Miriam Turism: Pelerinaje si programe turistice in tara sfanta

MIRIAM TURISM
Sunati-ne la:
004-0723-645-180 si
004-0787-574-655.
MIRIAM TURISM : programe diverse, in intreaga lume, pentru sufletul dv!

GEORGIA & ARMENIA, 14-27 Sept 2018 (13z), 1250 euro + avion

Armenia a fost prima tara din lume in care Crestinismul a devenit religie de stat (in anul 301), iar Georgia cea de a treia (in anul 337). Abia in anul 380 Crestinismul a devenit religie de stat in intreg Imperiul Roman.

In decursul zbuciumatei sale istorii, micutul stat georgian (in care din secolul al V-lea slujbele se tin in limba poporului si care nu a cunoscut perioada iconoclasta) a reusit sa isi pastreze identitatea nationala, in imediata vecinatate a unor mari imperii (persan, mongol, otoman, rus) care au incercat sa-i distruga in primul rand Biserica Ortodoxa, baza puterii acestei natiuni. Dar Georgia -taramul Maicii Domnului – a rezistat eroic tuturor invaziilor, georgienii avand pana astazi doua coordonate puternic inradacinate in inimile lor: credinta si patriotismul!

Armenii, dimpotriva, s-au raspandit in toata lumea in comunitati nationale bine individualizate si care isi pastreaza apartenenta la Biserica Apostolica Armeana – din cele 10-12 milioane de armeni declarati ca atare la recensamintele de dupa anul 2000, doar aproximativ 3 milioane fiind rezidenti in Armenia.

Va invitam acum sa vizitati primele tari crestine ale lumii, in care au propavaduit 6 din cei 12 Apostoli: Sf Ap Andrei, Sf Ap Simon Zilotul (mirele din Canaa Galileii), Sf Ap Bartolomeu, Sf Ap Iuda Tadeu Ruda Domnului (fiul lui Iosif Tamplarul si fratele Sf Ap Iacob cel Mic), Sf Ap Toma si Sf Ap Matia (cel care l-a inlocuit pe Iuda Iscarioteanul); si tot aici se pastreaza unele dintre cele mai impresionante sfintenii ale crestinatatii:  Camasa lui Iisus, Cojocul Sfantului Prooroc Ilie, vesmantul Maicii Domnului (Georgia), Lancea Sfanta si lemn din Arca lui Noe (Armenia).

 

PROGRAM

GEORGIA

ZIUA 0, Vineri 14 sept, Inaltarea Sfintei Cruci: PLECARE

Intalnire la Aeroportul Otopeni la ora 19:00.

Zbor Aegean Airlinesc la ora 20:50 / 22:25 la Atena.

Escala, zbor la Tbilisi la ora 00:30 / 04:15 la Tbilisi.

BINE ATI VENIT IN GEORGIA!

Transfer la hotel, cazare.

ZIUA 1, Sambata 15 sept : TBILISI
Tbilisi , capitala Georgiei si cel mai mare oras al tarii (1.5 mil locuitori), fondat in sec V.

Dupa micul dejun de la ora 10:00 vom avea un city tour, the old city:

Biserica Metehi (sec 5)

Catedrala Sioni (sec 5) – cu Crucea Sf Nina cea Intocmai cu Apostolii,

Biserica Anchischati – cea mai veche biserica din Tbilisi (sec 6),

Muzeul de arte frumoase , cu o impresioanta colectie de arta sacra georgiana veche

Catedrala Sfintei Treimi (catedrala patriarhala)

Cina, cazare la Tbilisi hotel 4*.

ZIUA 2, Duminica 16 sept : MTSKHETA

Participare la Sfanta Liturghie la Catedrala Sfintei Treimi din Tbilisi.

Mtskheta (UNESCO) fosta capital si unul dintre cele mai vechi orase din Georgia. Vestigiile orasului vechi – cu mai mult de 1000 de ani inainte de Hristos. A fost capitala Regatului timpuriu Georgian de Iberia, in perioada dintre secolele III îH si V dH. Aici a fost proclamat Crestinismul ca religie de stat in anul 337. A ramas sediul Bisericii Ortodoxe Georgiene pana astazi (desi capitala se afla la Tbilisi).

Manastirea Jvari ( Manastirea Sfintei Cruci) . Dupa traditie, la inceputul sec 4, Sf Nina (cea care l-a convertit la crestinism pe regale Miran III al Iveriei) a ridicat in acest loc o cruce mare de lemn, pe locul unui temple pagan. Crucea s-a dovedit a fi facatoare de minuni si drept urmare, a atras pelerine din intreaga zona a caucazului. Pe ramasitele acestei cruci de lemn, in anul 545 a fost ridicata o biserica mica. Actuala biserica: 590 – 605.

