pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

GEORGIA si ARMENIA, 1-15 iunie 2023 (15z), Pret: 1799 euro + avion


Sf Apostol Iuda Tadeu

Inițial, creștinismul a început să se dezvolte în Ierusalim și mai apoi în întregul Orient Mijlociu, devenind, ulterior, religie de stat în Armenia (301 sau 314), Etiopia (325) si Georgia (337).

Sfantul Apostol Iuda Tadeu (icoana), impreuna cu Sfantul Apostol Bartolomeu au fost cei care au aruncat in Georgia si Armenia samanta crestinismului, care a rodit cu atata putere peste trei secole…

Va invitam asadar sa vizitati doua dintre cele trei state care au recunoscut crestinismul ca religie de stat, primele in lume, in perioada in care crestinii inca sufereau martiriul pentru credinta lor! Abia in anul 380 crestinismul a fost declarat religie de stat si in intreg Imperiul Roman!

PROGRAM

Descarcati brosura ilustrata a programului, click aici : PROGRAM Georgia & Armenia 2023. 1 AG (5)

GEORGIA 

ZIUA 0, Joi 1 iunie 2023: PLECARE CATRE GEORGIA 

Intalnire la Aeroportul Otopeni la ora 19:00, zbor Turkish la ora 21:40/23:10 la Istanbul, escala 2 ore, apoi zbor spre Tbilisi intre orele 01:10 / 04:25.

BINE ATI VENIT IN GEORGIA! Transfer la hotel, cazare. 

ZIUA 1, Vineri 2 iunie : TBILISI

Astazi vizitam capitala Georgiei, Tbilisi ( 1,5 milioane locuitori, fondat in sec V).

City tour in orasul vechi (the old city). Vizitam:(in functie de timp)

Biserica Metehi (sec 5),  

Catedrala Sioni (sec 5) – cu Crucea Sf Nina cea Intocmai cu Apostolii,  

Biserica Anchischati – cea mai veche biserica din Tbilisi (sec 6),

Muzeul de arte frumoase , cu o impresioanta colectie de arta sacra georgiana,

Catedrala Sfintei Treimi (catedrala patriarhala),

Mamadaviti (sec 6), locul in care a vietuit Sf David, inainte de pustia Gareji,

In functie de timp – Fortareata Narikala  (sec 6-7).

Cina cu program folcloric si cazare la Tbilisi h4*.

ZIUA 2,  Sambata 3 iunie : ANANURI, STEPANSMINDA

Astazi vizitam Stepansminda,  Manastirea Sfintei Treimi / Tsminda Sameba (sec 14) de pe varful Mt Gergeti (2170 m), unul dintre simbolurile Georgiei! Vom merge pe Autostrada Militara Georgiana, drumul construit de rusi peste Caucaz pentru a cuceri Georgia, apoi vom urca cu jeep-urile pe Mt Kazbegi, cel de-al 3-lea ca inaltime din Georgia si al 7-lea din Caucaz; legendele grecesti spun ca de aici a furat Prometeu focul zeilor!  Pe traseu ne oprim la Ananuri, un castel medieval (sec 13) pe malul raului Aragvi, scena a numeroase batalii din istoria Georgiei. Fortareasa a ramas in uz pana la inceputul sec 19. Din 2007 este inclusa pe lista provizorie (tentative list) a obiectivelor UNESCO.

Retur la Tbilisi (155 km, 3h), pentru cina si cazare.

ZIUA 3, Duminica 4 iunie Pogorarea Sfantului Duh:  MTSKHETA

Mtskheta  (UNESCO) fosta capital si unul dintre cele mai vechi orase din Georgia. Vestigiile orasului vechi – cu mai mult de 1000 de ani  inainte de Hristos. A fost capitala Regatului timpuriu Georgian de Iberia, in perioada dintre secolele III îH si V dH. Aici a fost proclamat Crestinismul ca religie de stat in anul 337. A ramas sediul Bisericii Ortodoxe Georgiene pana astazi (desi capitala se afla la Tbilisi).

