Rusia: Sarbatoarea de vara a Sf Serghie de Radonej
In fiecare an, data de 18 iulie imparte in doua anul monahilor de la Lavra Sfintei Treimi a Sfantului Serghie de Radonej – cea mai mare manastire aRusiei, aflata la doar 70 km de Moscova. Data de referinta in viata lavrei, parintii isi planifica activitatile pentru perioada dinainte si perioada de dupa sarbatoarea de vara a Sfantului Serghie. Cu o saptamana inainte de marea sarbatoare prilejuita de aflarea moastelor Sf Serghie, in hotelul lavrei se blocheaza toate locurile, pentru ca incep sa soseasca arhiereii din intreaga Rusie.
Marele aparator al pamantului rusesc, Sf Serghie de Radonej este cel care a asezat Rusia sub semnul Sfintei Treimi, prin intarirea in credinta a principelui Dimirie Donskoi inaintea bataliei cu tatarii de la 1380. Momentul istoric crucial in viata poporului rus, alungarea tatarilor-mongoli ( pagani) de pe pamantul increstinat al Rusiei, a descoperit importanta Sf Serghie de Radonej in calitate de staret si ocrotitor al pamantului rusesc in intreaga sa maretie duhovniceasca. Din acest punct de vedere si pastrand proportiile in comparatie, Sf Serghie de Radonej a fost pt tarul Dimitrie Donskoi ceea ce Sf Daniil Sihastru a fost pt Stefan cel Mare si Sfant. Dar in acelasi timp, Sf Serghie a fost principalul artizan al vietii contemplative in Rusia, la doar 300 de ani de la momentul increstinarii acesteia. Lavra Sf Treime, fondata de el in anul 1337, a dat nastere la 50 de manastiri, care, la randul lor, au dat nastere altor 40 de asezaminte monahale, astfel incat ieromonahul Nikon – cel care a scris viata Sf Serghie in secolul al XV-lea – da numele a 100 de sfinti monahi care proveneau din manastirea Sf Serghie.
Sf Serghie, grabnic ajutator in luminarea mintii elevilor si studentior
In prezent, aici, in kremlinul lavrei, se afla cea mai puternica scoala teologica a Bisericii Ortodoxe Ruse, care cuprinde: Academia Teologica Moscovita ( cu o durata de 3 ani), Seminarul Teologic Moscovit ( 5 ani), Scoala de Pictura ( primul nivel de 3 ani, al doilea nivel de 2 ani) si Scoala de Conducatori de Cor Bisericesc ( 3 ani). Aici s-au format majoritatea arhiereilor Bisericii Ortodoxe Ruse, in Lavra au primit cinul monahal cei mai multi dintre ei. In pezent, in fiecare an sunt admisi doar 90 de elevi la seminar si doar 60 studenti la Academia Teologica, care are 4 facultati (pentru fiecare facultate sunt aprobate doar 15 locuri). In ultima perioada, in fiecare an a existat cel putin un elev sau un student roman din Republica Moldova, admins la studii teologice.
Interesant este ca Sf Serghie de Radonej este cunoscut ca grabnic ajutator in luminarea mintii elevilor si studentilor, ca urmare a unui episod uimitorpetrecut pe vremea cand avea sapte ani si purta numele de Vartolomeu. Necajit fiind de faptul ca nu intelegea nimic din ceea ce explica invatatorul, „fiind zabavnic la minte”, intr-una din zilele in care umbla singur prin dumbravi, cautand locuri linistite, micutul Vartolomeu intalni un calugar caruia ii spuse supararea sa, legata de neputinta mintii sale si ii ceru sa se roage Domnului pt luminare. Iar calugarul ( ingerul?) facand rugaciunea si binecuvantandu-l, i-a spus: „Iată, de acum, fiule, îţi daruieşte Dumnezeu să înţelegi cele ce-ţi trebuie, încât să poţi şi pe alţii să-i ajuţi!”. Aceasta s-a facut din randuiala Domnului, ca nu de la oameni, ci de la Duhul Sfant sa se dea copilului intelegerea cartii.
Festivitatile organizate anual in 18 iulie
In ziua de 17 iulie, in ajunul marii sarbatori, se aduna in Lavra Serghiev Posad cel putin 70 – 100 de arhierei, din toata Rusia, majoritatea fiind absolventi ai Academiei Teologice din Lavra. De asemenea, soses oaspeti din Grecia, Serbia, Bulgaria si grupuri de pelerini.
In ajunul sarbatorii, la ora 15, se oficiaza vecernia mica cu acatistul Sf Serghie de Radonej, iar de la ora 18, privegherea de seara ( vecernia mare si utrenia). De obicei aceste slujbe sunt oficiate de catre Patriarhul Moscovei si a toata Rusia.
In ziua de sarbatoare – 18 iulie – la ora 9 toti arhiereii merg la Palatul Patriarhal, sa-i intampine pe Patriarh si Sfantul Sinod, corurile unite ale studentilor si seminaristilor canta imnuri, clopotele sunt trase si, dupa primirea binecuvantarii, fiecare dintre arhierei se indreapta catre biserica unde va sluji Sfanta Liturghie. Se oficiaza 4 Sfinte Liturghii, toate odata, in catedralele si bisericile Lavrei. De asemenea, se oficiaza Sfanta Liturghie si in biserica Acoperamantul Maicii Domnului a Academiei Teologice si in Biserica Sf Ioan Scararul a Seminarului Teologic, in total 6 sfinte liturghii simultan, incepand cu ora 9. Patriarhul oficiaza de obicei in catedrala Adormirii Maicii Domnului ( catedrala cu cupole albastre). In fiecare an se respecta acelasi tipic.
Sfantul Serghie are doua sarbatori in an: 18 iulie – aflarea sfintelor sale moaste in anul 1422, la exact 30 de ani dupa moartea sa ( 1392) si 8 octombrie – trecerea la Domnul a Sfantului Serghie, in 1392. In zilele noastre, la ambele sarbatori ale Sf Serghie Clopotul Ţar ( 400 tone) este tras cate 3 zile, pe toata durata festivitatilor, in restul anului auzindu-se doar la cele 12 praznice imparatesti si zilnic din Saptamana Luminata si pana la Cincizecime.
Fotografiile pe care vi le prezentam au fost facute de catre grupul de pelerini romani sositi in vizita in data de 18 iulie 2010, in timpul festivitatilor prilejuite de hramul Lavrei Sfintei Treimi a Sfantului Serghie de Radonej. Cunoscand importata Sfantului Serghie pentru poporul rus, dar si grabnicul, puternicul raspuns pe care sfantul il da atunci cand te indrepti in rugaciune directa catre el in necaz sau nevoi, ne-a mirat numarul relativ redus de participanti la aceasta mare sarbatoare a Bisericii Ortodoxe Ruse, comparativ cu ceea ce se intampla, de exemplu, la Iasi la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
Impresiile unui pelerin roman la unul dintre pelerinajele in Rusia: „Aveam impresia – nu stiu de ce – ca Sf Serghie de Radonej e un Sfant sever. Am descoperit un sfant cu atata iubire (emana lucrul acesta) si cu moaste ce miroseau… dulce. Au fost singurele moaste “dulci” din tot pelerinajul nostru, in care ne-am inchinat, timp de 15 zile, la sute de sfinte moaste in Rusia si Ucraina.” ( Ciobanu George Sorin, Lipanesti Prahova, 2007).
Maria Chirculescu,
Miriam Turism
Tags: Hram, Rusia, sarbatoare de vara, Serghie, Serghie de Radonej, Serghiev Posad, Sfantul