pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

FRANTA primelor veacuri crestine, 10 – 24 sept 2024 (15z), Pret: 1990 euro + avion



„Traind noi imprastiati in tari [din apusul Europei] unde in vechime s-au ostenit si s-au proslavit, prin suferintele lor sau prin alte nevointe, sfinti bineplacuti lui Dumnezeu, cinstiti din vechime de Biserica Ortodoxa a lui Hristos, se cade ca si noi sa-i cinstim cum se cuvine si sa alergam la ajutorul lor, fara a ne raci, in acelasi timp, nici fata de sfintii cuviosi ai lui Dumnezeu la care alergam si inainte in rugaciune.”

Sf Ioan Maximovici, Arhiepiscop de Shanghai, Paris si San Francisco

PROGRAM

Vizionati / descarcati varianta pdf a programului (cu foto): Program Franta sept 24.2

Ziua 1, Marti 10 sept 2024: PLECARE CATRE NISA

BINE ATI VENIT IN FRANTA!

Avionul soseste la Nisa la ora 11:15.

Autocarul preia participantii de la aeroportul din Nisa, apoi tur de oras. Catedrala ortodoxa ruseasca Saint-Nicolas.

Plecare la Cannes (35 km), vizitarea insulei Saint-Honorat sau Lerins. Abatia LerinsManastirea Saint Honorat (intemeiata in anii 400-410) reprezinta apogeul monahismului in secolele V-VII, in Galia.

Cazare la Cannes, hotel 3*, cina pe cont propriu.

Ziua 2, Miercuri 11 sept : INCEPUTURILE CRESTINISMULUI EUROPEAN

Dupa micul dejun, plecare catre micuta localitate Saint-Maximin-la-Sainte-Baume. 

Legenda crestina, provensala (surse locale) 

(inceputurile crestinismului in Europa, sec I)

În 41 d.Hr., Irod Agripa Intaiul, fiul mezin al lui Irod cel Mare, devine rege al iudeilor, cu sprijinul romanilor si imediat dupa un an  incepe persecutia comunitatii de credincioşi crestini, Il ucide Icob, fratele lui Ioan, apoi il prinde si il intemniteaza pe Petru, dar acesta reuseste să scape cu ajutorul unui înger. In acelasi an, Maria Salomea participa la tortura fiul ei Iacob cel Mare . 

Cateva zile mai tarziu (in anul 44 d.H.) un mic grup de familii din Betania, din care faceau parte: Lazar, sora sa Marta, prietenul sau Maximin, Marcella roaba lor, Maria Magdalena, Maria Jacobita, Maria Salomeea, Sidonius – orbul din Ierihon, Parmena – unul dintre cei 7 diaconi, Iosif din Arimateea si alti cativa ale caror nume istoria nu le-a pastrat, au fost escortati la portul Iope ( Jaffa de astazi, Tel Aviv) si au fost incarcati pe o nava fara panze si vasle, trimisa in larg pe Marea Mediterana ( conform traditiei provensale). Este mai degraba credibil ca au fost imbarcati pe o nava de linie, dandu-se capitanului instructiunea de a fi lasati pe un tarm indepartat, de unde acesti apropiati ai Domnului Iisus sa nu se mai poata reintoarce.

Exilatii plecati din Palestina au fost debarcati in Delta Rhonului, poarta de intrare catre Gaila interioara, port pentru navele comerciale, escala pentru calatori si piata de desfacere pentru comercianti. Aici  exista dejat orasul Ra, numit dupa numele zeului soarelui la egipteni, loc in care s-au adunat multi straini, printre care si o colonie evreiasca. Spre aceasta colonie, probabil, s-au indreptat Maria Jacobita si Maria Salomeea (actualmente localitatea poarta numelede Saintes Maries de la Mer ( „Mariile marii”), situata langa Arles.

