Pe urmele Mantuitorului in Israel, Iordania, Sinai si Egipt
Perioada: 15 zile / 18 oct. – 3 nov. 2010
Pret: 1180 euro, (sosire la Tel Aviv, plecare de la Cairo) + bilet avion. Pretul este calculat pt grup de minim 15 persoane
In timpul vietii Sale pamantesti, Fiul lui Dumnezeu a propavaduit in vechea Palestina, de o parte si de alta a raului Iordan si a Marii Galileii; astazi aceste locuri apartin statelor Israel si Iordania. Pentru o scurta perioada de timp – 3 ani, conform traditiei Bisericii Copte – Pruncul Iisus si Sfanta Familie au primit adapost, protectie si dragoste in pamanturile Egiptului (Fuga in Egipt), urmariri fiind de soldatii regelui Irod. Sa pasim, asadar, pe urmele Mantuitorului nostru… Si pentru ca in aceste tari crestinii sunt putini, pietrele vorbesc!
DESCARCA PROGRAMUL IN FORMAT WORD »
Ziua 0, luni 18 oct 2010: plecare din Romania, de pe Aeroportul Otopeni, zbor de noapte spre aTel Aviv. Cazare la noul hotel al Asezamantului Romanesc din Jerihon (camere duble / triple, aer conditionat, baie proprie).
Ziua 1, marti 19 oct 2010: IERUSALIM
Dupa micul dejun, Ierusalim: Muntele Măslinilor, locul Înălţării, Grădina Ghetsimani cu Biserica Naţiunilor, Mormântul Maicii Domnului, Drumul Crucii, Biserica Sf. Mormânt.
Cina, cazarea la Asezamantul Romanesc de la Jerihon.
Ziua 2, miercuri 20 oct: IERUSALIM
Dupa micul dejun, continuam vizitarea Jerusalimului: Muntele Sion, Manastirea Eleon – locul Inaltarii, Biserica Sf. Mormânt, Biserica Română din Ierusalim, cumparaturi in carteirul crestinilor. Cina, cazarea la Asezamantul Romanesc de la Jerihon.
Ziua 3, joi 21 oct: Muntele CARANTANIA, Man. HOZEVA
Dupa micul dejun, plecam la Muntele Carantania, locul ispitirii Domnului nostru Iisus Hristos, Pelerinaj la Mănăstirea Sf. Gheorghe Hozevitul, Moaştele Sf. Ioan Iacob de la Hozeva, Peştera Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul de pe pârâul Kerit, Biserica Dudul lui Zaheu.
Cina, cazarea la Asezamantul Romanesc de la Jerihon.
Optional ( daca tot grupul doreste) slujba de noapte la Biserica Sf Mormant ( se plateste transportul 10-15 euro, functie de marimea grupului)
Ziua 4, vineri 22 oct: BETHLEEM, EIN KAREM, PUSTIUL IUDEII
Dupa micul dejun plecare la Betlehem: Biserica Naşterii Domnului, Peştera. Oraşul En Karem: Locul naşterii Sf. Ioan Botezătorul, Izvorul şi Peştera Sf. Ioan Botezătorul. Câmpul Păstorilor. Mănăstirea Sf. Teodosie. In functie de situatia locala: Manstirea Sf Sava din Pustiul Iudeii ( daca este permis accesul)
Cina, cazarea la Asezamantul Romanesc de la Jerihon.
Ziua 5, sambata 23 oct: GALILEEA, NAZARETH
Dupa micul dejun, plecare spre Nazaret: oraşul, Biserica Sf. Arh. Gavriil, şi Biserica romano-catolică – Bunavestire. Cana Galileii. Muntele Tabor. Râul Iordan. Marea Galileii: Tabgha, Capernaum, Biserica Sf. Apostoli, Muntele Fericirilor. Cina, cazarea la Asezamantul Romanesc de la Jerihon
Optional: participare la slujba de noapte – Sf Liturghie la Sf Mormant / Ierusalim.
