GEORGIA si ARMENIA, 1/14 iul 2022. Pret: 880 euro + avion (Georgia) sau 1290 euro + avion (Georgia si Armenia)
GEORGIA (1-10 iulie 2022)
ARMENIA (11-14 iulie 2022)
GEORGIA
ZIUA 1, Vineri 01 iulie 2022, spre TBILISSI
Intalnire la Aeropotul Otopeni la ora 07:00, zbor Turkish Airlines intre orele: 09:35 / 11:00 (Bucuresti / Istanbul), escala pana la ora 13:20. Zbor Istanbul / Tbilisi intre orele 13:20 / 16:35.
BINE ATI VENIT IN GEORGIA! Transfer la hotel, cina si cazare.
ZIUA 2, Sambata 02 iulie 2022. TBILISSI
Dupa micul dejun, city tour Tbilisi , capitala Georgiei si cel mai mare oras al tarii ( 1.5 milioane locuitori), oras fondat in sec 5 . Noi vom vizita adevaratul oras vechi .
Vom avea posibilitatea sa intelegem istoria orasului, din primele veacuri si pana astazi, mergand pe stradutele inguste ale orasului vechi si admirand arhitectura religioasa si seculara:
Fortareata Narikala (sec 6 – 7),
Biserica Metehi (sec 5)
Catedrala Sioni (sec 5) – care pastreaza Crucea Sf Nina,
Biserica Anchischati – cea mai veche biserica din Tbilisi (sec 6),
Biserica Mamadaviti (6 c.) in care Sf David a vietuit, inainte de a pleca in desertul Gareji
Muzeul de arte frumoase,
Cathedrala Sfintei Treimi – 2007.
Cina, cazare hotel 3* in Tbilisi.
ZIUA 3, Duminica 03 iulie 2022 : TBILISI – MTSKHETA – TBILISI
Sfanta Liturghie la Catedrala Svetichoveli, cea mai veche biserica din Georgia, ridicata peste locul in care a fost ingropata Camasa Mantuitorului (si probabil cojocul Sf Ilie).
Mic dejun. Plecare spre Mtskheta ( 20 km nord de Tbilisi) – fosta capital si unul dintre cele mai vechi orase din Georgia. Vestigiile orasului vechi dateaza cu mai mult de 1000 de ani inainte de Hristos, iar Mtskheta a fost capitala Regatului timpuriu Georgian de Iberia, in perioada dintre secolele al 3-lea inainte de Hristos si al 5-lea dupa Hristos. A fost locatia unei activitati crestine timpurii si asezarea in care Crestinismul a fost proclamat ca religie de stat in anul 337 (in regiunea Kartli). Mtskheta a ramas pana azi sediul Bisericii Ortodoxe Georgiene. Bisericile vechi din Mtskheta fac parte din Patriomoniu UNESCO, pentru valoarea exceptionala a arhitecturii religioase din Caucaz. Vizitam:
Catedrala Svetichoveli – care pastreaza Camasa lui Hristos, adusa in Georgia inca din secolul intai de catre un evreu geogian, Ilie, care se afla in Ierusalim in zilele in care Iisus a fost rastignit pe Cruce. Ilie a cumparat camasa lui Hristos de la un soldat roman de la Golgota si a adus-o in Georgia. Acasa a fost intampinat de catre sora sa Sidonia care, atingand camasa sfanta, indata a murit, de emotie. Camasa nu a putut fi scoasa din stransoarea manii ei , asa incat a fost ingropata cu ea. Locul in care Sidonia este ingropata, cu camasa lui Hristos, se fla in interiorul catedralei. Mai tarziu, din mormantul Sidoniei a crescut un cedru imens. Sfanta Nina, cea intocmai cu Apostolii pentru georgieni ( sec 4), a cerut sa fie taiat acest cedru, din care au facut 7 coloane, pentru constructia bisericii. Cea de-a saptea coloana s-a ridicat singura in aer si doar dupa ce Sf Nina s-a rugat o noapte intreaga, a revenit pe pamant. S-a spus ca din aceasta a saptea coloana, curgea un lichid sfant, care tamaduia toate bolile. Catedrala Svetichoveli a fost construita pe locul ales de Sf Nina si a reprezentat, timp de secole, cea mai importanta catedrala a Georgiei. Si loc de pelerinaj si de venerare. In present adaposteste scaunul Arhiepiscopului de Mtskheta si Tbilisi, care este in acelasi timp si catolicos-Patriarh al intregii Georgii..