Despre Sf Lazar si Sf Maria Magdalena se spune ca au mers catre actuala Marsilia, convertind populatia locala la crestinism ( Sf Lazar – primul episcop al Marsiliei), dupa care Sf Maria Magdalena a urcat spre munte, propavaduind alaturi de Sf Maximin. Sfanta si-ar fi trait ultimii 30 de ani din viata intr-o pestera in Muntii Sainte Baume („baumo” inseamna „pestera” in limba provensala; pestera sfanta). Marta s-a indretat catre nordul tarmului in care a esuat barca, propavaduind la Tarascon – a carei protectoare este.

Vizitam localitatea Saint-Maximin-la-Sainte-Baume, care adaposteste cea mai mare catedrala din S-E Frantei inchinata Sfintei Maria Magdalena (inchinare la mormantul si la sfintele sale moaste – capul sfintei). Cripta Sf Maximin, cel care a evanghelizat zona, primul episcop de Aix en Provence (8 iunie). Legenda spune ca in acesti munti si-a petrecut Sf Maria Magdalena ultimii 30 de ani din viata, intr-o pestera – vizita la Masivul Saint Baume, urcam la Pestera Sf Maria Magdalena.

Aix-en-Provence, Cathédrale Saint Sauveur, catedrala romanica-gotica pastrand coloane antice (templu antic). Potrivit traditiei, Sf Maximin a construit aici o modesta capela inchinata Mantuitorului. Moaste ale sf. Apostol Andrei.

Cazare la Marsilia, hotel 3*

Ziua 3, Joi 12 sept : MARSILIA, SAINTES MARIES DE LA MER, ARLES

Continuam vizitele legate de inceputurile crestinismulu, dar si a  monahismului in Europa Occidentala:

Marsillia crestina. In portul vechi se gaseste Manastirea Saint-Victor, unde sunt moastele Sfantului Ioan Casian, sfantul dobrogean, considerat unul dintre parintii monahismului occidental; a trait in Marsilia si in Delta Ronului. Cathédrale Sainte-Marie-Majeure de Marseille – se pastreaza aici o racla cu moastele Sfantului Lazar cel Inviat.

Saintes-Maries-de-la-Mer, port mic pescaresc din Delta Ronului, primul loc crestin de inchinare din Europa (aici a acostat vaporul cu prietenii Domnului, de aici s-au raspandit pentru propavaduire in toata regiunea Provence).

Biserica medievala  de piatra adaposteste moaștele Sfintelor Maria lui Cleopa si Maria Salomea (moasa Pruncului lui Iisus, mama Sfintilor Apostoli Ioan si Iacov, fiii lui Zevedeu) , redescoperite miraculos in sec XV. Proba acestor moaste sunt numeroasele miracole infaptuite aici.  

Sf Sara, protectoarea tiganilor.

Arles – pe langa numeroasele ruine (amfiteatrul roman, teatrul, baile care au facut ca orasul sa poartea numele de Roma Franceza) il comemoram pe Sf. Cezarie de Arles (sec V-inceput sec VI), scriitor si taumaturg. In Catedrala romanica Saint Trophime sunt nenumarate moaste, inclusiv capul sfantului Antonie cel Mare, vandut de bazileul bizantin Romanos Diogenes in 1070 ducilor de Burgundia si apoi cumparat de episcopul de Arles.

Cazare la Arles, Hotel 3*.

Ziua 4, Vineri 13 sept : ARLES, TARASCON, LYON

Astazi vizitam:

Mananstirea Ortodoxa Solan,  metoc al Manastirii atonite Simonos-Petras,  fondata in 1989 de parintele Placide Desailles (trimis in Franta pentru infiintarea unei manastiri ortodoxe). Comunitate de 20 de maici).

Tarascon, Eglise Sainte-Marthe. Orasul Tarascon se afla sub protectia Sfintei Marta (gazda Domnului), sora lui Lazar cel Inviat si a Mariei, sosita pe mare impreuna cu prietenii Mantuitorului, expulzati din Ierusalim.  A convertit populatia locala la crestinism, facand mari minuni. Biserica Sfintei Marta este ridicata peste mormantul sau, se pastreaza cripta din sec III, care adaposteste sfintele moaste ale Martei, intr-un sarcofag din sec IV. Este expus la inchinare capul sfintei Marta.