Ziua 6, duminica 24 oct: IORDANIA
Dupa micul dejun, plecarea cu autocarul spre granita dintre Israel si Iordania ( o ora). Intalnirea cu ghidul iordanian la punctul vamal de la Podul Regele Hussein. In timpul zilei se viziteaza urmatoarele obiective crestine:
Gadara / Umm Qays – tinutul gadarenilor ( Luca 8,26), locul in care Iisus a vindecat un demonizat, demonii intrand intr-o turma de porci. Biserica din sec 4, construita direct peste un mormant din epoca romana, atesta faptul ca acest punct indica cu precizie unul dintre locurile in care Iisus a infaptuit una dintre minuni. Orasul ofera o splendida panorama asupra Marii Galileii si a Inaltimilor Golan ( Muntele Hermon, din care izvoraste apa Iordanului).
Ajlun / Anjara – Biserica Sf Maria din Munte, inaltata pentru a comemora pestera in care Iisus, sfanta Sa mama si discipolii Sai au innoptat, intr-unul dintre drumurile lor.
Tall Mar Elias – Se considera ca acesta este locul de bastina al Sf Prooroc Ilie Tesviteanul ( Tesva Galaadului, cf 3 Regi, 17.1). Locul in care Sf Ilie s-a inaltat la cer in carul de foc este dealul din zona Betabara – locul Botezului Domnului, de langa raul Iordan, care se va vizita in ziua urmatoare.
Amman – capitala Iordaniei, mentionata in Vechiul Testament sub numele de Rabat Ammon ( Deuteronomul, 3.11) si apoi – din sec 3 i.H. – cunoscuta sub numele de Filadelfia, dupa numele regelui ptolemeu Filadelfius.
Cina si cazare in Amman, hotel 3*.
Ziua 7, luni 25 oct: IORDANIA
Dupa micul dejun, plecam spre zona originara a Botezului Domnului Iisus Hristos, zona in care Sf Prooroc Ioan Botezatorul locuia si boteza multimile, vestind venirea Fiului lui Dumnezeu ( Ioan 1,28; 3,26). Locul acesta se afla in present la 600 m distanta de actuala albie (deviata) a Raului Iordan si tot prin acest loc, in alte perioade istorice, poporul lui Israel a trecut apa plecand de pe Muntele Nebo catre Pamantul Fagaduintei, Sf Prooroc Ilie s-a inaltat la Cer in carul de foc, Sf Maria Egipteanca a vietuit timp de 47 de ani, in adancul pustiei. Zona era numita “Betabara, dincolo de Iordan”, unde boteza Ioan sau “Betania de dincolo de Iordan” ( diferita de Betania in care s-au nascut Marta si Maria, langa Ierusalim).
Madaba – mentionata de 4 ori in Vechiul Testament ca Madeba, intre secolele 4 si 7 d.H. a devenit unul dintre cele mai faimoase centre ale artei bizantine – mozaicurile de aici fiind de un mare rafinament artistic. Capodopera pastrata pana in present este o harta in mosaic a Ierusalimului si a Tarii Sfinte ( sec 6) din Biserica ortodoxa a Sf Gheorghe.
Muntele Nebo – este ultimul loc in care Moise s-a oprit cu poporul lui Israel, inainte de a intra in Pamantul Fagaduintei ( Deuteronom, 34). O splendida perspective se ofera privitorului, asupra intregii Tari Sfinte. Aici Moise a murit, mormantul sau insa nu este cunoscut.
Makaver / Mukawir – muntele in varful caruia regale Irod Antipa si-a construit un palat. Este locul in care Sf Ioan Botezatorul a fost intemnitat si in care I s-a taiat capul, dupa dansul Salomeei ( Matei 14, 3-11). Apusul de soare peste Marea Moarta, admirat de pe aceasta inaltime, este o priveliste de neuitat.