Biserica Samtavro a Schimbarii la Fata si Manastirea de maici a Sf Nina din Mtskheta, a fost construita de regele Mirian III de Iberia in secolul 4. Cunoscutul calugar georgian si nebun pentru Hriostos, Gabriel ( +1995) are mormantul in curtea aceastei biserici.
Manastirea Jvari ( Manastirea Sfintei Cruci) . Dupa traditie, la inceputul sec 4, Sf Nina (cea care l-a convertit la crestinism pe regale Miran III al Iveriei) a ridicat in acest loc o cruce mare de lemn, pe locul unui templu pagan. Crucea s-a dovedit a fi facatoare de minuni si drept urmare, a atras pelerine din intreaga zona a caucazului.Pe ramasitele acestei cruci de lemn, in anul 545 a fost ridicata o biserica mica. Actuala biserica a fost construita intre anii 590 – 605.
Cina si cazare in Tbilisi.
ZIUA 4, Luni 04 iulie 2022: KUTAISI
Mic dejun, apoi plecare spre Kutaisi (vestul Georgiei, 221 km vest de Tbilisi).
Prima vizita la Tsageri, la mormantul Sf Maxim Marturisitorul. Continuam drumul spre Kutaisi.
Al doilea oras al Georgiei ca marime ( 200.600 locuitori in 2013), capitala regiunii Imereti. Kutaisi a fost capitala vechiului regat de Colchis (descoperirile arheologice arata ca orasul a functionat ca si capitala a acestui regat inca din mileniul al 2-lea inainte de Hristos). Unii istorici considera ca in Argonautica – poemul grec despre Iason si argonautii scris de Apollonius Rhodius – Kutaisi a fost destinatia finala si resedinta regelui Aetes). Intre anii 978 si 1122, Kutaisi a fost capitala regatului Georgian, iar intre sec 15 si anul 1810, capital regatului Imertian. In 1508 orasul a fost cucerit de Selim, fiul sultanului baiazid al 3-lea (Imperiul Ottoman). In 1810, Regatul Imertian a fost ocupat de Rusia tarista. In 1991 Georgia a devenit independenta. Vizitam:
Catedrala Bagrati (Patrimoniu UNESCO) – sec. 11.
Manastirea Motsameta – este numita dupa mucenicia a doi sfinti, fratii David si Constrantin, duci de Margveti, care au fost martirizati de turci in sec 7.
Manastirea Gelati – 1106, UNESCO (optional)
Cina si cazare la Kutaisi.
ZIUA 5: Marti 05 iulie 2022 : KUTAISI – SVANETI – MESTIA
Mic dejun, apoi plecare spre Svaneti (nord-vestul tarii). Orasul este locuit de svano, un subgrup etnic al georgienilor. Inconjurat de varfuri inalte de 3000 – 5000 m, Svaneti este cea mai inalta zona locuita din Caucaz. Patru din cele zece piscuri cele mai inalte din Caucaz sunt localizate in aceasta regiune, ca si cel mai inalt muntel din Georgia – Muntele Shkhara ( 5,201 m) . Arhitectura din Svaneti, in special turnurile ridicate in secolele 9-12, au dus faima acestei regiuni isolate, care este inclusa in Patrimoniul UNESCO.
Mestia – Muzeul de Istorie si Etnografie din Svaneti. Biserica Lagami, secolele 8-9. Cina si cazare la Mestia.
ZIUA 6: Miercuri 06 iulie 2022 : USHGULI – MESTIA
Mic dejun, plecare spre Ushguli ( 2410 m) – satul situat la cea mai mare altitudine din Europa si care, datorita izolarii sale in Marele Caucaz, a ramas un exceptional exemplu de asezare montana medievala, loc in care traditia, limba, cantecele folclorice si spiritualitatea sunt inca foarte bine pastrate si respectate.
Satul Ushguli este faimos pentru cele mai mult de 200 de turnuri locuite, folosite frecvent in trecut si ca turnuri de aparare, fortificatii – cladiri intrate in patrimonial UNESCO. Va veti simti ca intr-un loc in care timpul a incremenit in perioada medieval. Ne reintoarcem in Mestia, cina si cazare.