Gordes, Monastere Notre Dame de Sénanque este o manstire cisterciana (ordin religios catolic infiintat in 1098) infiintata in 1148 si care se pastreaza intr-o stare exemplara. Pentru culturile sale de lavanda, este una din imaginile pitoresti ale sudului Frantei.

Manastirea Ortodoxa Sf Antonie cel Mare /  Saint-Antoine-le-Grand (Saint-Laurent-en-Royans), prima manastire construita sub îndrumarea parintelui Placide Desailles (1978), metoc al manstirii Simonos-Petras din Athos. Acum traiesc doar  2-3 nevoitori. Un peisaj incantator in Muntii Vercors.

Seara ajungem la Lyon, cazare hotel 3*.

Ziua 5, Sambata 14 sept (+Inaltarea Sfintei Cruci): LYON, STRASBOURG

Dimineata vizitam  Biserica  Sf Irineu de Lyon si Amfiteatrul in care au fost martirizati Mucenicii din Lyon, in timpul persecutiei din anul 177.

De la ora 10, participare la Sfanta Liturghie la Biserica Ortodoxa Romana din Lyon, cu hramul Sfintii Mucenici de la Lyon si Sfintii Arhangheli.

Sfinții martiri din Lyon au fost un grup de 48 de creștini uciși în anul 177 în Lugdunum ( Lyon de astăzi), în timpul împăratului roman Marcus Aurelius . O relatare a martiriului a fost întocmită de creștinii din Lugdunum și Vienne , sub forma unei scrisori adresate bisericilor din Asia și Frigia ;acest episod este considerat a fi fondatorul crestinismului din Galia.  Sfintii mucenici din Lyon (printre care erau și Sf. Potinus și Sf. Blandina) sunt sarbatoriti in data de 2 iunie.

Sf Irineu de Lyon (130 – 202 d.H.) , scriitor bisericesc timpuriu, Parinte al Bisericii, episcop de Lugdunum  (Lyon de astăzi), a fost ucenicul Sf Policarp, care la randul sau a fost unul dintre discipolii Sf Ioan Evanghelistul. Scrieriule sale au avut un rol important in perioada de inceput a elaborarii teologiei crestine.

A fost martirizat in anul 202 si ingropat in Biserica Sf Ioan din Lyon, care apoi s-a numit Biserica Sf Irineu. Mormantul si moastele sale au fost distruse in timpul Revolutiei francize. Este sarbatorit in 23 august. 

Biserica Sf Irineu din Lyon este construita pe locul unei necropole romane, unde se venerau mormintele crestinilor.

Pastreaza un Osuar in care au fost puse osemintele crestinilor, care s-au mai pastrat dupa profanarile din 1562, precum si

Fantana Martirilor, locul in care se pare ca succesorul Sf Irineu, Episcopul Zaharia, a ingropat o parte din osemintele mucenicilor din timpul persecutiei din anul 202. 

Plecare spre Strasbourg (500 km), cazare hotel 3*.

Ziua 6, Duminica 15 sept : STRASBOURG, MANASTIREA SF. OTILIA

Dimineata participam la Sfanta Liturghie la Biserica Romaneasca Sf Ioan Botezatorul din Strasbourg.

Apoi vizitarea Manastirii Sfanta Otilia (sec VII-VIII), una dintre cele mai mari sfinte alte Frantei, fiica a ducelui franc de Alsacia, nascuta oarba si care si-a capatat vederea la 17 ani, in momentul botezului. A fondat aceasta manstire pe un varf de munte ce domina campia Alsaciei. Retur la Strasbourg.

Strasbourg, oras medieval si antic. Cartierul Petite France in centrul istoric este un colt de ev mediu intact. Optional, circuit de circa o ora cu vaporul turistic pe canalele orasului istoric.

Cazare in Strasbourg, hotel 3*.

Ziua 7, Luni 16 sept : SAINT-DIE-DES-VOSGES, SAINT-NICOLAS-DE-PORT

Dupa micul dejun, vizitam Catedrala gotica Notre Dame din Strasbourg, apoi timp liber in orasul vechi.