Cina si cazarea la Petra, hotel 3*.
Ziua 8, marti 26 oct / Sf Mare Mc Dimitrie, Izvoratorul de Mir: IORDANIA
Dupa micul dejun, excursie de jumatate de zi la Petra, unul dintre cele mai importante centre comerciale din vremea lui Iisus. Perioada de inflorire a capitalei nabateenilor a durat intre secolele 3 i.H. si inceputul sec 2 d.H., cand orasul a fost cucerit de Traian si anexat Imperiului Roman. In timpul Exodului, Moise si poporul lui Israel a trecut pe langa Petra ( Numerii, 20), aici fiind locul in care Moise a dat cu toiagul si a aparut izvorul de apa din stanca. Tot in apropiere a murit Miriam, sora lui Moise, si Aaron, fratele acestuia si primul preot al poporului evreu, inmormantat pe muntele Hor din vecinatate. Este aproape sigur ca Petra a reprezentat ultimul popas al Magilor de la rasarit, veniti sa aduca Pruncului Sfant aur, smirna si tamaie. Actualmente, Petra reprezinta una dintre minunile lumii, cu constructiile sale sapate direct in stanca roz, de-a lungul unui defileu situat in sud-vestul Iordaniei.
Plecare sud, spre Golful Aqaba, pentru transferal la granita cu Egiptul. Cina si cazare la Sf Ecaterina/ Sinai, hotel**** sau manastire.
Ziua 9, miercuri 27 oct: Muntele SINAI, Man. Sf ECATERINA
Optional: ascensiune de noapte pe Muntele Sinai – locul in care Moise a primit Tablele Legii – pentru a admira rasaritul de soare. Dupa micul dejun vizitarea Manastirii Sf Ecaterina, inchinare la moastele Sf Mare Mucenite Ecaterina, vizitarea Rugului Aprins. Muzeul manastirii. Osuarul cu Sf Moaste – Sf Stefan Sinaitul
Manastirea Sf Ecaterina este cea mai mica patriarhie ortodoxa din lume, care a strabaturt istoria ca o oaza de crestinism in inima Peninsulei Sinai. Intemeiata in sec al VI-lea de catre Imparatul Iustinian pe locul unei biserici construite de catre Sf Imparateasa Elena, manastirea Sf Ecaterina nu a fost niciodata cucerita, supusa sau distrusa, de catre nici una dintre marile puteri care au dominat peninsula Sinai. Atat arabii, cruciatii, otomanii cat si Napoleon au acordat protectie acestei manastiri ortodoxe.
Plecare spre Zaafarana, in drum se viziteaza Oaza Faran, cu manastirea „7 fete”, apartinand de Man. Sf Ecaterina, hram: Sf Moise, Izvorul Sf Moise. Cazare si cina la Zaafarana, hotel ****.
Ziua 10, joi 28 oct: Manastirea Sf ANTONIE CEL MARE, Man. Sf PAVEL
Dupa micul dejun, plecare in desert catre Manastirea Sf Antonie cel Mare si Manastirea Sf Pavel Tebeul (primii eremiti / pustnici crestini).
Ajungem dupa-amiaza in Cairo. Optional: plimbare cu barca pe Nil. Cina si cazare la Cairo, hotel ***.
Ziua 11, vineri 29 oct: Pe Urmele Sfintei Familii, FUGA IN EGIPT
Dupa micul dejun,
Apoi ne indreptam spre nord, spre Delta asanata a Nilului, cautand locurile in care a poposit Sfanta Familie venind dinspe Palestina ( prin Peninsula Sinai) catre Cairo.
