Miriam Turism: Pelerinaje si programe turistice in tara sfanta

MIRIAM TURISM
Sunati-ne la:
004-0723-645-180 si
004-0722-220-631.
MIRIAM TURISM : programe diverse, in intreaga lume, pentru sufletul dv!

ETIOPIA CRESTINA, februarie si octombrie 2018 (15 z), 2300 euro + avion

ETIOPIA CRESTINA

Etiopia este una dintre cele mai interesante destinatii crestine, pe care insa foarte putini oameni le viziteaza. Are munti inalti – Addis Ababa este a cincea capitala din lume ca altitudine (2355 m), ape foarte albastre si savane… Se spune ca acesta este locul originii omenirii.  Etiopia este o tara cu un trecut antic, a carei istorie scrisa in limba Ge’ez dateaza de acum 2000 de ani (alfabet propriu de 2000 de ani !). Regina din Saba si Regele Solomon nu sunt doar personaje legendare… In secolul al IV-lea dH, in timpul Imperiului Axum, a luat nastere Biserica Ortodoxa (Tewahedo) Etiopiana, aceasta ramanand un pilon al culturii etiopiene, si astazi 63 % din populatie fiind crestina. “Insula” de ortodoxie intr-o Africa musulmana sau pagana, Etiopia este acum, cu cei 45-50 milioane de ortodocsi, a doua tara ortodoxa din lume dupa Rusia. Doar ca saisprezece secole de izolare totala, determinate de conjunctura istorica in care a evoluat, au facut ca Biserica Ortodoxa Etiopiana sa aiba caracteristici pe alocuri ciudate, absolut proprii…

 

PROGRAM:

 

Ziua 1: Plecare

Intalnire la aeroportul Otopeni la ora 10:00, zbor la ora 12:05 catre Doha (durata zbor 4h 40 min) . Se ajunge la ora 17:45, escala 2 ore, zbor la ora 19:55 (durata zbor 4h 40 min). Ajungem la Addis Abeba la ora 00:35. BINE ATI VENIT IN ETIOPIA! Transfer la hotel, odihna.

 

Ziua 2: ADDIS ABEBA 

Cu o populaţie de 2,7 milioane de locuitori (in 2007), Addis Abeba (”Floare noua”) este centrul politic, economic si social al Etiopiei. Fondată de către împăratul Menelik al II-lea în 1887, acest mare, dezordonat, dar ospitalier oras inca mai poarta marca exuberantei personalitati a intemeietorului sau. Addis Abeba este situata la poalele Munţilor Entoto (peste 3000 m), ceea ce o face sa fie a cincea capitala din lume ca altitudine. Cu un climat montan sub-tropical, capitala Etiopiei are o medie anuala a temperaturilor de zi de 230C si 80C noaptea. Temperaturile medii ale lunii ianuarie sunt de 240 C ziua si 60 C noaptea, cu sanse foarte reduse de precipitatii (lunile cele mai ploioase sunt iulie – septembrie). 

Mic dejun. City tour Addis Abeba – cu trei dintre urmatoarele obiective (restul sunt optionale, functie de timp):

Muzeul National, in interiorul caruia sunt expuse descoperiri arheologice şi istorice, inclusiv faimosul complet hominid fosili cunoscut cu numele de “Lucy” – denumirea locala “Dinknesh” insemnand “tu esti minunata”. Lucy, descoperita in 1974, este cea mai veche si totodata cea mai bine reconstituita fosila umanoida bipeda din lume, care apartine unei femele care a trait acum 3,2 milioane de ani in Etiopia de astazi. O vizita la  acest muzeu este o introducere pentru vizita care va urma in zona istorica a Etiopiei.