La ora 12, plecare spre sud -vest (80km), vizitam Catedrala din Saint-Die-des-Vosges, cu moastele Sf Die (Deodat)

Sf Die (Deodat) din sec VII – pustnic in Muntii Vosgi, facator de minuni, in jurul caruia s-au creat multe traditii orale, folclor si un sentiment de religiozitate, pastrat pana azi (sarbatorit de Biserica Catolica in 19 iunie). 

Saint Nicolas de Port – vizitam o mare catedrala gotica din sec XV-XVI, ce adăpostește mana dreapta a sfantului Nicolae adusa de la Bari din Italia din sec XI.

Manastirea Godoncourt, manastire romaneasca de maici, apartinand de Mitropolia Română a Europei Occidentale și Meridionale (din 2015). Hram Masterea Maicii Domnului. Scurta vizita.

Cazare pe traseu, hotel 3*.

Ziua 8, Marti 17 sept : Spre PARIS

Astazi ne indreptam spre Paris, pe traseu vizitam doua manastiri medievale renumite si o manastire ruseasca.

Cistercienii sunt un ordin monahal catolic desprins din ordinul mai larg al benedictinilor (infiintat la 1098). Ei trăiau după reguli stricte, după preceptele Sf Benedict de Nursi (sec V-VI). Se hrăneau doar cu roadele muncii lor și nu aveau voie să consume carne, iar hainele pe care le îmbrăcau trebuiau confecţionate de ei înşişi. Duceau o viaţă austeră, munceau mult şi se limitau la o existenţă frugală. Se spune că până şi la vorbă erau cumpătaţi, discutând între ei doar strictul necesar. De asemenea, se mai spune că le era chiar interzis să facă focul pentru a se încălzi. 

Abatia (Abbaye) de Fontenay (1118), una dintre marile manastiri ale ordinului Cisterciene benedectine, a fost infiintata de Bernard de Clearveaux, care a reinnoit monahismul benedectin, plecand din Burgundia si construind 70 de manastiri in tarile occidentale; a avut 300 de ucenici. Monument UNESCO foarte bine pastrat, este marturie a religiozitatii medievale si a simplitatii tipice ordinului.

Optional, Abatia (Abbaye) Sainte-Marie-Madeleine de Vézelay – mare manastire benedectina de inceput de sec XII. Detine  o racla cu moastele sfintei Maria Magdalena. Manastire romanica impresionanta (poate cea mai marcanta din toata Franta) prin dimensiuni si sculptura, loc istoric unde Bernard de Clearveaux a predicat a II-a cruciada.

Manastirea Notre-Dame-de-Protection, Bussy-en-Othe. Este o manastire a exilului rus, cea mai mare si mai veche manastire din Franta, cu circa 15-18 maici. Aici a stat jumatate de an si cunoscutul teolog american John Breck.

Manastirea ortodoxa Buna Vestire, Rosiers-Poligny, primul lacas romanesc de cult ortodox din Occident, infiintat in 1991 (imediat dupa Revolutie) de catre IPS Ioachim Bacauanul, pe vremea cand isi sustinea lucrarea de doctorat la Paris.

Cazare la Paris, hotel 3*.

Ziua 9, Miercuri 18 sept : PARIS

Paris, tur de oras, cu obiective crestine (tur pietonal):

Bis. Sainte Clotilde (Sf. Clotilde +545)

Bis. Saint Sulpice (la subsol este parohia românească „Sfânta Parascheva şi Sfânta Genoveva”)

Pantheon si biserica Saint Etienne (langa sediul Sorbonei)

Catedrala Ortodoxă Românească Sfintii Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail.

Catedrala Notre Dame de Paris

Sainte Chapelle in insula Ile-de-la-Cite.

Saint Eustache (langa Les Halles),

Bis. Saint Leu et Saint Gilles (sec. XIII, moaștele Sf. Împ. Elena)

Biserica Sainte Marie Madeleine – relicvare cu mai multi sfinti in altar (alaturi – Place Vandome, cu columna lui Napoleon, Jardins de Tuilleries si Louvre).

Biserica Saint-Cloud si relicvarul cu sfantul Saint-Cloud (sfantul Clodoald) sec VI-lea

Cazare la Paris, hotel 3*.

