pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

Pelerinaj in Egipt – Pe urmele Sfintei Familii – FUGA IN EGIPT


17-30 septembrie 2010, Egipt + Sinai

Tarif: 1215 euro, + 35 euro (tips), grup de 25 pelerini

DOWNLOAD PROGRAM IN FORMAT WORD

Ziua 0 : joi 16 sept 2008 – intalnire in Aeroportul Otopeni la ora 21.30, zborul la ora 23.40
Sosirea la Cairo la ora 2.25 unde vom fi intampinati de reprezentantul agentiei  care ne va insoti pentru obtinerea vizei si transferul la hotel 4**** in Cairo.

Ziua 1: vineri 17 sept, CAIRO
Zi dedicata Egiptului Antic: dupa micul dejun vizitam platoul Giza – zona celor 3 piramide ( piramida lui Keops – una dintre cele 3 minuni ale lumii antice,  piramida lui Kefren si a lui Mikerinos) si a Sfinxului, Institutul de Papirus si Muzeul Egiptean. Cina si innoptare la hotel 4**** in Cairo

Ziua 2: sambata 18 sept CAIRO CRESTIN
Dupa micul dejun, vizitam zona crestina Old Cairo: Biserica Suspendata, Biserica Mari Guirgis, Biserica Sf Sergiu (construita pe grota care a oferit adapost Sfintei Familii pe durata popasului facut in zona), Biserica Sfanta Varvara.
Muzeul Coptic pentru a admira o colectie rara  de vestigii ce dateaza de la inceputurile crestinismului in Egipt  (perioada greco-romana),
Biserica dedicata Fecioarei Maria, cunoscuta  sub numele de Adaweya  (Biserica Fecioarei de la bac) in Maadi, construita  pe locul de unde Sfanta Familie s-a imbarcat pentru calatoria pe Nil spre sudul Egiptului
Cina si innoptare la hotel hotel 4**** in Cairo.

Ziua 3 : duminica 19 sept, CAIRO CRESTIN
Dupa micul dejun, Sf Liturghie la Biserica grec-ortodoxa Sf Gheorghe din Cairo ( la subsol : carcera Sf Gheorghe, instrumentele cu care a fost torturat, lanturile Sf Gheorghe). Continuam periplul crestin inceput in prima zi: Vizita la Biserica Fecioarei din Zeitun ( incepand din 1968, timp de trei ani consecutiv, Sf Fecioara Maria si-a facut aparitia deasupra cupolei bisericii, fiind vazuta de peste un million de persoane, de toate religiile).
Vizita la copacul Sfintei Maria din Matariya ( care si-a deschis in mod miraculous trunchiul pentru a-I primi pe Prunc si Familia sa, ferindu-I de urmaritorii trimis de regale Irod).
De aici ne indreptam spre Mostorod, in Qaliubiya, localitate cunoscuta in trecut sub numele de al Mahamma  (locul Imbaierii) pentru ca aici Maria L-a imbaiat pe Prunc si i-a spalat hainele.
Vizita la Copacul Fecioarei Maria din Belbeis. Pornim spre Basta (astazi , Zaqaziq), localitate unde Iisus a facut sa izorasca apa din pamant, iar prezenta lui a dus la prabusirea idolilor asa cum fusese prezis de profeti.
Transfer la Gara Cairo Giza, tren de noapte catre Assuan, cina si mic dejun in tren.

Ziua 4: luni 20 sept, ASUAN, CROAZIERA
Sosirea in Asuan. Scurta vizita la barajul de la Assuan Optional, vizita in Satul Nubian si gradina botanica de pe una dintre insule. Imbarcare pe vasul de croaziera***** pe Nil. Navigare Asuan- Kom Ombo.  Vizitarea templului in Kom Ombo ( optional).  Revenirea la bord si navigarea spre Edfu ( optional). Pranz, cina si cazare la bord (stationare in Edfu).

Ziua 5: marti 21 sept, CROAZIERA
Mic dejun, dejun si cina pe vasul de croaziera.
Tururi optionale: templele de la Kom Ombo si Edfu.
Croaziera de noapte.

Ziua 6: miercuri 22 sept, CROAZIERA, LUXOR
Mic dejun, dejun si cina pe vasul de croaziera.
Tururi optionale pe malul de vest: templele de la Karnak si Luxor
Croaziera de noapte.

