pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

ETIOPIA CRESTINA, Meskel Festival. 25 sept – 8 oct 2025 (12z), Pret: 2760 euro +avion



Praznicul Imparatesc al Inaltarii Sfintei Cruci este sarbatorit in Etiopia cu mare fast, festivalul religios MESKEL FESTIVAL fiind inscris in patrimoniul imaterial UNESCO inca din anul 2013.

In data de 27 septembrie 2025 va invitam sa participati, impreuna cu miile de crestini etiopieni, la aceasta festivitate religioasa plina de culoare, muzica si dans, in cel mai spectaculos loc din tara in care marea sarbatoare se organizeaza: Mesqel Square (Piata Meskel) din centrul capitalei Addis Abeba!

Etiopia are o istorie spirituală profundă, cu biserici rupestre sau sculptate în piatra unice in lume, cu mănăstiri străvechi și o comunitate creștină care și-a păstrat credința în Unul Dumnezeu de-a lungul a 3000 de ani…  Biblia etiopiana vorbeste despre Regele Solomon si despre Regina din Saba, Makeda, dar si despre fiul lor Menelik I, cel care ar fi adus Chivotul Legământului din Ierusalim la Axum, acolo unde se afla si astazi.  Iar in secolul al IV-lea, Etiopia a fost a doua tara din lume care a adoptat crestinismul ca religie de stat.

Va asteptam alaturi de noi, pentru a descoperi o comunitate crestina, a carei credinta vibranta, inradacinata in piatra si neclintita de milenii, uimeste lumea de azi!

PROGRAM: MESKEL FESTIVAL, Inaltarea Sfintei cruci 

Ziua 0: Joi 25 sept 2025: spre ETIOPIA

Intalnire la Aeroportul Otopeni la ora 16:30, zbor Austrian Airlines, astfel: Bucuresti / Viena  18:55 / 19:35, escala 2h55min, zbor Viena/ Addis Abeba 22:30 / 05:50.

Ziua 1: Vineri 26 sept: ADDIS ABEBA

Ajungem la Addis Abeba la ora 05:50 dimineata. BINE ATI VENIT IN ETIOPIA!

Cazare la Belema Resort.

Addis Ababa (“Floare Noua”, 2355 m altitudine)

Cu o populaţie de 2,7 milioane de locuitori (in 2007), Addis Abeba este centrul politic, economic si social al Etiopiei. Fondată de către împăratul Menelik al II-lea în 1887, acest mare, dezordonat, dar ospitalier oras inca mai poarta marca exuberantei personalitati a intemeietorului sau. Addis Abeba este situata la poalele Munţilor Entoto (peste 3000 m), ceea ce o face sa fie a treia capitala din lume ca altitudine ( dupa La Paz – Bolivia si Quito – Ecuator). Cu un climat montan sub-tropical, capitala Etiopiei are o medie anuala a tem-peraturilor de zi de 230C si 80C noaptea, cu ceva sanse de precipitatii (final de sezon ploios in Etiopia). 

Mic dejun, apoi vom face un scurt tur de oras:

Catedrala Sfanta Treime, o foarte frumoasa catedrala in stil baroc, a carei arhitectura este unica in Etiopia si Africa. In catedrala dedicate Sfintei Treimi vom vedea vitralii cu scene din vechiul si Noul Testament, cripta Imparatului Haile Silassie-I si a sotiei sale, ctitorii catedralei, dar si fresca cu …Nicolae Titulescu ! Muzeul catedralei este foarte interesant – cuprinde sfinte moaste, mana Sf Apostol Iuda Tadeu, grabnic ajutator in situatii fara speranta de rezolvare.

Muzeul National, in interiorul caruia sunt expuse descoperiri arheologice şi istorice, inclu-siv faimosul complet hominid fosili cunoscut cu numele de “Lucy” – denumirea locala “Dinknesh” insemnand “tu esti minunata”. Lucy, descoperita in 1974, este cea mai veche si totodata cea mai bine reconstituita fosila umanoida bipeda din lume, care apartine unei femele care a trait acum 3,2 milioane de ani in Etiopia de astazi. 

Merkato – cea mai mare piata in aer liber din Africa, deschisa non-stop.

