pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

GEORGIA si ARMENIA ESENTIAL , 30 aprilie – 8 mai 2015 (7 zile), 1110 euro


Crucea Reginei Tamara, sec 12, Khobi, Samegrelo

Crucea Reginei Tamara (sec XII-XIII) marturie a credinciosiei, bogatiei, maretiei politice si militare dar si a rafinamentului artistic care au caracterizat-o pe cea mai puternica si cea mai iubita regina a poporului georgian, cea ramasa in istorie sub numele de REGELE TAMAR (King Tamar) si nu REGINA TAMAR. In tara ei se pastreaza Camasa lui Hristos, Cojocul Sf Prooroc Ilie, dar si Camasa Maicii Domnului!

Dupa cele 4 zile pe care le vom petrece in GEORGIA vom trece spre ARMENIA, cea mai veche tara crestina alumii! 

 

PROGRAM:

ZIUA 0, joi 30 aprilie: SPRE GEORGIA         

Pentru plecare joi , intalnire la Aeropotul Otopeni la ora 15,15, zbor (Pegasus) Bucuresti – Istanbul la ora 17,20 / 18,40 la Istanbul. Plecare spre Tbilisi la ora  23,40, sosire in Tbilisi la ora 3,05.

BINE ATI VENIT IN GEORGIA! Transfer la  hotel, cazare.

 

ZIUA 1, vineri 1 mai: TBILISSI, BODBE

Odihna, mic dejun la ora 10. La ora 10,45 pecam intr-o scurta excursie in estul Georgiei, in Kakheti ( 85 km).

Manastirea Sf Nina din Bodbe. Conform traditiei georgiene, Sf Nina cea Intocmai cu Apostolii pentru georgieni, s-a retras la Cheile Bodbe , in Kakheti, unde a trecut la Domnul ( 338-340). La ordinul regelui Miran III (284-361), o micuta manastire a fost construita pe locul in care Sf Nina a fost inmormantata. Manastirea a capatat o mare importanta in Evul mediu, devenind favorita regilor de Kakheti, care au ales aceasta manastire ca loc al incoronarii lor. In prezent manastirea este sediul Episcopiei din Bodbe ( 2 km distanta de Sighnagi, Kakheti) si unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Georgia, datorita mormantului Sf Nina.

Ne reintoarcem in Tbilisi , capitala Georgiei si cel mai mare oras al tarii ( 1.5 milioane locuitori), oras fondat in sec V. Noi vom vizita adevaratul oras vechi . Vom avea posibilitatea sa intelegem istoria orasului, din primele veacuri si pana astazi, mergand pe stradutele inguste ale orasului vechi si admirand arhitectura religioasa si seculara: Biserica  Metehi (sec V), Catedrala Sioni (sec V) – care pastreaza Crucea Sf Nina, Cathedrala Sfintei Treimi – 2007. Cina, cazare

 

ZIUA 2, sambata 2 mai : TBILISI  – MTSKHETA – KUTAISI 

Mic dejun. Plecare spre Mtskheta ( 20 km nord de Tbilisi) – fosta capital si unul dintre cele mai vechi orase din Georgia. Vestigiile orasului vechi dateaza cu mai mult de 1000 de ani  inainte de Hristos, iar Mtskheta a fost capitala Regatului timpuriu Georgian de Iberia, in perioada dintre secolele al III-lea inainte de Hristos si al V-lea dupa Hristos.  A fost locatia unei activitati crestine timpurii si asezarea in care Crestinismul a fost proclamat ca religie de stat in anul 337 (in regiunea Kartli). Mtskheta a ramas pana azi sediul Bisericii Ortodoxe Georgiene.  Bisericile vechi din Mtskheta fac parte din Patriomoniu UNESCO, pentru valoarea exceptionala a arhitecturii religioase din Caucaz.

In Mtskheta vizitam:

  • Catedrala Svetichoveli – care pastreaza Camasa lui Hristos, adusa in Georgia inca din secolul intai de catre un evreu geogian, Ilie, care se afrla in Ierusalim in zilele in care Iisus a fost rastignit pe Cruce. Ilie a cumparat camasa lui Hristos de la un soldat roman de la Golgota si a adus-o in Georgia. Acasa a fost intampinat de catre sora sa Sidonia care, atingand camasa sfanta, indata a murit, de emotie. Camasa nu a putut fi scoasa din stransoarea manii ei , asa incat a fost ingropata cu ea. Locul in care Sidonia este ingropata, cu camasa lui Hristos, se fla in interiorul catedralei. Mai tarziu, din mormantul Sidoniei a crescut un cedru imens. Sfanta Nina, cea intocmai cu Apostolii pentru georgieni ( sec IV), a cerut sa fie taiat acest cedru, din care au facut 7 coloane, pentru constructia bisericii. Cea de-a saptea coloana s-a ridicat singura in aer si doar dup ace Sf Nina s-a rugat o noapte intreaga, a revenit pe pamant. S-a spus ca din aceasta a saptea coloana curgea un lichid sfant, care tamaduia toate bolile. Catedrala Svetichoveli a fost construita pe locul ales de Sf Nina si a reprezentat, timp de secole, cea mai importanta catedrala a Georgiei. Si loc de pelerinaj si de venerare. In present adaposteste scaunul Arhiepiscopului de Mtskheta si Tbilisi, care este in acelasi timp si catolicos-Patriarh al intregii Georgii..
  • Biserica Samtavro a Schimbarii la Fata si manastirea de maici a Sf Nina din Mtskheta, a fost construita de regele Mirian III de Iberia in secolul IV. Cunoscutul calugar georgian si nebun pentru Hriostos, Gabriel (+1995) are mormantul in curtea aceastei biserici.
  • Manastirea Jvari ( Manastirea Sfintei Cruci)  . Dupa traditie, la inceputul sec IV, Sf Nina (cea care l-a convertit la crestinism pe regale Miran III al Iveriei) a ridicat in acest loc o cruce mare de lemn, pe locul unui temple pagan. Crucea s-a dovedit a fi facatoare de minuni si drept urmare, a atras pelerine din intreaga zona a caucazului.Pe ramasitele acestei cruci de lemn, in anul 545 a fost ridicata o biserica mica. Actuala biserica a fost construita intre anii 590 – 605.

Plecare spre Kutaisi ( vestul Georgiei, 221 km vest de Tbilisi). Cina si cazare.

 

ZIUA 3, duminica 3 mai:  KUTAISI , ZUGDIDI 

Mic dejun. Dimineata la ora 7,30 plecam spre Zugdidi ( 105 km), pentru a participa la Sfanta Liturghie la Biserica Maicii Domnului Vlaherne, din cadrul Palatului Dadiani (slujba incepe la ora 9).

Zugdidi, oras din vestul Georgiei, capitala provinciei istorice Samegrelo (Mingrelia). Ne aflam aici pentru a vizita Muzeul de Istorie si Arhitectura Palatul Dadiani , a carui principala bogatie este Vesmantul Maicii Domnului.

În muzeu este expusa urmatoarea explicație: “Conform surselor georgiene și straine, există mai multe versiuni privitoare la modul în care Cămașa Maicii Domnului a ajuns în Georgia. Una dintre aceste versiuni arată că această Cămașă a fost adusă în Georgia în sec VIII din Constantinopole, capitala Imperiului Bizantin, în perioada iconoclastă… Câteva surse sunt datate din Evul Mediu Târziu ( sec XVII – XVIII) și atestă posesiunea de către Biserica Ortodoxă Georgiană a Cămășii Maicii Domnului în Mănăstirea Khobi, unde “ era expus Veșmântul Maicii Domnului, care era foarte onorat de către popor“, dar nu menționează nimic despre modul în care acesta a ajuns acolo.

Apoi ne reintoarcem la Kutaisi, al doilea oras al Georgiei ca marime ( 200.600 locuitori in 2013), capitala regiunii Imereti. Kutaisi a fost capitala vechiului regat de Colchis (descoperirile arheologice arata ca orasul a functionat ca si capitala a acestui regat inca din mileniul al 2-lea inainte de Hristos). Unii istorici considera ca in Argonautica – poemul grec despre Iason si argonautii scris de Apollonius Rhodius – Kutaisi a fost destinatia finala si resedinta regelui Aetes). Intre  anii 978 si 1122, Kutaisi a fost capitala regatului Georgian, iar intre sec 15 si anul 1810, capital regatului Imertian. In 1508 orasul a fost cucerit de Selim, fiul sultanului baiazid al 3-lea (Imperiul Ottoman). In 1810, Regatul Imertian a fost ocupat de Rusia tarista. In 1991 Georgia a devenit independenta.