Vizitam localitatea Sakha, cunoscuta si sub denumirea (coptica) de Pekha-Issous, vulgarizat in Lysous, adica “Talpa lui Iisus“, dupa basorelieful in stanca, reprezentare a talpii Pruncului. Piatra a fost secole de-a randul ascunsa de teama jefuitorilor. Astazi poate fi vazuta in Biserica Sf Maria de aici. Urmatorul popas, Samanud. La biserica de aici, care poarta de asemenea numele Fecioarei, putem vedea o troaca mare de granit despre care se spune ca a fost folosita de Maria la framantarea aluatului in timpul sederii aici. Vizita la Demietta, la Manastirea Sfintei Demiana (fondatoare vietii monahale femeiesti, fiica lui Marcus, guvernator crestin de la mijlocul secolului 3. Si-a dedicat viata intru Hristos, impreuna cu alte 40 de fecioare, alaturi de care a fost ucisa din ordinul lui Diocletian, in timpul persecutiei crestinilor. Traditia spune ca lacasul in care Demiana si fecioarele au trait si s-au rugat a fost construit de tatal acesteia pe locul unde Fecioara si Pruncul s-au ascuns de Irod
Seara ajungem la Alexandria, cina si cazare la hotel****
Ziua 12, sambata 30 oct: WADI NATRUN ( Zona Patericului Egiptean), SF MINA
Dupa micul dejun scurta vizita in Alexandria ( locul Farului din Alexandria, noua Biblioteca din Alexandria); catedrala cu mormantul Sf Ap Marcu, increstinatorul Egiptului si a nordului Africii.
Apoi plecam spre sud pentru a vizita Manastirea Sf Mina , inchinare la moastele Sf Mina.
Wadi Natrun, locul parintilor din Patericul Egiptean (sec IV) unde vizitam 2 din cele 4 manastiri: Al Baramus ( Manastirea Romanilor – Sf Moise cel Negru) , Anba Bishoi (Manastirea Sf Paisie cel Mare ), As Surian ( Manastirea Sirienilor – chilia Sf Paisie, locul in care acesta I-a spalat picioarele Domnului Iisus, copacul Sf Efrem Sirul), Abu Magar (Manastirea Sf Macarie cel Mare).
Cina si cazare la Cairo, hotel ***.
Ziua 13, duminica 31 oct : CAIRO
Dupa micul dejun, participare la Sf Liturghie la la Biserica Ortodoxa Sf Gheorghe din Cairo, principala biserica greaca ortodoxa din Egipt, apartinand Patriarhiei Greaca Ortodoxa a Alexandriei. Este singura biserica rotunda din Egipt, construita dupa modelul Bisericii Sf Mormant de la Ierusalim
Dupa-amiaza dedicata Egiptului Antic: vizitam platoul Giza – zona celor 3 piramide (piramida lui Keops – una dintre cele 3 minuni ale lumii antice, piramida lui Kefren si a lui Mikerinos) si a Sfinxului.
Optional: Institutul de Parfumuri, Institutul de Papirusuri. Cina si cazare la hotel**** Cairo.
Ziua 14, luni 1 nov: CAIRO crestin
Dupa micul dejun, dimineata, Cairo Crestin / Old Cairo. Majoritatea locurilor vizitate astazi pastreaza pesteri in care s-a adapostit Sfanta Familie in timpul Fugii in Egipt.
Biserica Suspendata, Biserica Mari Guirgis, Biserica Sf Sergiu (construita pe grota care a oferit adapost Sfintei Familii pe durata popasului facut in zona).
Biserica Fecioarei din Zeitun ( incepand din 1968, timp de trei ani consecutiv, Sf Fecioara Maria si-a facut aparitia deasupra cupolei bisericii, fiind vazuta, fotografiata, filmata de peste un million de persoane, de toate religiile). Vizita la copacul Sfintei Maria din Matariya ( care si-a deschis in mod miraculous trunchiul pentru a-I primi pe Prunc si Familia sa, ferindu-I de urmaritorii trimis de regele Irod).