Ziua 10, Joi 19 sept : AMIENS, REIMS, PARIS

Excursie de o zi la Amiens si Reims, cu intoarcere la Paris.

La plecare, vizitam in Paris: 

Biserica Saint Denis, cimitirul regilor Frantei si loc memorial al sfantului martir Sain Denis de Paris (sec III). Aceasta biserica reprezinta inceputul stilului gotic urban in Franta.

Mont Martres (Muntele Martirilor, locul in care Sf Dionisie / St Denis, episcopul Parisului, a suferit moarte martirica), cu Biserica Sacre Coeur –  cu belle-vedere peste orasul Paris. 

AmiensCatedrala gotica Notre Dame, cea mai mare catedrală franceza. Aici se află capul sf. Ioan Botezatorul.

Reims catedrala Notre Dame a incoronarii regilor Frantei timp de 1200 de ani, pastrează si un mic relicvar cu Sf Remigius, episcopul care l-a increstinat pe Clovis, regele francilor, la sfarsitul sec V.

Cathedrale Notre-Dame de Laon, catedrala gotica majora contemporana cu Notre-Dame de Paris. Se pastreaza o icoana ortodoxa a chipului Mantuitorului, de origine sarbeasca, adusa de un viitor papa de la Bari din Italia aici in jurul anului 1250.

Paris: Turnului Eiffel, Bulevardului Champs-Elisees si Arcului de Triumf. 

Cazare la Paris, hotel 3*.

Ziua 11, Vineri 20 sept : CHARTRES, SAINT MICHEL LA FORET

Dupa micul dejun si o Croazieră pe Sena, parasim Parisul (ora 11) si ne indreptam spre vest. Astazi vom vizita:

ChartresCatedrala Notre Dame – Mahrama Sfantei Fecioare daruita de imparateasa bizantina Sf Irina Atenianca in jurul anului 790. Este prima catedrala gotica completa din sec XIII.

Manastirea ortodoxa romanesca Saint Michel la Foret («Les Bruyères» 61300 Saint Michel-la-Foret),  infiintata in anul 2009, cu hramurile Sf Otilia si Sf teodora de la Sihla. Resedinta PS Vicar Marc Nemteanul.

Optional (functie de timp) Monastere orthodoxe de Bois-Salair (Saint-Georges-Buttavent), – manastire ortodoxa sarbeasca de maici (8-10) cu fostele maici latino-americane si sarboaice de la Godocourt.

Cazare la Beauvoire, hotel 3*.

Ziua 12, Sambata 21 sept : MOUNT ST MICHEL, KERBÉNÉAT, RENNES

Astazi vizitam:

Mont Saint Michel – pe coasta Marii Manecii, monument cheie al arhitecturii gotice, inchinat Sfantului Arhanghel Mihail. Stanca (78 m) are in varf o manstire fortificata, construita intre secolele VIII- XII – XV, care a jucat un rol important in istoria Frantei, fiind singurul loc care nu a putut fi cucerit de armatele engleze in timpul Razboiului de 100 de ani.  In Golful Saint-Malo se manifesta cel mai reprezentativ fenomen de flux si reflux: in timpul fluxului este insula, comunicatia cu teritoriul continental fiind intrerupta, iar in timpul refluxului devine peninsula, o limba de nisip ieșind de sub ape. (Program de vizitare: 9:30/17:00)

Manastirea ortodoxa romanesca Kerbénéat (Plounéventer). Fondata in 1878 ca manastire benedictina, din anul 2017 a fost cedata Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, care a infiintat aici o manastire de maici, cu hramul Sf Isaac Sirul.

Cazare la Rennes, hotel 3*.

Ziua 13, Duminica 22 sept : RENNES, TOURS

Dimineata, Sfanta Liturghie la Parohia Romaneasca Sfintii Parinti Ioachim si Ana din Rennes.

Plecare catre Manastirea Ortodoxa Sfantul Siluan (Saint-Mars-de-Locquenay), din subordinea Arhiepiscopiei Bisericilor Ortodoxe Ruse din Europa de Vest. Manastirea a fost infiintata la 1 august 1990 de catre Parintele Syméon, preot al parohiei pariziene Notre Dame Joie des Affligés, cu binecuvântarea Părintelui său duhovnic și a arhimandritului Sofronie, ucenicul Sfantului Silouane.