Muzeul Etnologic, care se afla în campusul principal al Universitatii Addis Ababa si este legat de Institutul de Studii Etiopiene, cu scopul de a păstra resursele culturale si istorice ale ecestei ţari. Muzeul contine  colecţii complete, care descriu aproape toate grupurile tribal din  Etiopia, prezentand astfel o vedere de ansamblu asupra istoriei, culturii si traditiilor poporului etiopian. Colecţiile includ si grupurile triburilor nomade, stramosi ai omului cu mii de ani in urma

Catedrala Sf Gheorghe, o constructie tipica, traditionala etiopiana. Dupa victoria asupra italienilor din batalia de la Adwa, regele Menelik II a contruit aceasta biserica octogonala, in anul 1896. Sf Gheorghe, cel care a biruit balaurul, a fost protectorul soldatilor si din acest motiv catedrala i-a fost inchinata. Interesanta in aceasta catedrala este pictura bisericeasca, atat in stil traditional cat si in stil modern.

Catedrala Sf Treime, o foarte frumoasa catedrala in stil baroc, a carei arhitectura este unica in Etiopia si Africa. In catedrala dedicate Sfintei Treimi vom vedea carti sfinte apartinand familiilor imperiale, statui grecesti, vitralii cu scene din vechiul si Noul Testament si cripta Imparatului Haile Silassie-I si a sotiei sale, ctitorii catedralei.

Biserica Be’ata Mariam (Menelik Mausoleum), construita in 1911 de catre fiica imparatului Menelik, Imparateasa Cladirea patrata este construita din piatra de granit., cu o cupola centrala si alte 4 cupole la colturi. Adaposteste osemintele faimosului batran rege Menelik II, ale sotiei sale Imparateasa Taytu, ale fiicei – Imparateasa Zawditu, ale arhiepiscopului care l-a incoronat pe rege – calugarul Mateos si ale printesei Tsehai, fiica fostului imparat Haile Selassie I.

Vizita la Merkato, cea mai mare piata in aer liber din Africa.

Dejun si cina, cazare la hotel in Addis Abeba.

 

Ziua 3: ADDIS ABEBA

Dupa micul dejun urcam pe Muntele Entoto pentru o vedere panoramica a oraşului.

Muntele Entoto este cel mai inalt varf din Addis, cu o altitudine de 3200 de metri. Aici este locul primului palat al imparatului Menelik-al II-lea, fondator al orasului Addis Abeba. In biserica Sf. Maria a fost incoronat imparatul Menelik I. Tot de aici se poate admira capitala, inconjurata de campiile minunate din jur si conuri vulcanice, un loc unde poti respira aer tare, curat. 

După -amiaza participam la Festivalul Timket / Boboteaza etiopiana, un festival plin de culoare, in Addis Abeba.  Cazare la Addis Ababa, hotel.

 

Ziua 4: DEBRE MARKOS

Ne indreptam spre nord (304 km) şi vizitam Manastirea Debre Libanos din sec al 13 lea , cea mai mare manastire din tara. A fost ctitorita de catre Abuna Tekle Haymanot, un sfânt care s-a nevoit stand intr un picior timp de 7 ani  intr-o pestera, la Debre Libanos. Si astazi, daca un crestin doreste sa isi “mortifice trupul”, participa la Sfanta Liturghie stand intr-un picior!

Vom avea masa de pranz – picnic la «Podul Portughez», unde vom avea sansa sa intalnim unul dintre cele mai endemice (specifice zonei) mamifere din Etiopia :  babuinul Gelada, sau babuinul (maimuta) cu inima insangerata. Apoi vom merge prin Cheile Nilului Albastru, care sunt comparabile ca dimensiune cu Marele Canion american. Vom ajunge seara la Debre Markos, cina si cazare la hotel.

Nilul Albastru izvoraste din Lacul Tana din Etiopia, la o altitudine de 2150 m peste nivelul marii. Se varsa in Nilul Alb, ca afluent al Nilului. Debre Markos ( Sf. Marcu), o localitate la 2446 m altitudine, pe culmile defileului Nilului Albastru – este bine cunoscut ca locul in care, in aprilie 1941, o mica armata de doar 300 de soldati etiopieni si aliati au infrant armata de 1400 italieni, eveniment marcant in caderea ocupatiei italiene.