Ziua 7: joi 23 sept, LUXOR – ASIUT
Mic dejun. Pornim spre Asiut. Vizita la Manastirea Dronca (Manastirea  Sf Maria) care se spune ca a fost construita in secolul 1 pe locul unde Sfanta Familie a facut un ultim popas pe drumul de intoarcere la  Betlehem.  Manastirea este loc de pelerinaj pentru un million de credinciosi in fiecare an care viziteaza locul cu precadere in luna august care, conform traditiei, este luna in care cei trei calatori au trecut pe aici.
Vizita la Manastirea Arsa (Deir al Muharraq) aflata in localitatea al Qusiya, la poalele Muntelui Qusqam.  Aici, conform traditiei copte,  Sfanta Familie a locuit timp de 6 luni si 10 zile intr-o grota  deasuprea careia se afla astazi altarul Bisericii Fecioarei, considerata una dintre primele biserici din lume.  Se spune ca piatra de altar i-a fost  Pruncului pat in timpul sederii aici.  Locul este supranumit de copti “Al doilea Betlehem“.  Aici, Ingerul Domnului i-a aparut lui Iosif si i-a cerut sa  se intoarca in Israel.
Cina si cazare la Assiut, hotel***

Ziua 8: vineri 24 sept, ASSIUT – MINYA
Mic dejun, plecare spre Minya. Vizita la Manastirea Garnus in Maghagha, Minya.  Aici poate  fi vazut un put adanc din care se spune ca a baut Sfanta Familie. Popas la Muntele Tair, in Samalut, cunoscut de asemenea ca Gabal el Kaf (Muntele Palmei).  Dupa traditia copta, Iisus a intins mana sa prinda o stanca care era cat pe ce sa se desprinda din munte si sa se  prabuseasca peste barca in care se aflau cei trei.  Urma palmei lui Iisus e inca vizibila.  Manastirea Fecioarei de aici a fost construita in 328 de Imparateasa Elena, mama lui Constantin, in amintirea trecerii Sfintei Familii pe aici.
Popas la Nazla Abeed, la dafinul care se spune ca s-ar fi plecat la trecerea lui Iisus.  Configuratia copacului este unica: toate ramurile  se tarasc pe pamant dupa care se ridica de la sol infasurate intr-o mantie  de frunze verzi, cunoscut sub numele de al Abeed (Adoratorul).
Cina si cazare la hotel *** in Minya.

Ziua 9: sambata 25 sept, MINYA – FAYOUM – CAIRO
Mic dejun, plecare spre Fayoum. Pe traseu:
Vizita la Manastirea Sf Gavril care dateaza din secolul 6/7, cu o  biserica din a doua jumatate a secolului 5. Vizita la Manastirea Sf Samuel, calugar nascut in 597 care si-a  petrecut primii ani in   Manastirea Sf Macarie din Valea Natrun si care a fost inzestrat de Domnul cu harul tamaduirii si al infaptuirii de minuni. La moartea lui Samuel in 693, lacasul adapostea intre 120 si 200 de  calugari si 12 biserici. Vizita la Manastirea Fecioarei, cunoscuta si sub numele de Manastirea  Sf Isaac.  Manastirea dateaza din sec 3 si a fost construita de Isaac,  unul dintre discipolii lui Sf Antoniu, care, la fel ca si Demiana, a fost  ucis in timpul persecutiilor lui Diocletian.
Cina si innoptare la hotel Hotel **** Cairo.

Ziua 10: duminica 26 sept, CAIRO – ALEXANDRIA
Mic dejun, plecare spre Alexandria.
Valea Natrun ( locul parintilor din Patericul Egiptean, sec IV) unde vizitam cele 4 manastiri:  Al Baramus ( Manastirea Romanilor – Sf Moise cel Negru) , Anba Bishoi ( Manastirea Sf Paisie cel Mare ), As Surian ( Manastirea Sirienilor – chilia Sf Paisie, locul in care acesta I-a spalat picioarele Domnului Iisus, copacul Sf Efrem Sirul), Abu Magar (Manastirea Sf Macarie cel Mare).
Manastirea Sf Mina si situl arheologic Abu Mena ( “Orasul Sfantului Mina” aflat in patrimonial universal UNESCO).
Cina si cazare in Alexandria hotel ****