Patricipare la Sfanta Liturghie la una dintre bisericile / manastirile din program.

Manastirea Jvari  ( Manastirea Sfintei Cruci) . Dupa traditie, la inceputul sec 4, Sf Nina (cea care l-a convertit la crestinism pe regale Miran III al Iveriei) a ridicat in acest loc o cruce mare de lemn, pe locul unui temple pagan. Crucea s-a dovedit a fi facatoare de minuni si drept urmare, a atras pelerinI din intreaga zona a Caucazului. Pe ramasitele acestei cruci de lemn, in anul 545 a fost ridicata o biserica mica. Actuala biserica: 590 – 605.

La Mtskheta vizitam:

Catedrala Svetichoveli, ridicata in sec IV de catre Regele Mirian, pe locul ales de Sf Nina cea Intocmai cu Apostolii. Catedrala pastreaza Camasa lui Hristos si Cojocul Sfantului Prooroc Ilie.

Capodopera arhitecturala din perioada Evului Mediu Timpuriu, completata in anul 1029, catedrala este inclusa acum in patrimoniul UNESCO.

In present catedrala adaposteste scaunul Arhiepiscopului de Mtskheta si Tbilisi, care este in acelasi timp si catolicos-Patriarh al intregii Georgii.

Biserica Samtavro a Schimbarii la Fata si manastirea de maici a Sf Nina (sec IV). A fost construita de regele Mirian III de Iberia in secolul 4. Cunoscutul calugar georgian si Nebun pentru Hristos, Gabriel (+1995) are mormantul in curtea aceastei biserici.

Manastirea Shiomgvime (in functie de timp). Conform tradiției, prima comunitate monahală din acest loc a fost fondată de călugărul din secolul al VI-lea Shio (Sisoe), unul dintre cei 13 părinți asirieni care au venit în Georgia ca misionari creștini. Se spune că Sfântul Shio și-a petrecut ultimii ani ca pustnic într-o peșteră adâncă de lângă Mtskheta, numită ulterior Shiomghvime , după numele sau. Cea mai veche clădire – Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul – o biserică cruciformă, foarte simplă, datează într-adevăr de atunci, cca. 560-580, iar peșterile locuite de călugări sunt încă vizibile în jurul mănăstirii si de-a lungul drumului care duce la complex.

Drum spre Kutaisi (210 km, 3h30min), cina si cazare hotel 4*

ZIUA 4, Luni 5 iunie Sfanta Treime: KUTAISI

Kutaisi este al doilea oras al Georgiei ca marime (200.600), capitala vechiului regat de Colchis ( sec 2 inainte de Hristos). Unii istorici considera ca in Argonautica – poemul grec despre Iason si argonautii  Kutaisi a fost destinatia finala. A fost capitala regatului Georgian (978 –1122),  capitala a regatului Imertian (sec 15 -1810), iar din  1810 Regatul Imertian a fost ocupat de Rusia Tarista. In 1991 Georgia a devenit independenta.

Patricipare la Sfanta Liturghie la una dintre manastirile din program.

In functie de timp, vizitam:

Manastirea Gelati – 1106 (UNESCO, fresce sec 12) apartine epocii de aur a Georgiei medievale, o perioada de putere si stabilitate politica si de crestere economica cuprinsa intre domniile Regelui David Constructorul (1089-1125) si a Reginei Tamara (1184 – 1213). A fost supranumita Noua Atena sau Al Doilea Ierusalim, in Evul Mediu.

Manastirea Motsameta – este numita dupa mucenicia a doi sfinti, fratii David si Constrantin, duci de Margveti, care au fost martirizati de turci in sec 7.

Catedrala Bagrati ( sec XI, UNESCO), in functioe de timp.