 

Ziua 5: BAHIR DAR

Dupa micul dejun plecam spre Bahir Dar (250 km), un oraş de pe malul lacului Tana. După prânz mergem la 32 km sud de Bahir Dar pentru a vizita celebra Cascada a Nilului Albastru, botezata de localnici cu numele Tis Isat (Fum De Foc). Apoi vom reveni la Bahir Dar şi ne vom plimba, admirand pasarile din jurul Lacului Tana. Cina si cazare.

 

Ziua 6: LACUL TANA

Lacul Tana – sursa Nilului Albastru, cel mai mare lac din Etiopia (3.600 km si unul dintre cele mai mari lacuri situate la mare altitudine din lume are 37 de insule, dintre care 20 adăpostesc biserici cu un semnificativ interes cultural si istoric. Pe insula Tana Cherqos tradiţia spune ca s-a odihnit Fecioara Maria la întoarcerea din Egipt; deasemenea se spune că Frumentius, care a introdus creştinismul în Etiopia, este îngropat în Tana Cherqos.

După micul dejun traversam cu barca Lacul Tana. Incepe o zi remarcabila, in care ne vom plimba cu barca vizitand manastirile de pe insulele lacului Tana : 

Narga Silassie, biserica rotunda de pe insula Dek, cea mai mare insula de pe Lacul Tana. Biserica a fost construita in sec 18 de catre imparatul Mentwab si are multe fresce foarte bine pastrate. Există, de asemenea, două remarcabile şi pitoresti “porti de apa” pe ţărmurile opuse, spre partea de vest şi cea de est, cu piete, turnuri cu două etaje, in  stilul Castelului Gondar,  drumul pietruit ducand de la apa pana la biserica.

Peninsula Zege; aici sunt caracteristice culturile de cafea, dar – ca si pe celelalte insule de pe lacul Tana – se pastreaza si o vegetatie naturala bogata. Există şapte biserici pe peninsula, din care vizitam doua: Kidane Mihret si Azewa Mariam, celebre pentru frescele cu scene biblice viu colorate, elaborat pictate pe plafoane si peretii laterali.

Manastirea Kebran Gabriel cuprinde o mare şi importanta biserica dedicata Sf.Arh. Gavriil. Clădirea construită in stilul Gondar este rotunda, cu doisprezece stalpi de piatra rosie Danqaz, legati prin arcuri. Frescele si icoanele pe panza ale acestei bieserici sunte renumite. Biserica este faimoasa mai ales datorita manuscriselor sale – unele foarte vechi si de mare valoare ( o reproducere a unui asemenea manuscris a fost preluata intr-un album UNESCO). Izolarea insulei a ajutat la salvarea  acestor comori crestine, aceasta manastire fiind considerata loc sigur pentru manuscrisele trimise aici de catre alte biserici, aflate in calea lui Ahmed Gragn, conducatorul musulman din sec 16 care a pornit un adevarat jihad / razboi impotriva Imperiului Crestin Etiopian. Femeilor nu le e permis sa intre in manastirea Kibran Gabriel.

Tana Cherkos. Tradiţia ne spune că Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria s-a odihnit sub un zid în timpul calatoriei spre Egipt a Sfintei Familii, ramanand aici trei luni şi zece zile.Calugarii susţin că detin un colier al Sf Maria, pe care aceasta l-lasat cand a plecat. Se spune, de asemenea, ca acesta a fost un loc sacru al evreilor. Menelik I şi nobilii evrei, după ce fug de la regele Solomon, aduc Chivotul Legii la aceasta manastire si construiesc un templu decorat cu oase intregi şi pietre preţioase. Şase sute de ani mai târziu, Chivotul Legii a fost dus la Axum.

Cina si cazare la Bahir Dar.