Cina si cazare in Addis Abeba, hotel 4*.

Ziua 2: Sambata 27 sept:  MESKEL FESTIVAL, ADDIS ABEBA

Dupa micul dejun vizitam Muntele Entoto – urcam cu masina, pentru o vedere panoramica a oraşului. Muntele Entoto este cel mai inalt varf din Addis, cu o altitudine de 3200 de metri. Aici este locul primului palat al imparatului Menelik-al II-lea, fondator al orasului

Addis Abeba. In biserica Sf. Maria a fost incoronat imparatul Menelik I. Tot de aici se poate admira capitala, inconjurata de campiile minunate din jur si conuri vulcanice, un loc unde poti respira aer tare, curat. 

Dupa-amiaza mergem in Meskel Square (Piata Sfintei Cruci) si vom participa la marea sarbatoare-festival a Inaltarii Sfintei Cruci de catre Sfanta Imparateasa Elena, mama Imparatului Constantin (festivalul este inscris in patrimoniul imaterial UNESCO din 2013).

Dupa festivitatile religioase pline de culoare, muzica si dans (este sarbatoare crestina, nationala), noaptea, in piata plina de credinciosi se va aprinde un foc imens – legenda spune ca Sfanta Imparateasa Elena a gasit Sfanta Cruce a lui Hristos, dupa mai mult de 300 de ani de la crucificare, urmand dara de fum a unui foc mare, ridicat special in acest scop, ca urmare a unei viziuni. Pentru ca nu stia nimeni unde este ingropata Sfanta Cruce, in vis i s-a aratat  sa faca un foc si sa vada incotro merge fumul acestuia. Fumul s-a ridicat la cer, apoi s-a indreptat direct spre locul in care era ingropata Sfanta Cruce. In Etiopia, cărbunele din rămășițele focului este apoi adunat și folosit de credincioși pentru a-și marca cruci pe frunte (ca binecuvantare). Foto-reportaj BBC, AICI

Cina si cazare in Addis Abeba, hotel 4*.

Ziua 3, Duminica 28 sept : BAHIR DAR (1840 m), Cascada TIS ISAT

Dimineata devreme, optional vizita la o biserica ortodoxa, in timpul Sfintei Liturghii.

Mic dejun, apoi plecare la aeroport, pentru zbor catre Bahir Dar(13:20 / 14:30).

Cazare, apoi vom merge 32 km sud de Bahir Dar pentru a vizita celebra Cascada a Nilului Albastru, botezata de localnici cu numele Tis Isat (Fum De Foc).

Cina si cazare in Bahir Dar, hotel 3*.

Ziua 4, Luni 29 sept : LACUL TANA (1840 m)

Dupa micul dejun, traversam cu barca Lacul Tana, cel mai mare lac etiopian (3000kmp) si unul dintre cele mai mari lacuri situate la mare altitudine din lume (1840 m), sursa Nilului Albastru. Incepe o zi remarcabila, in care vom vizita cateva dintre celebrele sale manastiri, vom cumpara suveniruri de arta sacra etiopiana, vom vedea arbusti de cafea in mediul lor natural, dar si ambarcatiuni specifice acestui areal – tankwa, barca etiopiana facuta din papyrus, care se poate folosi doar cateva luni (dupa care se fabrica alta barca). 

Lacul Tana are 37 de insule dintre care 20 adăpostesc biserici cu un semnificativ interes cultural si istoric. Pe insula Tana Cherqos tradiţia spune ca s-a odihnit Fecioara Maria la întoarcerea din Egipt; deasemenea se spune că Frumentius, care a introdus creştinismul în Etiopia este îngropat în Tana Cherqos (in aceasta manastire pot intra doar barbati).

Proorocul Avacum 3,7 (Am văzut corturile lui Cuşan (Etiopia) lovite de groază, iar colibele ţării Madianului sînt cuprinse de cutremure.) Bazandu-se si pe acest citat biblic, Biserica etiopiana sustine ca Sfanta Familie a vizitat aceste locuri, la intoarcerea din Fuga in Egipt. 

