pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

SERBIA, Kosovo, Macedonia, Albania, Muntenegru, Croatia. 1-12 iulie 2019 (12z), Pret: 730 euro


PROGRAM:

Z1 – Luni 01 iulie, SERBIA : spre Belgrad  

Ora 6: intalnire in Bucuresti la Patriarhie, plecare spre Belgrad la ora 6,30.

Manastirea Vitovnica ( 170 km dupa Drobeta Turnu Severin) , de la 1289, inchinare la mormantul Parintelui Tadei

– Begrad: Catedrala Sf Sava (cea mai mare catedrala ortodoxa din lume).

Cazare la Belgrad, hotel 3*.

Z2 – Marti 02iulie, SERBIA: Belgrad – Paracin

Dupa micul dejun vizitam:

Manastirea Racovica (sec XIV). Mormantul Patriarhului Pavle.

Manastirea Celije (sec XIII), in care a vietuit renumitul teolog sarb Sf Iustin Popovici (intre anii 1948/1979).

– Manastirea Lelic (1929), in localitatea natala a Sf Nicolae Velimirovici, Noul Ioan Gura de Aur (inchinare la sfintele sale moaste).

– Manastirea Lesje, Paracin (sec XIV). Moastele Sf Sava Gotul.

Cazare la Paracin sau Kraljevo, Hotel 3*.

Z3 – Miercuri 03 iulie, SERBIA: Paracin – Novi Pazar

Dupa micul dejun plecam spre sud, catre leaganul ortodoxiei sarbe.

Manastirea Zica (1208) primul sediu al arhiepiscopiei sarbe.  Loc de incoronare pentru regii Serbiei. Se mai pastreaza trei straturi de pictura din sec 13.

– Manastirea Studenica (1196) inima ortodoxiei sarbe, biserica-mama a tuturor locasurilor de cult din Serbia. Manastire inchinata Intrarii in Biserica a Maicii Domnului. Fresca de la inceputul sec 13, reprezentativa pentru intreaga arta bizantina. Monument UNESCO.

– Manastirea Sopocani (1260) – 16 km de Novi Pazar, monument UNESCO. Manastire inchinata Sfintei Treimi. Frescele din Manastirea Sopocani sunt considerate cele mai reusite din intreaga Biserica ortodoxa Sarba.

Cazare la Novi Pazar, hotel 3*.

Z4 – Joi 04 iulie, SERBIA, KOSOVO: Novi Pazar – Pristina

Dimineata vizitam (optional) Manastirea Crna Reka (sec XIII), sihastrie ascunsa timp de 700 de ani in muntii Serbiei (accesibila doar cu microbuzul). Bijuterie a culturii medievale sarbe, este faimoasa pentru Biserica din pestera Sf Arh Mihail, fresce din sec XVI si moastele Sf Petru de Korisha, mare facator de minuni.

Plecam apoi spre provincia autonoma Kosovo, pentru a vizita grupul monumentelor medievale sarbesti intrate in patrimoniul UNESCO ( 4 monumente, din care voi vom vizita 3: Patriarhatul din Pec, Man. Decani si Man. Gracanica).

Patriarhatul din Peci (sec XIII, data necunoscuta), UNESCO, un ansamblu de bisericute care reprezinta centrul spiritual al Serbiei, important focar de cultura mondiala (a atras timp de secole multime de sfinti slujitori, renumiti scriitori si mari artisti); locul in care odihnesc arhiepiscopii si patriarhii sarbi. In Biserica Sf Dumitru – trezoreria reprezentand cea mai bogata colectie de obiecte religioase / manuscrise, carti, icoane, broderii / din Biserica Ortodoxa Sarba.

Manastirea Decani (1327), UNESCO, cea mai mare si bine pastrata manastire medievala din Serbia catedrala ei (inchinata Mantuitorului)  fiind cea mai mare biserica medievala din Balcani. Aceasta biserica contine, la randul ei, cel mai mare monument de fresca bizantina pastrat pana astazi.

Cazare la Prishtina, capitala provinciei Kosovo, hotel 3*.

Z5 – Vineri 05 iulie, KOSOVO, MACEDONIA: Pristina – Ohid

Astazi finalizam vizita obiectivelor UNESCO din Kosovo (ortodoxie sarba, varf al culturii ecleziastice  Bizantino-Romanesca, cu stilul sau distinct, dezvoltat in Blacani intre sec  XIII-XVII).