ZIUA 7: Joi 7 iulie 2022 : MESTIA – ZUGDIDI – KUTAISI
Dupa micul dejun plecam la Zugdidi, oras din vestul Georgiei, provincial istorica Samegrelo (Mingrelia). Muzeul de Istorie si Arhitectura Palatul Dadiani – principala bogatie a muzeului este Camasa Maicii Domnului.
” În vremea împaratiei lui Leon cel Mare (454 – 474), a fost găsit un veșmânt al Maicii Domnului la o femeie evreica care locuia in Galileea si care păstra această cămașă într-o camera separată, în care mulți bolnavi venind să se închine, se tămăduiau: “ Aici la mine este ascuns veșmântul Preacuratei Fecioare Maria, Maica lui Hristos Dumnezeu. In timpul cand ea s-a mutat de la cele pamantesti la cele ceresti, era acolo, la vremea ingroparii ei, una din stramoasele mele, vaduva, careia i s-a dat vesmantul acesta, dupa hotararea insasi Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu. Aceea, luand vesmantul, l-a pazit cu cinste in tot timpul vietii sale. Apoi, inainte de a muri, l-a incredintat in paza unei fecioare din neamul sau, poruncindu-i cu juramant, ca nu numai vesmantul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu sa-l pazeasca, ci si fecioria ei s-o pazeasca pentru cinstea Preacuratei Fecioare Maria. Iar fecioara aceea, in tot timpul vietii sale, pazind de asemenea cu multa cinste vesmantul acesta, cand s-a apropiat de sfarsitul vietii, l-a incredintat si ea la alta fecioara curata si cinstita din neamul sau. Astfel ca, din fecioara in fecioara, trecand multi ani, acest sfant vesmant a ajuns pana la mine, smerita, care am imbatranit …’’
Cina si cazare in Borjomi (faimoasa statiune balneara cu ape minerale).
ZIUA 8: Vineri 8 iulie 2022 : VARDZIA – TBLISI
Mic dejun, apoi plecare spre Akhaltsikhe (237 km sud). Vizitam Manastirea Vardzia, manastire rupestra (intr-o pestera) situata in sudul Georgiei, datata in a doua jumatate a sec 12.
Pe traseu ne oprim la Ude, locul de nastere al Sf Antim Ivireanul (georgianul). Vizitam Manastirea Sf Antim.
Manastirea Vardzia. Pesterile se intind in peretele de stanca pe aproximativ 500 m si avand 19 niveluri. Biserica Adormirii dateaza din anul 1180, epoca de aur a Imparatesei Tamara. Manastirea are o serie de pereti pictati. Locasul a fost abandonat dupa invazia otomana din sec 16, dar acum face parte din patrimonual de stat si urmeaza a fi inscris in patrimoniul UNESCO. Cina si cazare in Tbilisi.
ZIUA 9 : Sambata 9 iulie 2022: TBILISI – BODBE – SIGNAGI – TELAVI
Mic dejun, apoi plecare spre estul Georgiei. Manastirea Sf Nina din Bodbe .
Conform traditiei georgiene, Sf Nina cea Intocmai cu Apostolii pentru georgieni, s-a retras la Cheile Bodbe , in Kakheti, unde a trecut la Domnul ( 338-340). La ordinul regelui Miran III (284-361), o micuta manastire a fost construita pe locul in care Sf Nina a fost inmormantata. Manastirea a capatat o mare importanta in Evul mediu, devenind favorita regilor de Kakheti, care au ales aceasta manastire ca loc al incoronarii lor. In present manastirea este sediul Episcopiei din Bodbe ( 2 km distanta de Sighnagi, Kakheti) si unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Georgia, datorita mormantului Sf Nina.
Manastirea Alaverdi – manastirea a fost fondata de catre calugarul asirian Iosif Alaverdeli, care a venit din Antiohia si s-a stabilit la Alaverdi, un mic sat si fost centru religios pagan dedicat Lunii. La inceputul sec11, Kvirike III de Kakheti a ridicat catedrala cunoscuta astazi sub numele de catedrala Alaverdi , in locul micutei biserici inchinate Sf Gheorghe. Cu o inaltime de 55 m, catedrala Alaverdi este a doua cea mai inalta cladire religioasa din Georgia, dupa recenta catedrala Sameba din Tiblisi. Sosire in Tbilisi, cina si cazare.