Mostorod, localitate la periferia Cairo, cunoscuta in trecut sub numele de al Mahamma (locul Imbaierii) pentru ca aici Maria L-a imbaiat pe Prunc si i-a spalat hainele – este un loc de mare incarcatura duhovniceasca. Cina si cazare la hotel**** Cairo.
Ziua 15, marti 2 nov: CAIRO crestin
Dupa micul dejun vizitam Biserica dedicata Fecioarei Maria, cunoscuta sub numele de Adaweya (Biserica Fecioarei de la bac) in Maadi, pe malul Nilului, construita pe locul de unde Sfanta Familie s-a imbarcat pentru calatoria pe Nil spre sudul Egiptului
Dupa amiaza, program de shopping: bazarului Khan El Kalily, Cairo Mall, magazin haine de piele…
Dupa cina, plecare din Cairo, transfer la aeroport, zbor la ora 2.25 spre Bucuresti.
Pretul cuprinde :
- Autocar***, transfer aeroport sosire si plecare, la dispozitia grupului pe toata durata programului
- Cazare: Israel: Asezamantul Romanesc de la Ierihon , Iordania – hoteluri 3*, Egipt: hoteluri 4* (clasificari dupa standardele locale)
- Demipensiune (mic dejun si cina)
- Ghidaj specializat: preot de la Biserica Romana din Ierusalim, ghizi crestini in Iordania si Egipt
Pretul nu cuprinde:
- Transportul cu avionul pana la Tel Aviv si retur din Cairo (320-370 euro, functie de momentul achizitiei)
- Tipsuri : Israel – 50 euro ( include plata taxiurilor pt Muntele Tabor, Hozeva si Man. Sf Sava), Iordania – 20 euro / Egipt – 30 euro
- Asigurare medicala, asigurare storno (asigura suma platita catre agentia de turism, in cazul in care din motive obiective turistul nu va mai putea pleca in pelerinaj; suma platita va fi rambursata de catre firma de asigurari, in baza documentelor depuse de solicitant).
- Orice alte cheltuieli netrecute la rubrica “pretul cuprinde”.
Acte necesare: pasaport valabil inca 6 luni de la data plecarii
NOTE :
- Avans necesar pentru inscriere: 30% din valoarea perogramului pt care optati. Banii se vireaza in contul firmei MIRIAM TURISM SRL, dupa care se emit dpcumentele legale ( factura, contract, asigurari – optional).
- Moneda indicata la cumparaturi in toate aceste tari: USD.
- Programul poate fi modificat in functie de orarul companiei aviatice sau de evenimente locale , dar se incearca, cu buna credinta, parcurgerea tuturor obiectivele, indiferent de ordinea de vizitare.
- In caz de forta majora ( razboi, calamitate etc) se vor parcurge obiectivele la care accesul este permis de fortele de ordine, agentia de turism nefiind raspunzatoare pentru nerealizarea, in parte sau total, din motive obiective, a programului si nu datoreaza daune materiale sau morale.
- In cazul in care, din motive care tin de persoana in cauza, la granita / aeroport autoritatile statului refuza intrarea / iesirea pe / de pe teritoriul tarii in cauza a unei / unor persoane din grup, agentia de turism nu este raspunzatoare de situatia creata si nu i se pot pretinde daune materiale sau morale. Persoana in cauza poate fi asistata de reprezentantul agentiei de turism pana la clarificarea situatiei, fara a afecta major programul grupului.
- Firma MIRIAM TURISM SRL, cod fiscal: RO20167322, cont in euro la Raiffeisen Bank, nr. RO10 RZBR 0000 0600 0874 6509. Depunerea avansului / contravalorii pelerinajului se face la orice agentie Raiffeisen Bank din tara, direct la ghiseu, fara comision. Primiti dovada platii in contul firmei. Dupa depunere emitem factura fiscala, contractul cu turistul si asigurarea storno ( 4 euro); actele se trimit prin posta persoanelor inscrise sau se inmaneaza personal in momentul inceperii programului.