Manastirea Gracanica (1321) UNESCO. Reprezinta nu numai culmea artei medievale sarbe, dar – dupa luptele din Kosovo (1999) – si cel mai puternic centru national, politic si religios al sarbilor din Kosovo. Este inchinata Maicii Domnului.

Skopie, capitala Macedoniei ( orasul Maicii Tereza).

– optional : Gorno Nerezi ( 8 km de Skopie), Biserica Sf Pantelimon ( sec 12) si manastirea sunt inchinate Sf Pantelimon, ocrotitorl medicilor. Fresca, una dintre cele mai frumoase exemple de pictura bizantina din perioada comneana.

Ohrid, Ierusalimul Balcanilor, orasul cu 365 de biserici, cate una pentru fiecare zi a anului. Singurul obiectiv UNESCO al Macedoniei, dar si unul dintre cele 28 obiective UNESCO ale lumii, declarate pentru dublul caracter de patrimoniu cultural si natural. Catedrala Sf Clement (1295). Lacul Ohrid (UNESCO).

Cazare la Ohrid, hotel 3*.

Z6– Sambata 06 iulie, MACEDONIA: Ohrid

Astazi, dupa micul dejun, zi libera pentru prospectarea orasului Ohrid, construit intre sec VII-XIX si care detine cea mai veche manastire a slavilor (Sf Pantelimon) si o colectie de peste 800 de icoane bizantine din sec XI-XIV—dupa colectia de icoana veche din Muzeul Tretiakov din Moscova, aceasta este considerata cea mai importanta colectie de icoane bizantine din lume.

Seara la ora 17:00 plecare spre Tirana, capitala Albaniei.

Z7– Duminica 07 iulie, ALBANIA, MUNTENEGRU: Tirana-Podgorita

Dimineata, participare la Sfanta Liturghie la Catedrala Ortodoxa din centrul Tiranei.  Apoi plecare spre Podgorita, capitala si cel mai mare oras din Muntenegru. Drumul urmeaza malul Lacului Skadar, cel mai mare lac cu apa dulce din Balcani, situat intre Albania si Muntenegru. Ziua este dedicata vizitarii Canionului Tara,cel mai lung canion din Europa si al doilea din lume, dupa Marele Canion ( Colorado, SUA). Are 78 km lungime si 1300 m inaltimea peretilor de stanca, care il strajuieste. Parte din Parcul National Durmitor, Canionul Tara este declarat obiectiv UNESCO. Cazare la Podgorica, hotel 3*.

Z8– Luni 08 iulie, MUNTENEGRU: Podgorita – Kotor

Astazi vizitam:

Manastirea Moraca (1252), situata intr-o zona montana spectaculoasa, bogata din punct de vedere istoric si cultural. Este cel mai important obiectiv eclesiastic al regiunii.  Un numar de 11 fresce din sec XIII, ilustrand viata Sf Prooroc Ilie, se disting prin calitatea si expresivitatea exceptionala, reprezentand un ciclu medieval unic.

– Manastirea Cetine (1710), situata in Cetjne, capitala istorica a Muntenegrului. Manastirea, cunoscuta si sub numele de „Manastirea Sfantului Petru” sau „Noua Manastire Cetinje” este un simbol al spiritualitatii din Muntenegru, al iubirii de libertate si cunoastere.

– Trecem prin Budva, cel mai vechi oras de pe malurile Marii Adriatice ( cu o vechime de 3500 ani), in prezent cea mai cunoscuta statiune din Muntenegru

Cazare la Kotor, Hotel 3*.

Z9– Marti 09 iulie, MUNTENEGRU: Kotor – Ostrog

Zi libera in Kotor, oras inclus in patrimoniul UNESCO.

Optiunea 1: Orasul este situat pe malul sudic al golfului Kotor (Boka Kotorska), cel mai sudioc firod din Europa si una dintre zonele cele mai frumoase de pe pamant. Vizitam Catedrala Sf Trifon (multe sfinte moaste in muzeu), Biserica Ortodoxa Sf Luca sau al Biserica Sf Fecioare Maria, putem face scurte croaziere cu ferriboturile (care circula intre insulitele golfului, pe toata durata zilei).