Tours, vizita in centrul orasului, la noua Biserica a Sf Martin, care pastreaza mormantul reconstituit al Sf Martin.

Cazare hotel 3*.

Ziua 14, Luni 23 sept : TOURS, ALBI, TOULOUSE

Astazi vizitam:

Manastirea Sfantul Martin (sec IV), centrul crestinismului din regatul Merovingian si Franc. Vizitam fosta manstire a sfantului Martin – Marmutier, loc de pelerinaj al primului mileniu crestin.

Biserica subterana monobloc a Sf Ioan Botezatorul, D`Aubeterre-sur-Dronne, sec XII, cea mai mare biserica subterana din Europa, cu necropola din sec IX. Program (1 sept / 30 iunie): 09:30-12:30 si 14:00-18:00, ultima intrare cu 45 min inainte de inchidere).

Catedrala Sf. Cecilia (Albi), UNESCO. Catedrala gotic-meridional atipica de sec. XIV, in intregime din caramida, pastrand fresca medievala, cu Judecata de apoi pe zidul de apus si  `la jube`-jubeul – zid corespunzand catapetesmei din primul mileniu .

Cazare la Toulouse.

Ziua 15 Marti 24 sept : CANTAUQUE, TOULOUSE

Dimineata plecam la Cantauque, vizitam Manasirea Ortodoxa Romana inchinata Maicii Domnului – hramuri BunaVestire si Maica Domnului Izvorul Vietii – si Sf Martin, in care vietuiesc 5 parinti francezi si un frate roman. Manastirea a fost infiintata in anul 2002, de catre calugari care petrecusera 20 de ani in Tara Sfanta. Este subordonata Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale.

Retur la Toulouse, dupa-amiaza zboruri catre Romania (Bucuresti, Iasi).

Bine ati revenit acasa!

————————————————–

Informatii despre TRANSPORT: 

Autocarul / microbuzul aflat la dispozitia grupului va parcurge un traseu de aprox 11.000 km, intre Romania – Franta si retur.

Autocarul va prelua (pe traseu) si bagajele participantilor care opteaza pentru transport cu avionul .

Participantii  / turiistii /  au urmatoarele optiuni:

Transport cu autocarul, traseu integral (in acest caz, durata programului se prelungeste cu aproximativ 4 zile, respectiv 2 zile pe traseul Bacau / Nisa si 2 zile pe traseul Toulouse / Bacau.

Ruta include urmatoarele orase: Bacau, Brasov, Sibiu, Sebes, Deva, Timisoara, Arad, Budapesta, Liubliana, Venetia, Brescia, Genova, Coasta de Azur, Nisa. Retur pe acelasi traseu.  Se vor  face doar opriri strict necesare / obligatorii pe legislatia privind transportul turistic.

Atat la dus, cat si la intors, se vor face opriri de noapte, cate o cazare / sens (necuprinse in pret).

Transport cu avionul , zboruri:

Marti 10 sept, Bucuresti / Nisa:  Tarom, 09:45 / 11:15 SAU Iasi / Bucuresti / Nisa: Tarom, 05:25 / 11:15

Marti 24 sept, Toulouse/ Bucuresti : Air France 16:00 / 00:05 (escala scurta la Paris) SAU

Toulouse / Iasi  17:10/12:50 (escala peste noapte la Paris, se ajunge a doua zi in Romania).

Va rugam sa anuntati optiunea Dumneavoastra de transport, la momentul inscrierii.

HARTA TRASEULUI

Informatii si inscrieri

Ag.  MIRIAM TURISM
Poiana Sarata, Str Profesor Ioan Sandru Nr 31, Jud Bacau
Licenta de turism nr 1790/2022 (relicentiere)
Tel: 0723.645.180 sau 0234.337.990
Email: miriamturism@yahoo.com
office@miriamturism.ro
Site: www.miriamturism.ro

Tags: , , , , , , ,