Tsageri, Biserica Sf. Maxim Marturisitorul  (70 km de Kutaisi) – biserică construită pe mormântul Sf Maxim Mărturisitorul, la hotarul Svaneti – Lechkhumi, în municipiul Tsageri, la ieșirea îngustă din Tskhenistskali, pe vârful unei creste stâncoase. Mormântul și sfintele moaste ale Sfântului Maxim Mărturisitorul se găsesc în Mănăstire. Au fost găsite și alte sfinte moaste, care au aparținut ucenicilor sfântului.

Micurta biserica a fost distrusa de-a lungul anilor. În anii 80, localnicii au reconstruit –o singuri. Cu binecuvântarea reverendului Ștefan, în jurul bisericii au fost construite locuințe pentru călugări. Viața monahală aici a început în anul 2005. Conducătorul mănăstirii este Cuviosul Ștefan.

Cina si cazare la Kutaisi, Hotel 3*-4*.

ZIUA 5, Marti 6 iunie: ZUGDIDI, UDE

Devreme, dupa micul dejun, plecam spre Zugdidi, oras din vestul Georgiei, provincia istorica Samegrelo (Mingrelia).  Vizitam Muzeul de Istorie si Arhitectura Palatul Dadiani (deschis de la ora 10); principala bogatie a muzeului este Camasa Maicii Domnului!

În vremea împaratiei lui Leon cel Mare (454 – 474), a fost găsit un veșmânt al Maicii Domnului la o femeie evreica care locuia in Galileea si care păstra această cămașă într-o camera separată, în care mulți bolnavi venind să se închine, se tămăduiau: “ Aici la mine este ascuns veșmântul Preacuratei Fecioare Maria, Maica lui Hristos Dumnezeu. In timpul cand ea s-a mutat de la cele pamantesti la cele ceresti, era acolo, la vremea ingroparii ei, una din stramoasele mele, vaduva, careia i s-a dat vesmantul acesta, dupa hotararea insasi Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu. Aceea, luand vesmantul, l-a pazit cu cinste in tot timpul vietii sale. Apoi, inainte de a muri, l-a incredintat in paza unei fecioare din neamul sau,   poruncindu-i cu juramant, ca nu numai vesmantul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu sa-l pazeasca, ci si fecioria ei s-o pazeasca pentru cinstea Preacuratei Fecioare Maria. Iar fecioara aceea, in tot timpul vietii sale, pazind de asemenea cu multa cinste vesmantul acesta, cand s-a apropiat de sfarsitul vietii, l-a incredintat si ea la alta fecioara curata si cinstita din neamul sau. Astfel ca, din fecioara in fecioara, trecand multi ani, acest sfant vesmant a ajuns pana la mine, smerita, care am imbatranit …’’

Parcurs de 5 ore pana la Ude, satul natal al Sf Antim Ivireanul (1650-1716), mitropolit al Tari Romanesti si mare om de cultura: tipograv, gravor, teolog, autor de carti bisericesti (cel mai mare tipograf din cultura medievala romaneasca, alaturi de Diaconul Coresi). A fost cel care a avut rolul major si definitiv in introducerea completa si definitiva a limbii romane in slujbele bisericesti, creatorul unei limbi romane bisericesti limpede, folosita pana azi.

Cina si cazare la Akhaltsikhe, hotel 4*.

ZIUA 6, Miercuri 7 iunie: ZARZMA, VARDZIA, TBILISI (harti)

Dimineata vizitam Manastirea Zarzma (sec 8-9), cu minunate fresce de sec 12.

Manastirea Vardzia, manastire rupestra (intr-o pestera) situata in sudul Georgiei, datata in a doua jumatate a sec 12. Pesterile se intind in peretele de stanca pe aproximativ 500 m, pe 19 niveluri. Biserica Adormirii dateaza din anul 1180, epoca de aur a Imparatesei Tamara. Manastirea are o serie de pereti pictati. Locasul a fost abandonat dupa invazia otomana din sec 16, dar acum face parte din patrimonial de stat si urmeaza a fi inscris in patrimoniul UNESCO.

