in ebraica si greaca, UmmQais in araba este astazi un sit arheoligic de mari dimensiuni in Iordania, desi in prezent sunt decopertate doar partial ruinele orasului antic numit si Antiohia Semiramis sau Seleucia. Gadara a fost un oras semi-autonom din regiunea romana Decapolis. Este impresionant sa vezi amploarea constructiilor orasului roman de acum 20 de secole, cu strada principala lata care il traverseaza de la est la vest, strajuita de colonade si pastrand in pavaj urmele rotilor de care. Ruinele a doua teatre, ale unei biserici crestine, ale unui templu, compartimentarile spatiilor comerciale de-a lungul strazii, ca si ruinele multor cladiri oficiale vorbesc despre splendoarea si maretia orasului antic in care a pasit Iisus, mergand catre cimitirul in care avea sa-i vindece pe cei doi demonizati. De pe marginea inalta a stancii pe care este asezata Gadara se vad Inaltimile Golan in fata, iar lateral stanga, in departaare, Marea Galileii – locul de unde turma de porci s-a aruncat in apa.

De pe tarmul Marii Galileii in chilia rugaciunii: fie noua dupa credinta noastra!

Maria Chirculescu

Miriam Turism

 

Pericopele evanghelice:

Duminica a 4-a dupa Rusalii, Vindecarea slugii sutasului (Matei 8, 5-13)

5.Pe cand intra in Capernaum s’a apropiat de El un sutas, rugandu-L
6.si zicand: “Doamne, servul meu zace slabanog in casa, cumplit chinuindu-se”.
7.Si Iisus i-a zis: “Voi veni si-l voi vindeca”.

8.Dar sutasul, raspunzand, I-a zis: “Doamne, nu sunt vrednic sa intri sub acoperisul meu, ci zi numai cu cuvantul si servul meu se va tamadui.
9.Ca si eu sunt om sub stapanirea altora si am sub mine ostasi si-i spun unuia: Du-te! si se duce; si altuia: Vino! si vine; si robului meu: Fa asta! si face”.
10.Auzind acestea, Iisus S’a minunat si a zis celor ce veneau dupa El: “Adevar va graiesc, nici in Israel, n’am aflat atata credinta!
11.Si va spun Eu voua ca multi de la rasarit si de la apus vor veni si vor sedea la masa cu Avraam, cu Isaac si cu Iacob in imparatia cerurilor,
12.iar fiii imparatiei vor fi aruncati in intunericul cel mai din afara; acolo va fi plangerea si scrasnirea dintilor “.
13.Si i-a zis Iisus sutasului: “Du-te, sa-ti fie dupa cum ai crezut!” Si s’a insanatosit servul sau in ceasul acela.

 

Duminica a 5-a dupa Rusalii, Vindecarea celor doi demonizati din tinutul Gadarei (Matei 8, 28-34; 9,1)

28.Si trecand El dincolo, in tinutul Gadarenilor, L-au intampinat doi demonizati iesind din morminte si atat de infricosatori incat nimeni nu putea sa treaca pe calea aceea.
29.Si iata ca ei strigau, zicand: “Ce este noua si Tie, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu? Venit-ai aici mai inainte de vreme ca sa ne chinuiesti?”
30.Si la o buna departare de ei era o turma mare de porci care pastea.
31.Iar demonii Il rugau, zicand: “Daca ne scoti afara, trimite-ne in turma de porci”.
32.Si El le-a zis: “Duceti-va!” Iar ei, iesind, s’au dus in turma de porci. Si iata, toata turma s’a repezit de pe stanca’n mare si a pierit in apa.
33.Iar pazitorii au fugit si, ducandu-se in cetate, au spus totul, si despre cele intamplate cu demonizatii.
34.Si iata, toata cetatea a iesit in intampinarea lui Iisus si, vazandu-L, L-au rugat sa plece din hotarele lor.

1.Intrand in corabie, Iisus a trecut dincoace si a venit in cetatea Sa

 

Duminica a 6-a dupa Rusalii, Vindecarea slabanogului din Capernaum (Matei 9, 1-8)

Intrand in corabie, Iisus a trecut dincoace si a venit in cetatea Sa

2.Si iata, I-au adus un slabanog zacand pe pat. Si Iisus, vazand credinta lor, i-a zis slabanogului: “Indrazneste, fiule, iertate fie pacatele tale!”
3.Dar unii dintre carturari ziceau in sinea lor: Acesta blasfemiaza.

4.Si Iisus, cunoscand gandurile lor, le-a zis: “De ce cugetati cele rele in inimile voastre?

5.Caci ce este mai lesne?: A zice: Iertate fie-ti pacatele!, sau a zice: Ridica-te si umbla!?

6.Dar ca sa stiti ca putere are Fiul Omului pe pamant sa ierte pacatele, – i-a zis atunci slabanogului -: Ridica-te, ia-ti patul si mergi la casa ta!”

7.Si ridicandu-se, s’a dus la casa sa.

8.Iar multimile, vazand acestea, s’au inspaimantat si au slavit pe Dumnezeu, Cel ce da oamenilor o astfel de putere.

 

Duminica a 7-a dupa Rusalii, Vindecarea a doi orbi si a unui mut din Capernaum (Matei 9, 27-35)

 

Si plecand Iisus de acolo, doi orbi se tineau dupa El si strigau si ziceau: “Miluieste-ne pe noi, Fiule al lui David!”
28.Dupa ce a intrat in casa, au venit la El orbii si Iisus i-a intrebat: “Credeti ca pot sa fac Eu aceasta?” Ei I-au zis: “Da, Doamne!”
29.Atunci S’a atins de ochii lor zicand: “Fie voua dupa credinta voastra!”
30.Si s’au deschis ochii lor. Iar Iisus le-a poruncit cu asprime, zicand: “Luati seama, sa nu stie nimeni”.

31.Dar ei, iesind, L-au vestit in tot tinutul acela.
32.Si plecand ei, iata au adus la El un om mut, avand demon.
33.Si scotandu-i-se demonul, mutul a vorbit. Iar multimile se minunau, zicand: “Asa ceva niciodata nu s’a aratat in Israel!”
34.Dar fariseii ziceau: “Cu domnul demonilor ii scoate pe demoni”.
35.Si Iisus strabatea toate orasele si satele, invatand in sinagogile lor, propovaduind Evanghelia imparatiei si vindecand toata boala si toata neputinta in popor.