pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

ITALIA primelor veacuri crestine! 27 aug – 6 sept 2016 (10 zile), 765 euro


peterandpaul_SmallExtrem de luxoasa si rafinata artistic, Italia catolica de astazi ascunde moaste ale (aproape) tuturor Sfintilor Apostoli, aduse de prin toata lumea, din locurile in care acestia au propavaduit Cuvantul Domnului si si-au aflat sfarsitul mucenicesc. Este plina de relicve ale mucenicilor primelor veacuri crestine, oameni proveniti din toate straturile sociale, cu istorii de convertire si de credinta extrem de interesante, multe neobisnuite, absolut patetice! Dumnezeu a lucrat prin ei atunci, dar lucreaza si acum, direct, pentru sufletele noastre…

Si totusi, pentru apusean frumusetea este mai presus de sfintenie. Pentru rasaritean, nimic nu-i mai presus de sfintenie, iar frumusetea este vazuta mai mult ca un apanaj al ei. Va propunem asadar un pelerinaj profund ortodox, intr-o Italie care a pierdut de mult dreapta credinta, dar careia Domnul i-a ingaduit totusi sa-I pastreze, de secole, cele mai valoroase sfintenii… Veniti si veti vedea!

 

PROGRAM:

 

Ziua 1, Sambata 27 august 2016 : PLECARE

Plecare din Romania: cu autocarul – joi 25 aug ; cu avionul – sambata 27 aug, intalnire la Aeroportulotopeni la ora 8, zbor la ora 10, se ajuge la Roma la ora 11:05 ( zbor 2h5min). Transfer la hotel, in Roma, intalnirea celor doua grupuri ( autocar, avion). Cazare. Dupa amiaza: Catedrala Sf Petru ( locul martiriului Sf Ap Petru si mormantul; moastele Sf Ap Simon Zilotul si ale Sf Ap Iuda, ruda Domnului – sub altarul San Giusepe, aflat pe partea stanga a catedralei, altarul din centru). Cazare la Roma, Hotel***.

 

Ziua 2, duminica : ROMA

Dupa micul dejun, apoi participare la Sf Liturghie la o partohie ortodoxa romaneasca din Roma. Dupa-amiaza dedicata muzeelor Vaticanului . Cazare la Roma, Hotel***.

 

Zilele 3-4, luni – marti : ROMA

Roma, Caput mundi („Capitala lumii”), la Città Eterna („Oraşul etern”), Limen Apostolorum („Pragul apostolilor”), la Città dei Sette Colli („Orasul celor Sapte Coline”) sau pur şi simplu l’Urbe („Orasul”). Intemeiata conform legendei de catre Romulus si Remus la 21 aprilie 753 I.H., Roma are o istorie indelungata fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice şi a Italiei moderne. Roma are o populaţie de 2.923.000 persoane, iar aria metropolitană are o populaţie de în jur de 4 milioane. Este a 3-a destinatie turistica din Europa, iar centrul vechi este inclus in patrimoniul UNESCO. 

Dimineata zilei de luni 29 august – sarbatoarea Taierea Capului Sf Ioan Botezatorul – participare la Sfanta Liturghie la o parohie romaneasca din Roma. Apoi continuam vizitarea Romei, cu obiective crestine, dar si culturale (Columna lui Traian, Fontana di Trevi, Piata Spaniei etc). Obiectivele crestine vizate:

Colosseumul – gianticul amfiteatru construit intre anii 72-80 d.H. situat in centrul Romei, folosit atat pentru luptele cu gladiatori, cu animale, dar si pentru executiile crestinilor care refuzau inchinarea la idoli. Se estimeaza ca mai mult de 500.000 persoane si aprox. un milion de animale salbatice au murit in timpul spectacolelor cu intrare libera organizate in arena Colosseumului. Imparatul Traian a sarbatorit victoria asupra Daciei, in anul 107, organizand in Colosseum reprezentatii pe durata a 123 zile, in care au fost sacrificate 11.000 de animale si 10.000 de gladiatori.