 

Ziua 7: GONDAR

Dimineata devreme, dupa micul dejun, plecam spre Gondar (175 km). Tur al orasului  Gondar (UNESCO) – in sec 17 si al 18-lea capitala Etiopiei. Pana in secolul 16, imparatii Imperiului Solomonic/Crestin Etiopian nu aveau capitala in locatii fixe, ci locuiau in corturi in campusuri temporare, mutandu-si familiile, suita, soldatii. Incepand cu Imparatul Menas, la 1559, imparatii au inceput sa petreaca sezonul polios ( de vara) langa Lacul Tana, revenind pe aceleasi locatii mereu. Gondar a fost intemeiat de catre Imparatul Fasilidas la anul 1635 si s-a dezvoltat ca asezare agricola si comerciala. Situata la 2.133 m altitudine, este in present un oras vizitat de turisti, datorita ruinelor palatelor regale si a bisericilor.

Turul include:

”ROYAL COMPOUND “ ( “Combinatia Regala”), cu multe castele majestuoase, construite in stilul architectural al Evului Mediu european, cum ar fi: cele două castele etajate apartinand împăratului Fasiledes (1632 -1667), Biblioteca lui Fasilidas – fiul imparatului Yohannes (1667-1682; castelul în formă de sa a fiului lui Yohannes, imparatul Iyasu I (1682-1706)); sala mare sau “casa cântecului” a Împăratului Dawit III (1716-1721), în care au avut loc multe ceremonii; lungul V, forma ce cuprinde cele doua etaje din palat ce au apartinut sotiei celui din urmă, crăiasa Mentewab.

Baia lui Fasiladas (Palatul Baii).  Un plan dreptunghiular, cu pereţi îngrijiti, care este umplut cu apă o dată pe an, pentru festivitatile de Timket (Boboteaza); popular cunoscut ca “Palatul Bobotezei / Palatul imbaierii”.

Cea mai frumoasa biserica a Gondarului este Debre Birhan Silassie sau “Treimea de pe Muntele Luminii / Muntele Schimbarii la Fata”. Construita în timpul domniei împăratului Iyasu (1682-1706), biserica n a fost niciodată distrusa. Se spune că atunci când musulmanii au incercat sa-I dea foc în 1881, acestia au fost atacati de albine si au fugit. Biserica este de plan dreptunghiular, similar cu cele ale arhitecturii antice Axumite. Zidurile din interior ale camerei din fata sunt acoperite cu picturi pe pânză, lipite pe pereti. Plafonul este construit din grinzi groase si decorat cu serafimi ce privesc in jos.

Debre Tsahay Maryam, biserica rotunda Maryam a lui Debre Sahay Qwesqwam, ai carei pereti sunt alcatuiti din usi pătrate şi turnuri. Camerele de la nivelul superior apartin monahilor si au fost consolidate, renovate.

Cina si cazare la hotel.

 

Ziua 8: Spre AXUM

După micul dejun (devreme), in drum spre Axum (360 km), vom trece prin zona Muntilor Simien (rezervatie naturala, UNESCO) si vom traversa raului Tekeze – unul dintre marile rauri ale Etiopiei. Canionul pe care acesta il formeaza este cel mai adanc din Africa si unul dintre cele mai adanci din lume, in anumite puncte avand peste 2000 m adancime. Cina si cazare la Axum.

 

Ziua 9: AXUM

Axum (UNESCO) este vechea  capitala a Etiopiei şi leagăn al civilizaţiei etiopiene. Axum este renumit si datorita obeliscurilor sale mai vechi de 2000 de ani, unele masurand până la 33 m inaltime, precum si datorita obiectivelor sale unice: baia şi palatul reginei din Saba, mormintul imparatului Kaleb si ale altor împarati, muzeul arheologic, care este în general evaluat ca fiind cel mai bun din Etiopia, biserica Sf. Maria din Sion, unde se afla Chivotul Legii. Legenda spune că fiul Reginei din Saba şi al Regelui Solomon din Israel, regele Menelik a adus Chivotul Legii din Israel in Axum.

