Rusia: Sf Serafim de Sarov (30 iunie – 11 iulie 2013)
Ziua 0: duminica 30 iunie 2013, seara : BINE ATI VENIT IN RUSIA!
Sosire la Moscova in cursul serii , astfel:
- Plecare cu avionul din Bucuresti sau Chisinau (avion Bucuresti sau Chisinau – Moscova).
- Se poate pleca si cu autocarul din Bacau, cu doua zile in avans – vineri 28 iuniei (cazare intermediara la Kiev, fara vizite pe traseu).
- Autocarul din Romania asteapta grupul sosit duminica seara cu avionul pe aeroportul din Moscova, transfer la hotel *** in Moscova.
Ziua 1: luni, 1 iulie: MOSCOVA
MOSCOVA, capitala Rusiei din anul 1917, oras cu peste 11 milioane locuitori, cu o suprafata de 800 kmp, un oras de tip radial concentric, in centrul caruia se afla Kremlinul ( sediul guvernului) si Piata Rosie.
Zi dedicata Moscovei:
- Incepem inchinandu-ne la moastele sfintei protectoare a Moscovei, Sfanta Matrona.
La manstirea in care se afla moastele Sf Matrona este tot timpul rand lung de moscoviti – multe femei cu flori, semn ca este grabnic ajutatoare pentru toti in problemele vietii de zi cu zi. Oarba (s-a nascut fara globii oculari), a fost insa inzestrata de Dumnezeu cu darul vederii cu duhul. A ajutat mult populatia Moscovei si nu numai, fiind unul dintre stalpii ortodoxiei in perioada cruntei prigoane atee – alaturi de Sf Ioan de Kronstadt, de Sf Serafim de Viritza, Sf Iona din Odessa etc. A trecut la Domnul in anul 1952. A spus: „ pe oricine va cere ajutorul meu il voi intampina in ceasul mortii”.
- Catedrala Mantuitorului, cea mai mare catedrala ortodoxa din lume.
- Apoi ne indreptam spre inima Moscovei: Piata Rosie si Kremlinul (patrimoniul UNESCO). Vizitam (intrari optionale): Kremlin, Catedrala Vasilii Blajenii, Magazinul Gum, Parcul Central.
- Pranz (optional) la una dintre autoservirile din magazinul Gum sau din Parcul Central
- Timp liber in centrul Moscovei. Cazare la Moscova hotel3*.
Ziua 2: marti: MOSCOVA
- Vizita la Galeriile Tretiacov, celebrele galerii de arta rusa, cuprinzand in 62 camere, peste 100.000 de piese din sec. 10 – 19. Galeria de icoana veche cuprinde celebra icoana Sf Treime a Sf Andrei Rubliov, precum si alte 3 icoane originale de mari dimeniuni ale acestuia. Intr-un paraclis special construit in lateralul galeriei se afla icoana originala Maica Domnului din Vladimir (cea mai venerata icoana a poporului rus), in prezent in catedrala din Vladimir fiind o copie. Duminica, acces pana la ora 17 (deschis pana la ora 18).
- Dupa pranz, plecare la Serghiev Posad (60 km nord de Moscova), vizitarea marii Lavre a Sfintei Treimi a Sf Serghie de Radonej ( patrimoniul UNESCO)
LAVRA SFINTEI TREIMI. Sf SERGHIE DE RADONEJ (1314 – 1392) primul mare sfant al Rusiei, este cinstit de rusi ca şi Sf Serafim de Sarov. Ca duhovnic al domnului Dimitrie Donskoi, Sf Serghie de Radonej il povatuieste pe acesta sa lupte impotriva tatarilor (necrestini) cu credinta in Dumnezeu, dupa care Rusia ca stat este aşezata sub semnul Sf Treimi. “Ţarul ortodox, odata cu implinirea Tainei Mirungerii in timpul incoronarii, devine o persoana sfintita si purtator al unui har aparte al Duhului Sfant. Acest har lucreaza intr-insul atata timp cat el implineste legea lui Dumnezeu si impiedica raspandirea raului in lume.” Sf Serghie de Radonej a fost declarat patron al statului rus in anul 1422. Lavra Sf Treimi a Sf Serghie de Radonej ( 70 km de Moscova, pe Inelul de Aur) , manastirea ţarilor Rusiei si locul in care functioneaza si in prezent Academia Teologica Rusa, cuprinde o biserică decorată la 1425 de pictorii Daniel cel Negru şi de Sf Andrei Rubliov. Pentru aceasta biserica a pictat Sf Andrei Rubliov icoana Sfintei Treimi, cea mai celebra icoana a ortodoxiei.