Biserica Sf Pavel si Biserica Tre Fontane – locul de martiriu al Sf Ap Pavel,

Biserica Santa Maria Magiore – sub altar se gaseste Leaganul Mantuitorului,

Biserica Santa Scala (Sfanta Scara)

Biserica Santa Croce in Gerusaleme ( parte din Lemnul Sfintei Cruci si Piroanele Mantuitorului)

Biserica San Pietro in Vincoli (cu Lanturile Sf Petru)

Biserica San Giuseppe si la subsol sunt Carcerele Mamertinum unde a fost inchis Sf. Petru

Biserica San Giovanni in Laterano – sec 4, construita de Sf Constabntin cel Mare, prima biserica construita in Roma; moaste de sfinti mari; actualmente, sediul episcopului Romei, “Catedrala Romei si a intregii lumi”.

Biserica Santi XII Apostoli – moastele Sf Apostoli Filip si Iacov ruda Domnului

Biserica Sf Cosma si Damian – cu moastele acestor sfinti

Catacombele Romane, cu marturii ale primilor crestini (optional).

Cazare la Roma, Hotel***.

 

Ziua 5, miercuri : POMPEI, SALERNO, AMALFI, BENEVENTO, BARI

Plecare foarte de dimineata din Roma (ora 6) spre Bari (590 km). Pe traseu, scurte opriri la :

 • Pompei – distrus in anul 79 dH de eruptia vulcanului Vezuviu – azi una dintre marile atractii turistice ale Italiei
 • Salerno, inchinare la mormantul Sf Ap si Ev Matei, aflat din anul 1081 in Catedrala Sf Ap si Ev Matei. De altfel Sf Ap Matei este protectorul orasului ( program: 9.30-12.30 si 16 – 18)
 • Amalfi, inchinare la moastele Sf Ap Andrei, in Catedrala Sf Andrei / Domul (sec 11). Moastele Sf Andrei au fost aduse de Cruciati in Italia in anul 1206, dupa Caderea Constantinopolului.
 • Optional, in functie de timp: Benevento – moastele Sf Ap Bartolomeu (Basilica din San Bartolomeo, program: 8.30-12.30 si17-20). Oprire in functie de ora la care se ajunge in Benevento (fata de orarul bazilicii).

Bari, inchinare la moastele Sf Nicolae in Biserica Sf Nicolae, ridicata in anul 1087 special pentru a adaposti moastele marelui sfant, aduse de italieni din Myra Lyciei cand aceasta a cazut in mana saracinilor. A fost mare competitie intre orasele Venetia si Bari pentru primirea sfintelor moaste ale Sf Nicolae, castigator fiind Bari. Cazare la Bari, hotel***.

 

Ziua 5, joi : TERMOLI, LANCIANO, ORTONA, LORETO

Dupa micul dejun si dupa o ultima vizita la Biserica Sf Nicolae (deschisa de la ora 7.30), la ora 8 plecarea  spre Ravenna ( 640 km). Pe traseu, scurte opriri la:

 • Termoli – moastele Sf Ap Timotei, ucenicul Sf Ap Pavel (Catedrala di Santa Maria, Piazza Duomo)
 • Lanciano – minunea din sec 8, cand in timpul Sf Liturghii, pentru necredinta preotului slujitor, painea s-a transformat in carne, iar vinul in sange. Se pastreaza pana astazi aceste relicve.
 • Ortona – inchinare la moastele Sf Ap Toma ( in anul 1258 moastele Sf Ap Toma au fost aduse aici din Insula greceasca Kios; Sf Ap Toma a fost martirizat in India, pe care a increstinat-o).
 • Optional, in functie de timp : Loreto – vizita la Casa Maicii Domnului ( o veche traditie atesta faptul ca aceasta este chiar casa din Nazareth – Galileea in care s-a nascut si a trait Maica Domnului, si atunci cand a primit Vestea de la Sf Arh Gavriil. Indiferent daca aceasta casa a fost adusa de ingeri sau de catre o misiune crestina, pe mare – cert este ca oamenii de stiinta au studiat materialele de constructie, inscrisurile de pe ziduri etc – si acestea corespund epocii si locului din Galileea in care a trait Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu)

Plecare spre Rimini, cazare hotel***.

