INDIA (Sf. Ap. Toma) SRI LANKA (Muntele lui Adam)
Crestinism si paganism in Asia
1 martie 2012
Motto:
De ma voi sui in cer, Tu acolo esti. De ma voi cobori in iad, de fata esti. De voi lua aripile mele de dimineata si de ma voi aseza la marginea marii, si acolo mana Ta ma va povatui si ma va tine dreapta Ta. Si am zis: „Poate intunericul ma va acoperi si se va face noapte lumina dimprejurul meu”. Dar intunericul nu este intuneric la Tine si noaptea ca ziua va lumina. Cum este intunericul ei, asa este si lumina ei. (Psalmul 138)
Binecuvântaţi pe Domnul toate lucrurile Lui; în tot locul stăpânirii Lui, binecuvintează suflete al meu pe Domnul. (Psalmul 102)
PROGRAM 1, din 1 martie 2012
Ziua 01 : catre SRI LANKA
Intalnire la Aeroportul Otopenin dimineata la ora 6.30, zbor Tarom Bucuresti / Istambul ( 8.35 / 9.50), apoi zboruri Gulf Air: Istambul / Bahrain ( 15.00 / 19.05), apoi Bahrain / Colombo ( 20.15 / 3.55). Se ajunge la Colombo, capitala Sri Lanka, dimineata la ora 3.55.
Ziua 02: Sri Lanka
Bine ati venit in Sri Lanka! Intalnire cu ghidul local, transfer catre centrul insulei, la Mandira Hatton. Cazare la Punsisi Rest Adams Peak, odihna. Cina la restaurantul hotelului. Escaladarea Muntelui lui Adam , incepand cu ora 2 noaptea.
Ziua 03 : Muntele lui Adam; vizitand Sri Lanka
Escaladare de noapte a Muntelui lui Adam, pentru a admira rasaritul de soare pe varful muntelui si extraordinara proiectie ( triunghi echilateral) a muntelui pe cer ( umbra muntelui).
Patru mari religii ale lumii si-l asuma ca munte sacru: budism, hinduism, islam si crestinism. Budistii (70% in Sri Lanka) considera ca pe stanca din varful muntelui se pastreaza urma talpii lui Budha, brahmanii (15%) cred ca este talpa lui Shiva, musulmanii (7,5%) si crestinii (7,5%) considera ca este vorba despre Adam – aici ar fi locul in care, cazand din Rai, Adam ar fi atins pamantul. Legenda, valorificata turistic, spune chiar ca Domnul, dorind sa atenueze socul lui Adam, l-ar fi facut sa ajunga intr-un loc pe Pamant, aproape la fel de frumos ca si Raiul… Portughezii crestini au inaintat si supozitia ca urma pastrata in piatra pe varful muntelui ar apartine Sf Ap Toma, cel care a sosit mai intai in Ceylon – Sri Lanka – pentru a propavadui Cuvantul lui Dumnezeu, dupa care a plecat in India; alti portughezi vorbesc insa de eunucul lui Candace, regina Etiopiei.
Venerat ca muntele sacru din Sri Lanka, indiferent de religia celor care se refera la el, muntele este numit fie Piscul lui Adam, fie Sri Pada (“urma sacra”) , fie Muntele Fluturilor. Escaladarea organizata turistic a muntelui se face, ca si pe Muntele Sinai, atat noaptea cat si ziua. Noaptea – la lumina facliilor, pentru a vedea un extraordinar rasarit de soare si spectacolul “de lumina” creat de umbra perfect triunghiulara a muntelui, proiectata peste vai, umbra care se misca incet, confrom rotatiei soarelui pe cer… Iar ziua – pentru a ajunge sus in varf catre seara, pentru apusul soarelui.