Ziua 11: luni 27 sept, ALEXANDRIA – DELTA NILULUI – PORT SAID
Mic dejun la Alexandria, portul de la Marea Mediterana – vizitam locul Farului din Alexandria ( una dintre cele 7 minuni ale lumii antice) si celebra Biblioteca din Alexandria. Vizitam Catedralei Sf Marcu si Biserica Sf Ecaterina.  Ne indreptam catre Delta Nilului, prin care Sf Familie a intrat pe pamantul Egiptului, venind dinspre Palestina si peninsula Sinai.
Vizitam localitatea Sakha, cunoscuta si sub denumirea (coptica) de Pekha-Issous, vulgarizat in Lysous, adica “Talpa lui Iisus“, dupa basorelieful in stanca, reprezentare a talpii Pruncului.  Piatra a fost secole de-a randul ascunsa de teama jefuitorilor.  Astazi poate fi  vazuta in Biserica Sf Maria de aici.
Vizita la Demietta, la  Manastirea Sfintei Demiana (fondatoare vietii monahale femeiesti, fiica lui  Marcus, guvernator crestin de la mijlocul secolului 3.  Si-a dedicat viata  intru Hristos, impreuna cu alte 40 de fecioare, alaturi de care a fost ucisa  din ordinul lui Diocletian, in timpul persecutiei crestinilor.  Traditia  spune ca lacasul in care Demiana si fecioarele au trait si s-au rugat a fost construit de tatal acesteia pe locul unde Fecioara si Pruncul s-au  ascuns de Irod
Urmatorul popas,  Samanud.  La biserica de aici, care poarta de asemenea numele Fecioarei, putem vedea o troaca mare de granit despre care se spune ca a fost folosita  de Maria la framantarea aluatului in timpul sederii aici.
Transfer la Port Said.  Cina si innoptare la hotel *** in localitate.

Ziua 12: marti 28 sept, PORT SAID – SF. ECATERINA
Mic dejun. Vizitam Farma, aflata la 32km de Port Said, unul dintre primele  popasuri ale Sfintei Familii in Egipt.  Aici putem vedea ramasitele unei  biserici din secolul 1, aflata in restaurare, si alte vestigii crestine din  zona.  Plecare spre peninsula Sinai. Cazare hotel **** din Sf Ecaterina.

Ziua 13: miercuri 29 sept, MUNTELE SINAI, Man SF ECATERINA – ZAAFARANA
Optional escaladarea de noapte a Muntelui Sinai (denumit local Muntele lui Moise). Vizitarea Manastirii Sfintei Ecaterina. Pornim spre zafarana cu popas in Valea ( oaza) Feiran pentru a vizita Manastirea Sapte Fete de aici.  Cazare si cina la Zaafarana hotel ****.

Ziua 14: joi 30 sept , ZAAFARANA – CAIRO
Mic dejun, plecare catre Manastirea Sf Antonie cel Mare si Manastirea Sf Paul ( primii eremiti / pustnici crestini).  Sosirea la Cairo , vizitarea bazarului Khan El Kalily ( cumparaturi, suveniruri), Hotel Pharaoh
Transfer la aeroport pentru zborul spre Romania (plecare la ora 2.25 in dimineata zilei de 1 oct 2010).

Pret informativ: 1150 euro pt grup de 25 pelerini

Pretul cuprinde :
Circuit de 15 zile / 14 nopti  / Bilet avion Bucuresti – Cairo – Bucuresti si transferurile la /de la hotel / Transport cu autocar modern in Egipt si cu trenul ( cuseta) / Croaziera de ***** all inclusive, 3 nopti / Cazare in hoteluri de 3 – 4 stele, conform standardelor din Egipt / Demipensiune ( mic dejun si cina) / Insotitor organizator, ghid egiptean specilizat in pelerinaje, vorbitor de limba engleza / Preot insotitor / Viza pentru Egipt

Programe optionale:

Cairo: platoul Giza, piramidele si Sfinxul ( 20 euro), Asuan:  vizita in satul Nubian (15 euro), vizita pe Kitchener’s Island / gradina botanica (10 euro), Templele Kom Ombo si Edfu ( total 16 euro)
Luxor: templul din Luxor ( 15 euro), Valea Regilor ( 20 euro)

ATENTIE: pentru ascensiunea pe Muntele Sinai aveti nevoie de o lanterna, incaltaminte comoda, haine de vant / haine mai groase ( dimineata pe varful Muntelui Sinai este frig si vant). Ascensiunea se poate face si cu camila ( 12e).
Pretul nu include: asigurarea medicala (~ 15 ron), asigurarea storno – acopera riscul de a nu mai putea pleca in pelerinaj din motive medicale, calamitate etc ( 5 euro), bacsisuri ( tips – 35 euro)