ETIOPIA CRESTINA, ESENTIAL. Meskel Festival. 21/27 Sept 2020 (7z), Pret 1220 euro+ avion
Un program concentrat, in care veti descoperi fascinanta Etiopie Crestina (credinta si ritualuri pastrate nemodificate de 16 secole). Programul cuprinde cele mai importante obiective crestine din Etiopia si se termina cu participarea la MESKEL FESTIVAL, Sarbatoarea Sfintei Cruci, zi nationala in Etiopia.
PROGRAM:
Ziua 1: Luni 21 sept : spre Addis Abeba
Intalnire la Aeroportul Otopeni la ora 04:00, zbor Lufthansa la ora 06:05, se ajunge la Addis Abeba la ora 23:50 (escala la Frankfurt 5h40min).
BINE ATI VENIT IN ETIOPIA!
Cazare hotel 4* in Addis Abeba.
Ziua 2: Marti 22 sept : Addis Abeba
Addis Ababa (“Floare Noua”, 2355 m altitudine)
Cu o populaţie de 2,7 milioane de locuitori (in 2007), Addis Abeba este centrul politic, economic si social al Etiopiei. Fondată de către împăratul Menelik al II-lea în 1887, acest mare, dezordonat, dar ospitalier oras inca mai poarta marca exuberantei personalitati a intemeietorului sau. Addis Abeba este situata la poalele Munţilor Entoto (peste 3000 m), ceea ce o face sa fie a treia capitala din lume ca altitudine ( dupa La Paz – Bolivia si Quito – Ecuator). Cu un climat montan sub-tropical, capitala Etiopiei are o medie anuala a temperaturilor de zi de 230C si 80C noaptea. Temperaturile medii ale lunii SEPTEMBRIE sunt de 210 C ziua si 130 C noaptea, cu sanse de precipitatii intre 30% si 40%.
Addis Abeba este la fel de cosmopolita ca oricare dintre marile metropole ale lumii, arhitectura sa fiind foarte variata. Cladiri inalte de birouri, vile elegante, bungalouri funcţionale, hoteluri moderne, sali de conferinte şi teatre – stralucind in marmura si aluminiu, stau alaturi de de case tradiţionale cu gard de nuiele, inconjurate de vite, oi, capre si pui, stuate pe strazi pline de praf, neasfaltate. Addis Abeba pur şi simplu a crescut intr-un mod natural, organic, aspectul sau actual reflectand acesta evolutie nestructurata.
In cursul zilei, City-Tour. Vizitam:
Catedrala Sfanta Treime, o foarte frumoasa catedrala in stil baroc, a carei arhitectura este unica in Etiopia si Africa. In catedrala vom vedea carti sfinte apartinand familiilor imperiale, vitralii cu scene din Vechiul si Noul Testament si cripta Imparatului Haile Silassie-I si a sotiei sale, ctitorii catedralei. In muzeul catedralei sunt expuse daruri primite de Biserica Etiopiana, printre care si mana dreapta a Sfantului Apostol Iuda Tadeu, Ruda Domnului (grabnic ajutator in situatii disperate, fara iesire).
Muzeul National, in interiorul caruia sunt expuse descoperiri arheologice şi istorice, inclusiv faimosul complet hominid fosili cunoscut cu numele de “Lucy” – denumirea locala “Dinknesh” insemnand “tu esti minunata”. Lucy, descoperita in 1974, este cea mai veche si totodata cea mai bine reconstituita fosila umanoida bipeda din lume, care apartine unei femele care a trait acum 3,2 milioane de ani in Etiopia de astazi.
Pranz cu ceremonia prepararii cafelei , pe o terasa de pe care putem vedea cea mai completa panorama a Addis-Abebei.
Istoria cafelei – totul a pornit din regiunea Kaffa (sud-vestul Etiopiei), atunci cand un pastor a observant ca acele capre care mancau dintr-un anume arbust erau mai zburdalnice si mai viguroase. A inceput si el sa manance fructele arbustului si a constatat ca are o energie mai mare. Calugarii manastirii din apropiere au inceput si ei sa consume fructele de cafea si le-a fost mai usor sa se concentreze in timpul rugaciunilor de noapte. Primii care au inceput sa consume regulat o bautura din frunzele uscate ale arbustul de cafea au fost calugarii (in Etiopia, frunzele se numesc Quti). Apoi comerciantii arabi care au calatorit in Etiopia au aflat de noua bautura si au inceput si ei sa o bea. Un comerciant spaniol a dus in India bautura etiopiana si a numit-o Cafea. In Etiopia, cafeaua se numeste Buna, iar frunzele se numesc Quti. Etiopienii beau de asemenea coaja argintata a cafelei, pe care o numesc Keshier (se exporta in tarile arabe, dar restul lumii o ignora).