 

Ziua 6, vineri : RAVENNA, VENETIA

Dupa micul dejun vizitam Ravenna, cu celebrele sale mozaicuri paleo – crestine ( 8 monumente inscrise in patrimonial UNESCO)

Ravenna, centru legendar de cultura si civilizatie antica, vechi port la Marea Adriatica, imaginat inca de Octavian Augustus, care aprecia buna pozitie stategica a locului, a devanit capitala Imperiului Roman de Apus, in perioada cuprinsa intre anii 403 si 476 – Constantinopolul fiind capitala Imperiului Roman de Rasarit. Ravenna a fost centru regilor barbari (Odoacru si Teodoric), care au prezidat destinele poapulatiilor italice pana in anul 540. Secolele al V-lea si al VI-lea constituie, pentru Ravenna epoca de aur , momentul realei splendori, marcat timpuriu atat in ceea ce priveste arta mozaicului bizantin, cat si in privinta celor mai frumoare constructii.

Datorita monumentelor religioase, Ravenna constituie un capitol cu totul stralucit in istoria artei bizantine.

Plecare spre Venetia (220 km), cazare langa Venetia.

 

Ziua 7, sambata : VENETIA

Dupa micul dejun incepem vizitarea catorva obiective crestine din Venetia, cum sunt:

Biserica Santa Lucia ( cu moastele Sf Lucia; al doilea hram: Sf Prooroc Ieremia),

Biserica San Marco ( cu moastele Sf Ap. si Ev. Marcu ),

Biserica San Zaccaria (cu moastele Sf Zaharia si moastele Sf Atanasie cel Mare),

Biserica San Giovanni Bragora ( cu moastele Sf Ioan cel Milostiv, cotul Sf Ap Iacov, ruda Domnului si cu degetul Sf. Ioan Botezatorul).

Biserica San Giacomo Maggiore ( un os din moastele Sf Iacov cel Mare, fratele Sf Ap si Ev Ioan)

Seara plecare Padova (40 km), cazare hotel.

 

Ziua 8, duminica : MILANO

Dupa participarea la Sf Liturghie in parohia ortodoxa romana Sf Ap Petru si Pavel (Biserica: San Gregorio, Via Vigonovese 71, 35127 Padova) vizitam Biserica Santa Giustina,pt inchinare la moastele Sf Ap si Ev Luca.

Optional: catedrala Sf Anton de Padova. In functie de timp, scurta oprire la Verona. Plecare spre Milano ( 250 km, 3h) 

Sf Ambrozie al Mediolanului ( Milano) a trait intre anii 339-397, fiind considerat unul dintre cei 4 Parinti ai Bisericii Apusene. A facut studii literare si juridice, timp in care a inceput sa se interseze de invatatura crestina. A practicat avocatura si la varsta de 34 ani a ajuns Guvernator al provinciilor Emilia si Liguria, cu centrul in Milano. Dupa moartea episcopului de Milano, intervenind ca Guvernator in disputele privind alegerea noului cap al Bisericii, cu toata impotrivirea sa a fost ales episcop de catre populatie, drept pentru care a fost botezat si apoi inscaunat, in anul 374. Bun si delicat in maniere, foarte bun pastor si administrator neintrecut al Bisericii sale, orator neintrecut si geniu politic intr-o perioada de mari framantari istorice, Sf Ambrozie a fost omul providential in perioada in care Biserica se individualiza ca institutie publica de sine statatoare. De la Sf Ambrozie au ramas scrieri dogmatice, scripturistice, tratate de morala, de ascetism si 91 de srisori. Este sarbatorit de Biserica ortodoxa la 7 decembrie. 

In Milano vizitam: Domul din Milano (a 2-a biserica,- ca marime – din Italia si a 3-a din lume), cu moastele Sf Tecla.