Aflat doar la o ora si douazeci de minute distanta de zbor de Chennai / India, Sri Lanka reprezinta o destinatie turistica si sacra demna de cercetat intr-un program succint ( 2 zile), mai ales daca deja ajungi in zona, pentru a o porni pe urmele Sfantului Apostol Toma, care chiar de aici a inceput increstinarea Indiei, in anul 52 dupa Hristos…
Intoarcere la hotel pentru micul dejun, apoi plecare spre Colombo. Intreaga zi dedicata vizitarii Insulei Ceylon: Candy, vechea capitala a Ceylonului ( zona centrala), cu Templul dintelui lui Budha; Orfelinatul pentru Elefanti de la Pinnawela; gradina de mirodenii etc
Departamentul pentru Conservarea Vietii Salbatice din Sri Lanka a deschis in anul 1975 o rezervatie pe 10 ha in care a adunat puii de elefant gasiti singuri in jungla ( mamele lor murisera din diverse motive, inclusiv vanatoarea). Scopul a fost acela de a creste si a proteja, a face sa traiasca intr-un mediu similar cu cel natural, acesti pui de elefanti. In anul 1978 rezervatia a fost preluata de Departamentul National al Gradinilor Zoologice, iar in anul 1998 a fost demarat programul de reproductie. In prezent, Pinawella Elephant Orphanage functioneaza atat ca orfelinat, cat si ca baza de reproductie, aici aflandu-se cea mai mare turma de elefanti din lume, aflata in semi-captivitate (84 exemplare in 2008). Este una dintre cele mai populare destinatii turistice din Sri Lanka, pentru ca vizitatorii pot vedea indeaproape diferite aspecte ale vietii elefantilor, pe durata unei zile.
Seara ajungem la Colombo, actuala capitala a insulei. Vizitarea Muzeului din Colombo, apoi scurt tur de oras in cele mai importante zone ale acestuia: centrul orasului, zona fortului, piete cometciale. Timp pentru cumparaturi. Cina si cazare la Global Towers Hotel Apartments Colombo.
Ziua 04: INDIA, Chennai
Dimineata devreme plecare spre aeroport ( mic dejun matinal sau la pachet), zbor catre Chennai la ora 7.25. Bine ati venit in India! Intalnire cu ghidul, transfer la hotel in Chennai.
Chennai (4,6 mil locuitori), capitala provinciei Tamil Nadu. Vechea denumire: Madras. In acesta zona, in anul 70 a fost martirizat Sf Apostol Toma ( care a propavadut in India intre anii 52 si 70).
Importanta zona administrativa, militara si economica, initial condusa de diferite dinastii indiene, Madras este cucerita de portughezi in anul 1522, cuceritorii construind aici portul Sf Toma. In 1612 olandezii se stabilesc in nordul zonei, pentru ca in 1630 o companie engleza sa cumpere teren si cu acordul oficialitatilor, sa construiasca peste un an Fortul Sf Gheorghe, nucleul viitorului oras colonial englez. In anul 1746 Fortul Sf Gheorghe si Madras sunt capturate de francezi, pt ca in 1749 englezii sa recucereasca Madrasul, pe care il vor fortifica ( va fi atacat si de sultanii otomani) si il vor transforma intr-un important centru urban si baza navala. Introducerea cailor ferate in India in sec 19 creaza legaturi cu orase importante, precum Bombay si Calcutta, ceea ce mareste importanta comerciala a orasului. Dupa castigarea independentei Indiei in 1947, orasul devine capitala statului Madras, pt ca in anul 1969 statul sa isi schimbe denumirea in Tamil Nadu, iar orasul in Chennai. In prezent economia orasului Chennai este bazata pe productia de automobile (30% din productia Indiei), servicii software, productie hardwere, servicii de sanatate si finaciare.
Zi de vizita in Chennai. Obiective: Muntele Sf Ap Toma (locul in care a fost martirizat), Biserica Sf Ap Toma – Mylapore, Mormantul Sf Ap Toma, Bierica Sf Maria. Dupa-amiaza, in functie de timp, ne propunem sa vizitam: Fortul Rosu (construit in 1653, folosit in prezent ca Secretariat al Guvernului); Kapaleeshwar – cel mai vechi templu din Chennai, este inchinat Lordului Shiva; Parthsarthy este un alt templu important, inchinat Lordului Krishna; Snake Park ( gradina zoologica care adaposteste o larga colectie de serpi si multe alte reptile). Cazare la Hotel Ambica in Chennai.