Ceremonia traditionala de preparare a cafelei face parte din cultura etiopiana si se practica zilnic, si astazi. Dureaza minim o ora si este motiv de socializare – intalnire cu familia, prietenii, musafirii… In locul in care se organizeaza, se rasfira pe jos iarba verde, se tamaiaza si apoi incepe prepararea cafelei, pornind de la boabe crude – care se prajesc intr-o tigaie speciala, pe jar, apoi se macina manual, se fierbe apa intr-un vas traditional si se prepara bautura de cafea, care apoi se serveste tuturor in niste cescute specifice. Persoana care indeplineste aceasta ceremonie este de obicei gazda si este o mare onoare sa se afle in acest rol. Langa cafea se servesc floricele de porumb sau alte seminte sau snack-uri traditionale.
Merkato, cea mai mare piata in aer liber din Africa.
Cazare la Addis Ababa, hotel 4* (clasificare locala)
Ziua 3: Miercuri 23 sept: Bahir Dar, (1800 m), Lacul Tana
Dupa micul dejun, zbor catre Bahir Dar, un oras in nord-vestul Etiopiei, pe malul Lacului Tana. Incepe o zi remarcabila, in care ne vom plimba cu barca, vizitand manastirile de pe insulele lacului Tana.
Lacul Tana are 37 de insule dintre care 20 adăpostesc biserici cu un semnificativ interes cultural si istoric. Pe insula Tana Cherqos tradiţia spune ca s-a odihnit Fecioara Maria la întoarcerea din Egipt; deasemenea se spune că Frumentius, care a introdus creştinismul în Etiopia este îngropat în Tana Cherqos (in aceasta manastire pot intra doar barbati).
Mai intai vizitam Narga Silassie, biserica rotunda de pe insula Dek, cea mai mare insula de pe Lacul Tana. Biserica a fost construita in sec 18 de catre imparatul Mentwab si are multe fresce foarte bine pastrate. Există, de asemenea, două remarcabile şi pitoresti “porti de apa” pe ţărmurile opuse, spre partea de vest şi cea de est, cu piete, turnuri cu două etaje, in stilul Castelului Gondar, drumul pietruit ducand de la apa pana la biserica.
Continuăm drumul spre Peninsula Zege; aici sunt caracteristice culturile de cafea, dar – ca si pe celelalte insule de pe lacul Tana – se pastreaza si o vegetatie naturala bogata.
Există şapte biserici pe peninsula, din care vizitam Kidane Mihret sau Azewa Mariam, celebre pentru frescele cu scene biblice viu colorate, elaborat pictate pe plafoane si peretii laterali.
Patrundem in partea de sud a lacului în formă de inimă, pe insula cu Manastirea Kebran Gabriel, care cuprinde o mare şi importanta biserica dedicata Sf.Arh. Gavariil. Clădirea construită in stilul Gondar este rotunda, cu doisprezece stalpi de piatra rosie Danqaz, legati prin arcuri. Frescele si icoanele pe panza ale acestei biserici sunte renumite. Biserica este faimoasa mai ales datorita manuscriselor sale – unele foarte vechi si de mare valoare ( o reproducere a unui asemenea manuscris a fost preluata intr-un album UNESCO). Izolarea insulei a ajutat la salvarea acestor comori crestine, aceasta manastire fiind considerata loc sigur pentru manuscrisele trimise aici de catre alte biserici, aflate in calea lui Ahmed Gragn, conducatorul musulman din sec 16 care a pornit un adevarat jihad / razboi impotriva Imperiului Crestin Etiopian. Femeilor nu le e permis sa intre in manastirea Kibran Gabriel.
Cazare la Bahir Dar, hotel 3*.
Ziua 4: Joi 24 sept : Gondar (2133 m, UNESCO)
După micul dejun plecam spre Gondar (3 ore), cazare hotel.
Gondar – in sec 17 si al 18-lea capitala Etiopiei. Pana in secolul 16, imparatii Imperiului Solomonic/Crestin Etiopian nu aveau capitala in locatii fixe, ci locuiau in corturi in campusuri temporare, mutandu-si familiile, suita, soldatii. Incepand cu Imparatul Menas, la 1559, imparatii au inceput sa petreaca sezonul polios ( de vara) langa Lacul Tana, revenind pe aceleasi locatii mereu. Gondar a fost intemeiat de catre Imparatul Fasilidas la anul 1635 si s-a dezvoltat ca asezare agricola si comerciala. Situata la 2.133 m altitudine, este in present un oras vizitat de turisti, datorita ruinelor palatelor regale si a bisericilor.
