pelerinaje in rusia pelerinaje in ucraina pelerinaje in grecia pelerinaje in israel pelerinaje in egipt pelerinaje in europa pelerinaje pe alte continente pelerinaje in romania

Italia si Franta primelor veacuri crestine


Perioada: 17 – 30 octombrie 2010 ( 14 zile),
Pret:  799 euro, pt grup de 40 pers.
Bonus: gratuitate pt transportul din / in Romania!!! Cazarea intermediara in Europa  ( o noapte)  ~ 25 euro.

Extrem de luxoasa si rafinata artistic, Italia catolica de astazi ascunde moaste ale (aproape) tuturor Sfintilor Apostoli, aduse de prin toata lumea, din locurile in care acestia au propavaduit Cuvantul Domnului si si-au aflat sfarsitul mucenicesc. Este plina de relicve ale mucenicilor primelor veacuri crestine, oameni proveniti din toate straturile sociale, cu istorii de convertire si de credinta extrem de interesante, multe neobisnuite, absolut patetice! Dumnezeu a lucrat prin ei atunci, dar lucreaza si acum, direct, pentru sufletele noastre…
Si totusi, pentru apusean frumusetea este mai presus de sfintenie. Pentru rasaritean, nimic nu-i mai presus de sfintenie, iar frumusetea este vazuta mai mult ca un apanaj al ei. Va propunem asadar un pelerinaj profund ortodox, intr-o Italie care a pierdut de mult dreapta credinta, dar careia Domnul i-a ingaduit totusi sa-I pastreze, de secole, cele mai valoroase sfintenii… Veniti si veti vedea!

[descarca programul in format word]

PROGRAM:
Plecare din California: vineri, 15 oct 2010. Se ajunge la Roma sambata 16 oct. Cazare la Roma Hotel***.
Plecare din Romania: cu autocarul – in 15 oct 2010; cu avionul – in 16 oct 2010. Transfer la hotel, in Roma.

Ziua 1, duminica 17 oct: ROMA
Optional: dimineata participare la Sf Liturghie la o partohie ortodoxa romaneasca din Roma.
Dupa amiaza: Catedrala Sf Petru ( locul martiriului Sf Ap Petru si mormantul; moastele Sf Ap Simon Zilotul si ale Sf Ap Iuda, ruda Domnului – sub altarul San Giusepe, aflat pe partea stanga a catedralei, altarul din centru). Vatican ( vizita muzeelor Vaticanului, optional). Cazare la Roma, Hotel***.

Zilele 2 – 4, luni – miercuri : ROMA

Roma, Caput mundi („Capitala lumii”), la Città Eterna („Oraşul etern”), Limen Apostolorum („Pragul apostolilor”), la Città dei Sette Colli („Orasul celor Sapte Coline”) sau pur şi simplu l’Urbe („Orasul”). Intemeiata conform legendei de catre Romulus si Remus la 21 aprilie 753 I.H., Roma are o istorie indelungata fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice şi a Italiei moderne. Roma are o populaţie de 2.923.000 persoane, iar aria metropolitană are o populaţie de în jur de 4 milioane. Este a 3-a destinatie turistica din Europa, iar centrul vechi este inclus in patrimoniul UNESCO.

Trei zile dedicate vizitarii Romei. Obiectivele crestine vizate:

Colosseumul – gianticul amfiteatru construit intre anii 72-80 d.H. situat in centrul Romei, folosit atat pentru luptele cu gladiatori, cu animale, dar si pentru executiile crestinilor care refuzau inchinarea la idoli. Se estimeaza ca mai mult de 500.000 persoane si aprox. un milion de animale salbatice au murit in timpul spectacolelor cu intrare libera organizate in arena Colosseumului. Imparatul Traian a sarbatorit victoria asupra Daciei, in anul 107, organizand in Colosseum reprezentatii pe durata a 123 zile, in care au fost sacrificate 11.000 de animale si 10.000 de gladiatori.
Biserica Sf Pavel si Biserica Tre Fontane – locul de martiriu al Sf Ap Pavel,
Biserica Santa Maria Magiore – sub altar se gaseste Leaganul Mantuitorului,
Biserica Santa Scala ( Sfanta Scara)
Biserica Santa Croce in Gerusaleme ( parte din Lemnul Sfintei Cruci si Piroanele Mantuitorului)
Biserica San Pietri in Vincoli ( cu Lanturile Sf Petru)
Biserica San Giuseppe si la subsol sunt Carcerele Mamertinum unde a fost inchis Sf. Petru
Biserica San Giovanni in Laterano – sec 4, construita de Sf Constabntin cel Mare, prima biserica construita in Roma; moaste de sfinti mari; actualmente, sediul episcopului Romei, “Catedrala Romei si a intregii lumi”.
Biserica Santi XII Apostoli – moastele Sf Apostoli Filip si Iacov ruda Domnului
Biserica Sf Cosma si Damian – cu moastele acestor sfinti
Catacombele Romane, cu marturii ale primilor crestini ( optional).

Cazare la Roma, Hotel***.

Ziua 5, joi: SALERNO, AMALFI, BENEVENTO, BARI
Plecare foarte de dimineata din Roma ( ora 6) spre Bari ( 555 km). Pe traseu, scurte opriri la :

  • Salerno, inchinare la mormantul Sf Ap si Ev Matei, aflat din anul 1081 in Catedrala Sf Ap si Ev Matei. De altfel Sf Ap Matei este protectorul orasului ( program: 9.30-12.30 si 16 – 18)
  • Amalfi, inchinare la moastele Sf Ap Andrei, in Catedrala Sf Andrei / Domul ( sec 11). Moastele Sf Andrei au fost aduse de Cruciati in Italia in anul 1206, dupa Caderea Constantinopolului.
  • Beneventomoastele Sf Ap Bartolomeu (Basilica din San Bartolomeo, program: 8.30-12.30 si17-20)

Bari, inchinare la moastele Sf Nicolae in Biserica Sf Nicolae, ridicata in anul 1087 special pentru a adaposti moastele marelui sfant, aduse de italieni din Myra Lyciei cand aceasta a cazut in mana saracinilor. A fost mare competitie intre orasele Venetia si Bari pentru primirea sfintelor moaste ale Sf Nicolae, castigator fiind Bari.
Programul de iarna al bisericii:  7.30 – 13  si 16 – 19.30. Cazare la Bari, hotel***.

Ziua 6 vineri: LANCIANO, ORTONA, LORETO
Dupa micul dejun si dupa o ultima vizita la Biserica Sf Nicolae ( deschisa de la ora 7.30), la ora 8 plecarea  spre Ravenna ( 640 km). Pe traseu, opriri la:

  • Termoli – moastele Sf Ap Timotei, ucenicul Sf Ap Pavel (Catedrala di Santa Maria, Piazza Duomo)
  • Lanciano – minunea din sec 8, cand in timpul Sf Liturghii, pentru necredinta preotului slujitor, painea s-a transformat in carne, iar vinul in sange. Se pastreaza pana astazi aceste relicve.
  • Ortona – inchinare la moastele Sf Ap Toma ( in anul 1258 moastele Sf Ap Toma au fost aduse aici din Insula greceasca Kios).
  • Loreto – vizita la Casa Maicii Domnului ( o veche traditie atesta faptul ca aceasta este chiar casa din Nazareth – Galileea in care s-a nascut si a trait Maica Domnului, si atunci cand a primit Vestea de la Sf Arh Gavriil. Indiferent daca aceasta casa a fost adusa de ingeri sau de catre o misiune crestina, pe mare – cert este ca oamenii de stiinta au studiat materialele de constructie, inscrisurile de pe ziduri etc – si acestea corespund epocii si locului din Galileea in care a trait Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu). Program de iarna: pana la ora 19.30.