La Mtskheta vizitam:

Catedrala Svetichoveli – care pastreaza Camasa lui Hristos si Cojocul Sf Prooroc Ilie. In present adaposteste scaunul Arhiepiscopului de Mtskheta si Tbilisi, care este in acelasi timp si catolicos-Patriarh al intregii Georgii.

Biserica Samtavro a Schimbarii la Fata si manastirea de maici a Sf Nina din Mtskheta. A fost construita de regele Mirian III de Iberia in secolul 4. Cunoscutul calugar georgian si Nebun pentru Hristos, Gabriel (+1995) are mormantul in curtea aceastei biserici. Inchinare la moastele Sf Gabriel.

Cina, cazare la Tbilisi hotel 4*.

ZIUA 3, Luni 17 sept : STEPANSMINDA

Dupa micul dejun plecam spre Stepansminda, pe Autostrada Militara Georgiana, drumul construit de rusi peste Caucaz pentru a cuceri Georgia. Mt Kazbegi / Kazbek este al 3-lea ca inaltime din Georgia si al 7-lea din Caucaz; legendele grecesti spun ca de aici a furat Prometeu focul zeilor!

Dupa micul dejun urcam cu jeep-urile la Man Sfintei Treimi / Tsminda Sameba (sec 14) de pe varful Mt Gergeti (2170 m), unul dintre simbolurile Georgiei!

Ne intoarcem in Tbilisi, cina cu program folcloric si cazare hotel 4*.

ZIUA 4, Marti 18 sept : KUTAISI

Kutaisi este al doilea oras al Georgiei ca marime (200.600), capitala regiunii Imereti si capitala vechiului regat de Colchis inca din mileniul al 2-lea inainte de Hristos. Unii istorici considera ca in Argonautica – poemul grec despre Iason si argonautii Kutaisi a fost destinatia finala. A fost capitala regatului Georgian (978 –1122), capitala a regatului Imertian (sec 15 -1810), iar din 1810 Regatul Imertian a fost ocupat de Rusia Tarista. In 1991 Georgia a devenit independenta.

Dupa micul dejun plecam spre Kutaisi. Vizitam:

Manastirea Gelati – 1106 (UNESCO, fresce sec XII), care apartine epocii de aur a Georgiei medievale, o perioada de putere si stabilitate politica si de crestere economica cuprinsa intre domniile Regelui David Constructorul (1089-1125) si a Reginei Tamara (1184 – 1213). Manastirea a reprezentat timp de secole principalul centru de stiinta si educatie al Georgiei, aici fiind infiintata Academia care a format cativa dintre cei mai celebri oameni de stiinta, teologi si filozofi georgieni.

Manastirea Motsameta – este numita dupa mucenicia a doi sfinti, fratii David si Constrantin, duci de Margveti, care au fost martirizati de turci in sec VII.

Catedrala Bagrati ( sec XI, UNESCO)

Cina si cazare la Kutaisi, hotel 3*-4*

ZIUA 5, Miercuri 19 sept : KUTAISI, ZUGDIDI, BORJOMI

Dupa micul dejun plecam spre Zugdidi, oras din vestul Georgiei, provincia istorica Samegrelo (Mingrelia).

Vizitam Muzeul de Istorie si Arhitectura Palatul Dadiani ; principala bogatie a muzeului este Camasa Maicii Domnului!

În vremea împaratiei lui Leon cel Mare (454 – 474), a fost găsit un veșmânt al Maicii Domnului la o femeie evreica care locuia in Galileea si care păstra această cămașă într-o camera separată, în care mulți bolnavi venind să se închine, se tămăduiau: ― Aici la mine este ascuns veșmântul Preacuratei Fecioare Maria, Maica lui Hristos Dumnezeu. In timpul cand ea s-a mutat de la cele pamantesti la cele ceresti, era acolo, la vremea ingroparii ei, una din stramoasele mele, vaduva, careia i s-a dat vesmantul acesta, dupa hotararea insasi Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu. Aceea, luand vesmantul, l-a pazit cu cinste in tot timpul vietii sale. Apoi, inainte de a muri, l-a incredintat in paza unei fecioare din neamul sau, poruncindu-i cu juramant, ca nu numai vesmantul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu sa-l pazeasca, ci si fecioria ei s-o pazeasca pentru cinstea Preacuratei Fecioare Maria. Iar fecioara aceea, in tot timpul vietii sale, pazind de asemenea cu multa cinste vesmantul acesta, cand s-a apropiat de sfarsitul vietii, l-a incredintat si ea la alta fecioara curata si cinstita din neamul sau. Astfel ca, din fecioara in fecioara, trecand multi ani, acest sfant vesmant a ajuns pana la mine, smerita, care am imbatranit …’’

Cina si cazare la Borjomi, statiune balneara cu faimoase ape minerale.

