SERBIA, KOSOVO, MACEDONIA, ALBANIA, MUNTENEGRU, CROATIA, SLOVENIA. 14 – 27 mai 2014, de la 840 euro
PROGRAM:
Ziua 1, miercuri 14 mai 2014: Ploiesti, Bucuresti, Belgrad (680 km)
– Ora 6: intalnire in Bucuresti la Patriarhie, plecare spre Belgrad la ora 6,30.
– Manastirea Vitovnica ( 170 km dupa Drobeta Turnu Severin) , de la 1289, inchinare la mormantul Parintelui Tadei
– Begrad: Catedrala Sf Sava (cea mai mare catedrala ortodoxa din lume). In functie de timp: Saborna Crkva / Catedrala Arh Mihail (Muzeul si Biblioteca Bisericii Ortodoxe Sarbe), Manastirea Racovica (Mormantul Patriarhului Pavle).
– Belgrad, Cazare hotel 3*.
Ziua 2, joi 15 mai 2014: SERBIA. Belgrad , Kraljevo, Studenica, Novi Pazar (350 km)
– Dupa micul dejun continuam vizitarea Begradul: Fortareata Kalemegdan cu Biserica Ruzica si Capela Sveta Petka / Sf Paraschiva. Fortareata Kalemegdaneste declarata monument cultural de importanta exceptionala si este protejata de Republica Serbia.
– la ora 11 plecam spre sud, catre leaganul ortodoxiei sarbe.
– Kraljevo ( 200 km sud de Belgrad), vizitam Manastirea Zica (1208) primul sediu al arhiepiscopiei sarbe. Loc de incoronare pentru regii Serbiei. Se mai pastreaza trei straturi de pictura din sec 13.
– Manastirea Studenica ( 1196) inima ortodoxiei sarbe, biserica-mama a tuturor locasurilor de cult din Serbia. Manastire inchinata Intrarii in Biserica a Maicii Domnului. Fresca de la inceputul sec 13, reprezentativa pentru intreaga arta bizantina. Monument UNESCO.
– Cazare in Novi Pazar, hotel 3*
Ziua 3, vineri 16 mai 2014: SERBIA. KOSOVO (215 km)
– La ora 7.30, dupa micul dejun, plecam spre Manastirea Sopocani (1260) – 16 km de Novi Pazar, monument UNESCO. Manastire inchinata Sfintei Treimi. Frescele din Manastirea Sopocani sunt considerate cele mai reusite din intreaga Biserica ortodoxa Sarba.
– Plecam apoi spre provincia autonoma Kosovo, pentru a vizita grupul monumentelor medievale sarbesti intrate in patrimoniul UNESCO ( 4 monumente, din care voi vom vizita 3: Patriarhatul din Pec, Manastirea Decani si Manastirea Gracanica)
– Patriarhatul din Peci (sec XIII, data necunoscuta), UNESCO, un ansamblu de bisericute care reprezinta centrul spiritual al Serbiei, important focar de cultura mondiala (a atras timp de secole multime de sfinti slujitori, renumiti scriitori si mari artisti); locul in care odihnesc arhiepiscopii si patriarhii sarbi. In Biserica Sf Dumitru – trezoreria reprezentand cea mai bogata colectie de obiecte religioase / manuscrise, carti, icoane, broderii / din Biserica Ortodoxa Sarba.
– Manastirea Decani (1327), UNESCO, cea mai mare si bine pastrata manastire medievala din Serbia catedrala ei (inchinata Mantuitorului) fiind cea mai mare biserica medievala din Balcani. Aceasta biserica contine, la randul ei, cel mai mare monument de fresca bizantina pastrat pana astazi.
– Cazare la Prishtina, capitala provinciei Kosovo, hotel 3*
Ziua 4, sambata 17 mai 2014: KOSOVO. MACEDONIA (280 km)
– Manastirea Gracanica (1321) UNESCO. Dupa micul dejun, plecam spre Manastirea Gracanica, care reprezinta nu numai culmea artei medievale sarbe, dar – dupa luptele din Kosovo ( 1999) – cel mai puternic centru national, politic si religios al sarbilor din Kosovo. Manastire inchinata Maicii Domnului.
– plecare la Skopie, capitala Macedoniei ( orasul Maicii Tereza) si mai departe plecare spre Ohrid.
– Ohrid, Ierusalimul Balcanilor, orasul cu 365 de biserici, cate una pentru fiecare zi a anului. Singurul obiectiv UNESCO al Macedoniei, dar si unul dintre cele 28 obiective UNESCO ale lumii, declarate pentru dublul caracter de patrimoniu cultural si natural. Catedrala Sf Clement ( 1295). Lacul Ohrid, intrat in Patrimoniul UNESCO.