In această zi vizitam Muzeul Arheologic din Axum, Catedrala Sf. Maria din Sion –  care este considerata a fi ultimul loc de pastrare al Chivotului Legii original. Campul obeliscului (din sec 4 AD, sit inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO), cu ruinele palatului si mormantul regelui Kaleb şi al Regelui  Gebre Meskel şi reşedinţa legendarei Regine Sheba (9 lea î.Hr.).  Cina si cazare la hotel, Axun.

 

Ziua 10: AXUM-MEKELE

După micul dejun vom pleca spre Mekele, traversand Muntii Tigray  si de asemenea campul de batalie Adwa, in care etiopienii i-au batut pe colonizatorii italieni. Oraselul Yeha – vizitam ruinele templului lui Yeha din sec. 5  î.Hr  care deşi fără acoperiş, încă rezista. A fost un mare templu precreştin, alcatuit dintr-o singură cameră alungita.. Templul este considerat a fi cea mai veche clădire din ţară. Se viziteaza de asemenea biserica Aba-Afse ( sec 6 d. Hr), care are acelaşi corp cu templul si este in forma dreptunghiulara.

Dupa masa de pranz de la Adigrat mergem spre orasul Wukro dupa care vizitam biserica Abraha Atsbeha (sec 10 DH). Interiorul este decorat cu migală: crucea impunatoare pe planul bazilical, 13 piloni imensi sustin tavanul in forma dreptunghiulara. Biserica este decorata cu splendide picturi murale si picturi ilustrând Scene biblice şi Vieţile Sfinţilor pictate ulterior sec 17. De asemenea, biserica detine multe sfintenii, cea mai importanta fiind fiind crucea care a apartinut lui Frumentius – primul episcop al Etiopiei ecleziastice (sec 4) al cărui nume a fost Abba Salama (Tatăl pacii).

Ne intoarcem pe acelasi drum si vizitam biserica in piatra Wukro Cherkos, construita în sec  4 DH si vom admira plafonul si picturile. Cazare la Mekele.

 

Ziua 11: spre LALIBELA

Astăzi vom avea cea mai lunga calatorie de-a lungul unui drumul dur, creat de natura, dar va fi o frumoasa experienţă, traversand un peisaj magnific (arii vaste, suişuri şi coborâşuri pitoresti). Veţi avea ocazia sa vizitati Lacul Ashenge plin de pasari. Masa de pranz, picnic. In drum vom vizita satele tribului Amhara si pitorestii Munti Wollo. Drumul continua spre Lalibela, iar cina si cazare.

 

Ziua 12: LALIBELA

Localitatea Lalibela (UNESCO) se afla pe o stanca vulcanica şi a fost iniţial cunoscuta sub numele de Roha. Orasul a fost mai târziu numit Lalibela, atunci când regele Lalibela a construit aici bisericile din piatra (sfarsitul sec 12, inceputul sec 13). În prezent, este considerată ca fiind una dintre cele mai mari minuni arhitecturale etiopiene  şi este pe locul al optulea in lume, in topul UNESCO al celor mai  incredibile situri ale istoriei. Sunt peste 200 de biserici în Regiunea Lalibela, unele ascunse in pesteri adanci, si este de exceptie sa gasesti 11  biserici monolit intr-un singur areal geografic restrans – geniale bijuterii arhitecturale si ingineresti .

In această zi se va explora complexul de pasaje subterane şi cele 11 remarcabile biserici sapate in piatra din primul, al doilea şi al treilea grup de biserici din Lalibela, inclusiv Bete Giorgis (Sf. Gheorghe), care este cea mai frumoasa şi completa biserica in forma de cruce, sapata in bloc monolithic de piatra, simbolizand Arca lui Noe. Cina si cazare la hotel , in Lalibela.

 

Ziua 13: ASHETON MARIAM

Dupa micul dejun, excursie optionala de o zi la Manastirea Asheton Mariam, situata mai sus de Lalibela, la aproape 4000 m altitudine, in Muntele Abuna Yosef – locul in care traieste un singur calugar. In timp ce biserica – excavata pe fatada unui perete vertical de stanca – este interesanta si adaposteste un adevarat tezaur bisericesc din secolele XII-XIV, excursia este minunata pentru peisajele extraordinare traversate. Drumul se poate parcurge pe spatele unui catar sau pe jos, iar panorama care se deschide asupra vaii merita tot efortul. Cina si cazare la Lalibela.

