pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

Pravoslavnica RUSIA, 25 iulie/12 aug 2016 ( autocar) sau 27 iul/9aug (avion). Pret: 920 euro


Varzuga, Peninsula KolaIn aceasta vara torida: o invitatie pentru un periplu duhovnicesc in cele mai importante locuri ale ortodoxiei slave, pana dincolo de Cercul Polar de Nord (Peninsula Kola, Solovat...)

Plecare:

AUTOCAR: luni 25 iulie 2016 sau

AVION: miercuri 27 iulie 2016

 

PROGRAM: 

Ziua 1: Luni 25 iulie: PLECARE. SIRET, BALTA, KIEV

Cu autocar turistic: ora 3: Bacau, Ora 5: Bârlad. Se trece granita Siret, traseu in Ucraina catre Balta – inchinare la moastele Sf Teodosie de la Balta. Se continua traseul spre Kiev, cazare la Kiev hotel 3* 

Ziua 2: Marti 26 iulie: KIEV, CERNIGOV

Dupa micul dejun vizitam Kievul:

  • Lavra Pecerska, prima mare manastire a Rusiei – de pe la 1050, model de organizare pentru toate celelalte asezaminte monahale rusesti; ne putem inchina in pesteri la peste 100 de moaste de sfinti ; unul dintre cele mai renumite ansambluri monahale ale lumii ortodoxe.
  • Manastirea Sf Arh Mihail de pe dealul Zverinetsky(Gradina Botanica) , una dintre primele manastiri rupestre ale spatiului slav ( sec X-XII), uitata in timp si redescoperita in anul 1888Manastirea Sf Iona
  • Sihastria Kitaelv: inchinarea la moastele Sf Teofil cel Nebun pt Hristos, mormantul si pestera Sf Dositeea.

Seara plecam spre Cernigov, cazare.

Ziua 3: Miercuri 27 iulie: CERNIGOV, MOSCOVA

Dimineata devreme, dupa micul dejun, inchinare la moastele Sf Lavrentie al Cernigovului, Sf Teodosie al Cernigovului si Sf Ierarh Filaret, in Catedrala Sf Treime / Manastirea Sfanta Treime a Sf Ilie ( de la 1069). Apoi plecare spre vama Trei Surori, trecerem granita catre Rusia. Parcurs de zi catre Moscova.

AVION: sosirea la Moscova a persoanelor care doresc sa calatoareasca cu avionul. Cazare hotel 3*.

Ziua 4: Joi 28 iulie: MOSCOVA

Dupa micul dejun, mergem sa ne inchinam la moastele sfintei protectoare a Moscovei, Sfanta Matrona (+ 1952). Apoi vizitam:  Catedrala Mantuitorului, cea mai mare catedrala ortodoxa din lume. Centru Moscovei: Piata Rosie si Kremlinul (UNESCO). Vizitam (intrari optionale): Kremlin, Catedrala Vasilii Blajenii, Magazinul Gum, Parcul Central. Pranz (optional) la una dintre autoservirile din magazinul Gum. Timp liber in centrul Moscovei. Cazare la Moscova Hotel 3*.

Ziua 5: Vineri 29 iulie: MOSCOVA, SOFRINO

Ora 09:30 – dupa micul dejun plecam spre Galeriile Tretiacov (arta rusa,  62 camere, peste 100.000 de piese din sec. 10 – 19). Galeria Andrei Rubliov: celebra icoana a Sfintei Treimi. Intr-un paraclis special construit in lateralul galeriei se afla icoana originala Maica Domnului din Vladimir (cea mai venerata icoana a poporului rus). Manastirea Danilov, resedinta sinodala, cea mai veche manastire a Moscovei (1282). Manastirea Donskoi (1591), icoana maicii Domnului Donskaia, pictata de Teofan Grecul.  Cazare la Moscova Hotel 3*.

Ziua 6: Sambata 30 iulie : SERGHIEV POSAD

SERGHIE DE RADONEJ (1314 – 1392) primul mare sfant al Rusiei, foarte cinstit de rusi Ca duhovnic al domnului Dimitrie Donskoi, Sf Serghie de Radonej il povatuieste pe acesta sa lupte impotriva tatarilor cu credinta in Dumnezeu. Sf Serghie de Radonej a fost declarat patron al statului rus in anul 1422. Lavra Sf Treimi a Sf Serghie de Radonej, manastirea  ţarilor Rusiei si locul in care functioneaza si in prezent Academia Teologica Rusa, cuprinde o biserică decorată la 1425 de pictorii Daniel cel Negru şi de Sf Andrei Rubliov. Pentru aceasta biserica a pictat Sf Andrei Rubliov icoana Sfintei Treimi, cea mai celebra icoana a ortodoxiei. 