Plecare spre Tbilisi (km), cina si cazare (200 km, 3h30min).

ZIUA 7, Joi 8 iunie: TBILISI, GAREJA, BODBE, ALAVERDI

Dupa micul dejun plecam spre estul Georgiei, spre manastirea Sf David (100 km)

Manastirea Sf David Garejeli  – manastire rupestra intemeiata in sec 6 de Sf David, unul dintre cei 13 calugari sirieni care au adus monahismul in Georgia.

Manastirea Sf Nina din Bodbe. 

Conform traditiei georgiene, Sf Nina cea Intocmai cu Apostolii pentru georgieni, s-a retras la Cheile Bodbe, in Kakheti, unde a trecut la Domnul (338-340). La ordinul regelui Miran III (284-361), o micuta manastire a fost construita pe locul in care Sf Nina a fost inmormantata. Manastirea a capatat o mare importanta in Evul mediu, devenind favorita regilor de Kakheti, care au ales aceasta manastire ca loc al incoronarii lor.

In prezent manastirea este sediul Episcopiei din Bodbe si unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Georgia, datorita mormantului Sf Nina. 

Manastirea Alaverdi, manastire fondata de catre calugarul asirian Iosif Alaverdeli, care a venit din Antiohia si s-a stabilit intr-un mic sat, fost centru religios pagan dedicat Lunii. La inceputul sec11, Kvirike III de Kakheti a ridicat catedrala cunoscuta astazi sub numele de catedrala Alaverdi, in locul micutei biserici inchinate Sf Gheorghe. Cu o inaltime de 55 m, catedrala Alaverdi este a doua cea mai inalta cladire religioasa din Georgia, dupa recenta catedrala Sameba /  Sfanta Treime din Tiblisi.

Cina si cazare la Tbilisi, hotel 4*. 

ARMENIA

ZIUA 8 (1), Vineri 9 iunie: ARMENIA (200 km) (harti)

Dimineata devreme plecam spre granita cu Armenia, Sadakhlo.

La revedere, Georgia! Bine ati venit in Armenia! 

Vom incepe prin a vizita manastirile:

Akhtalla (sec 10), Sanahin (UNESCO,  construita in perioada 956 – 967) și

Haghpat (UNESCO, construita in perioada 977 – 991).

Apoi manastirea Makaravank (sec 10-13).

Seara ajungem la Dilijan, cina si cazare.

ZIUA 9 (2), Sambata 10 iunie : LACUL SEVAN (330 km)

Complexul Mănăstirii Goshavank (sec 12-13) de langa orasul-statiune Dilijan, Apoi vom merge de-a lungul tarmului Lacului Sevan.

Lacul Sevan este cea mai mare întindere de apă din Armenia și regiunea Caucazului, și unul dintre cele mai mari lacuri de apă dulce de mare altitudine din Eurasia (1900 m).  Suprafața totală a bazinului constituie 5.000 km², sau 1/6 din teritoriul Armeniei. Lacul propriu-zis are 1.242 km² și un volum de 32,8 km³. Lacul Sevan furnizează 90% din captura de pește și 80% din cea de raci a Armeniei și are o importanță economică, culturală și recreațională deosebită. Pe unica insulă a lacului (în prezent peninsulă) se află o mănăstire medievală.

Peninsula Sevan, Mănăstirea Sevanavank (sec 9) pe deal, deasupra Lacului Sevan. O scurtă oprire pentru masa (optionala).

Biserica Manastirii Hayravank.

Pietre funerare, Khachkars, din satul Noratous.

Trecem prin  trecătoarea Selim pentru a vedea Vechiul Caravanserai.

Cina si cazare la Goris.

ZIUA 10 (3), Duminica 11 iunie († Sf Ap Bartolomeu si Barnaba,  stil nou):  TATEV, ARENI, KHOR VIRAP, EREVAN (320 km)

(lasatul secului pt Postul Sf Ap Petru si Pavel) 

Dupa micul dejun plecam spre Manastirea Tatev (sec 9), acces cu cel mai lung telecablu din lume (Wings of Tatev).

