INSULA KRONSTADT: la Sf Ioan de Kronstadt
KRONSTADT, la Sf Ioan de Kronstadt
Când pelerinii sfințesc locul
Sâmbătă 1 iunie 2013. În programul Comorile Rusiei Ortodoxe, aveam prevazut pentru această zi un program relaxat (eram deja într-a opta zi de pelerinaj prin Rusia pravoslavnică, iar în St Petersburg deja ne inchinasem la mormintele Sf Xenia, al Sf Ioan de Kronstadt și la cel al Sf Alexandru Nevski in lavra care îi poarta numele). Sâmbătă aveam așadar program liber în St Petersburg, obiectivele opționale principale fiind Muzeul Ermitaj și Palatul Petrodvoreț . Pornind de la ideea unui pelerin – preot de mir cu mare evlavie la Sf Ioan de Kronstadt – grupul se mobilizează și vineri pelerinii îmi propun să mergem cu toții a doua zi pe insula Kronstandt, situată nu departe de St Petersburg, la intrarea in Golful Finic, acolo unde a viețuit și a slujit timp de 52 de ani marele păstor al Rusiei și al întregii ortodoxii de secol XX. O singură persoană își dorește cu ardoare să viziteze Muzeul Ermitaj – unul dintre marile muzee de artă ale lumii, obiectiv turistic important al fostei capitale imeriale – însă după o noapte de meditație și un sfat bun primit de acasă, hotărăște că a se supune deciziei grupului și în consecință a-și tăia voia proprie (mai ales când dorința este atât de puternică) este o lucrare duhovnicească demnă de un pelerinaj intens și „interactiv” ca relație cu divinitatea, astfel încât renunțarea aceasta devine jertfă închinată Sântului Ioan de Kronstadt. Aveam așadar o modificare substabțială de program, solicitată de grup cu majoritate absolută, ca urmare a renunțării la ziua liberă într-una dintre cele mai fermecătoare capitale ale lumii, St Petersburg!
Ca organizator, mai fusesem o dată in Insula Kronstadt, în septembrie 2006, fiind atunci primul grup de români care vizitau această insulă situată strategic in apele Mării Baltice, sediul flotei marine de nord a Rusiei, insulă militatizată până în acel moment (imposibil de vizitat de către turiști sau pelerini). Însă modul în care Sf Ioan de Kronstadt avea să ne primescă acum, în iunie 2013, ca răspuns al evlaviei și a dorinței jerfelnice a grupului de pelerini români, a fost absolut magistral!
Surpriza de pe Insula Kronstadt
Sosiți cu autocarul românesc pe Insula Kronstadt pe la ora 10 dimineața, primul popas a fost în dreptul unei catedrale imense, de unde speram să luam adresa casei în care a locuit Sf Ioan de Kronstradt. Știam ca Biserica Sf Andrei, la care a slujit sfântul, fusese rasă de pe fața pământului de către comuniști ( pe acel loc este acum un parc, altarul fiind marcat cu o piatră de mari dimensiuni) și ne rugam cu toții sfântului să ne deschidă o cale către locurile în care a viețuit aici pe insulă, timp de jumătate de secol… Însă catedrala în jurul căreia ne-am învâtrit era închisă și vreo 15 minute nu am aflat pe nimeni care să ne dea vreun indiciu… Pe o straduță laterală, am observat un autoturism a cărui șofer purta un tricou cu Sf Ioan de Kronstadt, așa ca ne-am îndreptat către el, pentru a lua relații. Pornind de la acest moment, totul s-a desfășurat foarte repede: Elena Antonova, avocată în St Petersburg, ne-a spus că la ora 12 începe prima procesiune maritimă închinată Sf Ioan, procesiune care are punctul de pornire pe apă aici la Kronstadt și se va termina la Sura, micuța localitate din nordul extrem (regiunea Arhanghelsk) în care s-a născut Sfântul! Intrigați la auzul acestei vești, am rugat-o pe Elena sa ne fie ghid în autocar, să vorbească pelerinilor români, iar ea a acceptat cu mare bucurie!
Am aflat astfel că ea și soțul ei fac parte din consiliul de conducere al unei fundații din St Petersburg, fundație care a organizat în perioada 1 – 14 iunie 2013 prima procesiune navală – pelerinaj închinat Sf Ioan de Kronstadt, cu ocazia împlinirii a 185 de ani de la nașterea Sfântului, procesiune binecuvântată de către chiar Patriarhul Moscovei și care se derula cu fonduri de la statul rus! Iar noi venisem pe insulă exact la data de 1 iunie, la momentul demarării acestei procesiuni, cu două ore înainte de festivitatea de pornire pe ape! Scopul principal al acestei procesiuni era acela de a revigora tradiția de pelerinaj în satul Sura, dar și de a revigora viața duhovnicească a nordului extrem al Rusiei, în regiunea Arhanghelsk! Un scop adiacent era acela de a susține financiar (prin donații) redeschiderea mănăstirii de maici din Sura, cu hramul Sf Ioan Teologul, mănăstire ctitorită inițial chiar de către Sf Ioan de Kronstadt, în satul părinților săi ( sfântul făcând parte dintr-o familie de preoți din tată în fiu, șir neântrerupt de mai bine de 350 de ani până la nașterea sa, tatăl său Ilie fiind și el cântăreț în biserica satului). Revigorarea vieții monahale în satul Sura a început în anul 1994 cu crearea unei comunități de maici ortodoxe. Decizia de a deschide această mănăstirie a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, la 04 octombrie 2012.