Plecare la Serghiev Posad, vizitarea marii Lavre a Sfintei Treimi a Sf Serghie de Radonej. Cazare la Hotel 3* in Serghiev Posad.

Ziua 7: Duminica 31 iulie: SERGHIEV POSAD, SANKT PETERSBURG

Dimineata la ora 6 participare la slujba acatistului (singurul moment din zi cand se deschide racla Sf Serghie de Radonej) si la Sf Liturghie.

La ora 10:00 plecare spre Sankt Petersburg, parcurs de zi.

BINE ATI VENIT IN SANKT PETERSBURG! Cazare hotel 3*

Ziua 8: Luni 1 august: St PETERSBURG

Dupa micul dejun, zi dedicata fastuoasei capitale imperiala (city-tour):

  • Sf XENIA cea Nebuna dupa Hristos , protectoarea St Petersburg – capela Sf Xenia din cimitirul Smolensk.
  • Manastirea Sf IOAN DE KRONSTAD, inchinare la sfintele moaste.
  • Catedrala Kazanskaia ( construita dupa modelul catedralei Sf Petru, de la Vatican) cu icoana Maicii Domnului de la Kazan .
  • Optional: Biserica Mantuitorului Insangerat (1883-1907), Biserica Sf Isak si Catedrala Sf Petru si Pavel ( 1712 – 1732, simbolul orasului). Aici se afla mormintele tarilor Rusiei, de curand sunt aduse osemintele Sfintei Familii a Tarului Nicolae al II-lea (toate aceste obiective sunt muzee cu taxa de intrare).
  • Lavra Al Nevski , Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, grabnic ascultatoare (Dochiaru).

Cazare la Sankt petersburg, hotel 3*.

Optional: Noaptea, plimbare cu vaporasul pe Neva, spectacolul podurilor basculante, noptile albe. 

Ziua 9:  Marti 2 august: spre Solovet

Dupa micul dejun, optional: Muzeul Ermitaj (deschis de la ora 10,30 ). Timp liber.

La ora 14 plecare catre nordul extrem , spre portul Kem; parcurs de noapte (noptile albe in minunata Karelia, raiul fotografilor si al pescarilor). Se ajunge dimineata la Marea Alba, portul Kem . 

Ziua 10: Miercuri 3 august : SOLOVET

Croaziera pe Marea Alba, spre manastirea Solovet – in apropierea Cercului Polar de Nord. Cazare pe insula Solovet, hotel ** (categorie locala). Vizitarea Manastirii Solovet, participarea la Vecernie.

Manastirea Soloveţ a fost infiintata pe la anii 1400 de catre preacuviosii parinti Savatie, Zosima si Gherman. Pilda lor de viata ascetica a atras multi urmasi, viata monahala de aici a format multi asceti , a caror influenta s-a intins in toata Rusia. Dupa Revolutia Rosie, Stalin transforma manastirea Solovet in primul si cel mai crunt lagar de exterminare politica si religioasa, deportand aici milioane de condamnati ai regimului bolsevic, covarsitoarea lor majoritate ramanand necunoscuti ( preoti, intelectuali etc etc). Lagarul a functionat intre anii 1920 – 1991, arhivele au fost distruse. Manastirea Solovet s-a redeschis si, din mila Domnului, sirul calugarilor din aceasta izolata fortareata duhovniceasca dintre valurile Marii Nordului nu s-a incheiat… Ansamblul istoric, cultural si natural de pe insula Solovet din Marea Alba (Manastirea Solovet si intreg arealul) face parte din patrimoniul UNESCO. 

Ziua 11: Joi 4 august: SOLOVET

Participare la Sf Liturghie la Manastirea Solovet. Excursie pe insula, la Biserica cu Far (Dealul Sekirnaia), la locul primei biserici a Sf Savatie si Sf Gherman. Cazare pe insula Solovet. 

Ziua 12: Vineri 5 august: SOLOVET

Participare la Sf Liturghie la Manastirea Solovet. Plecare de pe insula Solovet dupa pranz, parcurs pe Marea Alba timp de 2 ore.

Din portul Kem, mergem tot spre nord inca 325 km, la Kandalaksha, in Peninsula Kola, Regiunea Murmansk – desupra Cercului Polar de Nord. Cazare hotel 2* .

Ziua 13: Sambata 6 august, SCHIMBAREA LA FATA; Peninsula KOLA

Zi dedicata Pensinulei Kola si ortodoxiei nordului extrem. Sfanta Liturghie.