Mănăstirea Noravank (sec 13) înconjurată de munți roșii.

Satul Areni, cu pestera atestata ca fiind cea mai veche crama din lume (4000 ani inainte de Hristos).  Degustare de vinuri armene în Cramă.

Mănăstirea Khor Virap (sec 7) loc de pelerinaj pentru armenii din toata lumea. Manastirea este ridicata pe locul pesterii in care a fost tinut in temnita timp de 14 ani Sfantul Grigore, Luminatorul Armeniei.

Cea mai apropiată vedere a Muntelui Ararat biblic.

Cina si cazare la Erevan.

ZIUA 11 (4), Luni 12 iunie :  EREVAN, MANASTIREA GEGHARD (100 km)

Dupa micul dejun mergem la Catedrala Sf Grigore, Luminatorul Armeniei (scurta vizita).

Apoi tur la Manastirea Geghard (UNESCO), care initial, in sec 4, s-a numit Manastirea Pesterii.  A fost intemeiata de Sf Grigore Luminatorul Armeniei.

Sfantul Apostol Iuda Tadeu, increstinatorul Armeniei este cel care a adus in Armenia  Sfanta Lance cu care a fost strapuns trupul Mantuitorului; in sec 4 acest odor sfant a fost adus in manastire, care de atunci a  capatat denumirea de Manastirea Lancei (Geghard). Lancea se afla acum la Catedrala Echmiadzin. Plimbare ușoară în defileul râului Azat pentru a vedea podul vechi și monumentele naturale (Symphony of Stome).

Cina traditionala la Garni, retur si cazare la Erevan.

ZIUA 12 (5), Marti 13 iunie :  EREVAN (80 km)

Dupa micul dejun, city-tour Erevan.

Statuia Mama Armenia, vedere panoramica asupra orasului, a Muntelui Ararat si a imprejurimilor. Mergem la Cascade, piata si muzeu in aer liber de arta contemporana – timp liber (pranz optional). Muzeul Matenadaran (Muzeul şi Institutul pentru manuscrise vechi ). Cina si cazare la Erevan, hotel 4*.

ZIUA 13 (6), Miercuri 14 iunie :  ECHMIADZIN (200 km)

Dupa micul dejun mergem spre Echmiadzin (21 km)

Catedrala Echmiadzin (UNESCO) – centrul religios al Armeniei. Construita in anul 301, la proclamarea Armeniei ca primul stat crestin din lume, catedrala se pastreaza intacta pana azi. Este considerate cea mai veche catedrala din lume.

In centrul ei se afla un altar care marcheaza locul in care S-a coborat Iisus.

Catedrala poate fi vizitata numai in exterior, datorita lucrarilor de restaurare. Muzeul catedralei: Sfanta Lance / Sulita cu care a fost strapuns trupul Mantuitorului – adusa in Armenia de Sf Ap Iuda Tadeu, precum si parti din lemnul Sfintei Cruci si din Arca lui Noe.

Biserica Hripsime, capodopera arhitecturala cu cupola in forma de cruce, sec 7. Sf Hripsime a venit in Armenia odata cu Sf Nina si a suferit mucenicia alaturi de doica sa si de celelalte 39 fecioare care au insotit-o. Mormantul ei se afla in biserica. Este un loc foarte popular pentru celebrarea casatoriilor.

Biserica Sf Gaiane, capodopera de arhitectura armeneasca (sec 7, UNESCO).

Templul Zvartnots (sec 7) reprezinta un exemplu unic de arhitectura armeana din perioada crestina timpurie. Pranz la Trapeza St Echdmiadzin.  Plecare spre Gyumri, cazare.