ZIUA 6, Joi 20 sept : UDE, VARDZIA, TBILISI

Dupa micul dejun, plecam la Ude, satul natal al Sf Antim Ivireanul (1650-1716), mitropolit al Tari Romanesti si mare om de cultura: tipograv, gravor, teolog, autor de carti bisericesti (cel mai mare tipograf din cultura medievala romaneasca, alaturi de Diaconul Coresi). A fost cel care a avut rolul major si definitiv in introducerea completa si definitiva a limbii romane in slujbele bisericesti, creatorul unei limbi romane bisericesti limpede, folosita pana in ziua de azi.

Apoi mergem la Manastirea Vardzia, manastire rupestra (intr-o pestera) situata in sudul Georgiei, datata in a doua jumatate a sec 12.
Pesterile se intind in peretele de stanca pe aproximativ 500 m, pe 19 niveluri. Biserica Adormirii dateaza din anul 1180, epoca de aur a Imparatesei Tamara. Manastirea are o serie de pereti pictati. Locasul a fost abandonat dupa invazia otomana din sec 16, dar acum face parte din patrimonial de stat si urmeaza a fi inscris in patrimoniul UNESCO.

Cina si cazare la Tbilisi, hotel 4*.

ZIUA 7, Vineri 21 sept : BODBE, ALAVERDI , TBILISI

Dimineata plecam spre Bodbe, inchinare la mormantul Sf Nina.

Conform traditiei georgiene, Sf Nina cea Intocmai cu Apostolii pentru georgieni, s-a retras la Cheile Bodbe, in Kakheti, unde a trecut la Domnul (338-340). La ordinul regelui Miran III (284-361), o micuta manastire a fost construita pe locul in care Sf Nina a fost inmormantata. Manastirea a capatat o mare importanta in Evul mediu, devenind favorita regilor de Kakheti, care au ales aceasta manastire ca loc al incoronarii lor. In prezent manastirea este sediul Episcopiei din Bodbe si unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Georgia, datorita mormantului Sf Nina.

Apoi vizitam Manastirea Alaverdi, manastire fondata de catre calugarul asirian Iosif Alaverdeli, care a venit din Antiohia si s-a stabilit intr-un mic sat, fost centru religios pagan dedicat Lunii. La inceputul sec11, Kvirike III de Kakheti a ridicat catedrala cunoscuta astazi sub numele de catedrala Alaverdi, in locul micutei biserici inchinate Sf Gheorghe. Cu o inaltime de 55 m, catedrala Alaverdi este a doua cea mai inalta cladire religioasa din Georgia, dupa recenta catedrala Sameba / Sfanta Treime din Tiblisi.

Degustare de vinuri la o podgorie din Alaverdi.

Tbilisi, cina si cazare hotel 4*

ZIUA 8, Sambata 22 sept : spre EREVAN
Pentru cei care termina programul (modul Georgia), zbor spre Romania.
Pentru cei care continua programul, dupa micul dejun plecare spre granita terestra cu Armenia, Sadakhlo.

ZIUA 8, Sambata 22 sept : HAGHPAT, SANAHIN, DILIJAN, SEVAN

BINE ATI VENIT IN ARMENIA!

Pe traseu spre Erevan vizitam:

Manastirea Haghpat (UNESCO, construita in perioada 977 – 991)
Manastirea Sanahin (UNESCO, construita in perioada 956 – 967)

Dilijan, faimoasa statiune balneara si Lacul Sevan.

Cina, cazare la Erevan hotel 4*.

ZIUA 9, Duminica 23 sept : EREVAN
Mic dejun. De la ora 10:30, participare la Sfanta Liturghie la Biserica Ortodoxa Rusa. Pranz la o terasa in Erevan (optional). Apoi city-tour Erevan: Maica Armenia (vedere panoramica a Erevanului), Complexul Cascada, Parlamentul… Cina si cazare in Erevan hotel 4*.

ZIUA 10, Luni 24 sept : ECHMIADZIN, Biserica HRIPSIME, GEGHARD
Dupa micul dejun vizitam:

Catedrala Echmiadzin (UNESCO) – centrul religios al Armeniei (Vaticanul Armeniei). Construita in anul 301, la proclamarea Armeniei ca primul stat crestin din lume, catedrala se pastreaza intacta pana azi. In centrul ei se afla un altar care marcheaza locul in care S-a coborat Iisus, iar in muzeu se afla Sfanta Lance / Sulita cu care a fost strapuns trupul Mantuitorului – adusa in Armenia de Sf Ap Iuda Tadeu, precum si parti din lemnul Sfintei Cruci si din Arca lui Noe.