ZIUA 10: Duminica 10 iulie 2022 :STEPANSMINDA
Astazi vizitam zona Caucaz, la nord de capitala Tbilisi. Plecam la ora 11-12, dupa Sfanta Liturghie. Stepansminda, Manastirea Sfintei Treimi / Tsminda Sameba (sec 14) de pe varful Mt Gergeti (2170 m), unul dintre simbolurile Georgiei! Vom merge pe Autostrada Militara Georgiana, drumul construit de rusi peste Caucaz pentru a cuceri Georgia, apoi vom urca cu jeep-urile pe Mt Kazbegi, cel de-al 3-lea ca inaltime din Georgia si al 7-lea din Caucaz; legendele grecesti spun ca de aici a furat Prometeu focul zeilor!
Tbilisi, cina si cazare.
ZIUA 11: Luni 11 iulie 2022 : Spre Armenia sau spre Romania (optiuni).
Pentru grupul care continua programul cu Armenia: Dupa micul dejun mergem spre granita terestra Sadakhlo (sosire in granita: ora 10:00 – 10:30). Intalnire cu ghidul local.
ARMENIA
Bine ati venit in Armenia! Pe traseu spre Erevan vizitam:
Manastirea Haghpat (UNESCO, construita in perioada 977 – 991)
Manastirea Haghartsin, construita in sec 13.
Dilijan, faimoasa statiune balneara si Lacul Sevan.
Cina la Lacul Sevan, cazare la Erevan hotel 4*.
ZIUA 12: Marti 12 iulie 2022 : EREVAN
Dupa micul dejun, city-tour Erevan: Maica Armenia (vedere panoramica a Erevanului), Complexul Cascada, Parlamentul, Opera etc.
Manastirea Geghard (UNESCO), initial – in sec 4 – s-a numit Manastirea Pesterii. Sfantul Apostol Iuda Tadeu, increstinatorul Armeniei, este cel care a adus in Armenia Sfanta Lance cu care a fost strapuns trupul Mantuitorului; in sec 4 acest odor sfant a fost adus in manastire, care de atunci a capatat denumirea de Manastirea Lancei (Geghard). Lancea se afla acum la Catedrala Echmiadzin.
Vizitarea Templului Garni (sec 1), apoi cina in stil traditional armenesc la Garni. Cazare la Erevan.
ZIUA 13: Miercuri 13 iulie 2022 : KHOR VIRAP, ECHMIADZIN, HRIPSIME
Dupa micul dejun , la ora 8, plecam spre Manastirea Khor Virap (vedere asupra Muntelui Ararat).
Loc de pelerinaj pentru armenii din toata lumea, Manastirea Khor Virap (sec 7) este ridicata pe locul pesterii in care a fost tinut in temnita timp de 14 ani Sfantul Grigore, Luminatorul Armeniei.
Catedrala Echmiadzin (UNESCO) – centrul religios al Armeniei (Vaticanul Armeniei). Construita in anul 301, la proclamarea Armeniei ca primul stat crestin din lume, catedrala se pastreaza intacta pana azi. In centrul ei se afla un altar care marcheaza locul in care S-a coborat Iisus, iar in muzeu se afla Sfanta Lance / Sulita cu care a fost strapuns trupul Mantuitorului – adusa in Armenia de Sf Ap Iuda Tadeu, precum si parti din lemnul Sfintei Cruci si din Arca lui Noe.
Biserica Hripsime, capodopera arhitecturala cu cupola in forma de cruce, sec 7. Sf Hripsime a venit in Armenia odata cu Sf Nina si a suferit mucenicia alaturi de doica sa si de celelalte 39 fecioare care au insotit-o. Mormantul ei se afla in biserica. Este un loc foarte popular pentru celebrarea casatoriilor.
Templul Zvartnots (sec VII) reprezinta un exemplu unic de arhitectura armeana din perioada crestina timpurie. Catedrala, distrusa de un cutremur in sec X a fost desoperita in sec XX si restaurata.
Pranz intr-un restaurant local, apoi retur la Erevan, cazare.