Plecare spre Ravenna, cazare hotel***.

Ziua 7, sambata: RAVENNA, VENETIA
Dupa micul dejun vizitam Ravenna, cu celebrele sale mozaicuri paleo – crestine ( 8 monumente inscrise in patrimonial UNESCO)
Ravenna,centru legendar de cultura si civilizatie antica, vechi port la Marea Adriatica, imaginat inca de Octavian Augustus, care aprecia buna pozitie stategica a locului, a devanit capitala Imperiului Roman de Apus, in perioada cuprinsa intre anii 403 si 476 – Constantinopolul fiind capitala Imperiului Roman de Rasarit. Ravenna a fost centru regilor barbari (Odoacru si Teodoric), care au prezidat destinele poapulatiilor italice pana in anul 540. Secolele al V-lea si al VI-lea constituie, pentru Ravenna epoca de aur , momentul realei splendori, marcat timpuriu atat in ceea ce priveste arta mozaicului bizantin, cat si in privinta celor mai frumoare constructii.
Datorita monumentelor religioase, Ravenna constituie un capitol cu totul stralucit in istoria artei bizantine.

Plecare spre Venetia ( 220 km), cazare la Venetia hotel***, seara program liber.

Ziua 8, duminica : VENETIA
Dupa micul dejun, participare la Sf Liturghie la parohia ortodoxa romana din Venetia-Mestre. Apoi incepem vizitarea obiectivelor crestine din Venetia:
Biserica Santa Lucia ( cu moastele Sf Lucia; al doilea hram: Sf Prooroc Ieremia),
Biserica San Marco ( cu moastele Sf Ap. si Ev. Marcu ),
Biserica San Zaccaria (cu moastele Sf Zaharia si moastele Sf Atanasie cel Mare),
Biserica San Giovanni Bragora ( cu moastele Sf Ioan cel Milostiv, cotul Sf Ap Iacov, ruda Domnului si cu degetul Sf. Ioan Botezatorul).
Biserica San Giacomo Maggiore ( un os din moastele Sf Iacov cel Mare, fratele Sf Ap si Ev Ioan)
Cazare la Venetia, hotel***.

Ziua 9, luni: MILANO
Dimineata devreme ( ora 7), dupa micul dejun plecare spre Milano ( 270 km, 4 ore).
In drum, scurta oprire la Padova pt inchinare la moastele Sf Ap si Ev Luca ( Biserica Santa Giustina)

Sf Ambrozie al Mediolanului ( Milano) a trait intre anii 339-397, fiind considerat unul dintre cei 4 Parinti ai Bisericii Apusene. A facut studii literare si juridice, timp in care a inceput sa se interseze de invatatura crestina. A practicat avocatura si la varsta de 34 ani a ajuns Guvernator al provinciilor Emilia si Liguria, cu centrul in Milano. Dupa moartea episcopului de Milano, intervenind ca Guvernator in disputele privind alegerea noului cap al Bisericii, cu toata impotrivirea sa a fost ales episcop de catre populatie, drept pentru care a fost botezat si apoi inscaunat, in anul 374. Bun si delicat in maniere, foarte bun pastor si administrator neintrecut al Bisericii sale, orator neintrecut si geniu politic intr-o perioada de mari framantari istorice, Sf Ambrozie a fost omul providential in perioada in care Biserica se individualiza ca institutie publica de sine statatoare. De la Sf Ambrozie au ramas scrieri dogmatice, scripturistice, tratate de morala, de ascetism si 91 de srisori. Este sarbatorit de Biserica ortodoxa la 7 decembrie.

In Milano vizitam: Biserica Sant Ambrogio cu moastele Sf Ambrozie ( si capul Sf Ap Barnaba, zidit in altar)
Biserica Santa Maria delle Gratie ( unde se afla celebra fresca Cina cea de Taina a lui Leonardoi da Vinci)
Domul din Milano ( a 2-a biserica,- ca marime – din Italia si a 3-a din lume).
Cazare in Milano, hotel***.

