pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

BOBOTEAZA in IORDANIA + 2 zile in ISRAEL 2011


De luni pana sambata 17 -22 ianuarie 2011 6 zile, din care 4 in Iordania si 2 Israel
SLUJBA de BOBOTEAZA pe malul iordanian (intoarcerea Apei Iordanului)
Pret: 840 euro, la grup de 40 pers

Z1 – luni  17 ian 2011:  IORDANIA

 • Intalnirea la Aeroportul Otopeni la ora 4, zbor la ora 6.00, se ajunge la Tel Aviv la ora 8.35.
 • Imbarcare in autocar, plecarea catre granita cu Iordania.

Campiile fertile din Vasan au apartinut lui Og, regele amoreilor (Numeri 21.33) si au fost renumite pentru vitele lor. Padurile dese ale Galaadului au reprezentat locul nasterii profetului Ilie Tesviteranul (geneza 31.21). Ambele au fost martore a unor scene din viata lui David, Iacov, Solomon, Elisei, Gideon si alti regi si profeti.
Vestigiile arheologice din orasele biblice din nordul Iordaniei includ Rammoth-Galaad (Tell Rumeith) – in care s-au petrecut scene din viata Proorocului Ilie si a Profetului Elisei, a Regelui Ahab si a Reginei Izabela (2 Regi, 9.01-36).
In perioada Noului Testament, in nordul Iordaniei a fost regiunea Decapole („zece orase”), unde Iisus a predicat si a facut minuni (Matei 04.25, Marcu 5.20). In zona din jurul Marii Moarte a fost Perea („dincolo” in limba greaca). Orasul Gadara (Umm Qais) din Decapole, cu vedere la Marea Galileii, este locul in care Iisus a vindecat demonizatul, demonii intrand in turma de porci (Matei 8.28-34); Luca 8.26-37).
Alte orase din zona Decapole sunt: Amman ( Roman Filadelfia) cu bisericile sale biantine si teatre romane; jeras (Gerasa) – regiunea gherghesenilor (Marcu 5.19; Luca 8.26) a carui populatie bizantina sarbatorea anual miracolul transformarii apei in vin la o fantana aflata intr-un mare complex ecleziastic; Tabaqat Fahl (Pella) in nordul vaii Iordanului, acolo unde s-au refugiat primii crestini care au fugit din Ierusalim pentru a scapa in timpul primei revolte evreiesti din anii 6+6-70 si d epersecutia romana in primele veacuri crestine; Umm el-Jimal, un oras de provincie remarcabil pentru vestigiile sale, intre care se afla cea mai veche biserica din Iordania ( 345 d.H.). Vizitam:

 • Gadara / Umm Qays – tinutul gadarenilor ( Luca 8,26), locul in care Iisus a vindecat un demonizat, demonii intrand intr-o turma de porci. Biserica din sec 4, construita direct peste un mormant din epoca romana, atesta faptul ca acest punct indica cu precizie unul dintre locurile in care Iisus a infaptuit una dintre minuni. Orasul ofera o splendida panorama asupra Marii Galileii si a Inaltimilor Golan ( Muntele Hermon, din care izvoraste apa Iordanului).
 • Tall Mar Elias – Se considera ca acesta este locul de bastina al Sf Prooroc Ilie Tesviteanul ( Tesva Galaadului, cf 3 Regi, 17.1). S-au descoperit doua biserici inchinate Sf Prooroc Ilie, cele mai vechi din lume, cu o inscriptie de mozaic cu numele sfantului.
 • In apropierea orasului Salt – Mormantul Profetului Job (profet Ayyoub – mentionat de 4 ori si in Coran). Iov – omul bogat, curat la suflet din Tara Uz,  care a pierdut totul si care a indurat cu rabdare greutatile (Domnul a dat, Domnul a luat, Domnul fie laudat), fiind in cele din urma recompensat de Dumnezeu.
 • Trecem prin Fuheis (20.000 locuitori), singurul oras din Jordania in care crestinii ortodocsi sunt majoritari, 60% din populatie fiind arabi grec-ortodosci; restul populatiei – musulmani si catolici.
 • Cazare cu demipensiune in Amman, hotel*** .  Amman – Capitala Iordaniei, mentionata in Vechiul Testament sub numele de Rabat Ammon (Deuteronomul, 3.11) si apoi – din sec 3 i.H. –  cunoscuta sub numele de Filadelfia, dupa numele regelui ptolemeu Filadelfius.