ZIUA 14: Joi 14 iulie 2022 : EREVAN
Dupa micul dejun, zi libera in centrul Eravanului, cumparaturi, terase, plimbare.
Cazare in Erevan, hotel 4*.
ZIUA 15: Vineri 15 iulie 2022 : spre Romania
Dimineata devreme, zbor catre casa (din Erevan).
———————————–
PRET (in euro) fara bilete de avion:
Grup (nr persoane) | 31 | 26 | 21 | 17 | 16 | 10 |
Georgia cu Armenia (14 zile) | 1290 | 1310 | 1399 | 1480 | 1430 | 1650 |
Georgia (10 zile) | 880 | 890 | 955 | 999 | 945 | 1099 |
Pretul cuprinde:
GEORGIA
Transport terestru, autocar clasificat turistic
Transfer aeroport / hotel / aeroport
Cazari in hoteluri 3* (loc in camera dubla).
Demipensiune (mic dejun si cina) , include o cina cu program folcloric
Excursia la Manastirea Tsminda Semba (jeep)
Intrari la toate obiectivele din program
Ghid local, vorbitor de limba engleza
Preot insotitor si insotitor din partea agentiei de turism
ARMENIA
Transport terestru, autocar clasificat turistic; transfer de la granita
Cazari (loc in camera dubla). Erevan, Hotel 4* (4 nopti) cu mic dejun
Dejun (in 13 iulie ) si doua cine (in 11 si 12 iulie)
Intrarile la obiectivele cuprinse in program
Apa in autocar
Taxe locale
Ghid local, vorbitor de limba engleza
Preot insotitor si insotitor din partea agentiei de turism.
Pretul nu cuprinde:
Bilete avion (aprox 300-350 euro dus/intors)
Masa de pranz
Dejun si cina in 14 iulie (este program liber in centrul Erevanului).
Tips (bacsis) pentru ghizi locali si soferi (5 euro/zi, deci 50 euro/Georgia si 20 euro/Armenia)
Asigurarea medicala
Orice alte cheltuieli in afara celor incluse la Pretul cuprinde.
Conditii de acces COVID.19
GEORGIA
Cetatenii vaccinati – certificat de vaccinare valabil (digital, in romana si engleza – listat),
Cetateni nevaccinati – test PCR negativ, efectuat cu cel putin 72 ore inaintea sosirii pe aroport.
Copiii sub 10 ani, exceptati de la orice cerinta.
ARMENIA
Cetateni vaccinati – Certificat de vaccinare completa
Cetateni nevaccinati – test PCR negativ, efectuat cu cel putin 72 ore inaintea sosirii pe aroport, sau
Cetificat verde de trecere prin boala.
Copiii sub 7 ani, exceptati de la orice cerinta.
NOTE
Acte necesare: pasaport valabil (pt Georgia, se poate si carte de identitate).
Pentru cetateni romani nu este necesara viza prealabila de intrare in Georgia sau Armenia
Este necesar a avea imbracaminte decenta pentru vizitarea locurilor sfinte; pentru femei – fusta si acoperamant pt cap (palarie, esarfa); pentru barbati – pantalon lung.
In cazul in care, din motive care tin de persoana in cauza, la granita / aeroport autoritatile statului refuza intrarea / iesirea pe / de pe teritoriul tarii in cauza a unei / unor persoane din grup, agentia de turism nu este raspunzatoare de situatia creata si nu i se pot pretinde daune materiale sau morale. Persoana in cauza poate fi asistata de reprezentantul agentiei de turism pana la clarificarea situatiei, fara a afecta major programul grupului.
In caz de forta majora ( razboi, calamitate etc) se vor parcurge obiectivele la care accesul este permis de fortele de ordine, agentia de turism nefiind raspunzatoare pentru nerealizarea, in parte sau total, din motive obiective, a programului si nu datoreaza daune materiale sau morale.
——————
INFORMATII SI INSCRERI:
Ag. MIRIAM TURISM
Poiana Sarata Nr 244, Jud Bacau
Licenta tour-operator nr 1790/2019
Tel: 0723.645.180 sau 0234.337.990
Email: miriamturism@yahoo.com
office@miriamturism.ro
Site: www.miriamturism.ro
Tags: Armenia, Camasa lui Iisus, Camasa Maicii Domnului, Cojocul Sf Ilie, Georgia