pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

Italia: Salerno, la Sf Ap Matei


Miercuri 20 octombrie 2010: ne aflam la Salerno ( Italia ), pe spectaculoasa, pitoreasca coasta amalfiteana, cu dorinta de a ne inchina moastelor Sfantului Apostol si Evanghelist Matei, cel aflat aici inca din anul 954.

Numit si Vamesul sau Levi, fratele Sf Ap Iacov al lui Alfeu, Sfantul Apostol Matei a propavaduit Cuvantul lui Dumnezeu mai ales in Partos si a mucenicit de sabie pe cand slujea Dumnezeiasca Liturghie in Etiopia. De pe coastele etiopiene, trupul sau a fost adus de niste marinari in Italia in anul 370 la Velia, de unde, de frica sarazinilor cuceritori, a fost ascuns in Lucania. Apoi, in timpul longobarzilor, regale Gisulfie I l-a mutat la Salerno, pe data de 6 mai 954. Moastele sfantului apostol pot fi cinstite astazi in cripta catedralei din Salerno, al carui ocrotitor este.

Cu cei 140.000 de locuitori ai sai de astazi, Salerno este un orasel cochet de litoral la Marea Tireniana, in sud-vestul Italiei. Strazi inguste, pietruite, pline cu buticuri care expun produse manufacturiere – ceramica, moda italiana, palarii barbatesti ( de cand nu am mai vazut un magazin de palarii in Romania?), decoratiuni interioare, toate demonstrand  o data in plus desavarsitul gust artistic al italienilor. Buticuri de familie, in care arta se produce la vedere si se vinde scump turistilor sositi dinintreaga lume.  Piata centrala a orasului vechi este dominata de catedrala Sfantului Matei, atat de masiva in spatiul relativ ingust al pietei, incat est imposibil sa-i faci o fotografie de ansamblu.  Catedrala a fost construita intre anii 1076 – 1085 pe ruinele unei biserici crestine mai vechi, care transformase un templu roman in locas de cult. In 1688 interiorul a fost remodelat in stil  baroc napolitan si rococo, pentru ca in 1930 sa fie din nou reamenajata, incercand a i se da infatisarea initiala. Urcandscara extarioara lipita de zid, intri intr-o curte interioara patrata, dominata de clopotnita inalta de 56 metri.  Fatada catedralei are in centru o usa de bronz in stil bizantin,adusa din Constantinopol in anul 1099. Doar ca aceste porti stau inchise, accesul facandu-se printr-o usa laterala.

Mai putin interesati de aspectul auster al bisericii catolice,  noi am cautat in primul rand, cu emotie, cripta in care se afla moastele Sf Apostol si Evanghelist Matei,cripta aflata la subsolul catedralei (restaurata intre anii 1606 – 1608). Si nu mica ne-a fost mirarea cand am descoperit un spatiu amplu, bogat ornamentata ( in sec 18)cu intarsii de marmura colorata si picturi murale, absolut impresionant, pe masura importantei pe care Evanghelia Sfantului Marcu o are pentru crestinatate. Am zabovitmult acolo, rugandu-ne si incercand sa pastram in suflet caldura pe care intalnirea cu sfantul apostol ne-a prilejuit-o.

Iar afara, in curtea interioara, am mai avut parte de o uimire: doar intr-un sfert din suprafata curtii ploua usor, ploaie in soare, peste fresca exterioara reprezentandu-l pepapa Grigore al V-lea, cel care a sfintit catedrala la 1085. Picaturi usoare, ca niste fulgi de nea in lumina zilei calde de toamna, picaturi ca de lumina, pe care fotografiale-a imortalizat si care ne-au facut sa ne gandim ca Sfantul Apostol Matei ne-a binecuvantat la plecare, rezonand la bucuria grupului de romani-americani ortodocsi,care au trecut oceanul ca sa i se inchine cu evlavie.

Maria Chirculescu, Miriam Turism

Tropar (glasul 3)

Cu ardoare, l-ai urmat pe Hristos Stăpânul,

care în bunătatea Lui, a venit pe pământ.

Chemându-te din casa vămii,

Te-a arătat apostol deosebit:

propovăduitorul Evangheliei în lumea întreagă!

De aceia, divinule orator Matei,

slăvim scumpă amintirea ta!

Roagă-l pe mult milostivul Dumnezeu

să dea sufletelor noastre iertarea mântuirii.

Tags: , , , ,