Z2 –marti 18 ian: ajunul BOBOTEZII in Iordania

 • Dupa micul dejun participare la procesiunea de la IORDAN pe MALUL IORDANIAN: slujba de sfintire a apelor, Boboteaza. Pe malul celalalt, israelian, oficiaza Sanctitatea Sa Teofil Iil-ea, Patriarhul Ierusalimului, dimpreuna cu membrii Sf Fratii a Sf Mormant, precum si alti arhierei din tari crestin-ortodoxe. La aceasta procesiune crediciosii asteapta minunea dumnezeiasca a intoarcerii Iordanului, curgere de la aval (dinspre Marea Moarta, in care se varsa raul Iordan) spre amonte.

Ne aflam in zona originara a Botezului Domnului Iisus Hristos, zona in care Sf Prooroc Ioan Botezatorul locuia si boteza multimile, vestind venirea Fiului lui Dumnezeu ( Ioan 1,28; 3,26). Situat la 350 m sub nivelul marii ( aproape cel mai jos nivel de pe Pamant), locul se afla in present la 600 m distanta de actuala albie (deviata) a Raului Iordan. Tot prin acest loc, in alte perioade istorice, poporul lui Israel a trecut apa plecand de pe Muntele Nebo catre Pamantul Fagaduintei, Sf Prooroc Ilie s-a inaltat la Cer in carul de foc, Sf Maria Egipteanca a vietuit timp de 47 de ani, in adancul pustiei. Zona era numita “Betabara, dincolo de Iordan”, unde boteza Ioan sau “Betania de dincolo de Iordan” ( diferita de Betania in care s-au nascut Marta si Maria, langa Ierusalim).
Vizitam pestera Sf Maria Egipteanca si dealul de pe care Sf Ilie s-a urcat la cer in carul de foc.

 • Muntele Nebo – este ultimul loc in care Moise s-a oprit cu poporul lui Israel, inainte de a intra in Pamantul Fagaduintei ( Deuteronom, 34). O splendida perspective se ofera privitorului, asupra intregii Tari Sfinte. Aici Moise a murit, mormantul sau insa nu este cunoscut.
 • Cazare cu demipensiune in Amman, hotel***

Z3- miercuri, 19 ian: BOBOTEAZA in IORDANIA

 • Participare la Sf Liturghie de Boboteaza la Bisaerica Grec-Ortodoxa Sf Gheorghe din Madaba (sec 6).

Madaba – mentionata de 4 ori in Vechiul Testament ca Madeba, intre secolele 4 si 7  d.H. a devenit unul dintre cele mai faimoase centre ale artei bizantine – mozaicurile de aici fiind de un mare rafinament artistic. Capodopera pastrata pana in present este o harta in mosaic a Ierusalimului si a Tarii Sfinte ( sec 6) din Biserica ortodoxa a Sf Gheorghe. Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.

 • Plecare spre Amman pe Drumul Regilor, cel mai vechi drum comercial atestat al lumii, despre care se face referire in Vechiul Testament
 • Makaver / Mukawir – muntele in varful caruia regale Irod Antipa si-a construit un palat. Este locul in care Sf Ioan Botezatorul a fost intemnitat si in care I s-a taiat capul, dupa dansul Salomeei ( Matei 14, 3-11). Apusul de soare peste Marea Moarta, admirat de pe aceasta inaltime, este o priveliste de neuitat.
 • Optional ( functie de timp) Kerak – vechea capitala a moabitilor. Se spune ca aici a construit  Noe arca, tot aici vizitam si mormantul sau. La Sarfah, langa Kerak, vizitam mormantul inteleptului Rege Solomon, fiul regelui David.
 • Cazare cu demipensiune la Petra, hotel***

Z4– joi 20 ian: PETRA , SAFARI IN WADI ARABA

 • Petra, unul dintre cele mai importante centre comerciale din vremea lui Iisus. Perioada de inflorire a capitalei nabateenilor a durat intre secolele 3 i.H. si inceputul sec 2 d.H., cand orasul a fost cucerit de Traian si anexat Imperiului Roman. In timpul Exodului, Moise si poporul lui Israel a trecut pe langa Petra ( Numerii, 20), aici fiind locul in care Moise a dat cu toiagul si a aparut izvorul de apa din stanca. Tot in apropiere a murit Miriam, sora lui Moise, si Aaron, fratele acestuia si primul preot al poporului evreu, inmormantat pe muntele Hor din vecinatate. Este aproape sigur ca Petra a reprezentat ultimul popas al Magilor de la rasarit, veniti sa aduca Pruncului Sfant aur, smirna si tamaie. Actualmente, Petra reprezinta una dintre minunile lumii, cu constructiile sale sapate direct in stanca roz, de-a lungul unui defileu situat in sud-vestul Iordaniei.
 • Vizita de jumatate de zi la Petra, apoi plecam srpe sud, catre statiunea Aqaba.
 • Optional: Safari in Wadi Araba. Marele Rift ( crapatura a Pamantului) porneste din Siria si, strabatand Iordania, ajunge pana in Mozambic. Partea din Marele Rift care este cuprinsa intre Marea Moarta si Marea Rosie se numeste Wadi Araba. Va propunem un safari in desert in zona Wadi Araba, o experienta de neuitat –  peisaje fabuloase, animalele desertului, cunoasterea vietii beduinilor, o cina traditionala preparata de ghidul beduin vorbitor de limba engleza, apus de soare in desert…  Pret excursie optionala; 100 euro.
 • Cazare cu demipensiune la Aqaba, hotel***

