pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

Bucurie: Procesiunea Sf Spiridon, Corfu (foto-reportaj)


SfSpiridonTrimitundei1b

Sfântul Ierarh Spiridon este purtat în procesiune… în picioare!

În Insula Corfu, în timpul procesiunilor prilejuite de sarbatorirea Sfântul Spiridon – cel trecut la Domnul în anul 350, pe când avea 70 de ani – sfintele sale moaște sunt purtate în raclă în picioare, în poziție verticală!

Să ne întrebăm cum de este posibil ca moaștele unui sfânt care a trăit acum 1660 de ani să poată sta în această poziție (verticală), fără  să se risipească? Teoretic știm că atunci când sufletul unui om al lui Dumnezeu se sfințește, și trupul său devine veșnic, necoruptibil, inalterabil – se îndumnezeiește și el, sfidând legile materiei. Voia Domnului! Dar uimirea privitorului rămâne totuși foarte mare!

 

 

Sărbătorile Sfântului Ierarh Spiridon în Insula Corfu

În prezent, în Corfu se organizează cu fast cinci procesiuni în an, dedicate Sfântului Spiridon, cu scoaterea sfintelor sale moaște din biserică, acestea fiind purtate în picioare:

  • în sâmbata lui Lazăr, zi în care i-a scapat de foamete pe locuitorii din Corfu, prin aducerea de vapoare cu grâu;
  • în duminica Floriilor, pentru vindecarea celor bolnavi;
  • în ziua de 11 august, când i-a alungat pe turcii care voiau să cucerească oraşul
  • în prima duminică din luna noiembrie, când îi vindecă pe suferinzii de boli grele
  • în data de 12 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Spiridon.

La fiecare sarbatoare, procesiunea începe dimineață în Biserica Sf Spiridon (sec XVI) din centrul vechi la capitalei Insulei Corfu. După privegherea de toată noaptea are loc o scurtă slujbă de pregătire a Sfântului Spiridon, care este scos din racla orizontală și pus în cea verticală, racla fiind împodobită cu flori și bijuterii donate de cei cărora sfântul le-a rezolvat probleme de viață și de sănătate, le-a împlinit dorințe … În acel moment, biserica se umple de o mireasmă foarte puternică.

Odata cu ieșirea raclei din biserică și începerea procesiunii, pe strazile capitalei Corfu sunt aruncate înaintea sfântului multe frunze de dafin, ca oarecând în Imperiul Bizantin, cand trecea împăratul sau când erau procesiuni închinate marilor sfinți.

Defilarea fanfarelor și a ordinelor cavalerești de tradiție venețiană din insulă ( 400 de ani de dominație venețiană au influențat puternic limba locală, obiceiurile și arhitectura) dau fast, culoare și importanță procesiunii, Sfântului Spiridon aducându-i-se omagii … ca unui șef de stat!

Traseul înconjură parcul central, cu multe opriri pentru scurte rugaciuni, iar la malul mării se slujeste în genunchi (vara) o rugaciune specială către Sfântul Spiridon, de implorare, de ajutor, legată de data de 11 august, respectiv eliberarea orașului Corfu de sub asediul turcilor otomani, după mai bine de o lună de presiuni militare, în anul 1716. Localnicii spun că Sfântul Spiridon s-a apropiat atunci de armata otomană (necreștină) cu o torță aprinsă în mână și cu o cruce, iar turcii văzându-l, au fugit de frică!

Racla cu mâna Sf Ierarh Spiridon

Imediat după acestă rugăciune specială, preoții primesc busuioc sfințit, acesta amintind probabil de minunea întâmplată la deschiderea mormântului său din Trimitunda (Cipru), când la descoperirea sfintelor sale moaște a ieșit o puternică mireasmă de bucuioc, semn al sfințeniei sale.

Procesiunea a continuă în fața primăriei din Corfu și se sfârșește aproape de amiază, la ora 11, inapoi la Biserica Sf Spiridon, situată aproape de Mitropolie.

Noi am participat la o asemenea procesiune în luna august 2013. Au urmat înca două nopți de priveghere, în care biserica a fost deschisă non-stop, și noaptea oamenii venind mereu, liniștiți și senini, să se inchine la racla sfântului. Sfântul a rămas în picioare, în dreapta altarului, iar noi toți i-am putut atinge picioarele, încălțate cu papuci; despre papucii sfântuluii toată lumea știe că trebuie schimbați periodic, pentru că se tocesc mereu, Sfântul Spiridon mergând în întreg pământul să dea ajutor celor care îl cheamă cu credință!

 

Acatistul Sf Ierarh Spiridon (click)

„ Împovăraţi de multe ispite şi în noianul păcatelor celor mai vătămătoare aflându-ne astăzi, mare nădejde punem în tine, ierarhe, ajutorul celor fără de nădejde, mângâierea celor necăjiţi, te rugăm fii mijlocitor pentru sufletele noastre şi împreună să cântăm lui Dumnezeu: Aliluia! (Acatist, condacul al 3-lea).

 

Maria Chirculescu, Miriam Turism

Tags: , , , ,