Ziua 05: Chennai-Delhi .
Dimineata devreme plecare spre aeroport, zbor spre Delhi la ora 6, se ajunge la Delhi la ora 7.55. Transfer la hotel. Toata ziua dedicata city-tour Delhi: Poarta India, Palatul Prezidential, Templul Lotus, turnul Qutab Minar – cel mai inalt minaret de caramida din lume etc Cina si cazare Hotel Suncourt Yatri.
Delhi, străveche așezare indiana, a fost dezvoltată ca oraș din secolul 11; in prezent capitala Indiei, are o populatie de 11,5 milioane locuitori. Este format din orașul vechi Shahjahanabad și orașul nou, New Delhi (construit în 1911). Este principalul centru politic și administrativ al țării, nod important de comunicații, mare centru financiar și comercial; aeroportul internațional Palam. Sunt dezvoltate industriile bumbacului, tricotajelor, chimico-farmaceutică, constructoare de mașini, încălțămintei, prelucrării lemnului, alimentară și poligrafică. Are o universitate, un institut politehnic, mai multe muzee și teatre, monumente reprezentative pentru diferite perioade ale artei indiene (Coloana de Fier, din secolul 4; Kutb Minar, din secolul 13; Jami-Masjid, din secolul 17; Lal Kila sau Fortul Roșu, din 1683) .
Ziua 06: Delhi .
Zi dedicata orasului Delhi. Dupa micul dejun, participare la Sf Liturghie la Biserica Ortodoxa Sf Ap Toma de pe teritoriul Ambasadei Rusiei in New Delhi. Optional, vizitam Biserica ortodoxa (indiana) a Sf Fecioare Maria. Apoi vizitam vechiul Delhi ( Shahjahanabad ): Fortul Rosu, Jama Masjid ( cea mai mare moschee din India), Gradina Zoologica. Cina si cazare la Hotel Suncourt Yatri.
Ziua 07: Delhi – Jaipur
Dupa micul dejun, plecare catre Jaipur cu masina ( 5 ore). Cazare hotel.
Jaipur, supranumit si Orasul Roz, capitala statului Rajasthan din nord-vestul Indiei. Fondat in 1727, constructia sa a durat 4 ani, arhitectura fiind in conformitate cu principiile Shilpa Shastra, stiinta arhitecturii indiene. Orasul a fost impartit in 9 parti / blocuri / cartiere, din care 2 cuprind palate si cladiri oficiale, celelalte 7 fiind alocate populatiei rezidente. Ziduri uriase de fortificatii au fost ridicate, impreuna cu cele 7 porti. In 1853, cand Printul de Wells a vizitat Jaipur-ul, intreg orasul a fost pictat in roz, oferind un aspect distinctiv orasului. In sec 19 orasul creste rapid, de la o populatie de 160.000 locuitori astazi ajungand la 3,5 milioane locuitori.
Dupa amiaza city tour: City Palace / Palatul Orasului – muzeu dar si resedinta regala actuala, care ocupa o mare suprafata, cu gradini si cladiri specifice arhitecturii Rajasthan & Mughal. Observatorul Regal construit de maharajahul Jan tar Mantar in anul 1728 ( in patrimoniul UNESCO – construit din piatra si marmura, acest observator face parte dintr-o serie de 5 observatoare, care reprezinta punctul de varf al astronomiei indiene medievale). Cazare la Hotel Nahargarh Haveli .
Ziua 08: Jaipur – Agra
Amber Fort – la 11 km distanta de Jaipur, Amber este vechea capitala a statului Rajasthan. Constructia fortului a inceput in anul 1592, iar arhitectura si decoratiile in marmura rosie au fost atat de stralucitor de frumoase, incat au trezit invidia imparatului Jahangir, care a ordonat sa fie daramat tot ceea ce concura cu palatele regale. Constructorul Mirza a acoperit cu stucatura totul, astfel incat reprezentantii imparatului au concluzionat ca totul este o inventie (legenda, confirmate de lucrarile de restaurare actuale).