Biserica Sant Ambrogio cu moastele Sf Ambrozie ( si capul Sf Ap Barnaba, zidit in altar).

Cazare in Milano, hotel***.

 

Ziua 9, luni : GENOVA, RAPALLO,

Dupa micul dejun, devreme – in functie de programarea posibila : Biserica Santa Maria delle Gratie ( unde se afla celebra fresca Cina cea de Taina a lui Leonardoi da Vinci).

Ne indreptam apoi spre Genova (140 km) si Rapallo ( 35 km), mica asezare cu 34.000 locuitori. Vizitam Santuario Nostra Signora din MONTALLEGRO. In acest loc, la  2 iulie 1597 Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu s-a aratat unui localnic si a lasat ca marturie a acestei aparitii o icoana bizantina cu “Adormirea Maicii Domnului”, iar dimineata, pe locul in care a atins pamantul a aparut un izvor cu apa sfintita. 

Ne intoarcem la Genova pt a vizita :

Catedrala San Lorenzo cu tipsia pe care a fost pus capul Sf IOAN Botezatorul si cu mana Sf ANA,

Chiesa degli Armeni unde este Sacro Volto ( icoana Mantuitorului a regelui Abgar de la Efes)

Cazare la Torino (160 km), hotel***.

 

Ziua 10, marti 6 sept : TORINO

Dupa micul dejun vizitam Catedrala Sf Ioan Botezatorul ( sec 15), care adaposteste Giulgiul din Torino ( se considera a fi panza care l-a acoperit pe Domnul Iisus in Mormantul Sfant).

Timp liber, shopping. Prezentare la Aeroportul Cassele la ora 17, zbor la ora 19. Se ajunge la Bucuresti la ora 22:20.

—————————————————————————-

Pret:  765 euro pt grup de 40 persoane / program de 10 zile 

In functie de marimea grupului, pretul este: 

grup peste 40 pers 35-39 pers 30-34 pers 25-29 pers 20-24 pers 15-17 pers
Pret (euro) 765 799 860 930 1030 930

Suplimentul pt cina pt intreg programul (optional) :   200 euro

Supliment pt single: 240 euro

 

Servicii incluse in prêt:

 • Transport in Italia si Franta cu autocar turistic*** (50 locuri) sau cu microbus touristic ( maxim 17 pers)
 • Cazari in hoteluri*** in camere duble cu mic dejun la :
  • Roma – 4 nopti
  • Bari, Rimini, Venetia/Lido de Jesolo, Padova, Milano, Torino- cate 1 noapte
 • Mapa cu material documentar
 • Preot insotitor si ghid / reprezentant al agentiei

 

Important: transport cu autocarul din Romania in Italia sau retur (la finalul programului), inclus in pret. Se plateste doar cazarea, 1-2 nopti/sens, in traseu ( aprox 30-35 euro/sens).

 

Pretul nu include:

 • Bilete avion ( Bucuresti / Roma – 41 euro; Torino/ Bucuresti – 30 euro) Preturi valabile in data de 28 dec 2015
 • Mesele de pranz si cina ( optional, costul cinelor la restaurant este 240 euro / program)
 • Cazarea in timpul transferului cu autocarul (pt cei care pleaca sau se intorc in Romania cu autocarul)
 • Intrarile la obiective turistice, aprox 100 euro (Muzeele Vatican si Capela Sixtina: 37 euro, Catacombele Sf Sebastian: 8 euro, Pompei – 10 euro, Ravena San Vitale – 9,5 euro, Vaporasul in Venetia: 16 euro / zi). Obiectivele religioase nu percept taxe de intrare.
 • Asigurare medicala
 • Asigurarea storno
 • Alte elemente decat cele trecute in program.

————————————————————————

PENTRU INFORMATII SI INSCRIERI:

MIRIAM MI TOURISM – ROMANIA

Cell:  004.0723.645.180 , Tel, Fax: 004.0267.341.757

miriamturism@yahoo.com,

office@miriamturism.ro

www.miriamturism.ro

http://miriamturism.wordpress.com

 

Tags: , , , , ,