- Cazare la hotelul Lavrei Sf Treimi a Sf Serghie de Radonej ( similar cu hotel 3*).
Ziua 3: miercuri: MOSCOVA, VLADIMIR, MUROM, SIUZDAL
Inelului de Aur al Rusiei ( Moscova, Serghiev Posad, Jaroslavl, Suzdal, Vladimir), zona ca o coroana, aflata in centrul Rusiei Europene, in care s-au dezvoltat marile cetati medievale cu kremlinuri ( cetati). Centre istorice, religioase si de arta medievala de mare importanta in secolele 12 – 13, Vladimir si Siuzdal fac astazi parte din patrimoniul UNESCO.
- Optional: dimineata la ora 6 participare la slujba acatistului ( singurul moment din zi cand se deschide racla Sf Serghie de Radonej) si la Sf Liturghie.
- Dupa micul dejun, la ora 8,30 plecam pe traseul Inelului de Aur, spre Diveevo. Vizitam pe traseu:
- Vladimir – prima capitala a Rusiei (sec 12), cu Catedrala Adormirii Maicii Domnului – prima biserica crestina din Rusia, situata pe locul in care la anul 1000 au fost increstinati primii rusi de catre Sf Tar Vladimir ( Sf Andrei Bogoliubov si inca 3 sfinte moaste in aceasta catedrala, fresca originala a Sf Andrei Rubliov, icoana Maicii Domnului din Vladimir – cea mai venerata icoana a poporului rus) – patrimoniul UNESCO.
- Optional ( in functie de timp) parcurgem Siuzdal ( 26 km fata de Vladimir), cetate datand din anul 1024, actualmente un orasel cu 10.000 locuitori, care, pe 9 kmp, detine 300 de biserici medievale, unele intrate in patrimoniul UNESCO.
- Seara ajungem in zona Diveevo, cazare la Manastirea Sfintei Treimi a Sfantului Serafim de Sarov, hotelul manastirii (hotel 2*-3* nou, conditii foarte bune, camere cu baie cu 2-4 paturi).
Ziua 4: joi: Sf SERAFIM de SAROV
Sf Serafim de Sarov, marele cuvios si staret, cel mai iubit sfant al Rusiei; ascet, iubitor al tacerii, pustnic, rugator, cel care a stat o mie de zile si nopti in rugaciune pe o piatra, cel caruia in timpul vietii i s-a aratat Maica Domnului de 12 ori. Manastirea din Diveevo a fost descrisa staretului Serafim de catre insasi Maica Domnului, care a numit-o „al patrulea lacas universal al ei pe pamant” ( dupa Iviron, Athos si Kiev). Imparateasa Cerurilor a fagaduit sa fie ea insasi Egumena dintotdeauna a acestei manastiri.
Program de slujbe in timpul saptamanii : orele 5,30 – 7, Utrenia / ora 7 – Acatistul Sf Serafim / ora 8 – Sf. Liturghie; slujbele se tin in biserica in care se afla sfintele moaste ale Sf Serafim de Sarov.
- Participa la slujba de dimineata: acatistul Sf Serafim de Sarov si Sfanta Liturghie. Program liber in cadrul manastirii.
- Orele 12.30-18: vizita in „pustia de aproape” la izvorul tamaduitor al Sf Serafim de Sarov, la izvorul tamaduitor al Maicii Domnului ( la care Ea se arata zilnic); baie in apele tamaduitoare.
- Dupa masa de seara, participam impreuna cu maicile si cu multime de pelerine la procesiunea zilnica Drumul Maicii Domnului ( Kanafka – se spune ca insasi Maica Domnului merge zilnic pe acest traseu, inconjurand manastirea, pe la ora 3 noaptea. Kanafka tamaduieste, Sf Serafim de Sarov a spus ca pamantul Kanafkai este mai scump decat aurul. Parcurgand acest traseu, se face in liniste rugaciunea Bogorodicinaia: de 150 de ori rugaciunea Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, bucura-te, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau, ca ai nascut pe Mantuitorul sufletelor noastre.)
- Cazare la hotelul manastirii, hotel 2*-3*
Ziua 5: vineri: DIVEEVO, MUROM, JAROSLAVL
- Dimineata program liber in cadrul manastirii, la ora 11 plecare spre Moscova.
- Scurta vizita la Murom – cetate medievala cu sfinti familisti; vizitam Man. Schimbarea la Faţã si Man. Bunavestire, manastirile de calugari si maici ale celor doi soti Sfintii Petru si Fevronia (ambii odihnesc in aceeasi racla), ne inchinam la moastele Sf. Constantin, Mihail si Teodor (tatal si fiii); tot in Murom se afla moastele Sf Iuliana, cea care a fost casatorita si a avut 13 copiii. ( este ocrotitoarea celor casatoriti). Sf Ilie din Murom, legendarul cavaler medieval rus (simbol al integritatii, cu o forta fizica si sufleteasca iesita din comun) are sfintele moaste la Lavra Pecerska din Kiev.