Optiunea 2: Vizita la Manastirea Sf Vasile Ostrog (rupestra, 2000 m altitudine, acces cu masina), una dintre cele mai vizitate manastiri ale ortodoxiei; moastele Sf Vasile de Ostrog (sec XVII).

Cazare la Kotor, Hotel 3*.

Z10– Miercuri 10 iulie, CROATIA, SERBIA: Dubrovnic -Valjevo

Dupa micul dejun plecam spre Dubrovnik, una dintre cele mai proeminente statiuni turistice din Adriatica. Patronul sau spiritual este Sf Vlaho / Blasiu/ Vlasie, eposcop in Sevastia (Armenia Mare) , trecut la Domnul in anul 316 ( in calendarul ortodox, sarbatorit la 11 februarie). Camera relicvariu cu foarte multe sfinte moaste. Apoi trecem in Serbia, cazare la Valjevo hotel 3*.

Z11—Joi 11 iulie, SERBIA: Belgrad

Dupa micul dejun plecam la Belgrad, vizitam capitala Serbiei:  Fortareata Kalemegdan cu Biserica Ruzica si Capela Sveta Petka / Sf Paraschiva. Fortareata Kalemegdan este declarata monument cultural de importanta exceptionala si este protejata de Republica Serbia. In functie de timp: Muntele Avala, vedere panoramica asupra Belgradului. Monumentul Soldatului Necunoscut de la Avala (din Primul Razboi Mondial), realizat de sculptorul Ivan Mestrovici ( cel care a realizat statuia Regelui Carol I din fata Palatului Regal din Bucuresti, precum si statuia lui IC Bratianu). Cazare la Belgrad, hotel 3*.

Z12—Vineri 12 iulie, spre ROMANIA: Belgrad – Bucuresti

Traversam Valea Timocului (locuita de romani), ajungem acasa pe traseul Drobeta Turnu Severin, Craiova, Pitesti, Bucuresti, Ploiesti.

————————————————–

PRET: 730 euro  (grup de minim 35 pers)

Pt grup mai mic:

770 euro (grup 30-34 pers),

820 euro (grup 25-29 pers),

899 euro (grup 20-24 pers),

985 euro (grup 15-19 pers),

1060 euro (grup 12-14 pers),

1170 euro (grup 10-11 pers)

Supliment pt camera singla: 290 euro

PRETUL CUPRINDE

Cazari hotel 3*-4* (cu mic dejun, loc in camera dubla)

Transport cu autocar turistic, sau microbuz

Taxe autostrazi

Excursia la Manastirea Ostrog

Mapa material documentar

Ghid din partea agentiei

PRETUL NU CUPRINDE

Bilete de intrare la obiectivele cuprinse in program

Masa (pranz si cina)

Cheltuieli personale

Asigurare medicala, storno

Alte cheltuieli, in afara celor incluse la Pretul cuprinde.

NOTA: Excursia la Crna Reka (Ziua 4) se poate organiza doar cu microbuzul (din cauza conditiilor de acces in zona).

——————————————————————————

Conditii de intrare pentru cetatenii romani

 Kosovo: Cetățenii statelor membre UE și/sau Schengen pot intra în Kosovo, fără viză, pentru o perioadă de maximum 90 de zile într-un interval de 6 luni, dacă prezintă un pașaport sau carte de identitate valabile cel puțin 6 luni de zile de la data intrării în Kosovo (Decizia nr. 14/55 din 6 iulie 2018 ).

Se recomanda totusi prezentarea pasaportului la intrarea in Kosovo.

Pentru Serbia, Macedonia de Nord, Albania, Muntelegru, Croatia, intrarea cetatenilor romani este posibila fara viza, in baza cartii de identitate sau a pasaportului valabil. In Serbia se cere asigurare medicala pt perioada sederii / tranzitarii statului.

————————————–

INFORMATII SI INSCRERI:

Ag. MIRIAM TURISM
Poiana Sarata Nr 244, Jud Bacau
Licenta tour-operator nr 4270/2010
Tel: 0723.645.180 sau 0234.337.990
Email: miriamturism@yahoo.com
office@miriamturism.ro
Site: www.miriamturism.ro