Ziua 10, marti 26 oct, Sf Mare Mc Dimitrie, Izvoratorul de Mir: TORINO, RAPALLO,
Dupa micul dejun plecam spre Torino ( 145 km) si vizitam Catedrala Sf Ioan Botezatorul ( sec 15), care adaposteste Giulgiul din Torino ( se considera a fi panza care l-a acoperit pe Domnul Iisus in Mormantul Sfant).

Ne indreptam apoi spre Genova (170 km) si Rapallo ( 35 km), mica asezare cu 34.000 locuitori. Vizitam Santuario Nostra Signora din MONTALLEGRO. In acest loc, la  2 iulie 1597 Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu s-a aratat unui localnic si a lasat ca marturie a acestei aparitii o icoana bizantina cu “Adormirea Maicii Domnului”, iar dimineata, pe locul in care a atins pamantul a aparut un izvor cu apa sfintita.

Ne intoarcem la Genova pt a vizita :
Catedrala San Lorenzo cu moastele Sf IOAN Botezatorul si cu mana Sf ANA,
Chiesa degli Armeni unde este Sacro Volto ( icoana Mantuitorului a regelui Abgar de la Efes)
Cazare in Savona, hotel***, la 35 km de Genova.

Ziua 11, miercuri : COASTA DE AZUR, MARSILIA
Dupa micul dejun ne continuam drumul spre Marsilia, pe Coasta de Azur ( San Remo, Monaco, Nisa, Cannes, Marsilia), splendid traseu de 400 km. Cazare seara in Marsilia, hotel***.

Ziua 12, joi : MARSILIA
Dupa micul dejun, vizitarea Manastirii Sf Victor din Marsilia, in care se afla moastele Sf Ioan Cassian si de asemenea particele din moastele Sf Ap Petru, Sf Maurice ( sec 3, Egipt, sfant negru, cunoscut si sub numele de St Moritz, Morris sau Mauritius), St Marcellinus si corpul unuia dintre pruncii ucisi de Irod.
Plecare spre Tarascon ( 110 km distanta de Marsilia) pentru inchinare la moastele Sf Marta, sora Mariei.
Cazare la Tarascon, hotel***.

Ziua 13, vineri : GENOVA
Dupa micul dejun, plecare pentru aeroport spre Marsilia ( 110 km) sau Genova ( 450 km), tot de-a lungul Coastei de Azur. Cazare la Savona ( pentru varianta Genova). Optional: retur cu autocarul in Romania (gratuit).

Pret:  799 euro pt grup de 40 persoane / program de 14 zile

In functie de marimea grupului, pretul este:

Grup peste 40 pers 35-39 pers 30-34 pers
Prêt (euro) 799 850 899

Suplimentul pt cina ( pt intreg programul) : 185 euro
Supliment pt single: 220 euro

Servicii incluse in pret:

  • Transport in Italia si Franta cu autocar turistic*** (50 locuri)
  • Cazari in hoteluri*** in camere duble cu mic dejun la :
    • Roma – 5 nopti
    • Bari, Ravenna – cate 1 noapte
    • Venetia ( 2 nopti),
    • Milano – 1 noapte
    • Savona ( 2 nopti)
    • Marsilia, Tarascon – cate 1 noapte
  • Mapa cu material documentar
  • Preot insotitor si ghid / reprezentant al agentiei

Pretul nu include:

  • Mesele de pranz si cina
  • Intrarile la obiective turistice
  • Asigurare medicala
  • Asigurarea storno – 4 euro, acopera riscul de a pierde banii in cazul renuntarii din motive neprevazute – boala, calamitati, deces. Asiguratorul va plati suma deja platita agentiei de turism. Asigurarea se incheie la plata avansului.
  • Alte elemente decat cele trecute in program.
Tags: ,