  • Satul Kashkarantsy, Biserica Maicii Domnului Tikhvinskaia, de pe malul Mării Albe. Biserica de lemn, reconstruită în anul 1894 peste locul celei vechi (1866) a ars; a fost reconstruită pe baza unei vechi biserici de lemn, ridicată de trei călugări de la Mănăstirea Soloveț. În anul 1932, în timpul sovieticilor, biserica a fost închisă, fiind folosită ca și club. A fost redată Episcopiei în anii 2000. Biserica Maicii Domnului Tikhvinskaya păstrează moaștele sfântului monah Astenius. Auxentius Taras, care a viețuit pe malurile regiunii Tersky în post și rugaciune.
  • Capela Călugărului Fără Nume : localizată lângă satul Kashkarantsy. Informații despre minunile sfântului sunt păstrate din vechime în tradiția locului – Pomorie. În sec XVI, niște pescari au prins în plasa de pescuit corpul unui căugăr înecat, imbrăcat în straie călugărești, cu fesul pe cap. Cea mai apropiată mănăstire se afla la peste 100 km distanță, pe mare. Călugării locali nu l-au identificat, au întrebat și la alte mănăstiri, dar nimeni nu a știut să dea vreo relație. După o vreme, unui pescar i-a apărut în vis un călugăr necunoscut, care i-a spus să îi îngroape rămășițele pământești într-un anume loc pe țărm. Așa s-a și procedat, iar pe cruce s-a scris: “Călugărul necunoscut“. Curând, pescarii au observant că în dreptul acestei cruci, pe mare, întotdeauna se pescuiește mult pește!  De atunci, ei vin la mormânt și se roagă Sf Nicolae, Varlaam Keret și acum Necunoscutului Inoki / Enoh. Nu după multă vreme, lângă plajă, în fața capelei, a răsărit un izvor – localnicii îl numesc Izvorul lui Enoh cel Fără de Nume.

O veche capelă a existat până la mijlocul sec XX pe mormântul lui Enoch Fără de Nume, apoi a fost distrusă. Noua capelă a fost construită în anul 2003. 

  • Varzuga, metoc al manastirii Solovat. Una dintre cele mai spectaculoase localități ale nordului extrem rus – situată pe Cercul Polar de Nord, pe malul râului Varzuga, la 30 km de vărsarea acestuia în Marea Albă ( ne aflăm în nordul Mării Albe, la nord de Mănăstirea Soloveț). Prima atestare documentară a localității Varzuga este datată la anul 1419, ca localitate de pescari. De la mijlocul sec XV până la mijlocul sec XVII, satul a aparținut Mănăstirii Soloveț. Pe la 1490, Varzuga devenise o localitate mare, număra 150 de gospodării și era principalul centru de pescuit și comercial din zonă. Pe la mijlocul sec XVII, Țarul Moscovei a confiscat câteva proprietăți ale Mănăstirii Soloveț, printre care și aceasta. Biserica Adormirii Maicii Domnului a fost construită în anul 1674 și este cea mai veche bierică din lemn din peninsula Kola, construită fără cuie ( 34 metri înălțime). Fundația este în formă de cruce, fiecare braț având lungimea de 4 – 5 metri. Pe lângă această biserică, au mai fost ridicate și altele: Clopotnița cu hramul Sf Atanasie, Biserica Sf Nicolae, turnul clopotniței. Astăzi localitate Varzuga numără doar 363 locuitori ( anul 2010).

Ne reintoarcem la Kandalaksha, cazare hotel 2*.

Ziua 14: Duminica 7 august: KEM; PETROZAVODSK

Plecam spre sud (720 km), participare la Sfanta Liturghie la Kandalaksha sau pe traseu. Strabatem minunata regiune lacustra Carelia, raiul pescarilor si al fotografilor. Cazare la Petrozavodsk, hotel 3*.

Ziua 15: Luni 8 august: SVIR, TIHVIN

Dimineata vizitam Manastirea Sf Alexandru din Svir, inchinare la moastele izvoratoare de mir ale Sfantul caruia i s-a aratat Sfanta Treime. Tihvin, Icoana Maicii Domnului Tihvinskaia ( pictata de Sf Ap si Ev Luca, in timpul vietii Fecioarei Maria; ajunsa in Rusia la 1383, prin aratare deasupra Lacului Ladoga (praznuire: 19 aug / 1 sept).

Cazare la St Petersburg, hotel 3*. 

Ziua 16: Marti 9 august: VIRITA, NOVGOROD, PSKOV 

AVION: pentru cei care finalizeaza programul acum, zbor spre Romania.

AUTOCAR: continuam programul: Rusia, Tarile Baltice, Ucraina, Romania.

Plecam cu autocarul spre sud. Viriţa, inchinare la mormantul Sf SERAFIM de VIRIŢA (+1950), loc de extraordinara incarcatura duhovniceasca.