– Cazare la Ohrid, hotel 3*.
Ziua 5, duminica 18 mai 2014: ALBANIA (325 km)
– Dupa micul dejun, participare la Sfanta Liturghie intr-o biserica din Ohrid.
– plecare spre Albania
– la Berat, „ orasul celor o mie una de ferestre”, al carui centru istoric este declarat patrimoniu UNESCO. Vizita in zona istorica, Biserica Adormirii Maicii Domnului.
– In functie de timp: Apollonia (vechea Iliria), site arheologic (orasul a fost fondat in anul 588 IH de catre colonisti greci)
– Durres – al doilea oras ca marime al Albaniei. Site arheologic, cel mai mare amfiteatru roman din Balcani (sec I), a fost construit de catre Imparatul Traian. In secolul VI, cand crestinismul a devenit religie de stat, in amfiteatru a fost construita o capela inchinata Sf Asti, primul episcop de Durres si martir ( se viziteaza in functie de ora sosirii)
– Cazare la Durres, hotel 3*.
Ziua 6, luni 19 mai 2014: MUNTENEGRU, Canionul Tara (570 km)
– dimineata devreme, plecare spre Podgorita, capitala si cel mai mare oras din Muntenegru. Drumul urmeaza malul Lacului Skadar, cel mai mare lac cu apa dulce din Balcani, situat intre Albania si Muntenegru.
– Ziua este dedicata vizitarii Canionului Tara,cel mai lung canion din Europa si al doilea din lume, dupa Marele Canion ( Colorado, SUA). Are 78 km lungime si 1300 m inaltimea peretilor de stanca, care il strajuieste. Parte din Parcul National Durmitor, Canionul Tara este declarat obiectiv UNESCO. Cazare la Podgorica, hotel 3*
Ziua 7, marti 20 mai 2014: MUNTENEGRU (180 km)
– Manastirea Moraca (1252), situata intr-o zona montana spectaculoasa, bogata din punct de vedere istoric si cultural, este cel mai important obiectiv eclesiastic al regiunii. Un numar de 11 fresce din sec XIII, ilustrand viata Sf Prooroc Ilie, se disting prin calitatea si expresivitatea exceptionala, reprezentand un ciclu medieval unic.
– Manastirea Cetine (1710), situata in Cetjne, capitala istorica a Muntenegrului. Manastirea, cunoscuta si sub numele de „Manastirea Sfantului Petru” sau „Noua Manastire Cetinje” este un simbol al spiritualitatii din Muntenegru, al iubirii de libertate si cunoastere.
– Trecem prin Budva, cel mai vechi oras de pe malurile Marii Adriatice ( cu o vechime de 3500 ani), in prezent cea mai cunoscuta statiune din Muntenegru
– Cazare la Kotor, hotel 3*
Ziua 8, miercuri 21 mai 2014 ( Sf Imparati Constantin si Elena): MUNTENEGRU, Kotor
– Zi libera in Kotor, oras inclus in patrimoniul UNESCO. Orasul este situat pe malul sudic al golfului Kotor ( Boka Kotorska), cel mai sudioc firod din Europa si una dintre zonele cele mai frumoase de pe pamant. Putem participa la Sfanta Liturghie la Catedrala Sf Ttrifon, la Biserica Ortodoxa Sf Luca sau al Biserica Df Maria, putem face scurte croaziere cu ferriboturile (care circula intre insulitele golfului, pe toata durata zilei).
– Cazare la Kotor, hotel 3*
Ziua 9, joi 22 mai 2014: MUNTENEGRU. CROATIA (470 km)
– dimineata plecam la Dubrovbik, una dintre cele mai proeminente statiuni turistice din Adriatica. Patronul sau spiritual este Sf Vlaho / Blasiu/ Vlasie, eposcop in Sevastia (Armenia Mare) , trecut la Domnul in anul 316 ( in calendarul ortodox, sarbatorit la 11 februarie). Continuam traseul de la sud la nord, de-a lungul coastei dalmate, ectrem de pitoreasca.
– Split – cenrtul vechi istoric si Palatul lui Diocletian fac parte din patrimoniul UNESCO.
– Troghir – Catedrala Sf Laurentiu (1193)
– cazare la Zadar, hotel 3*
Ziua 10, vineri 23 mai 2014: SLOVENIA (450 km)
– dimineata devreme, plecare in zona Postojna, Pestera Postojna fiind cunoascita ca cel mai mare si mai spectaculos fenomen carstic din Europa.
– cazare la Porec, in Peninsula Istria ( Croatia), hotel 3*.