Astazi vizitam:

Locul de formare al Nilului Albastru (din Lacul Tana) – pelicani, rinoceri etc 

Narga Silassie, biserica rotunda de pe insula Dek, cea mai mare insula de pe Lacul Tana. Biserica a fost construita in sec 18 de catre imparatul Mentwab si are multe fresce foarte bine pastrate. Există, de asemenea, două remarcabile şi pitoresti “porti de apa”  pe ţărmurile opuse, spre partea de vest şi cea de est, cu piete, turnuri cu două etaje, in  stilul Castelului Gondar,  drumul pietruit ducand de la apa pana la biserica.

Peninsula Zege; aici sunt caracteristice culturile de cafea, dar – ca si pe celelalte insule de pe lacul Tana – se pastreaza si o vegetatie naturala bogata.

Există şapte biserici pe peninsula, din care vizitam doua: Kidane Mihret si Azewa Mariam, celebre pentru frescele cu scene biblice viu colorate, elaborat pictate pe plafoane si peretii laterali.

Cina si cazare la  Bahir Dar, hotel 3*.

Ziua 5, Marti 30 sept: GONDAR (2133m, UNESCO)

Dupa micul dejun, plecare spre Gondar (170 km, 3h).

Alternativa : avion cu escala la Addis Abeba (35 min), intre orele 11:00/ 14:10.

Gondar – in sec 17 si al 18-lea capitala Etiopiei. Pana in secolul 16, imparatii Imperiului Solomonic/Crestin Etiopian nu aveau capitala in locatii fixe, ci locuiau in corturi in campusuri temporare, mutandu-si familiile, suita, soldatii. Incepand cu Imparatul Menas, la 1559, imparatii au inceput sa petreaca sezonul polios ( de vara) langa Lacul Tana, revenind pe aceleasi locatii mereu.

Gondar a fost intemeiat de catre Imparatul Fasilidas la anul 1635 si s-a dezvoltat ca asezare agricola si comerciala. Situata la 2.133 m altitudine, este in present un oras vizitat de turisti, datorita ruinelor palatelor regale si a bisericilor. 

Obiective de vizitat in Gondar:

”ROYAL COMPOUND “ ( “Combinatia Regala”, UNESCO 1979), cu multe castele majestuoase, construite in stilul architectural al Evului Mediu european, cum ar fi: cele două castele etajate apartinand împăratului Fasiledes (1632 -1667), Biblioteca lui Fasilidas – fiul imparatului Yohannes (1667-1682; castelul în formă de sa a fiului lui Yohannes, imparatul Iyasu I (1682-1706)); sala mare sau “casa cântecului” a Împăratului Dawit III (1716-1721), în care au avut loc multe ceremonii; lungul V, forma ce cuprinde cele doua etaje din palat ce au apartinut sotiei celui din urmă, crăiasa Mentewab. 

Baia lui Fasiladas  (Palatul Baii).  Un plan dreptunghiular, cu pereţi îngrijiti, care este umplut cu apă o dată pe an, pentru festivitatile de Timket (Boboteaza); popular cunoscut ca “Palatul Bobotezei / Palatul imbaierii”.

Debre Birhan Silassie, cea mai frumoasa biserica a Gondarului. “Treimea de pe Muntele Luminii / Muntele Schimbarii la Fata”. Construita în timpul domniei împăratului Iyasu (1682-1706), biserica n a fost niciodată distrusa. Se spune că atunci când au musulmanii au incercat sa-I dea foc în 1881, acestia au fost atacati de albine si au fugit. Biserica este de plan dreptunghiular, similar cu cele ale arhitecturii antice Axumite. Zidurile din interior ale camerei din fata sunt acoperite cu picturi pe pânză, lipite pe pereti. Plafonul este construit din grinzi groase si decorat cu serafimi ce privesc in jos.

Cina si cazare in Gondar, hotel 4*.

Ziua 6: Miercuri 1 oct (+Acoperamantul Maicii Domnului): LALIBELA (2500 m)  

Dupa micul dejun, zbor direct spre Lalibela (9:55/10:25).  

Localitatea Lalibela se afla pe o stanca vulcanica şi a fost iniţial cunoscuta sub numele de Roha. Orasul a fost mai târziu numit Lalibela, atunci când regele Lalibela i-a construit bise-ricile din piatra ( sfarsitul sec 12, inceputul sec 13). În prezent, este considerată ca fiind una dintre cele mai mari minuni arhitecturale etiopiene şi este pe locul al optulea in lume, in topul UNESCO al celor mai incredibile situri ale istoriei.