Biserica Hripsime, capodopera arhitecturala cu cupola in forma de cruce, sec 7. Sf Hripsime a venit in Armenia odata cu Sf Nina si a suferit mucenicia alaturi de doica sa si de celelalte 39 fecioare care au insotit-o. Mormantul ei se afla in biserica. Este un loc foarte popular pentru celebrarea casatoriilor.

Catedrala Zavartnots (UNESCO), ridicata in perioada 643 -652, arhitectura tipica pentru biserica armeneasca a primelor veacuri crestine.

Manastirea Geghard (UNESCO), initial – sec 4 – s-a numit Manastirea Pesterii, pentru ca in perioada in care a fost aici pastrata Sfanta Lance sa fie redenumita Manastirea Lancei (Geghard)

Intoarcere la Erevan, cina si cazare hotel 4*.

ZIUA 11, Marti 25 sept : KHOR VIRAP, NORAVANK, TATEV, GORIS

Dupa micul dejun, plecam din Erevan spre sud-est. Vizitam:

Manastirea Khor Virap, vedere asupra Muntelui Ararat. Loc de pelerinaj pentru armenii din toata lumea, Man Khor Virap este ridicata pe locul pesterii in care a fost tinut timp de 14 ani Sf Grigore, Luminatorul Armeniei.

Manastirea Noravank – mare centru religios al Armeniei in sec 13 -14.

Manastirea Tatevnumita astfel dupa Eustatiu, un discipol al Sf Iuda Tadeu care a predicat aici. Fondata in sec 9. Accesul se face cu telecabina, pe o distanta de 5,7 km, ’’ Aripile lui Tatev’’ fiind trecute in Cartea Recordurilor ca cea mai lunga linia de telecabina din lume.

Goris, cina si cazare hotel 3*.

ZIUA 12, Miercuri 26 sept : SELIM PASS, LACUL SEVAN, GEORGIA

Dupa micul dejun traversam Armenia, spre Georgia : Pasul Selim (2410 m), Lacul Sevan, Noradous (cimitir cu 900 de pietre funerare si cruci din sec IX XVI, marturie a artei sacre din Armenia medievala).

Granita spre Georgia.

Cina si cazare in Tbilisi.

27 sept, plecare

Ora 04:00 prezentare la aeroport,

Zbor Aegean Airlines la ora 05:15,

Escala in Atena intre orele 07:10/08:25,

Zbor spre Bucuresti la ora 08:25.

Ajungem la Bucuresti la ora 10:00.

————————————————————————-

PRET (in euro)

Grup (nr persoane) minim 40 35-39 30-34 25-29 20-24
Program (13 nopti, hotel 4*) 1250 1299 1340 1399 1470
Avion (estimat) 280 280 280 280 280
Pret total (euro) 1530 1579 1620 1679 1750

 

GEORGIA
Pretul cuprinde:

Transport terestru, autocar clasificat turistic

Transfer aeroport / hotel / aeroport

Cazari in hoteluri 4* (loc in camera dubla).

Hoteluri:

Tbilisi (7 nopti), Hotel Orion http://www.hotelorion.ge/

Kutaisi (1 noapte), Hotel Best Western http://bwkutaisi.com/

Borjomi (1 noapte), Hotel Crown Plaza www.crowneplaza.com

Demipensiune (mic dejun si cina) , include o cina cu program folcloric si o degustare de vinuri la podgorie

Excursia la Manastirea Tsminda Semba

Intrari la toate obiectivele din program

Ghid local, vorbitor de limba engleza

Preot insotitor si insotitor din partea agentiei de turism

ARMENIA
Pretul cuprinde:

Transport terestru, autocar clasificat turistic; transfer de la / la granita

Cazari (loc in camera dubla). Erevan 4* (3 nopti), Goris 3* (1 n)

Demipensiune (mic dejun si cina)

Intrarile la obiectivele cuprinse in program

Concert live de muzica medievala la Man Geghard

Telecabina la Tatev (cea mai lunga linie de telecablu din lume)

Apa in autocar

Taxe locale

Ghid local, vorbitor de limba engleza

Preot insotitor si insotitor din partea agentiei de turism

———————————————————————————————
Pretul nu cuprinde:

Bilet avion – Aegean Airlines, 263 euro la data de 28 feb 2018

Masa de pranz

Tips (bacsis) pentru ghidul local si sofer

Asigurarea medicala

Orice alte cheltuieli in afara celor incluse la Pretul cuprinde.

————————————————————————————————

Informatii si inscrieri:

Ag. MIRIAM TURISM
Poiana Sarata Nr 244, Jud Bacau
Licenta tour-operator nr 4270/2010
Tel: 0723.645.180 sau 0234.337.990
Email: miriamturism@yahoo.com
office@miriamturism.ro
Site: www.miriamturism.ro

Copyright 2018 Miriam Turism, Agentie de turism organizatoare de programe interne si externe, Toate Drepturile Rezervate
Developed by BIT Development.