Turul de oras include:
”ROYAL COMPOUND “ ( “Combinatia Regala”), cu multe castele majestuoase, construite in stilul architectural al Evului Mediu european, cum ar fi: cele două castele etajate apartinand împăratului Fasiledes (1632 -1667), Biblioteca lui Fasilidas – fiul imparatului Yohannes (1667-1682; castelul în formă de sa a fiului lui Yohannes, imparatul Iyasu I (1682-1706)); sala mare sau “casa cântecului” a Împăratului Dawit III (1716-1721), în care au avut loc multe ceremonii; lungul V, forma ce cuprinde cele doua etaje din palat ce au apartinut sotiei celui din urmă, crăiasa Mentewab.
Baia lui Fasiladas (Palatul Baii). Un plan dreptunghiular, cu pereţi îngrijiti, care este umplut cu apă o dată pe an, pentru festivitatile de Timket (Boboteaza); popular cunoscut ca “Palatul Bobotezei / Palatul imbaierii”.
Debre Birhan Silassie, cea mai frumoasa biserica a Gondarului. “Treimea de pe Muntele Luminii / Muntele Schimbarii la Fata”. Construita în timpul domniei împăratului Iyasu (1682-1706), biserica n a fost niciodată distrusa. Se spune că atunci când au musulmanii au incercat sa-I dea foc în 1881, acestia au fost atacati de albine si au fugit.
Biserica este de plan dreptunghiular, similar cu cele ale arhitecturii antice Axumite. Zidurile din interior ale camerei din fata sunt acoperite cu picturi pe pânză, lipite pe pereti. Plafonul este construit din grinzi groase si decorat cu serafimi ce privesc in jos.
Cazare in Gondar, hotel 3*.
Ziua 5: Vineri 25 Sept : Lalibela (2500 m, UNESCO)
Dimineata mic dejun, apoi zbor spre Lalibela. Localitatea se afla pe o stanca vulcanica şi a fost iniţial cunoscuta sub numele de Roha. Orasul a fost mai târziu numit Lalibela, atunci când regele Lalibela i a construit bisericile din piatra (sfarsitul sec 12, inceputul sec 13). În prezent, este considerată ca fiind una dintre cele mai mari minuni arhitecturale etiopiene şi este pe locul 8 in lume, in topul UNESCO al celor mai incredibile situri ale istoriei.
Sunt peste 200 de biserici în Regiunea Lalibela, unele ascunse in pesteri adanci, si este de exceptie sa gasesti 11 biserici monolit intr-un singur areal geografic restrans. Primul areal este format din 6 biserici monolit (Ierusalimul Pamantesc), al doilea areal din 4 biserici monolit (Ierusalimul Ceresc) , fiind despartite printr-o vale numita Iordan.
Cea de a 11 –a biserica este Bete Giorgis (Sf. Gheorghe), cea mai frumoasa şi completa biserica in forma de cruce, sapata in bloc monolithic de piatra, simbolizand Arca lui Noe.
Cazare in Lalibela, hotel 3*.
Ziua 6: Sambata 26 Sept: Axum (2131 m, UNESCO)
Dimineata, dupa micul dejun, zbor catre Axum, vechea capitala a Etiopiei şi leagăn al civilizaţiei etiopiene. Axum este renumit si datorita obeliscurilor sale mai vechi de 2000 de ani, unele masurand până la 33 m inaltime, precum si datorita obiectivelor sale unice: baia şi palatul reginei din Saba, mormintul imparatului Kaleb si ale altor împarati, muzeul arheologic, care este în general evaluat ca fiind cel mai bun din Etiopia, biserica Sf. Maria din Sion, unde se afla Chivotul Legii. Legenda spune că fiul Reginei din Saba şi al Regelui Solomon din Israel, regele Menelik a adus Chivotul Legii din Israel in Axum.
In această zi vizitam Muzeul Arheologic din Axum, Catedrala Sf. Maria din Sion – care este considerata a fi ultimul loc de pastrare al Chivotului Legii originar.
Dupa amiaza vizitam la celebrul “camp al obeliscului” (din sec 4 AD, sit inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO), cu ruinele palatului si mormantul regelui Kaleb şi al Regelui Gebre Meskel şi palatul legendarei Regine din Saba (sec 9 î.Hr.).
Cazare la Axum, hotel 3*.