- Seara ajungem la Jaroslavl, cazare hotel 3*.
Ziua 6: sambata: JAROSLAVL, ROSTOV, SERGHIEV POSAD
Manastirea Tolga de langa Jaroslav (de la 1354) adaposteste moastele Sf Ignatie Briancianinov; biserica are doua icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului, despre una dintre ele fiind facuta mentiune de la 1333; in sec. 16 a fost vindecat cu rugaciuni la aceasta icoana ţarul Ivan cel Groaznic. Manastirea a fost redeschisa in 1988, ca prima manastire de maici din Rusia .
- Dimineata la ora 7,30, participare la Sf Liturghie la Manastirea Tolga, inchinare la moastele Sf Ignatie Briancianinov si la icoana Maicii Domnului Tolgskaya. Vizitarea manastirii.
- La pranz plecare spre Rostov, inchinare la moastele Sf Dimitrie de Rostov si Sf Avraamie ( tuns in monahism la Manastirea Valaam pe la anul 1000, apoi intaistatator al manastirii Rostov; i s-a aratat Sf Ioan Teologul, spunandu-i sa intemeieze o manastire la Rostov – prima manastire ortodoxa pe aceste meleaguri)
- · Cazare la Serghiev Posad, hotel 3* (hotelul sfintei lavre)
Ziua 7: duminica: NOVGOROD, SANKT PETERSBURG ( 720 km)
- Dimineata devreme, participare la prima Sf Liturghie la Lavra Sf Serghie de Radonej
- La ora 8, plecare spre St Petersburg
- Scurta oprire la Novgorod, in functie de timp (Kremlinul este deschis pana la ora 17) vizitam; Catedrala Sf Sofia, cea mai veche catedrala de piatra din Rusia (sec 11-12) si una dintre cele mai vechi din Europa; iconostas original cu pictura din sec XII, icoana Maicii Domnului Oranta, mare facatoare de minuni.
- BINE ATI VENIT IN SANKT PETERSBURG! Scurt tur de oras (centrul, patrimoniu UNESCO), cazare hotel 3*.
Ziua 8: luni: Catedralele St PETERSBURG – ului
Fondat de țarul Petru cel Mare, în 1703, ca o “fereastră către Europa”, Sankt Petersburgul a fost de la acea data si pana in 1918 capitala Imperiului Rus. Cu cei aproape 4,5 milioane de locuitori, (2002), este în ziua de azi cel de-al doilea oraș ca mărime al Rusiei, al patrulea oraș ca mărime al Europei, un centru european de cultură extrem de important și cel mai important port rusesc la Marea Baltică. Sankt Petersburg este cel mai nordic oraș european cu peste 1 milion de locuitori. Centrul orașului este unul dintre siturile protejate deUNESCO ca parte a patrimoniului universal. Orașul, care a fost pentru mai bine de două secole centrul politic și cultural al Rusiei, este și în zilele noastre extrem de important și, pentru a-l onora, oamenii îl mai numesc, deseori, “Capitala Nordului” . In perioada comunista, considerandu-se ca este centrul intelectualitatii reactionare, bolsevicii au mutat capitala la Moscova si au redenumit orasul Leningrad; dar nu i-au putuit stirbi cu nimic splendoarea de Venetie a Nordului.
Dupa micul dejun, zi dedicata sfintilor si locasurilor ortodoxe din fastuoasa capitala imperiala:
- Sf XENIA cea Nebuna dupa Hristos , protectoarea St Petersburg: la capela Sf Xenia din cimitirul Smolensk
- Manastirea Sf IOAN DE KRONSTAD, inchinare la sfintele moaste
- Catedrala Kazanskaia ( construita dupa modelul catedralei Sf Petru, de la Vatican) cu icoana Maicii Domnului de la Kazan
- Optional: Biserica Mantuitorului Insangerat (1883-1907), sensul denumirii: jertfa, mantuirea prin sange, Biserica Sf Isak si Catedrala Sf Petru si Pavel ( 1712 – 1732, simbolul orasului). Aici se afla mormintele tarilor Rusiei, de curand sunt aduse osemintele Sfintei Familii a Tarului Nicolae al II-lea ( toate aceste obiective sunt muzee cu taxa de intrare)
- Cazare St Petersburg hotel ***
- Optional: Noaptea, plimbare cu vaporasul pe Neva, spectacolul podurilor basculante in perioada noptilor albe (optional). Se poate programa in orice seara, program individual; mini-croazierele in perioada noptilor albe – intre 1.30 si 3 noaptea.