Sunt peste 200 de biserici în Regiunea Lalibela, unele ascunse in pesteri adanci, si este de exceptie sa gasesti 11 biserici monolit intr-un singur areal geografic restrans. Aceste geniale bijuterii arhitecturale si ingineresti sunt adesea numite şi “a opta minune a lumii”. 

In această zi incepem explorarea complexului de pasaje subterane şi cele 11 remarcabile biserici sapate in piatra din primul, al doilea şi al treilea grup de biserici din Lalibela, inclusiv Bete Giorgis (Sf. Gheorghe), care este cea mai frumoasa şi completa biserica in forma de cruce, sapata in bloc monolithic de piatra, simbolizand Arca lui Noe.

Lalibela, cina si cazare hotel 3*.

Ziua 7: Joi 2 Oct: LALIBELA (2500 m)

Continuam sa vizitam uimitoarele biserici din piatra din Lalibela (sec XII) despre care traditia spune ca “sunt construite de ingeri”.  Dupa amiaza, vizita la Manastirea

Nakutalab (sec XIII), la aprox 30 km de Lalibela. Cina si cazare in Lalibela, hotel 3*.

Ziua 8: Vineri 3 Oct: ADDIS ABEBA

In timpul zilei, zbor Lalibela / Addis Abeba (12:30 / 13:15), shopping in Addis Abeba.

Magazinul Sabahar – textile traditionale etiopiene de cea mai buna calitate, prezentarea mestesugului (atelier). Cina si cazare in Addis Abeba, Belema Resort.

Ziua 9: Sambata 4 Oct: AXUM

Dupa micul dejun, zbor la Axum (8:20 / 9:50), locul din care a inceput istoria etiopiana (prima capitala).

Axum (UNESCO) este vechea  capitala a Etiopiei şi leagăn al civilizaţiei etiopiene.

Imperiul Aksumit, centrat pe munții Etiopieni și Eritreea, a reprezentat una dintre marile puteri ale lumii antice, câștigând pentru prima dată importanță în jurul secolului I d.Hr. S-a îmbogățit din comerț, fiind accesibil  din Oceanul Indian prin porturile sale la Marea Roșie, precum Adulis. Până în secolul al IV-lea a devenit suficient de puternic pentru a jefui Meroë, vechea capitală a Kushiților din Sudan, iar la apogeul său a continuat să domine o mare parte din Yemen și Marea Roșie. Sub regele Ezana (sec IV), Aksum a devenit unul dintre cele mai timpurii regate din lume care a adoptat creștinismul ca religie de stat (Armenia an 301, Etiopia an 325, Georgia an 337 si ,in final, Imperiul Roman in anul 380). 

Astazi vizitam:

Biserica Sf. Maria din Sion, din apropierea locului in care se afla Chivotul Legii. Legenda spune că fiul Reginei din Saba şi al Regelui Solomon din Israel, regele Menelik, a adus Chivotul Legii din Israel in Axum. La muzeu – moneda cu efigia Reginei din Saba.

Celebrul “Camp al obeliscului” (din sec 4 dH, UNESCO), monumente funerare regale.

Palatul Reginei din Saba care, conform istoriei orale și legendelor, a condus o mare parte din Etiopia actuală, Eritreea, estul Sudanului, Yemen și state de coastă din Africa de Est până în Madagascar (sec IX i.H.). Este posibil ca ruinele palatului antic sa fie sub cele ale palatului actual, datat in sec al VII-lea. (deschis pana la ora 17.30).

Cumparaturi – arta traditionala etiopiana. Cina si cazare in Axum, hotel 3*.

Ziua 10: Duminica 5 Oct: AXUM, YEHA, DEBRE DAMO, MEKELE 

Duminica dimineata, inainte de micul dejun, optional: vizita la o biserica, in timpul Sfintei Liturghii. Mic dejun, apoi plecare spre Mekele. Pe traseu vizitam:

Yeha – ruinele templului lui Yeha (sec. 5  î.Hr), cea mai veche clădire din Etiopia. Biserica Aba-Afse (sec 6 d. Hr) are acelaşi corp cu templul si este in forma dreptunghiulara.