ZIUA 14 (7) Joi 15 iunie :  GYUMRI (200 km)

Mic dejun, apoi vizitam:

Gyumri – al doilea oraș al Armeniei renumit pentru stilul său artistic de viață.

Plimbare in centrul orasului Gyumri . Biserica Șapte răni din Gyumri.

Pranz intarziat la Gyumri, la ferma de pesti.

Mănăstirea Hovhanavank (Biserica din sec 4, intemeiata de Sf Grigore Luminatorul Armeniei, inchinata Sf Ioan Botezatorul. Manastire din sec 13).

Manastirea Saghmosavank din apropiere, sec 13.

Pe traseu – orașul Aparan și scurtă oprire, optional pranz.

Continuam cu vizitarea Mănăstirii Harichavank (sec 7).

Retur la Erevan, prezentare la aeroport pt zborul spre casa:

Wizz Air, Erevan / Roma Leonardo da Vinci, orele  22:25 / 00:45 (4h20min), escala peste noapte la Roma , zbor  Roma/ Bucuresti 08:25 / 11:40 (2h15min).

———————————————————

PRET : 1799 euro + avion / pers (grup de minim 25 persoane).

Pentru grupuri mai mici:

1940 euro + avion (grup de 20-24 pers)

2120 euro + avion (grup de 15-19 pers)

2430 euro + avion (grup de 10-14 pers)

Supliment camera singla: 370 euro

Pretul include:

GEORGIA

Transport terestru, autocar clasificat turistic

Transfer aeroport / hotel / aeroport

Cazari in hoteluri 4* : Tbilisi (5n), Kutaisi (2n), Akhaltsikhe (1n)

Demipensiune (mic dejun si cina) , include o cina cu program folcloric

Excursia la Manastirea Tsminda Semba (jeep)

Intrari la toate obiectivele din program

Ghid local, vorbitor de limba engleza

Preot insotitor si insotitor din partea agentiei de turism

ARMENIA

Transport terestru, autocar clasificat turistic; transfer de la granita

Cazari (loc in camera dubla) in Erevan (4n), Goris (1n), Dilijan (1n)

Demipensiune (mic dejun si cina)

Intrarile la obiectivele cuprinse in program

Bilet telecabina la Manastirea Tatev

Degustare de vinuri la Areni

Apa in autocar

Taxe locale

Ghid local, vorbitor de limba engleza

Preot insotitor si insotitor din partea agentiei de turism

Pretul nu include:

Avion Bucuresti / Tbilisi / Erevan / Bucuresti,

Masa de pranz,

Tips (bacsis) pentru ghizi locali si soferi ( 75 euro, adica 5 euro /zi),

Asigurarea medicala,

Orice alte cheltuieli in afara celor incluse la Pretul cuprinde.

———————————————————-

Nota:

Programul se poate achizitiona si pe module, separat, fie Georgia, fie Armenia. Va rugam sa va adresati agentiei de turism pentru aceste oferte.

————————————–

Conditii de intrare:

Georgia: in baza unui document de calatorie (pasaport de orice tip sau carte de identitate). Nu este necesara viza de intrare (pentru calatorie de maxim un an).

Armenia: in baza unui pasaport (simplu), fara viza pentru o perioada de 180 de zile intr-un an.


NOTA: Incheierea contractului dintre turist si agentia de turism se efectueaza la data platii avansului, informatiile precontractuale si contractul fiind afisate pe siteul agentiei de turism. Nu este necesara incheierea in forma scrisa a unui contract in cazul agentiilor care functioneaza on-line, dar la cererea expresa a turistului, putem incheia contractul si in forma scrisa.

——————————————————–

Informatii si inscrieri

Ag. MIRIAM TURISM
Poiana Sarata Nr 244, Jud Bacau
Licenta de turism nr 1790/2022 (relicentiere)
Tel: 0723.645.180 sau 0234.337.990
Email: miriamturism@yahoo.com
office@miriamturism.ro
Site: www.miriamturism.ro 

Tags: , , , ,