Ziua 9: marti: ST PETERSBURG
Zi de relaxare in St Petersburg, in perioada noptilor albe (spectaculos fenomen al naturii!):
- Participare la Sf Liturghie la Lavra Al Nevski, apoi programe optionale:
- Muzeul Ermitaj
- Petrodvoret
- Dupa-amiaza, vizita la Virita, localitate unde a trait in ultimii ani de viata Sf Serafim de Viritza (mers la Domnul in 1950), loc de extraordinara incarcatura duhovniceasca; inchinare la mormantul Sf SERAFIM DE VIRITA.
- Zi libera in centrul St Petersburgului
- Optional, seara: Teatrul de Opera si Balet Mariinski, Festivalul International Stelele Noptilor Albe (vom anunta programul, de indata ce va fi stabilit)
Ziua 10: miercuri: Manastirea VALAAM (optional)
- Zi libera in St Petersburg, sau excursie la Manastirea Valaam.
- Pentru optiunea Manastirea Valaam: dimineata devreme plecare spre portul Priozersk
Croaziera cu vaporul pe Lacul Ladoga ( cel mai mare lac din Europa), vizitare Manastirea Valaam – manastire din sec X, vandalizata si distrusa complet de suedezi de aproape 80 de ori si refacuta mereu din temelii. In 1715 este reinfiintata de Petru I si devine una dintre cele mai cunoscute manastiri ale Rusiei ( la anul 1913 in manastire vietuiau 395 calugari si 562 novici). In 1917 insula Valaam intra sub ocupatia Finlandei, tara necrestina. In 1939 redevine pamant rusesc, dar sub sovietici, care au batjocorit si distrus manastirea si au ucis monahii ramasi aici ( parte din ei au strans toate sfinteniile si obiectele de valoare si au trecut cu camioanele pe gheata in Finlanda, infiintand Manastirea Noul Valaam, pentru a nu avea soarta Solovetului, manastire devenita unul dintre cele mai crunte lagare de teroare sovietic). Manastirea Valaam este reinfiintata dupa 1990. Este o manastire de mucenici. Sf Ignatie Braiancianinov spunea ca Valaamul este loc sfant, pe oricare dintre pietrele sale se poate sluji Sf Liturghie. Aici s-au nevoit Sf Gherman din Alaska ( trimis ca misionar crestin in Alaska, a stat acolo 30 de ani si a botezat aprox 12.000 de necredinciosi) si Sf Antipa de Calapodesti (Bacau, Romania). Sf Antipa, plecat la Sf Munte Athos unde a trait aproape 20 de ani – primind schima cea mare, a ajuns in nordul Rusiei pentru strangere de ajutoare pentru Schitul romanesc Prodromu, dar gasind aici linistea dupa care tanjea chiar la Athos fiind, a cerut binecuvantare si s-a reintors pentru totdeauna la Valaam. Dupa 17 ani de aspra vieturie pe insula, la 10 ianuarie 1882, cuviosul Antipa ieroschimonahul trece la Domnul (inchinare la sfintele sale moaste). Este singurul calugar roman trecut in randul sfintilor atat la Sf Munte Athos ( dupa doar 24 ani de la moartea sa), cat si de catre Biserica Rusa si Biserica Romana.
- Intoarcerea la St Petersburg, cazare la hotel ***
Ziua 11: joi: spre Romania
- Optional: cumparaturi la Magazinul fabricii Sofrino, cea mai mare fabrica din lume de obiecte de cult ortodox
- Plecare spre Aeroportul din St Petersburg, zbor spre Romania
Pretul in functie de marimea grupului:
Pers in grup : | 42 | 40 | 35 | 30 |
25 |
Pret program (11 zile), euro | 880 | 895 | 940 | 999 | 1085 |
Bilet avion Bucuresti/ Moscova si St Petersburg / Bucuresti (pret estimat, in euro) |
Nota 1: Pretul avionului se stabileste la data achizitiei
Nota 2: Optional se poate pleca cu avionul din Chisinau la Moscova si retur St Petersburg – Chisinau.
Pretul cuprinde :
- Transport cu autocar *** ( 55 locuri pt turisti, scaune rabatabile, aer conditionat, TV, CD, minibar etc)
- Cazare in hoteluri***
- Mic dejun, la hotelurile din Moscova si St Petersburg.