Vizitam Manastirea Gelati (UNESCO), care apartine epocii de aur a Georgiei medievale, o perioada de putere si stabilitate politica si de crestere economica cuprinsa intre domniile Regelui David Constructorul (1089-1125) si a Reginei Tamara (1184 – 1213). Manastirea, fondata de Regele David Constructorul in 1106, a reprezentat timp de secole principalul centru de stiinta si educatie al Georgiei, aici fiind infiintata Academia care a format cativa dintre cei mai celebri oameni de stiinta, teologi si filozofi georgieni. Manastirea pastreaza fresce si manuscrise din secolele XII – XVII. In functie de timp, vizitam si Catedrala Bagrati ( sec XI, UNESCO)

 

ZIUA 4, luni 4 mai: KUTAISI – VARDZIA

Mic dejun, apoi la ora 8 plecam spre Manastirea Motsameta – este numita dupa mucenicia a doi sfinti, fratii David si Constrantin, duci de Margveti, care au fost martirizati de turci in sec VII. Apoi plecare spre Vardzia, Georgia de Sud. Manastirea Vardzia, manastire rupestra (intr-o pestera) situata in sudul Georgiei, este datata in a doua jumatate a sec 12. Pesterile se intind in peretele de stanca pe aproximativ 500 m si avand 19 niveluri. Biserica Adormirii dateaza din anul 1180, epoca de aur a Imparatesei Tamara. Manastirea are o serie de pereti pictati. Locasul a fost abandonat dupa invazia otomana din sec 16, dar acum face parte din patrimonial de stat si urmeaza a fi inscris in patrimoniul UNESCO. Cina si cazare la Akhaltsikhe.

 

ZIUA 5 , marti 5 mai:  ARMENIA, EREVAN

Dupa micul dejun, plecare spre granita cu Armenia. Vama Bavra. BINE ATI VENIT IN ARMENIA, primul stat al lumii care a adoptat religia crestina (in anul 301). Dupa formalitatile vamale plecam spre Erevan, in drum ne oprim la Gyumri, al doilea oras al Armeniei.

Catedrala Etchmiadzin, centrul religios al Armeniei, consierata cea mai veche catedrala din lume! Biserica originala a fost construita intre anii 301 – 303 de catre Sf Grigore Luminatorul Armeniei, dupa adoptarea crestinismului ca religie de stat de catre regele Tiridates III. Monument de arhitectura religioasa din primele veacuri crestine, actuala catedrala care dateaza din anii 483 – 1868 adaposteste un muzeu  cu multe sfinte moaste. Sfanta Liturghie se slujeste in fiecare duminica. In centrul catedralei exista un mic altar, unde, conform legendei, Iisus Hristos a coborat din cer si, cu un ciocan de aur, a insemnat planul catedralei.

Biserica Hripsime este una dintre cele mai vechi biserici care au supravietuit in Armenia. Dedicata Sfintei Hripsime, ale carei mormant si sfinte moaste se afla aici ( sfanta a suferit mucenicia in anul 301, in timpul convertirii armenilor la crestinism), biserica este o capodopera arhitecturala, un minunat exemplu de biserica in forma de cruce, cu cupola, datand din sec VII. Biserica este foarte populara in randul credinciosilor, nunti si botezuri fiind oficiate aici in fiecare sambata si duminica. Sosire in Erevan, cina si cazare.

 

ZIUA 6, miercuri 6 mai:  EREVAN – GARNI – GEGHARD

Dupa micul dejun, vizitam Catedrala Sf Grigore Luminatorul Armeniei din Erevan. Apoi vizitam templul pagan Garni, una dintre marile atractii turistice ale Armeniei, templu elenistic reconstruit intre anii 1969 – 1974. Este cea mai cunoscuta structura pre-crestina din Armenia, construita probabil in sec I de catre regele Tiridades I.

Vizitam Manastirea Geghard (UNESCO), cunoscuta initial cu numele de Ayrivank (Manastirea Pestera), deoarece manastirea a fost fondata de catre Sf Grigore Luminatorul Armeniei in sec IV pe locul unui izvor cu apa sfintita, aflat intr-o pestera. Actualele structuri dateaza din sec X – XIII, cand manastirea a fost redenumita Geghard ( lance, sulita in limba armeana), cu trimitere la lancea cu care a fost strapund Domnul Iisus in timpul crucificarii Sale, lance adusa de catre Sf Apostol Iuda Tadeu in Armenia (si care acum se afla, alaturi de multe alte relicve sfinte, la Catedrala Echmiadzin). Sf Ap Iuda Tadeu si Sf Ap Vartolomeu sunt patronii spirituali ai Armeniei.

De la Manastirea Geghard plecam spre Erevan. Vizitam complexul Cascada si Muzeul de Arta Contemporana in aer liber. Cina si cazare la Erevan.