Manastirea Debre Damo (2216m), Athosul etiopian, cea mai veche manastire din Etiopia (sec VI), care cuprinde cea mai veche biserica din Etiopia, pastrata intacta. Doar barbatii pot vizita manastirea, iar accesul se face escaladand pe franghie un perete vertical de stanca, de 15 m. Mănâstirea a fost un important centru teologic al Bisericii ortodoxe etiopiene, aici tipărindu-se importante manuscrise și cărți.

Cina si cazare la Mekele, hotel 3*. 

Ziua 11: Luni 6 oct: ABUNA YEMATA GUH, AXUN

Dimineata plecam spre zona Muntilor Gehralta. Stancile de gresie din Gehralta reprezinta unul dintre cele mai spectaculoase peisaje din Etiopia. Poate ca Lalibela este renumita pentru bisericile sale monobloc, dar regiunea crestina Tigray, si in particular Gehralta, cu cele 35 de manastiri rupestre ale sale, reprezinta casa unora dintre cele mai vechi biserici si manastiri din tara, accesul dificil catre acestea facand ca ele sa fie unele dintre cele mai bine conservate locasuri de cult din lume.

Una dintre cele mai faimoase biserici ale zonei este Abuna Yemata Guh  (sec V, intemeietor  Parintele (Abuna) Yemata). Incercati sa ajungeti la biserica din cer, cel mai greu accesibil loc de inchinare din lume? Ascensiune optionala. 

Cina si cazare in Axum, hotel 3*.

Ziua 12: Marti 7 oct: AXUM, ADDIS ABEBA

Dupa micul dejun, zbor catre Addis Abeba . Ultimele cumparaturi – cafea etiopiana etc

Seara cina de ramas bun la restaurantul traditional Yod Abbysinia.

Plecare la aeroport, zbor spre Romania dupa miezul noptii (8 oct 2025)

————————————————————————

PRET: 2760 euro / pers + avioane, pt grup de 30 pers.

Pt alte marimi de grupuri:

2690 (grup de 25-29 pers),

2720 (grup de 20-24 pers),

2900 (grup de 15-19 pers),

2999 (grup de 10-14 pers)

Se adauga:

Pretul avionului cursa externa: bilete Austria Airlines pret aprox: 900

Pret avioane intern (5 zboruri): aprox 270 (real 535 euro, reducere 50%)

Viza turistica: 50 .

Supliment camera single: …. .

Pretul include:

Loc in camera dubla, hotel 3* sau 4*

Masa – cate 3 mese/zi

Toate transferurile si serviciile turistice indicate in program

Transportul auto in Etiopia

Toate taxele de intrare la obiectivele cuprinse in program

Inchirierea barcilor la Lacul Tana Taxe guvernamentale 15%

Ghid local, vorbitor de limba engleza

Preot insotitor (pt grup de minim 10 pers),

Reprezentant agentie turism

Pretul nu include:

Bilete de avion (cursa externa si curse interne)

Viza turistica online

Bauturi alcoolice

Bacsisuri pt ghid si sofer etiopieni (60 €)

Cheltuielile personale (cumparaturi)

Orice alte cheltuieli care nu sunt incluse in lista Pretul include.

Note:

Vaccinarea contra bolilor tropicale NU este obligatorie la intrarea in Etiopia, dar poate fi recomandata de medici. Programul se desfasoara in jumatatea nordica, montana, a Etiopiei (cu altitudini mari), acolo unde pericolul bolilor tropicale este aproape inexistent.

Contract cu turistul: Contractul se considera incheiat la data platii avansului.


Informatii si inscrieri

Ag.  MIRIAM TURISM
Poiana Sarata, Str Profesor Ioan Sandru Nr 31, Jud Bacau
Licenta de turism nr 1790/2024 (relicentiere)
Tel, Whatsapp: +4.0723.645.180
Email: miriamturism@yahoo.com
office@miriamturism.ro
Site: www.miriamturism.ro,

Blog: https://miriamturism.wordpress.com/

Facebook: Maria Chirculescu

Tags: , , , , , ,