Excursie matinala la Amber Fort – optional urcarea muntelui catre fort pe elefant. Dupa vizita ne indreptam spre Agra cu masina, in drum vizitam Fatehpur Sikri (vechi oras in desert, din vremea dinastiei Mughal), The Buland Darwaza ( cea mai mare poarta din lume, situata la 43 km de Agra, construita in 1601; inscriptia islamica de pe poarta principala, scrisa in persana, spune asa: „ Iisus, fiul Mariei, a zis: Lumea este un pod, treci peste el, dar nu-ti construi casa pe el. Cel care spera pentru o zi, poate spera pt eternitate, dar lumea nu dureaza decat o ora. Petrece-o in rugaciune, restul este nevazut”). Cazare in Agra.
Ziua 09: Agra
Dimineata vizitam Taj Mahal, rasarit de soare la Taj Mahal ( o priveliste de neuitat!). Monumentul, simbol al iubirii imparatului Shah Jehan pentru sotia sa Mumtaz Mahal, Taj Mahal „ inceput ca un palat, terminat ca o bijutrerie” este in acelasi timp un simbol al arhitecturii indiene, unul dintre cele mai gratioase si extravagante monumente ale lumii. Vizitam de asemenea Fortul Rosu – multe evenimente legate de constructia Taj Mahal au avut loc aici – si Itmad-ud-Daula’s Tomb, mormant care prezinta un interes deosebit, datorita desenelor cu elefanti. Cazare la Hotel Crystal Inn.
Prima mentiune despre Agra apare in faimoasa scriere hindusa Mahabharata, ca padurea Agraban, in apropiere de Mathura. Badal Singh a fondat orasul in anul 1475, dar apogelul sau a fost atins in timpul regelui Akbar, care a facut din Agra orasul artelor, culturii, comertului si educatiei, cand orasul purta numele sau, Akbarabad. Cele mai multe dintre cladirile de astazi au fost construite in stilul Mughal, in a doua jumatate a sec 16 – inceputul sec 17.
Ziua 10: Agra – Delhi .
Dupa micul dejun plecare spre Delhi cu masina, in drum se viziteaza (optional) Sikandra, localitate cu 11.000 locuitori, care adaposteste mormantul regelui Akbar cel Mare ( 1605). La sosire in Delhi, cazare la Hotel Suncourt Yatri sau zbor de noapte catre Romania.
PROGRAM 1: Crestinism si paganism in Asia
Sri Lanka (Mt lui Adam) ; India crestina, India pagana / 11 zile (de la 1250 euro, grup de minim 25 persoane ), Pretul definitiv va fi afisat in cateva zile.
– perioada: 1 – 10 martie 2012 ( ziua 1 – ziua 10)
– program: 3 zile in Sri Lanka si 7 zile in India
– avion : Bucuresti / Colombo (Sri Lanka), retur Delhi (India) / Bucuresti)
– pret estimat pt grup de 8-10 pers: 1700 euro + bilet avion (800 euro)
– pretul include:
Sri Lanka: cazare 2 nopti la hotel 4*, mic dejun si cina, transport cu mini-van pe toata durata sejurului, ghid vorbitor de limba engleza si sofer, la dispozitie pt intreaga perioada a sejurului, toate taxele legale (18%), avion Colombo – Chennai (Sri Lanka – India) , viza turistica pt Sri Lanka.
India: programul din zilele 04-11, cazare in hoteluri bune, 3 mese/zi, transferurile aeroport-hotel, transport auto, toate biletele de avion in interiorul Indiei, safari, toate taxele de intrare la obiectivele turistice, ghid local vorbitor de limba engleza,
– pretul nu include:
Sri Lanka: masa de pranz (~15 usd) la alegerea turistilor; taxe de intrare si pt fotografiere la obiectivele turistice; tipsuri/bacsisuri pt personalul local; cheltuieli personale; orice alte cheltuieli neincluse mai sus.
India: viza turistica pt India (150 lei), cheltuielile personale, tipsuri (35 euro), orice alte cheltuieli netrecute la pretul include