 

ZIUA 7, joi 7 mai:  EREVAN – SEVAN – DILIJAN – SADAKHLO – GEORGIA

Dupa micul dejun plecam spre nord-est, spre Lacul Sevan. Scurta oprire la Dilijan, o faimoasa statiune cu ape minerale ( comparabile cu apele minerale de la Vichy – Franta si Davos – Elvetia). Locul este atat de frumos, incat armenii sunt convinsi ca, daca in rai exista paduri, munti si izvoare, atunci raiul trebuie sa arate ca Dilijan!

Vizitam Complexul Monahal Haghpat (UNESCO) , a carui constructie este asociata cu perioada de glorie a familiei regale Bagrationi.

haghpat ARMENIAPrimele structuri dateaza din perioada 977 – 991 : Biserica Sfintei Cruci. Manastirea este o capodopera a artei religioase armenesti si cuprinde piese arhitectonice, cruci de piatra si fresce originale foarte putin restaurate / modificate in timp.

Manastirea Sanahin, din apropiere (UNESCO) cuprinde multe similitudini cu manastirea Haghpat, numele ei insemnand ” aceasta este mai veche decat cealalta”. Biserica Mantuitorului a fost construita intre 956 – 967.

 

La ora 6 pm plecare spre granita, LA REVEDERE, ARMENIA! Cina si cazare la Tbilisi.

 

ZIUA 8, vineri 8 mai: PLECARE SPRE ROMANIA

LA REVEDERE GEORGIA! Plecarea din Tbilisi la ora 4,30, zbor Pegasus spre Istanbul. Se ajunge la ora 5,50, plecare spre Bucuresti la ora 10,05. Se ajunge la Aeroportul Otopeni la ora 11,35.

———————————————————————————————————————————–

Pret: 1110 euro, grup de 30 persoane:

Pentru grup de 25 – 29 persoane: 1160 euro

Pentru grup de 20 – 24 persoane: 1200 euro

 

Pretul cuprinde:

– avion Bucuresti – Tbilisi – Bucuresti, cursa Pegasus (275 euro, inclus in pret).

– transport auto in Georgia si Armenia, cu autocar clasificat turistic

– transfer aeroport / hotel / aeroport

– cazare in hoteluri 3*

– demipensiune; o cina festiva cu program folcloric

– intrari la toate obiectivele cuprinse in program

– taxe vamale

– ghid local, vorbitor de limba engleza

– insotitor din partea agentiei de turism

 

 

Pretul nu cuprinde:

– tips ( bacsis) pentru ghizii din Georgia si Armenia

– asigurarea medicala, asigurare storno ( acopera riscul de a pierde suma platita, in cazul in care turistul nu mai poate participa la pelerinaj, din motive obiective)

– alte cheltuieli in afara celor incluse la “ pretul include”

 

Note:

  • Acte necesare: pasaport valabil inca 6 luni de la data plecarii
  • Pentru cetateni romani nu este necesara viza de intrare in Georgia
  • Este necesar a avea imbracaminte decenta pentru vizitarea locurilor sfinte; pentru femei – fusta si acoperamant pt cap (palarie, esarfa); pentru barbati – pantalon lung.
  • In cazul in care, din motive care tin de persoana in cauza, la granita / aeroport autoritatile statului refuza intrarea / iesirea pe / de pe teritoriul tarii in cauza a unei / unor persoane din grup, agentia de turism nu este raspunzatoare de situatia creata si nu i se pot pretinde daune materiale sau morale. Persoana in cauza poate fi asistata de reprezentantul agentiei de turism pana la clarificarea situatiei, fara a afecta major programul grupului.
  • In caz de forta majora ( razboi, calamitate etc) se vor parcurge obiectivele la care accesul este permis de fortele de ordine, agentia de turism nefiind raspunzatoare pentru nerealizarea, in parte sau total, din motive obiective, a programului si nu datoreaza daune materiale sau morale.
  • Programul poate fi modificat in functie de orarul companiei aviatice sau de evenimente locale, dar se incearca parcurgerea, cu buna intentie, a tuturor obiectivelor, indiferent de ordinea de vizitare

—————————————————————————————————–

MIRIAM MI TOURISM

Poiana Sarata nr 244, Jud Bacau

Tel. 0234.337.990 si 0723.645.180,   fax : 0234.337.990.

E-mail : miriamturism@yahoo.com, office@miriamturism.ro,

Site : www.miriamturism.ro

Blog : www.miriamturism.ro

 

Tags: , , , , , ,