 

Ziua 14: LALIBELA – DESSIE

Dupa un mic dejun matinal, plecam spre Dessie, trecand prin frumoasa zona Dib. Vom opri la cateva locuri in care vom vedea poporul Amhara. Vizitam Manastirea Hayik Estefanos, inchinata Sf Arh Stefan, a fost fondata in sec 13 de catre Iyesus Mo’a ; este localizata pe plaja lacului Hayik (al doilea ca marime din Etiopia) si este deschisa doar pentru barbati. Mergem mai departe, pentru cazare la Kombolicha.

 

Ziua 15: ADDIS ABEBA

Ne intoarcem la Addis Abeba, de-a lungul partii drepte a Marelui Rift African. Pe traseu vom vizita inaltimile locuite de triburile Amhara si Oromo, opriri in satele tribale. La Addis Ababa, seara grupul va fi invitat la o cina de ramas bun la Restaurantul traditional Yod Abyssinia, unde se poate gusta din bucataria etiopiana si unde vom vedea dansuri traditionale etiopiene.La ora 23 :30 prezentare la aeroport.

 

PLECARE 

Zbor QATAR la ora 01 :35 noaptea. Se ajunge la Doha la ora 05 :40 (durata zbor : 4 ore), escala 1h 20min. La ora 07 :00 zbor spre Romania, se ajunge la Otopeni Joi 1 februarie la ora 11 :05.

la ora 11 :05.

————————————————————————————————

IMAGINI din programul etiopian din 2012:

Arta sacra etiopiana: AICI

Crestini etiopieni: AICI

Copiii din Etiopia: AICI

————————————————————————————————-

 PRET:

 Preturile sunt calculate in functie de marimea grupului, astfel:

Persoane in grup 20-24 pers 15-19 pers 10-14 pers 7-9 pers
Pret Program ( euro) 2.300 2.400 2.750 3.200
Avion Buc- Adis Abbeba-Buc 780 780 780 780
Pret total ( euro) 3.080 3.180 3.530 3.980

Nota: pretul bietului de avion este variabil, in functie de data achizitiei. Pretul de 780 euro este valabil la data de 12 sept 2017.

Supliment pentru camera single: 400 euro

 

Pretul include:

Loc in camera dubla, hotel 3* sau 4*

Masa – cate 3 mese/zi

Toate transferurile si serviciile turistice indicate in program

Transportul in Etiopia

Toate taxele de intrare la obiectivele cuprinse in program

Inchirierea vaporului la Lacul Tana, a magarului (Manastirea Asheton Mariam)

Taxe guvernamentale 15%

Ghid local, vorbitor de limba engleza,

Ghid roman, insotitor din partea agentiei de turism.

 

Pretul nu include:

Biletul de avion – Qatar, prêt in functie de data achizitiei

Viza turistica  (98 euro taxe de viza cu valabilitate 3 luni de la data emiterii,  50 euro – obtinerea vizei de la un consulat etiopian din Europa)

Bauturi alcoolice

Bacsisuri

Cheltuielile personale (cumparaturi)

Orice alte cheltuieli care nu sunt incluse in lista celor cuprinse in pret

————————————————————————————–

Informatii si inscrieri:

MIRIAM TURISM

Romania, Poiana Sarata Nr 244, Jud Bacau

Tel. 0234.337.990 si 0723.645.180

E-mail : miriamturism@yahoo.com,

office@miriamturism.ro

Site: www.miriamturism.ro

Blog: http://miriamturism.wordpress.com/ 

 

 

Copyright 2017 Miriam Turism, Agentie de turism organizatoare de programe interne si externe, Toate Drepturile Rezervate
Developed by BIT Development.