Ziua 11, sambata 24 mai 2014: CROATIA ( 180 km)
Continuam traseului cu autocarul in Croatia, astazi vizita, Peninsula Istria (336 km)
– Porec – Bazilica Eufrasiana ( sec VI) UNESCO, cuprinde moziacuri considerate a fi printre cele mai frumoase exemple de arta bizantina din lume.
– Pola – renumita statiune heliomarina, dar si sit cu un important patrimoniu istoric si cultural
– Opatija – pertla Adriaticii, orasul in care au fost incoronati toti regii Imperiului Austriac
– Rijeka, cazare hotel 3*
Ziua 12, duminica 25 mai 2014 Inaltarea Domnului): CROATIA ( 300 km)
– participam la Sf Liturghie la Rieka
– vizitam Insula Krk – „ Insula de Aur” – legata de tarm printr-un pod de 2 km, una dintre cele mai frumoase destinatii turistice si istorice ale Croatiei
– cazare la Zagreb hotel 3*
Ziua 13, luni 26 maii 2014: CROATIA, SERBIA, ROMANIA ( 650 km)
– scurta vizita in Zagreb, capitala Croatiei, apoi ne continuam drumul spre Belgrad
– Belgrad, Muntele Avala, vedere panoramica asupra Belgradului. Monumentul Soldatului Necunoscut de la Avala ( din Primul Razboi Mondial), realizat de sculptorul Ivan Mestrovici ( cel care a realizat statuia Regelui Carol I din fata Palatului Regal din Bucuresti, precum si statuia lui IC Bratianu).
– Topola, Mausoleul Oplenac – mausoleul casei regale din Serbia si Iugoslavia.
– cazare la Drobeta Turnu Severin hotel 3*.
Ziua 14, marti 27 mai 2014: ROMANIA (350 km)
– ajungem acasa pe traseul Drobeta Turnu Severin, Craiova, Pitesti, Bucuresti, Ploiesti.
_________________________________________________________________________
Pretul programului:
– 35 persoane ( sau mai mult) in grup: 840 euro
– 30-34 persoane: 870 euro
– 25-29 persoane: 930 euro
– 20-24 persoane: 1035 euro
– 15 -19 persoane: 1199 euro
Pretul cuprinde:
– transport auto in toate fostele tari iugoslave, cu autocar clasificat touristic
– cazare in hoteluri 3* cu mic dejun
– insotitor din partea agentiei de turism si preot
– Impozite si taxe obligatorii, cf legii
Pretul nu cuprinde:
– intrari la toate obiectivele cuprinse in program
– masa ( pranz, cina)
– cheltuieli personale
– alte cheltuieli in afara celor incluse la “ pretul include”
– asigurarea medicala, asigurare storno ( acopera riscul de a pierde suma platita, in cazul in care turistul nu mai poate participa la pelerinaj, din motive obiective)
NOTE
- Conditie: Pt Kosovo – pasaport valabil cel putin 6 luni de la data intrarii, fara viza ( UE)
- Pentru cetateni romani nu este necesara viza de intrare in Georgia
- Este necesar a avea imbracaminte decenta pentru vizitarea locurilor sfinte; pentru femei – fusta si acoperamant pt cap (palarie, esarfa); pentru barbati – pantalon lung.
- In cazul in care, din motive care tin de persoana in cauza, la granita / aeroport autoritatile statului refuza intrarea / iesirea pe / de pe teritoriul tarii in cauza a unei / unor persoane din grup, agentia de turism nu este raspunzatoare de situatia creata si nu i se pot pretinde daune materiale sau morale. Persoana in cauza poate fi asistata de reprezentantul agentiei de turism pana la clarificarea situatiei, fara a afecta major programul grupului.
- In caz de forta majora ( razboi, calamitate etc) se vor parcurge obiectivele la care accesul este permis de fortele de ordine, agentia de turism nefiind raspunzatoare pentru nerealizarea, in parte sau total, din motive obiective, a programului si nu datoreaza daune materiale sau morale.
Programul poate fi modificat in functie de orarul companiei aviatice sau de evenimente locale, dar se incearca parcurgerea, cu buna intentie, a tuturor obiectivelor, indiferent de ordinea de vizitare
—————————————————————————————————–
MIRIAM MI TOURISM
Poiana Sarata nr 244, Jud Bacau
Tel. 0234.337.990 si 0723.645.180, fax : 0234.337.990.
E-mail : miriamturism@yahoo.com, office@miriamturism.ro, Site : www.miriamturism.ro
–
Tags: albania, croatia, kosovo, macedonia, muntenegru, serbia, slovenia