Ziua 7: Duminica 27 Sept, ajunul MESKEL FESTIVAL : ADDIS ABEBA
Dimineata, optional, participare la Sfanta Liturghie la Catedrala din Axum (orele 5:00 / 07:00). Dupa micul dejun, zbor la Addis Abeba.
Shopping in Addis Abeba: cafea arabica (etiopiana), textile, suveniruri etiopiene etc
MESKEL FESTIVAL, Inaltarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai mari sarbatori etiopiene (zi libera nationala). De la ora 16:00, pe strazile din Addis Abeba incepe festivalul Meskel, dedical aflarii si Inaltarii Sfintei Cruci de catre Imparateasa Elena, in anul 326. Etiopienii sarbatoresc cu mare fast, in fiecare an, aceasta sarbatoare. Acum este ajunul sarbatorii.
Cina festiva la Yod Abbysinia Cultural Restaurant din Addis Abeba (mancare si dansuri traditionale etiopiene).
Transfer la aeroport la ora 21:00, zbor Lufthansa la ora 23:15,
Se ajunge la Bucuresti luni 28 sept la ora 13:10 (escala Frankfurt 4h20min)
————————————————
OPTIONAL: se mai poate adauga o zi pentru vizitarea Manastirii DEBRE DAMO, cea mai faimoasa si mai veche manastire etiopiana in functiune (sec VI). Athosul etiopian – din cei 300 vietuitori ai manastirii, 150 nu coboara niciodata (exista un calugar batran si orb, care de 55 ani nu a coborat din manastire). Acces permis doar barbatilor. Acces in manastire: escaladarea unui perete vertical, de 15m inaltime, pe o frangie (cu ajutorul ghidului local).
PRET: 1220 euro / pers + avion
Pret pentru grup de minim 25 pers.
Pentru grupuri mai mici, pretul devine:
1280 euro, grup de 20-24 pers
1360 euro, grup de 15-19 pers
1520 euro, grup de 10-14 pers
1620 euro, grup de 05-09 pers
Pretul avionului cursa externa: bilete individuale (aprox 600-700 euro)
Pret avion curse interne Etiopia (4 curse): aprox 400 euro
Viza turistica: 50 usd. Supliment camera single: 120 euro
Curse interne (avion), 4 zboruri:
Ziua 3: Addis Abeba / Bahir Dar.
Ziua 5: Gondar / Lalibela.
Ziua 6: Lalibela / Axum.
Ziua 7: Axum / Addis Abeba
Pretul include:
Loc in camera dubla, hotel 3* sau 4*, Masa – mic dejun.
Pranz cu ceremonia cafelei (Ziua 2) si Cina traditionala (Ziua 7)
Toate transferurile si serviciile turistice indicate in program
Transportul auto in Etiopia
Toate taxele de intrare la obiectivele cuprinse in program
Inchirierea barcii la Lacul Tana
Taxe guvernamentale 15%
Ghizi locali, vorbitori de limba engleza
Ghid roman, preot insotitor
Pretul nu include:
Bilete de avion (cursa externa si 4 curse interne)
Mese: pranz si cina (se pot plati pe loc, la comanda, aprox 10 euro/ pranz, cina)
Viza turistica
Bauturi alcoolice (bere, vin…)
Bacsisuri ( 5 euro/zi, pt ghizi locali si soferi)
Cheltuielile personale (cumparaturi),
Orice alte cheltuieli care nu sunt incluse la Pretul Include.
Optional: Zi suplimentara cu vizita la Manastirea Debre Damo, Pret 160 Euro.
—————————
Note:
Vaccinarea contra bolilor tropicale NU este obligatorie la intrarea in Etiopia, dar poate fi recomandata de medici.
Daca doriti sa va vaccinati, va rugam sa va prezentati la medic cel tarziu cu doua saptamani inainte de plecare (vaccinurile isi fac efectul dupa 2 saptamani).
La vama este permisa intrarea (duty free) cu: 2 litri bauturi alcolice, 200 tigari,
0.5 l parfum. Se declara sumele mai mari de 3000 usd.
———————–—
Contract cu turistul: https://www.miriamturism.ro/contract-cu-turistul/
Contractul se considera incheiat la data platii avansului
—————————-
INFORMATII SI INSCRERI:
Ag. MIRIAM TURISM
Poiana Sarata Nr 244, Jud Bacau
Licenta tour-operator nr 1790/2019
Tel: 0723.645.180 sau 0234.337.990
Email: miriamturism@yahoo.com
office@miriamturism.ro
Site: www.miriamturism.ro