Velikiii NOVGOROD. Kremlinul cu catedrala Sf Sofia ( 1045-1050), prima catedrala de piatra din Rusia, in care se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului „Oranta” ( „Mijlocitoarea”) – sec 12 – apartinand vechii scoli de pictura de icoane a Novgorodului.  Catapeteasma din sec 12.

PECIORA – Manastirea Adormirea Maicii Domnului ( 1473) construita peste pestera nefacuta de mana omului, descoperita in 1392 – oras subteran cu 8 strazi, care adaposteste 10.000 de sfinte moaste. Manastirea despre care se vorbeste in cartea Nesfintii Sfinti si Alte Povestiri a Arh Tihon.

Cazare la Pskov sau Peciora, hotel 2*-3*

Ziua 17: Miercuri 10 august:  SUWALKI

Dupa micul dejun plecam spre Ucraina, traversam Lituania si Letonia. Cazare in Polonia, la Suwalki.

Ziua 18: Joi 11 august: Polonia, Ucraina

Zi in trafic, seara se ajunge la Lavra Poceaev in Ucraina. Cazare la marea lavra.

Ziua 19: Vineri 12 august : LAVRA POCEAEV. Spre Romania 

Lavra Adormirea Maicii Domnului, Poceaev – in sec 12 Maica Domnului se arata sub forma unui stalp de foc, catorva calugari care se retrasesera in padure. Urma piciorului ei s-a imprimat pe piatra, iar de sub piatra a aparut un izvor tamaduitor. Prima atestare scrisa : 1527. Astazi este una dintre cele 3 mari lavre ale Ucrainei, alaturi de Lavra Pecerska din Kiev si de Lavra Sveatogorsk.

Dimineata participam la Sfanta Liturghie, ne inchinam la urma Maicii Domnului pe piatra, la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Poceaev. Inchinare la moastele Sf Iov si ale Sf Amfilohie; pestera Sf Iov (sec 16; in care sfantul Iov a trait 40 de ani, se spune ca atunci cand se ruga, se auzeau ingerii cantand).

La ora 11,00 plecare spre Romania, parcurs de zi ( 330 km pana la Suceava, 7h)

Se ajunge la Bârlad / Bacau la miezul noptii.

————————————————————————————————————

Programul Pravoslavnica RUSIA se poate parcurge in doua variante:

  • Integral cu autocarul: 25 iulie -12 august (19 zile).       Plecare / sosire pe ruta Bacau – Bârlad.
  • Avion : 27 iulie – 9 august(14 zile). Programul incepe la Moscova (27 iulie) si se termina la St Petersburg (9 august)

Pretul comunicat este pentru varianta cu autocarul.

Pentru varianta cu avionul se adauga biletele de avion si se scad cazarile din afara Rusiei (100 euro)

————————————————————————————-

PRET (program 19 zile): 

920 euro (minim 50 pers)

960 euro (45-49 pers)

999 euro (40-44 pers)

1050 euro (35-40 pers)

1120 euro (30-34 pers)

 

PRETUL CUPRINDE

* Programul integral parcurs cu autocar turistic

* Cazari la hoteluri 3*

* Mic dejun, cu exceptia cazarilor la Solovat si Lavra Poceaev

* Croaziera pe Marea Alba

* Excursii Solovat

* Invitatia in Rusia

* Procedura de obtinere a vizei (obtinem viza pt Dv)

* Brosura cu material documentar

* Insotitor din partea agentiei, preot insotitor, traducator

NOTA:

Pentru optiunea transport cu avionul, pretul biletului se stabileste la data achizitiei

————————————————————————————

PRETUL NU CUPRINDE: 

Viza turistica: 336 lei

Asigurare medicala: 90 lei (pt persoanele mai in varsta , valoarea asigurarii creste)

Masa  – cu exceptia micului dejun la hoteluri 3*

Bilete de intrare la muzee (maxim 50 euro)

Bilete avion—pt cei care doresc plecarea cu avionul

Alte cheltuieli personale, netrecute la Pretul cuprinde

—————————————————————————–

DOSAR pt viza: 

  • Cerere-tip ( format electronic, o putem completa noi pt Dv)
  • 1 foto tip pasaport
  • Pasaport in original -valabil inca 6 luni de la data plecarii
  • Invitatia din Rusia (asigurata de agentie, cost inclus in pret)
  • Asigurare medicala emisa de o firma agreata de Consulatul Rusie

——————————————————————————-

Informatii si isncrieri:

MIRIAM  MI TOURISM 

Phone: 0723-645-180

0722-220-631 

Email: miriamturism@yahoo.com sau office@miriamturism.ro

Site: www.miriamturism.ro

 

Tags: , , , , , ,