- Invitatie Rusia ( pt obtinerea vizei turistice)
- Procedura de obtinere a vizei turistice
- Mapa cu materiale documentare
- Preot insotitor, ghid, translator de limba rusa
Pretul nu include:
- Biletele de avion , optionale – plecare Bucuresti – Moscova si retur St Petersburg – Bucuresti (sau din Chisinau)
- Viza turistica pt Federatia Rusa – 50 $ in regim normal ( 5 zile lucratoare); taxa de urgenta este 100 $ ( viza pe loc)
- Pranz, cina; se asigura oprirea la autoserviri sau la marile magazine alimentare / supermarketuri, cu raion de preparate culinare. Timp liber, alocat pt masa.
- Toate programe optionale: Manastirea Valaam ( 80 euro: transport auto in port, croaziera, vizite in interiorul Manastirii Valaam cu ghid local, masa de pranz la trapeza manastirii si scurt program cu corul de la Valaam), plimbarea nocturna pe Neva (15 euro), bilet sa spectacolul de opera sau balet…
- Intrari la obiective turistice si culturale: Kremlina, Galeriile Tretiakov, Catedrala Vasile Blajenii, Catedrala Mantuitorului Insangerat, Catedralele Sf Isak, Muzeul Ermitaj etc (aprox 80 euro in total)
- Asigurarea medicala Rusia
- Asigurare storno ( 3 euro) – acopera riscul de a pierde banii platiti agentiei pt anularea plecarii din motive obiective (boala, calamitate etc). Este optionala.
- Pt persoanele care opteaza pt parcurgerea integrala a programului cu autocarul (plecare / sosire de la Bacau) se adauga plata cazarilor intermediare si a programului la retur ( 100 euro). In acest caz nu se mai plateste biletul de avion.
- Alte elemente decat cele trecute in program
NOTE :
- Pentru inscriere:
- copie dupa pasaport si buletin
- plata avansului
- incheiere asigurare storno ( optional)
- incheiere asigurare medicala( la o firma reasigurata la Coris, singura acreditata in Rusia).
- Avans necesar pentru inscriere: 30% din valoarea programului. Banii se vireaza in contul firmei MIRIAM TURISM PROGRAME SRL, dupa care se emit documentele legale ( factura, contract, asigurari – optional).
- Dosarul pt viza include:
- cerere-tip ( se obtine de la agentia noastra sau de la Consulatul Rusiei)
- 1 foto tip pasaport
- pasaport in original – valabil inca 6 luni de la data plecarii
- invitatia din Rusia de la o unitate acreditata ( asigurata de agentie)
- asigurare medicala
Dosarul pt viza se intocmeste cel tarziu cu 2 saptamani inaintea datei plecarii si se depune la agentie.
- Moneda indicata la cumparaturi in Rusia si Ucraina: USD.
- Programul poate fi modificat in functie de orarul companiei aviatice sau de evenimente locale , dar se incearca, cu buna credinta, parcurgerea tuturor obiectivele, indiferent de ordinea de vizitare.
- In caz de forta majora ( razboi, calamitate etc) se vor parcurge obiectivele la care accesul este permis de fortele de ordine, agentia de turism nefiind raspunzatoare pentru nerealizarea, in parte sau total, din motive obiective, a programului si nu datoreaza daune materiale sau morale.
- In cazul in care, din motive care tin de persoana in cauza, la granita / aeroport autoritatile statului refuza intrarea / iesirea pe / de pe teritoriul tarii in cauza a unei / unor persoane din grup, agentia de turism nu este raspunzatoare de situatia creata si nu i se pot pretinde daune materiale sau morale. Persoana in cauza poate fi asistata de reprezentantul agentiei de turism pana la clarificarea situatiei, fara a afecta major programul grupului.
- Firma MIRIAM TURISM PROGRAME SRL, cod fiscal: RO27021420, cont in euro la Raiffeisen Bank, nr. RO59 RZBR 0000 0600 1263 3096. Depunerea avansului / contravalorii pelerinajului se face la orice agentie Raiffeisen Bank din tara, direct la ghiseu, fara comision. Primiti dovada platii in contul firmei. Dupa depunere emitem factura fiscala, contractul cu turistul si asigurarea storno ( 4 euro); actele se trimit prin posta persoanelor inscrise sau se inmaneaza personal in momentul inceperii programului.
MIRIAM TURISM
Tel. 0234.337.990 si 0723.645.180
E-mail : miriamturism@yahoo.com, office@miriamturism.ro,
Site: www.miriamturism.ro
Tags: Moscova, pelerinaj, Rusia, Sf Ioan de Kronstadt, Sf Matrona, Sf Serafim de Sarov, Sf Xenia, St Petersbug