Elena Antonova ne-a explicat modul total inedit – și adaptat condițiilor geografice – în care a fost gandită această procesiune navală: bărbații participanți vor parcurge cu barca aproximativ 2000 km pe ape și apoi pe uscat, până vor ajunge la Sura (unde se așteaptă să ajungă în 10 iunie, comemorarea sfântului fiind făcută pe 14 iunie), iar femeile vor merge pe uscat apoi pe apă doar până la Mănăstirea Soloveț, de unde se vor reîntoarce la St Petersburg în 5 iunie ( la mijlocul perioadei ). Traseul a punctat locuri de pelerinaj pe care le-a vizitat chiar Sf Ioan de Kronstadt în timpul vieții sale, însă parcurse de la locul viețuirii sfântului către locul său de naștere. „Procesiunea va începe cu o rugăciune de despărțire de Catedrala Sfântul Nicolae Naval din Kronstadt, va trece din Golful Finic în Lacul Ladoga ( Mănăstirea Sfintei Treimi a Sf Alexandru din Svir), apoi în Lacul Onega, va traversa calanul Marea Baltică – Marea Albă pentru a ajunge la Mănăstirea Soloveț, apoi la Arhanghelsk, Manastirea Artemievo-Verkola și pe râul Divna de Nors, vor merge către satul Sura. Este prima procesiune de acest fel, dar sperăm să devină o tradiție, la care anul viitor vă așteptăm să participați și voi, pelerinii români, cei care îl iubiți pe Sfântul Ioan de Kronstadt!” ne-a spus Elena. Am acceptat cu entuziasm și sperăm din tot sufletul ca Sfântul Ioan să ne ajute să ne realizăm acest gând temerar!
Până să înceapă slujba de binecuvântare a acestei procesiuni, Elena ne-a condus la casa în care a locuit Sfântul, un bloc obișnuit, care la etajul al doilea păstrează ca muzeu apartamentul de doua camere al marelui stareț. O scară de bloc comună, pe care miroase a mâncare și care pe un palier are un bust al Sf Ioan. Apartamentul – muzeu are o camera deschisă tuturor vizitatorilor curioși, dar și o alta, care s-a deschis doar pentru fețele bisericești din grup, care cuprinde biroul la care Sf Ioan și-a scris lucrările, traduse astăzi în zeci de limbi ale pământului. Pe scară, figuri de ruși simpli – și cum o fi oare să fi fost vecin cu un sfânt aflat acum – și pentru vecie – lângă Domnul?
Începerea Procesiunii Navale Kronstadt – Sura
Ne-am întors grabiți cu autocarul la catedrala Sf Nicolae de lângă portul Kronstadt, pentru că Elena se temea să nu piarda plecarea în procesiune, împreună cu prietenii ei pelerinii. De data aceasta am gasit acolo o atmosferă de sărbătoare, foarte multă lume, catedrala era deschisă – iar dimensiunile și aspectul acesteia ne-au impresionat pe toți! Am participat la rugaciunile de binecuvântare, la onorurile date de un corp de marinari și al final am cântat și noi pe românește, pe scările catedralei, Hristos a Inviat!
Peste câteva zile, la Mănăstirea Soloveț, ne-am reîntâlnit cu Elena și participanții la această procesiune, iar ea ne-a spus că toate pomelnicele pe care le-am dat la întâlnirea noastră din Kronstadt au ajuns la parinții care merg către Sura și vor fi pomenite și la mănăstirea de maici din satul Sf Ioan de Kronsadt! Și a reiterat invitația de a participa, împreună cu ei, la viitorul pelerinaj naval pe urmele marelui sfânt!
De pe internet am aflat mai apoi că 20 de bărbați au finalziat acest traseu dificil către cătunul izolat din nordul extrem al Rusiei (regiunea Arhanghesk), că parcursul naval de 2000 km, cu crucea pe ape, a fost mult mai dificil decât se așteptau, dar rugaciunile din timpul opririlor și oblăduirea Sf Ioan de Kronstadt le-au dat puterea de a finaliza! Peste tot au fost primiți cu mare căldură de către guvernatorii locali, de către credincioși și cler, cu toții sperând în revigorarea tradițiilor pravoslavnice ale Rusiei vechi. Și pentru că Sfântul Ioan de Kronstadt știe cât de mult îl iubim și noi, românii, fie ca prin mijlocirea sa, cei mai temerari dintre noi să poată să parcurga alături de frații ruși acest periplu duhovnicesc în apele nordului, în anii care urmeaza! Ținem legatura!
Foto inedite, Sf Ioan de Kronstadt: AICI (Blog Miriam Turism)
Maria Chirculescu
Miriam Turism
Tags: Kronstadt, pelerinaj, Rusia, Sf Ioan de Kronstadt