Z5 – vineri 21 ian: ISRAEL

 • Dimineata dupa micul dejun trecem granita catre Israel, apoi drum de-a lungul Marii Moarte catre Ierusalim.
 • Scurta oprire la Marea Moarta, Qumran.
 • Cina si cazare la Ierusalim, hotel***

Z6 – sambata 22 ian : IERUSALIM

 • Muntele Eleon, locul Înălţării, Biserica Tatal Nostru,
 • Grădina Ghetsimani cu Biserica Naţiunilor, Mormântul Maicii Domnului,
 • Drumul Crucii, Biserica Sf. Mormânt.
 • Plecare catre aeroportul din Tel Aviv, zbor de noapte catre Romania ( ora 0,45; se ajunge la Bucuresti la ora 3.30)

Pretul : 840 euro pt grup de 40 persoane ( toate taxele incluse; Bonus 50 euro pt clienti fideli.

Pret ( euro) peste 40 35-40 pers 30-34 pers 25-29 pers 20-24 pers
program 565 590 605 645 660
bilet avion 275 275 275 275 275
Total 840 865 880 920 935

Pretul cuprinde :

 • Transport: avion, autocar, transfer aeroport sosire si plecare
 • Cazare in hoteluri*** cu demipensiune (mic dejun si cina)
 • Toate taxele vamale
 • Ghidaj specializat in fiecare tara

Pretul nu cuprinde:

 • Tipsuri (bacsis): 5 euro / zi, in total 30 euro ( ghizi locali si soferi)
 • Asigurare medicala, asigurare storno ( 4 euro, asigura suma platita catre agentia de turism, in cazul in care din motive obiectiveturistul nu va mai putea pleca in pelerinaj; suma platita va fi rambursata de catre firma de asigurari, in baza documentelor depuse de solicitant).
 • Intrari la obiective turistice ( daca este cazul)

Acte necesare: pasaport valabil inca 6 luni de la data plecarii

NOTE :

 • Programul poate fi modificat in functie de orarul companiei aviatice sau de evenimente locale ( Israel), dar se parcurg toate obiectivele, indiferent de ordinea de vizitare. In caz de forta majora se vor parcurge obiectivele la care accesul este permis de fortele de ordine.
 • In cazul in care, din motive care tin de persoana in cauza, la granita / aeroport autoritatile, israeliene, egiptene sau romane refuza intrarea/iesirea pe/ de pe teritoriul tarii in cauza a unei/unor persoane din grup, agentia de turism nu este raspunzatoare de situatia creata si nu i se pot pretinde daune materiale sau morale. Persoana in cauza poate fi asistata de reprezentantul agentiei de turism pana la clarificarea situatiei, fara a afecta major programul grupului.
 • Pentru ascensiunea de noapte pe muntele Sinai este bine sa aveti pantofi comozi ( de sport, eventual ghete), o haina de vant ( pe varful muntelui sunt curenti puternici de aer), o lanterna. Cararea este suficient de lata pentru a fi parcursa atat de catre pelerini / turisti, cat si de catre camile – care sunt aduse special pt ajutorul turistilor care obosesc ( ~ 15 euro/sens de urcare).
 • In luna ianuarie, de regula vremea inregistreaza, la Jerusalim: 12 grade C ziua si 4 grade C noaptea, perioada cu ploi, iar la Cairo: 18 grade C ziua si 9 grade C noaptea, fara ploi. Sunt informatii despre mediile lunare.
 • Moneda indicata la cumparaturi, pentru ambele tari: USD.
 • Firma MIRIAM TURISM PROGRAME SRL, cod fiscal: RO27021420, cont in euro la Raiffeisen Bank,  nr. RO59 RZBR 0000 0600 1263 3096. Depunerea avansului / cv pelerinajului se face la orice agentie Raiffeisen Bank din tara, direct la ghiseu, fara comision. Primiti dovada platii in contul firmei. Dupa depunere emitem factura fiscala, contractul cu turistul si asigurarea storno ( 5 euro la programul complet, 2.5 euro la programele de Craciun si Boboteaza), se trimit prin posta persoanelor inscrise sau se inmaneaza personal in momentul intalnirii pe aeroportul Otopeni.
Tags: ,